Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toiduhügieen (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Toiduhügieen
Kuidas saab vältida toidu saastumist
patogeensete organismidega?
· Töötajate koolitused
· Enesekontrolliplaan
Mõisted
· Toiduhügieen ­ vajalikud tingimused ja abinõud
ohutu, tervisliku ja inimtoiduks kõlbliku toote
valmistamiseks, säilitamiseks.
· Toiuduturvalisus ­ piisava koguses vajalike
toiduainete kättesaadavus.
· Oht ­ mõjur toidus või oidu potentsiaal tekitada
tervist kahjustavaid efekte.
· Risk ­ ohu tõsidus; kahjuliku toime tõenäosus.
Mis tähendab ,,ohutu ja tervislik
toit"?
· Ei põhjusta toidust pärinevaid infektsioone;
· Ei sisalda jääkaineid üle piiratud normi;
· On vaba haigustest, eriti looma tervishoiu
seisukohalt olulisest haigustest;

Vasakule Paremale
Toiduhügieen #1 Toiduhügieen #2 Toiduhügieen #3 Toiduhügieen #4 Toiduhügieen #5 Toiduhügieen #6 Toiduhügieen #7 Toiduhügieen #8 Toiduhügieen #9 Toiduhügieen #10 Toiduhügieen #11 Toiduhügieen #12 Toiduhügieen #13
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 13 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-03-20 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 96 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor tibuhh Õppematerjali autor
Toiduhügieen

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
38
ppt

Toiduhügieeni alused

Mikroobide paljunemise pidurdamine, vältimaks tarbijate tervisehäireid ja toodete enneaegset riknemist Toidupatogeenide ja termolabiilsete toksiinide hävitamine töötlemisel Tarbijale ohutu toidu tagamine toiduhügieeni reeglite järgimisega Kaja Rahu 4 Toidu ohutust ning kvaliteeti saab tagada üksnes siis, kui on kindlustatud kontroll kogu tootmise ulatuses, toorme tootmine kaasa arvatud farmis, tootmisettevõttes ja töötaja isiklik hügieen. Kaja Rahu 5 Ettevõtte tootmishügieen Hügieen farmi tasandil Töötajate isiklik hügieen Kaja Rahu 6 Heast hügieenist tulenevad tulud (1) tarbijate rahulolu, ettevõtte hea reputatsioon, suurenev läbimüük toodete säilivuse pikenemine Kaja Rahu 7 Heast hügieenist tulenevad tulud (2) kasumi suurenemine meeldiv töökeskkond seadusekuulekus

Teenindus ja müük
thumbnail
4
docx

Toiduhügieeni eesmärgid

Toiduainetetööstustele üle kantuna on sanitatsioon "hügieeniliste ja tervisele kasulike tingimuste loomine ja alalhoidmine". ·Sanitatsioon on ulatuslik valdkond, mis hõlmab erinevaid hügieenikontseptsioone ja printsiipe, samuti tegevusi saastumisteede välja selgitamiseks ning õigete otsuste tegemist pesu- ja desinfitseerimisainete, puhastusseadmete ning personali valikul. ·Kõige selle tulemuseks on nõuetele vastav hügieen tootmisettevõtte ja kogu toiduahela ulatuses. Ohutu ja tervislik toit OHUTU JA TERVISLIK - tähendab toidu kõlblikkust inimtoiduks järgnevate kriteeriumide kohaselt: ·ei põhjusta toidust pärinevaid infektsioone ja intoksikatsioone ning on käideldud õige eesmärgi kohaselt ·ei sisalda jääkaineid üle lubatud piirnormide ·on vaba haigustest, eriti zoonootilise ja loomatervishoiu seisukohalt olulistest haigustest ·on vaba ilmsest saastatusest

Toiduohutus
thumbnail
42
pdf

Toiduhügieen ja ohutus

Toiduhügieen on enam kui lihtsalt puhtus; see hõlmab kõiki töövõtteid, ja sellest tingituna on toiduhügieeni eesmärkideks: 1) kaitsta toitu saastumisohu, sh kahjulike bakterite, ohtlike ainete ja võõrkehade eest; 2) takistada kõigi olemasolevate bakterite paljunemist määrani, mis võib põhjustada tarbijate haigestumise või toidu kiire riknemise; 3) hävitada toidust kõik patogeensed bakterid põhjaliku keetmise-küpsetamise või töötlemise abil. Seega on toiduhügieen toimingute kogum toidu ohutuse ja hügieeninõuete- kohasuse tagamiseks. Toiduhügieenil on järgmised ülesanded: · toidu kaitsmine mikrobioloogilise, keemilise ja füüsikalise saastumise eest; · mikroobide paljunemise pidurdamine, vältimaks tarbijate tervisehäireid ja too- dete enneaegset riknemist; · toidupatogeenide ja termolabiilsete (temperatuuritundlike) toksiinide hävita- mine töötlemisel; · tarbijale ohutu toidu tagamine toiduhügieeni reeglite järgimisega.

Toitumisõpetus
thumbnail
20
docx

kordamine toiduohutus

Kordamisküsimused ‘Toiduohutus’ (2018) 1. Toiduohutus. Toiduhügieen, ülesanded. Toidu julgeolek e –turvalisus e toiduga varustatus. Toiduohutus – kindlustunne, et toit ei põhjusta ettenähtud viisil valmistamisel/kasutamisel/säilitamisel kahju tarbijale. Toiduhügieen – kõik tingimused ja meetmed, mis on vajalikud ohutuse ja sobivuse tagamiseks toiduahela kõigis etappides. Toidu kõlblikkuse tagamine inimtoiduks, ohtude ohjeldamiseks. Toiduhügieeni ülesanneteks kõik tegevused, mis: kaitsevad toitu saastumise eest; hoiavad ära olemasolevate bakterite paljunemise piirini, mis muudab toidu ohtlikuks või enneaegselt riknenuks; hävitavad kahjulikud mikroorganismid kuumtöötlemise või muu meetodi abil.

Toiduohutus
thumbnail
11
doc

Toiduohutuse kordamisküsimused 2013

Cl. perfringens allikad/ levikuteed, ennetamise võimalused-muld, inimese ja looma seedetrakt, reovesi>köögivili, toores liha, toidu käitleja. Suures koguses serveeritavas ja soojalt säilitatavas söögis, nn kohvikupisik. Ennetamine: kiire jahutamine, korralik soojendamine. Noroviirused: allikad/ levikuteed, ennetamise võimalused Inimese soolestik. Salatid, jäävesi, mereannid. Fekaal- oraalsaastumine, vee või toidu saastumise kaudu Ennetamine: kuumtöötlemine, isiklik hügieen, ristassatumise vältimine, sanitatsioon. Ristsaastumine, mõiste, näiteid, nn tehnoloogilised ristid. Võimalused vältimiseks Ristsaastumine-otsene või kaudne saastavate mikroobide kandumine ühelt keskkonnalt teisele. Samuti erinevate allergeenide, toormeliikide ebasoovitav edasikandumine Näiteid- tooraine ja valmis toode ühes külmikus. Töövahendid, -pinnad ja ­inventar, käed, niiskusepiisad köhimisel ja aevastamisel, määrdunud riietus, õhk. nn tehnoloogilised ristid

toiduainete sensoorse hindamise alused
thumbnail
20
doc

Hügeeniõpetus

Õppematerjali teemad: 1. Sissejuhatus ainesse - toiduhügieeni õppimise vajalikkus, mõisted ja määratlused. 2. Mikroorganismid ja toiduained: temperatuuri mõju mikroorganismidele, mikroorganismide levik. Bakterid, viirused,seened 3. Toidu säilitamise viisid ja tingimused 4. Puhastamine ja desinfitseerimine 5. Toidukahjurid ja nende tõrje 6. Toiduinfektsioonid, toidumürgitused, helmintoosid. 7. Töötajatele esitatavad nõuded, isiklik hügieen. 8. Käitlemisettevõtete ruumid. Käitlemisettevõtete ja käitlemisruumide kohta esitatavad nõuded. 9. Käitlusettevõtte enesekontrolli plaani koostamine. 1 1. SISSEJUHATUS AINESSE 1.1. MÕISTED JA MÄÄRATLUSED TOITLUSTUSHÜGIEEN (FOOD HYGIENE) Kõik meetmed, mis on vajalikud toidu ohutuse, tervislikkuse ja täisväärtuslikkuse tagamiseks kõigil kasvatamise ja tootmise etappidel kuni lõpliku serveerimiseni inimestele. TOITLUSTAMINE (CATERING) ­

Toiduhügieen
thumbnail
14
doc

Toiduhügieen loengukonspekt

Meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks SEE ON: Toiduainete saastumise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide paljunemise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide hävitamine TOIDUHÜGIEEN Inimesed Toiduaine Ruumid, seadmed, vahendid *personali hügieen *turvaline varustaja *ruumide planeering *tööriietus *toiduaine omadused, seadmete, vahendite *koolitus säilitamine valik *toidu valmistus- ja *hooldus, puhastus säilitusviisid *desinfitseerimine

Toiduhügieen
thumbnail
48
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD

mikroobide paljunemise pidurdamine, et vältida tarbijate tervisehäireid ja toodete enneaegset riknemist; toidupatogeenide ja termolabiilsete (temperatuuritundlike) toksiinide hävitamine töötlemisel; läbi toiduhügieeni reeglite järgimise tagada tarbijale ohutu toit. Toidu ohutust ning kvaliteeti saab tagada üksnes siis, kui on kindlustatud kontroll kogu tootmise ulatuses, toorme tootmine kaasaarvatult. Toiduhügieen jaguneb üldiselt kolmeks: hügieen farmitasandil;ettevõtte tootmishügieen;töötajate isiklik hügieen. 5.1 Millised on puudulikust hügieenist tulenevad kahjud ? tarbijate haigestumine, surmajuhtumid;toidu saastumine, reklamatsioonid (kirjalikud kaebused);kaod toidu riknemise tõttu;ettevõtte tegevuse peatamine või sulgemine;trahvid ja muud sanktsioonid;tarbijakaitseühenduste ja kodanike sanktsioonid;toodangu kaotus ja utiliseerimise

Toiduaineõpetus




Meedia

Kommentaarid (1)

kysma profiilipilt
kysma: oli abiks ;)
13:37 27-02-2013



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun