Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Depressioon (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Depressioon
Depressioon on meeleoluhäire , mille puhul masendustunne valitseb mitmeid päevi, nädalaid ja isegi kuid. Enamasti seondub nimetatud kaebustega samaaegselt unetus, väsimus , eneseväärikustunde alanemine. Depressiooni taustaks võivad olla teatud kehalised haigused, kuid üldiselt ei ole konkreetset põhjustajat võimalik kindlaks teha.
Sümptomid
Depressioon on keeruline, väga mitmete erinevate sümptomitega haigus. Lisaks piinavale ja pidevale kurvameelsusele võivad esineda: suutmatus nautida selliseid asju, mis varem pakkusid rahuldust; pidev väsimus ja energia puudumine; eneseusalduse puudus; negatiivne mõtlemine; süü- ja väärtusetusetunne, millel ei ole konkreetseid põhjusi; keskendumisvõime alanemine; unehäired ; söögiisu muutused; kehalised kaebused ; mõtete keerlemine surma ümber või enesehävituslik käitumine. Kõiki ülalnimetatud sümptomeid iga depressioonis inimese puhul ei täheldata ja teisest küljest võib selliseid sümptomeid esineda isikutel, kes depressiooni ei põe. Et saaks kõneleda depressioonist, peavad sümptomid olema järjest kestnud vähemalt kaks nädalat.
Tekkepõhjused
Depressiooni korral on tekkinud muutused aju keemilises tasakaalus, ajus on vähenenud serotoniini, noradrenaliini ja dopamiini hulk. Muutuste täpsed põhjused on teadmata, kuid soodustavateks teguriteks peetakse pärilikku ja omandatud bioloogilist kalduvust, isiksuseomadusi, vähest päikesevalgust, kroonilist alkoholi või uimastite tarbimist, mõningaid ravimeid, lapsepõlve üleelamisi, elumuutusi, pikaajalist ja pidevat stressi. Tavaliselt tekibki depressioon mitmete tegurite koosmõjul. Depressiooni põhjustajaks võib siiski olla ka orgaaniline haigus või vähemalt võib orgaaniline haigus olla soodustavaks teguriks . Tavalisemateks depressiooni tekitavateks haigusteks on nt suhkruhaigus, südame isheemiatõbi, vähk , kilpnäärme üle- või alatalitlus ning Parkinsoni tõbi. On teada, et ka B-vitamiini puudus tekitab depressiooni. Ravimitest võivad tekitada depressiooni beetablokaatorid, hormoonasendusravis kasutatavad preparaadid ja kortikosteroidid.
Diagnoosimine
Depressiooni diagnoosimine põhineb eelkõige vestlusel, patsiendi üldseisundi hindamisel ja varasemal haiguslool. Kui patsiendi seisund on selge, siis muu diagnostika ei olegi vältimatult vajalik.
Ravi
Depressiooni ravi peaks olema suunatud mitte ainult kiirele kaebuste leevendamisele, vaid arvestama peab ka patsiendi edasist heaolu. Ravi käigus püütakse vähendada ka inimese elus olevate probleemide hulka ja raskust, sest teadaolevalt mõjutavad need negatiivselt depressioonist paranemist. Selleks kasutatakse lisaks ravimitele erinevaid psühhoteraapiad ning koostöös oma arstiga on võimalik leida sobivam variant. Paranemisele aitavad alati kaasa ka stabiilne perekond ja/või teised tugevad lähedased suhted. Depressioonist paranemist raskendavad alkoholi ja teiste mõnuainete kuritarvitamine, kaasuvad ärevuse sümptomid, rohkem kui ühe eelneva depressiooni esinemine. Meestel esineb haiguse kroonilist kulgu sagedamini.
Antidepressandid parandavad enamikke depressiooni sümptomeid, suurendades vaba serotoniini, noradrenaliini, dopamiini hulka ajus, vastavalt oma spetsiifilisele toimemehhanismile. Lisaks ravile peaks inimene tegema ümberkorraldusi oma elus, püüdma võimalusel muuta elukorraldust ning lahendada probleeme, et tulevikus ära hoida depressiooni kordumist . Antidepressantide abil on inimesel võimalik sellega oluliselt kergemini hakkama saada. Depressiooni raviks kasutatavate ravimite areng on viimastel aastatel olnud väga kiire. 1960-ndatel aastatel depressiooni raviks kasutusele võetud tritsüklilised antidepressandid (amitritpülliin, nortritptülliin) on siiani efektiivsed ravimid, kuid põhjustavad palju soovimatuid kõrvaltoimeid . Uuemate antidepressantide kasutusele võtmine andis arstidele võimaluse ravida depressiooni sama efektiivselt, kuid palju ohutumalt . Kõige enam on kasutusel selektiivselt serotoniinisüsteemi mõjutavaid antidepressante (SSRId) fluoksetiin, paroksetiin, sertraliin, tsitalopraam, fluvoksamiin, estsitalopraam. Korraga mitut keemilist ainet mõjutavatest uuematest antidepressantidest on Eestis kasutusel venlafaksiin, bupropioon, mirtasapiin, duloksetiin, milnatsipraan. Millise toimega antidepressant valida, otsustab arst lähtudes patsiendi kaebustest, haiguse eripärast ning raskusest. Depressiooni ravi peab kestma vähemalt kuus kuud peale depressiooni sümptomite kadumist, kuid täpse ravi kestus sõltub haiguse raskusest ning selle määrab arst.
Jälgimine
Kui depressiooniravis kasutatakse psühhoteraapiat, toimub patsiendi jälgimine visiitidel. Kui tegemist on pelgalt medikamentoosse raviga, on soovitav ravi mõju hindamiseks teha kontrollvisiite. Kui ravi on jõudnud sinnamaale, et patsiendil ei ole mõnda aega sümptomeid esinenud, võib jälgimise üldiselt lõpetada.
Pärilikkus
Arvatakse, et depressiivsus on mingil määral pärilik. Depressioonis identse kaksiku teise poole oht sattuda depressiooni arvatakse olevat umbes 50%. Pärilikkuse mehhanismid on siiski suures osas tundmatud.
Levimus
Depressioon on levinud meeleoluhäire, seda esineb umbes 15% rahvastikust, kusjuures naistel esineb depressiooni kaks korda sagedamini. Põhjused selleks arvatakse olevat hormonaalsetes erinevustes, sünnituste mõjus naise organismile, naiste ja meeste erinevates igapäevaelu stressorites. Depressiooni esineb igas vanuses inimestel, ka alla 20- aastaste inimeste hulgas suureneb haigestumine üha enam.
Prognoos
Depressioon on haigus, mis võib ravimata jätmisel hakata korduma. Ravi katkestamine enne kolme kuud toob peaaegu alati kaasa depressiooni sümptomite taastekke. Kui depressioon hakkab korduma, on tavaliselt iga järgmine haigestumine eelmisest raskem. Depressioon võib halvendada ka samal ajal esinevate teiste haiguste kulgu ja nendest paranemist.Umbes kolme aasta jooksul pärast depressioonist paranemist on pooled patsientidest uuesti haigestunud. 10–15 aasta vältel toimunud jälgimisel on uuesti haigestunuid isegi 75–87%. On teada, et tõhusamaks muutunud depressiooniravi aitab vältida haiguse kordumist. Mida kauem jätkatakse ravi peale depressiooni sümptomite kadumist, seda pikem on sümptomitevaba periood. Tänapäeval soovitatakse depressiooni ravi jätkata vähemalt pool aastat pärast sümptomite kadumist, et vältida kiiret sümptomite kordumist. Ennetava ravi abil võidakse mõjutada korduvate depressiooniperioodide ilmnemist, kestust ja sümptomite intensiivsust. Ennetavat ravi tasub kaaluda juhul, kui patsiendil on olnud kolm või enam depressiooniperioodi.
Depressioon #1 Depressioon #2 Depressioon #3
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-10-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 16 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Liisa Kuul Õppematerjali autor
Depressioon, selle kulg ja ravi

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
11
doc

Depressiooni sümptomid ja põhjused

aga vältida. Depressioonist on saanud juba moesõna, mida sageli kasutatakse, teadmata selle tegelikkku tähendust. Hetkeline meeleolu alanemine kuulub argiellu nagu kurbus, hirm, ahastus, ja muud emotsionaalsed või afektiivsed seisundid, millega inimene reageerib kaotusele või pettumusele. Depressioon kui haigus on tavaliselt hiiliva algusega. Masendumine võib olla hetkeline ehk depressiivne afekt, meeleolu, mis kestab päevi, ja kliiniline depressioon, mis kestab mitu kuud. Püsivad häired tekitavad tegevusvõimetust, halvendavad meie elukvaliteeti ning hakkavad segama meid tegemast igapäevaseid toimetusi. See ei esine vaid mingil kindlal eluetapil, seda võib esineda nii lapsel kui täiskasvanul, mehel, naisel, noorukil. Eestlased on maailma üks kõige enam masenduses olevaid rahvaid, seda näitab meile enesetappude hulk elanike arvu kohta. Depressioon ja enesetappude arv on omavahel seotud. Iga teine naine ja iga

Psühholoogia
thumbnail
21
doc

Depressioon ja selle ravimine

............................3 Depressioon on inimeste seas üsnagi levinud haigus. Ligi 20% inimesi põevad oma elus läbi mingi depressioonivormi. See haigus võib viia enesetappudeni, muuta inimeste iseloomu ja kogu elu mõjutada. Kuna see on nii levinud, siis otsustasimegi valida depressiooni oma uurimistöö teemaks. Sellest räägitakse palju, kuid otsustasime, et sooviksime lisaks põhiteadmistele depressioonist rohkem teada saada. Antud uurimistöös püstitasime endale küsimused: mis on depressioon, kuidas see avaldub, millised on selle sümptomid, mis depressiooni põhjustab, millised liigid sellel on ning kuidas seda diagnoosida ja ravida. ........3 Mis on depressioon?....................................................................................................................4 Depressiooni sümptomid.............................................................................................................5 Depressiooni raskusastmed................................................

Psühholoogia
thumbnail
8
doc

Depressioon

Ta ei näe milleski erilist mõtet ja muretseb, et veab oma perekonda alt. Töölenaasmine ajab teda närvi. Ta ei saa hästi teise meeskonnajuhiga, kes teeb vahetusi, kui teda pole. Naine on tal mõistev ja toetab teda, kuid Harry ei taha teda endale liiga ligi lasta. Ta arvab, et ei ole õige koormata naist sellega, kuidas tema ennast tunneb. Harry ja arst on ühel meelel, et tal on vaja mõna aega tööst eemal olla, ja ta saab kaheks nädalaks haiguslehe. Arst arvab, et Harryl on depressioon ja kasu võiks olla ravimitest. Harry ütleb, et on valmis ,,proovima mida iganes, kui see aitab", niisiis kirjutab arst talle antidepressandi ja käsib tal kahe nädala pärast tagasi tulla. Kahe nädala pärast ütleb Harry arstile, et tal on natuke parem. Tal on häid päevi rohkem kui halbu päevi, kuigi tunneb puhuti tugevat ärritust, eriti poodides. Ta hoiab end tegevuses, käies peamiselt kohalikus võimlas raskusi tõstmas ja töötades aias.

Psühholoogia
thumbnail
10
docx

Psühhofarmakoloogia

KORDAMINE PSÜHHOFARMAKOLOOGIA 1. Mis on insomnia ja millal võiks öelda, et inimesel on insomnia? Insomnia ehk unetus. Inimesel on insomnia siis, kui ta jääb magama üle 30 minuti, ärkab öösiti mitu korda või kui ta magab vähem kui 6 tundi. 2. Mis on lühiajalise ja pikaajalise insomnia peamisteks põhjustajateks? Lühiajaline insomnia - kestab mõned nädalad, stabiliseerub ise. Enamasti seotud emotsionaalsete probleemidega. Pikaajaline, krooniline insomnia - kestab kauem, on enamasti seotud ärevushäirete, depressiooni, ravimite, alkoholiga. 3. Millise insomnia vormi korral on eelistatud bensodiasepiinid ja millise vormi korral bensodiasepiinidele sarnased ained? Bensodiasepiinid on eelistatud patsientide korral, kellel on probleeme unes püsimisega. (Nt. Xanax). Bensodiasepiinidele sarnased ained on eelistatud patsientide korral, kellel on probleeme uinumisega (Imnovane). 4. Kuidas avaldavad bens

Meditsiin
thumbnail
20
doc

Toimetulek depressiooniga

........................................................................... 17 KOKKUVÕTE........................................................................................................................19 KASUTATUD KIRJANDUS................................................................................................. 20 2 SISSEJUHATUS Depressioon on laialt levinud haigus. Tänapäeval on depressioon üks sagedasemaid tervisehäirete põhjuseid. Hinnang stiimulile sõltub omandatud reeglitest, veendumustest ja uskumustest. Oluline on vahet teha kurvastamisel, leinamisel ja depressiooni põdemisel - need on erinevad asjad. Igaüks on mingil põhjusel kurbust tundnud. Tavaliselt tundub siis elu nukker, sellega kaasnevad ülesanded ületamatud ja tulevik lootusetu. On täiesti loomulik, et tunneme

Psühhiaatria
thumbnail
28
pdf

Farmakoloogia IV kordamisküsimused

– ei oma antikoliinergilist toimet Eelis vanema põlvkonna AD ees - vähem kõrvaltoimeid • Toime avaldub 2-4 nädala möödudes manustamise algusest Kõrvaltoimed • Iiveldus, söögiisu vähenemine, unetus, seksuaalfunktsiooni häired, ärevus • Kui manustada koos teiste serotoniinitaset tõstvate ravimitega, võib tekkida nn. serotoniinisündroom: → • treemor • hüpertermia • surm üle kardiovaskulaarse kollapsi Kliiniline kasutamine • Depressioon • Ärevushäired – Üldistunud ärevushäire – Obsessiiv-kompulsiivne häire – Sotsiaalärevushäire – Posttraumaatiline stressihäire • Söömishäired – Fluoksetiin • Uuringud vastuolulised – anorexia nervosa – buliimia 1.2. Selektiivsed serotoniini ja noradrenaliini tagasihaarde inhibiitorid (STI/NTI): venlafaksiin, duloksetiin • Selektiivsed noradrenaliini tagasihaarde inhibiitorid – Reboksetiin, atomoksetiin, nortriptüliin

Farmakoloogia
thumbnail
11
doc

Meeleolu häired – Depressioon

Meeleolu häired ­ Depressioon Referaat Koostas: Tartu 2005 Sisukord 1. Sissejuhatus............................................................................................lk.3 2. Mis on depressioon?...............................................................................lk.4 3. Sümptomid ja tunnused..........................................................................lk.5 4. Depressiooniravi.....................................................................................lk.8 5. Kokkuvõte.............................................................................................lk.10 6. Kasutatud kirjandus.................................................................

Psühholoogia
thumbnail
17
odt

Depressioon

......................................................... Depressioon eakatel................................................................................. Depressiooni ravi...................................................................................... Kokkuvõte................................................................................................. Infoallikad................................................................................................. Sissejuhatus Depressioon on piinav. See on võimetuks tegev haigus, mis tabab igal aastal miljoneid inimesi,tekitades tohutut ahastust, segades argitoimetusi, perekonnaelu ja tööd, suurendades kehaliste haiguste ohtu ning viies vahel koguni enesetapule. Ometi on depressioon täiesti ravitav haigus, nagu ma käesolevad referaadis ka selgeks püüan teha. Paraku ei saa enamik depressioonis inimesi mingit ravi ega teagi, et abi on täiesti kättesaadav.

Psühholoogia




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun