Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Mis tegurid põhjustavad ülekaalulisust? (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis tegurid põhjustavad ülekaalulisust?
  • Mis on selle põhjusteks?
Mis tegurid põhjustavad ülekaalulisust #1 Mis tegurid põhjustavad ülekaalulisust #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2019-05-04 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 4 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor kallasaru Õppematerjali autor
Sellest teemast saad teada põhilised põhjused, miks inimesed muutuvad ülekaalulisteks. Käsitletud on viite erinevat teemat, mis on kõige tavalisemad.
Informatsioon on kokku pandud faktidest ja arvamustest.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
20
docx

„Terviseõpetus” arvestustöö

tarbige vähem suhkrut ja maiustusi ning ärge liialdage alkoholiga. Lapsevanemad ja kool peaksid lastele õiget toitumist õpetama juba varakult, kuna siis ei kinnistu lapsel halvad harjumused, millest on hiljem raske vabaneda. Kehaline aktiivsus on organismile väga kasulik. See tugevdab meie töövõimet, parandab meeleolu ja tugevdab psüühikat. Koormus on samuti oluline, kuna tugevad elundid ja nende hea koostöö on hea tervise aluseks. Liikumisvaegus põhjustab ülekaalulisust, tühihäireid, südame infarkti, kroonilist väsimust, unehäireid ja kõrget vererõhku. Vähese treenituse ja vananemise vahel on korrelatsioon - bioloogiline vanus on tervisesportlasel 10 -20a. Madalam. Kui vigastuse puhul ei ole tegemist haava, verejooksu või luumurruga, tuleb kinniste, ägedate vigastuste puhul alustada kohe meetmetega turse ärahoidmiseks. Kehtib K – K – K reegel: külm + kompressioon + kõrgele ( vigastatud jäseme tõstmine üles ). Lisaks R - rahu, puhkus.

Terviseõpetus
thumbnail
36
doc

UURIMISTÖÖ- toitumisharjumused

See on oskus, mida peab õppima. (5: 4) Tänapäeva Euroopas on kuus seitsmest kõige olulisemast enneaegsest surma põhjustavast riskitegurist (kõrge vererõhk, vere kõrge kolesteroolitase, suur kehamassiindeks, puu- ja köögiviljade mittepiisav tarbimine, vähene füüsiline aktiivsus ning ülemäärane alkoholi tarbimine) seotud sellega, mida me sööme-joome ja kui palju me liigume (1: 9). Tänapäeval vajavad erilist tähelepanu sõnad ülekaalulisus ning rasvumine. Ülekaaluliste inimeste arv kasvab hirmuärataval kiirusel terves Euroopas ning ka Eesti ei ole siin erand. Erilist muret tekitab rasvunud laste arvu suurenemine. Sellised elustiilitegurid nagu toitumisharjumused ja füüsiline aktiivsus kujunevad tihti välja lapsepõlves. Seni läbiviidud uuringud tõestavad, et ülekaalulisest lapsest kujuneb suure tõenäosusega sama eluviisi jälgiv nooruk ning seejärel ka samasugune täiskasvanu. Seetõttu on tähtis alustada

Toit ja toitumine
thumbnail
53
docx

Tervisekasvatus ja esmaabi noorsotöös

suhkruhaigust, mõningaid vähivorme ) aitavad taluda stressi ennetavad unehäireid lastel tekivad kehaliselt treenides lisaveresooned, mis jäävad varupagasiks kogu eluks treenivad lapsed-noored kaebavad vähem seljavalude ja halva nägemise üle liikuva lapse areng on kiirem ja tasakaalukam, tõuseb tähelepanelikkus, mõtlemisvõime paraneb, õpiedukus suureneb, ei teki ülekaalulisust jne., puberteediiga möödub valutumalt, erinevad treeningrühmad soodustavad suhtlemist teistega, toimetulekut iseendaga, õpetavad last kinni pidama ka hügieeninõuetest jne. õpetavad oma aega ratsionaalselt jaotama Seega näiteks12-18.a. lapsed peaks käima treeningutel umbes 4 korda nädalas ja liikuma erineva intensiivsusega kokku 1-1,5 tundi järjest. Oma tervisele mõeldes võiks suurlinnas linnakodanikud mõned bussipeatuste vahed ka jala käia. 2.

Meditsiin
thumbnail
17
doc

Tervislik toitumine

Teiseks põhimõtteks on mõõdukus, mis tähendab, et üle pingutada ühegi asjaga ei tasu, see teeb rohkem kahju, kui kasu. Kuigi vitamiinid on väga olulised ning me peaksime oma päevase vajaduse kätte saama, ei tasu liigselt neid tarbida, kuna mõned vitamiinid võivad suures koguses olla toksilised. Jälgima peaks ka, et ei ületaks oluliselt oma igapäevast energia vajadust, kuna sellega koormab inimeme liigselt oma organismi ning tagajärjeks on ülekaalulisus. Kolmas põhimõte on eelnevale natuke vastupidine, nimelt ei tasuks ka liiga vähe toitaineid tarbida, sest kui inimene ei saa vajalikke aineid oma toidust kätte, tekivad samuti probleemid organismis. Inimene võib oma päevase energia vajaduse küll kätte saada, aga ei saa sellest muid vajalikke aineid. Näiteks kui mitte süüa piisavalt valku, pole organismil millegiga ennast parandada ega ehitada. Viimane põhimõte ütleb, et toitumine peab olema mitmekesine

Toitumisõpetus
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

Väga oluline meestele spermatogeneesis. Allikad: lambakarbonaad, austrid, sealiha, maks, munad, õllepärm, piim, oad, nisukliid, kõrvitsaseemned. 11. Peatükk. Dieetsoovitusi Dieetsoovitused rasvtõve ja liigse kehakaalu puhul Arvatakse, et rasvunud inimese eluiga lüheneb 7 aastat. Rasvumist soodustab: · liikumisvaegus; · liigsed toidukalorid. Energiavajaduse ületavad toidukalorid ladestuvad organismis rasvana. Mõõdukas rasvumine - 10....20% ülekaalulisust, Silmnähtav rasvumine >20% ülekaalulisust. Kehakaalu soovitatakse langetada mitte üle 100....200g päevas (optimaalne 900g nädalas). Mõõdukast tüsedusest algab südamehaiguste risk. Ideaalkaalu arvutamise valemid: Mehed: Ideaalkaal= A - 1/5 * (A - 52) Naised: Ideaalkaal = A - 2/5 *(A - 52) Kus A = kehapikkus[cm] - 100 Rasvtõvega kaasnevad: halb kehahoid, lamppöid, kõrgvererõhutõbi, suhkrutõbi,

Kokandus
thumbnail
24
doc

Tervislik toitumine

oliivid, täisterajahu, lehtsalat, porgand, tomat. Vähesel määral on teda võis, munades, kalades, õige vähe enamuses puu- ja juurviljades. 4. B rühma vitamiinid- Osalevad kõigi toitainete ainevahetuses, tagavad vereloome, närvisüsteemi talituse, kaitsevad nahahaiguste eest. Igal üksikul B rühma vitamiinil on omad iseärasused, kuid nende kõigi puudusel (B1, B2, B6, B10, B12, PP) tekib väsimus, apaatsus, unetus, närvilisus, unustamine, närvipõletikud. Osa neist põhjustavad kasvupeetust, aneemiat (B10 ehk foolhape ja B12 ), löövet silmade, nina, huulte ümber ning suu- ja keelepõletikku (B6). Allikateks on kõik toiduained, eriti aga pärm, maks, kanamunad ja kanaliha, teraviljasaadused, kala ja liha, piim ja piimatooted, idandatud nisuterad, spinat, spargelkapsas, puu- ja köögiviljad. 5. Vitamiin C- Tuntud askorbiinhappena, suurendab kaitsevõimet, vähendab allergiat,

Kehaline kasvatus
thumbnail
21
docx

Tervislik toitumine

täisterajahu, lehtsalat, porgand, tomat. Vähesel määral on teda võis, munades, kalades, õige vähe enamuses puu- ja juurviljades. 4. B-rühma vitamiinid - Osalevad kõigi toitainete ainevahetuses, tagavad vereloome, närvisüsteemi talituse, kaitsevad nahahaiguste eest. Igal üksikul B rühma vitamiinil on omad iseärasused, kuid nende kõigi puudusel (B1, B2, B6, B10, B12, PP) tekib väsimus, apaatsus, unetus, närvilisus, unustamine, närvipõletikud. Osa neist põhjustavad kasvupeetust, aneemiat (B10 ehk foolhape ja B12 ), löövet silmade, nina, huulte ümber ning suu- ja keelepõletikku (B6). Allikateks on kõik toiduained, eriti aga pärm, maks, kanamunad ja kanaliha, teraviljasaadused, kala ja liha, piim ja piimatooted, idandatud nisuterad, spinat, spargelkapsas, puu- ja köögiviljad. 5. Vitamiin C - Tuntud askorbiinhappena, suurendab kaitsevõimet, vähendab allergiat, soodustab haavade paranemist, kaitseb paljusid teisi vitamiine oksüdeerumise eest

Toit ja toitumine
thumbnail
14
doc

Toit, toitumine ja sportlik saavutusvõime

SPORTLASE TOITUMINE Rein Jalak ; Vahur Ööpik TOITUMINE, TOITUMINE JA SPORTLIK SAAVUTUSVÕIME Süüa tuleks seedetrakti aktivatsiooni perioodil, mis kordub iga 3,5 ­ 4 tunni tagant. 1. Toiduained ja toitained. Asendamatud toitained. Toitainete rühmad. Toiduained on taimse- või loomse päritoluga, mõnel üksikjuhul ka mineraalse päritoluga saadused või tooted, mida inimene tarvitab toiduks ja suudab seedida. Toiduainete rühmad: teraviljatooted, piimatooted, aedviljad, puuviljad ja marjad, lihatooted, kala, muna, õli- ja rasvatooted, magusad tooted, pähklid, seemned. Toitained on toiduainete komponendid, mis seeduvad seedekulglas ja imenduvad ning mida organism kasutab nii kehaomaste ainete sünteesiks kui ka energeetilistel eesmärkidel; valgud - taimsed ja loomsed, SV on organismi põhiline energiaallikas, neid leidub peamiselt taimsetes saadustes (aed- ja juurviljad, teraviljas), lipiidid on organismi energiaallikad (küllastamata rasvhapped ­ taim

Sport




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun