Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

KIRJANDUS kapiuksed valla konspekt (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas sõnastada identiteeti?
  • Mis on homoseksuaalne identiteet?
  • Kuidas tekib muutuv identiteet?
  • Milleks on vajalik mitteheteroseksuaalne identiteet?

Lõik failist

KAPIUKSED VALLA konspekt
1 peatükk- naiselikkus ja mehelikkus
  • Naine on naine. Mees on „ neutraalneolend .
  • Meeste ja naiste vahel toimub hierarhia ehk neil on erinevad võimalused ja vajadused.
  • „Mees“ ja „mehelikkus“ on kaks erinevat mõistet.
  • Mees on bioloogiline osa ja mehelikkus on sellele omistatav „õige“ kultuuriline osa.
  • Omaks võetus väide „Meheks ei sünnita vaid, vaid saadakse.“- Simone de Beauvoir ning „mehed ei nuta “ on vale kuna nutmine on täiesti tavaline ja normaalne nähtus nii naiste kui ka meeste seas.
  • Mehi seostatakse kehastuselt lipsustatud-ülikonnaga ning poolpalja keha nägemine väljaspool spordisaali võib tekitada tava rahva seas segadust , samas kui naiste poolpaljas keha katab ajakirju kui ka tänavaid.
  • Meest kujutatakse ette eelkõige mõistusekandjana.
  • Igal sajandil on oma „õige mehe“ ideaal.

Hegemoonilise mehelikkuse diktaat
  • Ajastute muutumisega muutuvad ka mehelikkuse sümbolid , normid ja ideaalid.
    • Renessansis oli kasutusel meeste puhul roosa värv, tänapäeval sinine.
    • Renessanss ajastul oli ideaaliks humanist- sõdur -metseen, tänapäeval ärimees.
  • Mees peab oskama mitte ainult lahendada probleeme füüsiliselt vaid ka sõnaliselt- nn mehelikkus ja „õige“ mees.
    • Erinevus arvutitaga istuva mehe ja boksiväljakul võitleva mehe vahel.
  • Mõlema võimu ühendamiseks hakati looma kultuurseid praktikaid.
    • Skaudiliikumine, sõjaväed, massiline kehakultuuri buum .
    • „Meestest tõelised mehed teha.“
  • Heterostereotüübid suhtuvad teistesse stereotüüpidesse rassistliku suhtumisega.
  • Ühiskonna ja indiviidi võiduks oleks see kui inimesed ei vaataks seda, et kes millist mehelikkust konkreetselt esitab vaid seda, et kui terve, haritud, töövõimeline ja enda eluga rahul on inimene.
2 peatükk- naiselikkus, mehelikkus ja seksuaalsus talupojakultuuris
  • Pole olemas maailmas ühtset ja kõikjal kehtivat arusaama „õige“- st mehelikkusest ja naiselikkusest ning ei kehti „normaalset“ seksuaalset käitumist ning „hälbivat“.
  • Tänapäeval märgatakse ebasobilikke ja sobilikke käitumisi, mis puhul liigsete žestide puhul arvatakse, et tegemist on homoseksuaalsusega.
  • Eesti talupojakultuuris oli naiste elu enam reeglistatud kui meeste oma ning naiste keha ja seksuaalsust märgistasid karmimad tabud ja reeglid kui meeste omi.

Sugude vahelisest tööjaotusest
  • „Õigete“ meeste ja naiste jaotamine käis ka tööde valdamise ja tegemise käigus. See toimis kui kinnitus „õige“ mehele ja naisele.
    • Meeste tööd: külvamine, jaht, kalapüük jne.
    • Naiste tööd: laste eest hoolitsemine, lehma lüpsmine, koristamine, pesupesemine jne.
  • Arvatakse, et juhul kui peaksid mehed ja naised kohad vahetama , saaksid naised meeste töödega hakkama, aga mehed ei saaks naiste töödega hakkama.
  • Kuid naise töö arvati olema „nähtamatu“ ja ebaoluline ning liigselt kerge töö ja ajaraiskamine.

Normist erinev mehelikkus ja naiselikkus?
  • Eesti agraarkultuuris leiduva homoseksuaalse või muu heteroseksuaalsuse normist erineva seksuaalsuse kohta on minimaalselt andmeid.
  • Inimesed ei pakkunud huvi selle suhtes, kes mis orientatsiooni on kuna kõigil olid juba tavapärased vormid nagu mehed on mehed ja naised on naised ning kalduvusi ei ole.
    • Tehti palju huumorit ja rahvaluulet, mis oli ehitatud seksuaalsuse alusel kuid ainult mõned neist olid kirjutatud homoseksuaalsusest.
    • Tollel ajal olid vaid „mehed naise moodi“ ja „naised mehe moodi“ kuigi seda ei peetud imelikuks ning normist erinevaks.
Vasakule Paremale
KIRJANDUS kapiuksed valla konspekt #1 KIRJANDUS kapiuksed valla konspekt #2 KIRJANDUS kapiuksed valla konspekt #3 KIRJANDUS kapiuksed valla konspekt #4 KIRJANDUS kapiuksed valla konspekt #5 KIRJANDUS kapiuksed valla konspekt #6
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2016-11-02 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 2 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor katikatharine Õppematerjali autor
KAPIUKSED VALLA konspekt
1 peatükk- naiselikkus ja mehelikkus
o Naine on naine. Mees on „neutraalne“ olend.
o Meeste ja naiste vahel toimub hierarhia ehk neil on erinevad võimalused ja vajadused.
o „Mees“ ja „mehelikkus“ on kaks erinevat mõistet.
o Mees on bioloogiline osa ja mehelikkus on sellele omistatav „õige“ kultuuriline osa.
o Omaks võetus väide „Meheks ei sünnita vaid, vaid saadakse.“- Simone de Beauvoir ning „mehed ei nuta“ on vale kuna nutmine on täiesti tavaline ja normaalne nähtus nii naiste kui ka meeste seas.
o Mehi seostatakse kehastuselt lipsustatud-ülikonnaga ning poolpalja keha nägemine väljaspool spordisaali võib tekitada tava rahva seas segadust, samas kui naiste poolpaljas keha katab ajakirju kui ka tänavaid.
o Meest kujutatakse ette eelkõige mõistusekandjana.
o Igal sajandil on oma „õige mehe“ ideaal.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
10
docx

Seksuaalne orientatsioon

Pirita majandusgümnaasium Kevin Otto Koit 10.B Seksuaalne orientatsioon Referaat Tallinn 2018 Sisukord Sissejuhatus........................................................................................................... 3 Seksuaal orientatsiooni mõiste............................................................................... 4 Heteroseksuaalsus................................................................................................. 5 Biseksuaalsus......................................................................................................... 6 Homoseksuaalsus................................................................................................... 7 Panseksuaalsus...................................................................................................... 8 Kokkuvõte....................................................

Seksoloogia
thumbnail
17
ppt

Homoseksuaalsus

Homoseksuaalsus Homoseksuaalsus ehk homoseksualism ehk omasooiharus on seksuaalne või romantiline suhtlemine samast soost isiku(te)ga. Homoseksuaalsuse mõiste võttis 1869. aastal kasutusele Austria-Ungari kirjanik Karl Maria Kertbeny. See omast soost inimeste vastu füüsilist ja emotsionaalset tõmmet kirjeldav mõiste tuleneb kreekakeelsest sõnast homos (mis tähendab sarnane) ja ladinakeelsest sõnast sexus (sugu). 1973. aastast kustutasid Ameerika psühhiaatrid homoseksuaalsuse psüühikahäirete nimekirjast. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni Rahvusvahelisest Haiguste Klassifikatsioonist kaotati homoseksuaalsus kui diagnoos 1992. aastal. Psühholoogide silmis jagunevad homoseksuaalid avalikeks ja varjatuiks, tähistades sellega inimese suhtumist oma homoseksuaalsetesse tunnetesse. Varjatud ehk latentsed homoseksuaalid oma homoseksuaalsust ei väljenda ning tihtipeale ei tunnista seda iseendalegi. Rohkem kasutatakse seda sõnapaari siiski nende kohta, kes endal

Filosoofia
thumbnail
20
doc

Sotsioloogia II kordamisküsimused

KORDAMISKÜSIMUSED EKSAMIKS 1. mis on sotsiaalsed muutused? Sotsiaalne muutus on protsess, mille kaudu aja jooksul muutuvad väärtused, normid, institutsioonid, sotsiaalsed suhted ja stratifikatsioonisüsteemid. 2. milliseid kanaleid sotsiaalsed muutused hõlmavad? Tooge näiteid. Sotsiaalsete muutuste tavalised kanalid hõlmavad: · Keskkonnasündmusi · Sissetunge ja sõdu · Kultuurilisi kontakte · Innovatsiooni · Populatsiooninihkeid · Difusiooni Keskkonnasündmused: 1) loodussündmused, nt maavärinad, haigused jms; 2) inimese loodud situatsioonid, nt reostus, loodusvarade liigne kasutamine. Muutused võivad olla nii majanduslikud kui sotsiaalsed. Nt metsade hävitamine on muutnud paljud primitiivsed suguharud põgenikeks nendi endi maal. Nt: Jaapan Fukusima, tsunami 2001, Sissetung: Ühe riigi sissetung või sõda, muudavad paratamatult inimeste elu. Tuleb kohaneda uute kommete ja arusaamadega või kolida mujale, muuta eluviise vms. Koloniseerimin

Sotsioloogia
thumbnail
16
doc

Homoseksuaalsus

Kadrioru Saksa Gümnaasium Homoseksuaalsus Õpilane: Anna Haritonova 12a klass Tallinn 2013 Sõna homoseksuaal võttis 1869. aastal kasutusele Austria-Ungari kirjanik ja tõlkija Karl Maria Benkert von Kertbeny. Inglise keelde tõi selle Havelock Ellis, kes 1890. aastail uuris inimese seksuaalsust. See omast soost inimeste vastu füüsilist ja emotsionaalset tõmmet kirjeldav mõiste tuleneb kreekakeelsest sõnast homos (mis tähendab 'sarnane' ; mitte ladina sõnast homo 'inimene, mees') ja ladinakeelsest sõnast sexus (sugu). Võib-olla just esimesest sõnapoolest johtuvalt kaldutakse seda terminit kasutama peamiselt meeste kohta. Selle vastandmõiste heteroseksuaal, mis tuleneb kreekakeelsest sõnast heteros ('erinev') tuli käibele hoopis hiljem. Von Kertbeny pidas heteroseksuaalset käitumist "normaalseks seksuaalsuseks". Psühholoogide silmis jagunevad homoseksuaalid avalikeks ja varjatuiks,

Psühholoogia
thumbnail
65
odt

Õpilaste Suhtumine Seksuaalvähemusse

· vanemad õpilased on antud teemat käsitledes tolerantsemad kui nooremad; · üldises mastaabis on õpilased küllaltki tolerantsed oma suhtumises seksuaalvähemustesse; · õpilaste teadmised seksuaalvähemustest on lünklikud. Hüpoteeside tõestamiseks viidi läbi küsitlus Kuressaare Gümnaasiumi 9.-12. klasside õpilaste seas. Eesmärkide täitmiseks ja hüpoteeside tõestamiseks oli vaja lahendada järgmised ülesanded: · läbi töötada teemakohane kirjandus ja ning kasutada saadud teabest olulisemat antud töö kirjutamisel; · viia läbi küsitlus Kuressaare Gümnaasiumi õpilaste seas; · analüüsida saadud tulemusi ning teha järeldused. Töö on jaotatud kolme peatükki: esimeses kirjeldatakse erinevaid seksuaalseid orientatsioone, nende arvatavaid põhjuseid ning nendega seotud mõistete arengut, teises peatükis antakse ülevaade

Teadus tööde alused (tta)
thumbnail
35
doc

Seksuoloogia ja seksuaalkasvatus

valikuvabadus. Kuid suhtumine rasestumisvastastesse vahenditesse oli ühiskonnas eitav. Naistel tekkis õigus seksuaalvahekorrast keelduda. Hakkasid ilmuma erinevaid seksuaakäitumise tüüpe ja rasestumisvastaseid vahendeid käsitlevaid kirjutised, pisitrükised. Üldsus tunneb huvi seksuaalse informatsiooni järele. 19. sajandi I pool ­ romantiline armastus, rüütellikkus, õukonnaafäärid. Seksuaalteemaline kirjandus oli kättesaadav ja inimesed tundsid selle vastu ka huvi. Ka tavainimesed hakkasid seksuaalsuse vallas eksperimenteerima. Mõnedes kohtades praktiseeritu grupiseksi ja nudismi. Euroopat mõjutas 19. sajandi keskel (1839 sündinud) kuninganna Victoria, kes tolleaegse Inglismaaga seonduvalt kehtestas seadusandlikud piirangud ja oli ka ise moraalse puhtuse mudeliks rahva moraalilõtvuse vastu. Tolleaegsed

Seksuoloogia ja seksuaalkasvatus
thumbnail
20
doc

Naiselikkuse stereotüübid

TALLINNA ÜLIKOOL Instituut osakond ..... NAISELIKKUSE STEREOTÜÜBID Referaat Juhendaja: lektor ..... Tallinn 2009 SISUKORD SISSEJUHATUS...........................................................................................................3 1.MIS ON STEREOTÜÜP?........................................................................................4 1.1.Stereotüüp on kõva...................................................................................................4 1.2.Sotsiaalpsühholoogid on leidnud..............................................................................5 2.NAISELIKKUS.........................................................................................................6 2.1.Tänapäeval....................................................................................

Psüholoogia
thumbnail
11
doc

Seksuaalsus

seksuaalset identiteeti, kui et heteroseksuaalsed naised seda teeksid. See võib olla nende sisemise segaduse tõttu ja samas võib see olla ka sotsiaalse ja/või perekondlike hirmudega seotud. Ainus tõeline järeldus, mida saab andmete põhjal kirja panna on see, et naise seksuaalne loomus ei diskrimineeri ja erinevatel ajahetkedel tunnevad nad seksuaalset külgetõmmet erinevate ,,inimeste" vastu hoolimata nende soost. Kasutatud kirjandus: 1. ,,Erose kütkeis" Urmas Espenberg 2. ,,Seks" Stephen Arnott 3. www.seksuaaltervisekliinik.ee

Psühholoogia




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun