Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Menüü analüüsi juhend (2)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kui sageli peaks sööma miks?

Lõik failist

Menüü analüüsi juhend.
Esmaspäev 3. nov.
Päeva toidukorrad
kellaaeg
söögikoht
toidud, kogus
7.15
ühiselamu
Kaerahelbepuder, 250g
Maasikamoos, 2 spl
Kohv koore ja suhkruga , 1 klaas
10.00
õppehoone
1 keskmine õun
Jne.


Toitained
(Arvestada tuleb, et süsivesikud e. sahhariidid koosnevad lihtsahhariididest ja tärklisest, kui tabelis on toodud eraldi lihtsahhariidid ja tärklis, siis nende kogus tuleb liita. Samuti tuleb vitamiin A arvutamisel arvesse võtta ka tema provitamiin karoteen : A=A+karoteen/6, 1mg retinooli vastab 6 mg karoteenile.)
Toiduaine
Kogus g
Energia
kcal
Valk
g
Sahhar.,g
(lihtsah. + tärklis)
Lipii-did,
g
Ca,
mg
Mg, mg
Fe,
mg
A,
mg
B1,
mg
C,
mg
kaerahelbed
30


piim
250


























Päevas kokku


  • Arvutada välja enda keskmised päevased energia ja toitainetevajadused sõltuvalt kehakaalust ja füüsilisest koormusest.
  • Süsivesikute, rasvade ja valkude vahekord toidus, nende vastavus soovitatavale, korrigeerimise võimalused.
  • Võrrelda keskmisi vajadusi ja tegelikult saadud päevaseid koguseid arvutatud suuruste korral
    • Energiatarve: vajalik – tegelik, hinnata vastavust, arvestada, et ±100 kcal on normaalne erinevus, ±200 kcal on küllaltki väike erinevus, suuremad erinevused vajaksid analüüsi, kas tunnete end hästi, kas on see individuaalne eripära, milliseid toiduaineid tuleks kasutada rohkem, milliseid vähem
    • Vitamiinide A, B1 ja C soovitatavad ja tegelikult saadud kogused . Kirjeldage nende vitamiinide bioloogilist funktsiooni. Vitamiinide kuni kahekordne liig ei vaja korrigeerimist, loetlege siiski, millised toiduained olid nende vitamiinide peamised allikad. Vitamiinide vähesuse korral loetlege, milliste toiduainetega on võimalik korvata vitamiinide puudused Arvestage, et C- vitamiin võib töötlemisel ja säilitamisel laguneda. NB! Jälgige tabelites toodud A-vitamiini ühikuid, arvestage, et 1mg-le A-vitamiinile vastab 6 mg β- karoteeni (s.o. A= A+karoteen/6).
    • Mineraalainete Ca, Mg ja Fe soovitatavad ja tegelikult saadud kogused. Kirjeldage nende mineraalainete bioloogilist funktsiooni. Pöörake tähelepanu nende imendumisega. seotud probleemidele, kui hästi võiksid nad imenduda teie toidust?
  • Toidukorrad – kui sageli peaks sööma, miks? Kuidas vastavad teie toidukorrad soovitatavale?
  • Vastavus mõningatele toitumissoovitustele:
    • Toidu mitmekülgsus - sööge võimalikult parajal määral võimalikult erinevaid toite.
    • Sööge vähemalt kahel toidukorral nädalas kala ( miks?)
    • Süüa iga päev 10 puu- või juurvilja , juua 2-7 tassi teed (miks?)
    • Toit peab sisaldama piisavalt kiudaineid
    • Eelistage saiale rukkileiba
    • Juua päevas vähemalt 2 klaasi jogurtit, keefiri või atsidofiilpiima
    • Tarbida palju vedelikku (päevane veetarve on ~1,5-2,5 l)

    Kui te ei leia kõigi toiduainete koostist tabelist, siis hinnake seda ligikaudselt teiste sarnaste toiduainete järgi ja märkige see ära ka analüüsi osas. Hinnake, millised võiksid olla vead toitainete hulkade arvutamisel.
  • Menüü analüüsi juhend #1 Menüü analüüsi juhend #2
    Punktid 5 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 5 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2008-12-30 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 118 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 2 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor suslu Õppematerjali autor
    -

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    13
    pdf

    Toitumine vol.1

    2. Kuhu kulub põhiainevahetuse energia? 3. Millest oleneb põhiainevahetuse suurus? 4. Millal võib PAV olla normist kõrgem? 5. Millal võib PAV olla normist madalam? 6. Kuidas leitakse tarbitud hapniku hulk Kroghi meetodi korral? 7. Mida nimetatakse respiratoorseks kvotsiendiks ja miks seda ei saa määrata Kroghi meetodi puhul? 8. Mis tingimustel väljendatakse äraantud CO 2 ja tarbitud O 2 hulkasid? TOITUMISE ANALÜÜS Käesolev praktilise töö juhend koosneb kahest osast. Esimeses teoreetilist laadi osas on esitatud seisukohad ja soovitused, millega tuleks toitumisel arvestada. Teises osas on toodud praktikumis tehtava töö käik. PÕHILISED TOITUMISSOOVITUSED 1. Toiduga saadav energiahulk (toiduenergia) peab katma organismi ööpäevase energiakulu. 2. Toit peab olema tasakaalustatud, mis tähendab, et toiduga peab saama kõiki vajalikke toitaineid --

    Bioloogia
    thumbnail
    13
    pdf

    Treening ja Toitumine

    NB! TREENING JA TOITUMINE VAHUR ÖÖPIK INIMESE PEAMISED TOITUMISVAJADUSED Toit ja toitumine on faktorid, Mitmekesine toit ja organismi vajadustega kooskõlas olev toitumine on mis mõjutavad tugeva tervise ja hea enesetunde aluseks mitte üksnes sportlasele, vaid kõigile oluliselt treeningu inimestele. Samas on ilmne, et sportlasele on optimaalne toitumine edu efektiivsust saavutamise seisukohast märgatavalt suurema tähtsusega faktor kui enamiku ja sportlikku muude elualade esindajatele. Toit ja toitumine mõjutavad oluliselt treeningu saavutusvõimet efektiivsust ning seeläbi sportlikku saavutusvõimet. Peamised vajadused, mida inimese toi

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    29
    doc

    Rasedate ja imetavate emade toitumissoovitused

    Igal külastusel arsti või ämmaemanda juurde kaalutakse rasedat, et avastada õigeaegselt liigse kaalu lisandumine, mis võib olla ebakorrektse dieedi või ülemäärase vedeliku kudedesse kogunemise tagajärjeks. Seega võib öelda, et toitumine raseduse ajal on omamoodi kaalujälgimine, mille eesmärk on hoida kehakaalu tõus ootuspärastes piirides ning tagada tervislik toiduvalik. Tavaliselt piisab sellest, kui mõeldakse läbi oma toitumisharjumused ning püütakse muuta oma menüü enda ja beebisõbralikuks. 2 Raseduse ajal kogunenud rasvavarud on füsioloogiliselt mõeldud rinnapiima tekkeks. Rinnapiima süntees tervikuna vajab umbes 650-700 kcal lisaenergiat, millest 500 kcal peab tulema juurde toiduga ja 200 kcal võetakse organismi rasvadepoodest. Nendel emadel, kelle kehakaal tõusis raseduse ajal väga vähe või kes juba enne rasedust olid

    Bioloogia
    thumbnail
    9
    doc

    Toitumise alused

    2. Kirjutage üles ühe päeva jooksul söödud toidud ja joogid. Analüüsige päeva jooksul söödud toite ja jooke toidupüramiidi alusel. Tehke seda SWOT- analüüsina. 3. Arvutage ühe päeva lõunasöögi toiduenergia ja põhitoitained, võttes aluseks EHRL kodulehel (www.ehrl.ee) kokk I kutseeksami lisa (Toitainete sisaldus ja toiduenergia). Analüüsige saadud tulemusi. 4. Koostage tervislik ühe päeva menüü koolis õppivale 16 aastasele noormehele/ neiule. 5. Koostage nimistu, mida peate muutma oma toitumises lähtudes tervisliku toitumise põhimõtetest. 6. Kohendage lõunasöögimenüü erinevate toitumisvajadustega klientidele. 20

    Toitumisõpetus
    thumbnail
    10
    docx

    Toitumine

    Toitumine · Süsivesikud peavad andma 55-65 % vajalikust energiast. Leiduvad teraviljatoodetes, kartulis, köögiviljas, puuviljas. · Rasvad peavad andma alla 30 % vajalikust energiast. · Valkude osakaal peab olema 10-15 %. Taimsed valgud leiduvad teraviljas, kartulis, kaunviljades. Loomsed valgud leiduvad piimas, lihas, kalas, munades. · Vähem rasvast liha ja rohkem kartulit ja leiba. · Vähemkasulikud toiduained. 1. Suhkrud -- sokolaad, marmelaad, tort, sokolaadikompvekid jne. 2. Jahutooted--valge sai, saiakesed, koogid, keeks. 3. Rasvad -- pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane. 4. Alkohol. · Süsivesikud Minimaalne päevane süsivesikute vajadus on 100 grammi 1 gramm süsivesikuid annab 4 kalorit energiat. Toidu süsivesikud moodustavad polüsahhariidid. Polüsahhariid taimses toidus on tärklis ja loomses toidus glükogeen. Enne koormust 30-60 minutit tohi kasutada kergesti imenduvaid süsivesikuid ­glükoos. Sed

    Tööõpetus
    thumbnail
    14
    doc

    Toit, toitumine ja sportlik saavutusvõime

    SPORTLASE TOITUMINE Rein Jalak ; Vahur Ööpik TOITUMINE, TOITUMINE JA SPORTLIK SAAVUTUSVÕIME Süüa tuleks seedetrakti aktivatsiooni perioodil, mis kordub iga 3,5 ­ 4 tunni tagant. 1. Toiduained ja toitained. Asendamatud toitained. Toitainete rühmad. Toiduained on taimse- või loomse päritoluga, mõnel üksikjuhul ka mineraalse päritoluga saadused või tooted, mida inimene tarvitab toiduks ja suudab seedida. Toiduainete rühmad: teraviljatooted, piimatooted, aedviljad, puuviljad ja marjad, lihatooted, kala, muna, õli- ja rasvatooted, magusad tooted, pähklid, seemned. Toitained on toiduainete komponendid, mis seeduvad seedekulglas ja imenduvad ning mida organism kasutab nii kehaomaste ainete sünteesiks kui ka energeetilistel eesmärkidel; valgud - taimsed ja loomsed, SV on organismi põhiline energiaallikas, neid leidub peamiselt taimsetes saadustes (aed- ja juurviljad, teraviljas), lipiidid on organismi energiaallikad (küllastamata rasvhapped ­ taim

    Sport
    thumbnail
    31
    doc

    KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

    Kordamisküsimused inimese toitumisõpetuses (VL.0336) Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? Kartul annab palju tärklist 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60% 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? Süljes leiduv ensüüm amülaaas lõhustab leivas leiduva tärklise suus maltoosiks ning see on magusa maitsega. 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? Insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Täiskasvanud inimene peaks toiduga saama päevas 25-35g kiudaineid, sest need suurendavad toidukördi mahtu ja tekitavad sellega täiskõhu tunde. Lisaks eeltoodule Kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles Aitavad vältida k

    Toitlustuse õpetus
    thumbnail
    35
    docx

    Eritoitumine diabeetikule

    uriiniproov ning kontrollitakse jalgade ja hammaste seisukorda. Samuti uuritakse silmapõhju 10 ja täiskasvanud diabeetikule tehakse elektrokardiogramm (EKG ehk südamefilm) ning ENMG ( närvide) uuring. 11 DIABEETIKU TOITUMINE Diabeetiku toiduvalik, milles arvestatakse nii menüü tasakaalustatust kui ka õigeid toitumisharjumusi, sobib igaühele, kes soovib jälgida tervislikke toitumisharjumusi. Tervislikud toitumisharjumused hõlmavad palju enamat kui mitmekülgne, iga inimese vajadustest lähtuv toiduvalik. Tähtsad on ka regulaarsed söögikorrad, toidu hoolikas mälumine, piisav vee tarbimine, meeldiv einestamiskeskkond. Süüa tuleb mõnuga ning see peaks pakkuma naudingut. Toidu seedimine ja imendumine on parim, kui toidus on õiges vahekorras ja hulgas valke,

    Toit ja toitumine




    Kommentaarid (2)

    karuke13 profiilipilt
    karuke13: Sain abi sellest!
    14:57 19-09-2011
    Rollu89 profiilipilt
    Rollu89: ok
    15:53 31-01-2017



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun