Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused (3)

4 HEA
Punktid

Lõik failist

1. Toiduhügeeni üldnõuded
  • Müüdav või mingil muul viisil üleantav toit peab olema ohutu inimese tervisele ning vastama seaduses ning teistes õigusaktides sätestatud nõuetele
  • Toidus ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid parasiite, kahjureid või võõrkehi
  • Riknenud, saastunud või mikrobioloogiliselt mittev astavat toidutooret ja toitu käidelda on keelatud

2. Toiduhügeeni eiramise tagajärjed Heast toiduhügeenist saadav kasu
  • Töötajate haigestumine Tarbija rahulolu
  • Tarbiate haigestumine Kooskõla seadustega
  • Valmis toodangu kadu Toidu säilivusaja pikenemine
  • Trahvid Head töötingimused
  • Ettevõtte tegevuse lõpetamine

3. Toiduhügeen- meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks.
4.Toiduhügeeni määravad tegurid
  • Ruumid, seadmed , vahendid
  • Ruumide planeering
  • Seadmete, vahendite valik
  • Hooldus , puhastus
  • Desifintseerimine
  • Kahjurite kontroll

5. Riskitegurid toiduohutuse tagamisel
  • Füüsikalised (võõrkrhad)
  • Bioloogilised ( mikroobid )
  • Keemilised (puhastusasinete jäägid)

6. Mehaanilised ohud ehk võõrkehad
klaas, puit, kivid , metall , kahjurid, plastik , kummi, paber
7. Keemilised ohud

8. Lisaainete olemus Ained, mis esinevad küll toiduaines, kuid on saadud sünteesi teel ehk loodusidentsed
9. Milleks kasutatakse lisaaineid
Enamik lisaaineid aitab kas paremini säilitada toiduaine toiteväärtust ja maitset , surub alla ohtlike mikroobide arengu või
Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused #1 Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused #2 Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused #3 Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused #4 Toiduhügeeni eksami küsimused ja vastused #5
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-04-03 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 568 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 3 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor selgis12 Õppematerjali autor
selle materjaliga sain eksami hindeks A

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
14
doc

Toiduhügieen loengukonspekt

TOIDUHÜGIEEN 1.LOENG Toiduseaduse eesmärk: Tagada tarbijale tervislik ja ohutu ja igakülgselt nõuetele vastav toit Tagada, et tarbijal oleks piisavalt onfot oma valiku tegemiseks TERVIST OHUSTAVAD TEGURID (TOP 5) looduslikud mürgid: seened, marjad, taimed. Valed toitumisharjumused toidulisandid keskkonna saastatus patogeensed mikroorganismid (bakterid jms) MIS ON TOIDUHÜGIEEN? Mitte ainult puhtus vaid ka tööharjumused Meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks SEE ON: Toiduainete saastumise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide paljunemise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide hävitamine TOIDUHÜGIEEN Inimesed Toiduaine Ruumid, seadmed, vahendid *personali hügieen

Toiduhügieen
thumbnail
31
doc

Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes (1) Käitleja peab koostama käitlemisettevõttele töötajate toiduhügieenikoolituse kava, milles nähakse ette koolituse eesmärgid, maht, sagedus ja kord (2) Koolituskava alusel korraldab käitleja perioodiliselt töötajate tööülesannetele vastavat toiduhügieeni-koolitust ja hindab töötajate toiduhügieenialaseid teadmisi. (3) Koolituskava täitmist jälgib järelvalveametnik, kellel on õigus teha ettepanekuid koolituskava muutmiseks ja täitmiseks ning anda selgitusi selle koostamise kohta. VÄLJAVÕTE Toiduseaduses on sätestatud, et kõigis toidukäitlemisettevõtetes peab olema koostatud enesekontrolliplaan. Enesekontrolliplaanis on kirja pandud toidukäitlemisettevõtte toiduhügieenialane koolituskava, kus on ettenähtud koolituse eesmärk, maht, sagedus ja kord. Vastavalt sellele peavad kõik toidukäitlejad läbima vastavalt oma töö iseloomule toiduhügieenikoolituse. Toiduhügieenikoolituse ka

Toiduhügieen
thumbnail
15
doc

Toiduhügieen/ Mikrobioloogia

TALLINNA TEENINDUSKOOL Kairi Ütsik T11HT MIKROBIOLOOGILISI TOIDUMÜRGITUSI TEKITAVAD BAKTERID JA HALLITUSED Referaat Juhendaja: Heikki Eskusson Tallinn 2009 SISUKORD Kairi Ütsik Mikrobioloogilisi toidumürgitusi tekitavad bakterid ja hallitused SISSEJUHATUS...................................................................................................... ....................................3 1.Toiduhaiguset sagenemise põhjused................................................................................................4 2.Toiduainete ja vee saastumine mikroorganismidega....................................................................5 3.Tingimused mikroobide paljunemiseks..................................................................

Toitumisõpetus
thumbnail
13
rtf

Toiduhügeen

Toiduhügeen Toidumürgistuse põhjustajad a. Nakatunud inimese kontakt toiduga b. Valmistoidu või tooraine ristsaastumine c. Seadmete ja tööpindade halb puhastamine d. Temperatuuri reziimide rikkumine a) toidu mitte küllaldane jahtumine b) mitte küllaldane kuumutamine e. Ristsaastumine on valmistoidu kokkupuutumine toorainega või puhastamata pindadega või mustade käte/ haige inimesega. Toidu ohutuse tagamine sisaldab järgmisi tegevusi: f. tooraine kontrolli ja nõuete kohast käitlemist g. Tehnoloogiliste seadmete korrasolekut ja vastavust nõuetele h. Tehnoloogilise protsessi etteantud näitajate järgimist i. seadmete tööpindade ja tootmisruumide efektiivset pesemist ja defenitseerimist j. Tootmisruumides nõuetekohase puhutuse tagamist k. Töötajate üldiste hügeenireeglite tundmist ja isikliku hügeeni tagamist l. Kontroll süsteemide efektiivset toimimist Toidumürgistuse 10 p

Toiduhügieen
thumbnail
20
doc

Hügeeniõpetus

enesekontrollisüsteemi loomine) Kriitiliste punktide, seiremeetodite ja dokumentatsiooni perioodiline ülevaatamine juhul, kui on avastatud mingi kõrvalekalle või kui toidukäitlemise mingis etapis on tehtud muudatusi; seiresüsteemi tõhususe hindamiseks meetodite väljatöötamine. 1. TOOTEKIRJELDUS ...on vajalik toote identifitseerimiseks potensiaalsete ohtude ja eksimuste korral kauba saabumise hetkest kuni müügini. Tuleks püstitada küsimused: · Kas iga töötaja tunneb toodet piisavalt hästi? · Kuidas on toode valminud, valmistatud? · Kuidas toode tarbijale väljastatakse? · Milliste toodetega tohib konkreetset toodet müügiletis, väljastusliinil, külmikus hoida või eksponeerida? Tähtis ei ole palju tooteid menüüs on vaid neile kõigile kehtib üks põhimõte - tunne hästi oma tooteid! TOOTE TARBIJARÜHMA SELGITAMINE ...on sisuliselt sihtrühma defineerimine. Eelkõige mõeldakse selle all tooteartikleid, mis

Toiduhügieen
thumbnail
27
doc

TOIDUHÜGIEEN

TOIDUHÜGIEEN TOIDUMÜRGISTUSTE JA MADALA HÜGIEENITASEME HIND: Toiduaineettevõtete omanikele: · Tööpäevade kadu (tootlikkuse langus) · Võimalik ettevõtete sulgemine · Reputatsiooni alanemine · Võimalikud trahvid ja uurimismaksumused · Võimalikud tsiviilhagid kahju kannatanud isikute poolt · Kaod saastunud toiduainetega · Suur töötajate voolavus Töötajatele: · Võimalik töökohast ilmajäämine · Võimalik lisatasude äravõtmine KÕRGE TOIDUHÜGIEENI EELISED: · Rahulolevad tarbijad · Vastavus seadusesätetele · Toidu säilivusaja pikendamine · Head töötingimused · Töötajate kõrge moraal · Madal tööjõu voolavus HÜGIEENI ÜLDREEGLID- peavad tagama toidu kvaliteedi ja ohutuse inimese tervise kaitse eesmärgil. Need nõuded on kohustuslikud toidu käitlemisel. TOIDUKÄITLEJA- füüsiline või juriidiline isik, kelle ülesandeks on tagada toidualaste õigusnormide n?

Toitumise alused
thumbnail
42
pdf

Toiduhügieen ja ohutus

1. TOIT JA SELLE TÄHTSUS Iga toiduaine, mis turule jõuab, peab olema tarbijale ohutu ning vastama kvaliteedi- nõuetele. Selle tagamiseks on välja antud vastavad õigusaktid. Nõuded, millele turustamisotstarbeline toidutoore ja toit peavad vastama, on järgmised. 1. Toit peab olema ohutu inimese tervisele. 2. Toidus ei tohi olla selle omadusi halvendavaid või inimese tervist ohustavaid parasiite, kahjureid ega võõrkehi. 3. Keelatud on käidelda riknenud, saastunud või mikrobioloogilistele nõuetele mittevastavat toidutooret ja toitu. 4. Toit peab vastama seda iseloomustavatele koostis- ja kvaliteedinõuetele. 5. Loomsele toidule esitatavad erinõuded: 1) värskena müüdav või muul viisil üle antav liha peab olema veterinaarkontrolli tulemusel tunnistatud toidukõlblikuks, mida tõendatakse veterinaartõendiga; 2) loomset toidutooret ja toitu on keelatud kasutada, kui loomale on manustatud ravimit, ravimitaolist või hormonaalse toimega a

Toitumisõpetus
thumbnail
16
doc

Hügieen

Toiduhügieen Toiduainete ja vee saastumine mikroobidega On meetmete kogum, mis tuleb ette näha toidu tervislikkuse ja ohutuse INIMENE tagamiseks. LOOM Käed, suu, nina,limaskest Väljaheited Et tagada ohutu toidu jõudmine tarbijani, juuksed peab toidukäitleja tundma toiduhügieeni põhimõtteid. Toiduained, vesi Suurimad ohuallikad inimese tervisele Inimene ja heaolule on mikroorganismid, bakterid ja hallitusseened. 1 - toodetakse rakku sisse -toodetakse rakust välja - e

Tööohutus ja tervishoid




Kommentaarid (3)

meeri27 profiilipilt
Meeri Kuustemäe: Ei. Välja ei ole toodud õigeid vastuseid.
14:47 02-10-2017
kysma profiilipilt
kysma: üli hea! Super!
23:35 23-01-2013
kairevalk profiilipilt
kairevalk: rahul
17:08 12-05-2016



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun