Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"toidukorrad" - 54 õppematerjali

toidukorrad on järgmised: ▪ hommikusöök, ▪ hiline hommikusöök või varane lõunasöök , ▪ lõunaoode, ▪ lõunasöök, ▪ õhtuoode, ▪ õhtusöök, ▪ ööpala, ▪ mitmesugused eined.
thumbnail
9
odp

Prantslased ( slaidid )

Prantslased Evely Aim Maarja Loikonen K109 Prantsusmaa Riigi keel: prantsuse keel Pealinn: Pariis Pindala: 547 030 km² Rahvaarv(2007): 64 102 000 Rahaühik: euro (enne 1999. aastat Prantsuse frank) Lipp: kasutusel alates 14. juulist 1790, ning see koosneb kuninga värvist (valge) ja Pariisi värvidest (sinine ja punane). Naaberriigid: Belgia, Luksemburg, Saksamaa, Sveits, Monaco, Itaalia, Andorra ja Hispaania Köök Ülemaailmse kuulsuse saavutanud oma tõeliselt peenemaitseliste, hoolikalt valmistatud ning kaunilt serveeritud toitudega. Kasvatatakse ja aretatakse parima kvaliteediga aedviljasorte, oliivipuid ja seeni ­ sampinjonikasvatus on väga levinud. Toite valmistatakse nii, et toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad. Rikkalikult süüakse toorsalateid, aedviljatoitude valik on väga lai. Äärmiselt mitmekesine kastmete koostis. Kastmete arv ületab üle 300. Soojade toitude jaoks vaagna...

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
14 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Prantsuse köögi ülevaate esitlus

Prantsuse köök Gustav Adolfi Gümnaasium 9.C klass Kaari Kink Kirke Krämann Karmen Karniol Liina Nõmm Prantuse köök Kõrge kvaliteediga road Peen maitse Suurepärane serveerimisoskus Toidul suur tähtsus Hindavad maitseomadusi Suudavad eristada väiksemaidki nüansse Kulminaaria Köök jagatakse kolmeks: 1. Piirkondlik köök 2. Üldrahvalik köök 3. Tippköök Rahvusliku köögi omapära Parimad ja kvaliteetsemad toiduained Komponentide loomulik maitse keerulised kastmed Juur- ja puuviljad, maitsetaimed, maitseroheline. Ei sööda tangainest valmistatud putrusid Kaks tähtsamat toidukorda Peamised toiduained Köögiviljad Suured oliivipuu-, seene-, shampinjoni- kasvatused Puuviljad Piimatooted: rõõskkoor, piim, kohupiim, hapukoor, juustud Muna Enamik lihasorte Kalad: merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala ja Mereannid: austrid, krevetid, merekarbid, vähid Toitude valmistamine Kõrgekvaliteedilised toiduained ...

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Menüü analüüsi juhend

Menüü analüüsi juhend. Esmaspäev 3. nov. Päeva toidukorrad kellaaeg söögikoht toidud, kogus 7.15 ühiselamu Kaerahelbepuder, 250g Maasikamoos, 2 spl Kohv koore ja suhkruga, 1 klaas 10.00 õppehoone 1 keskmine õun Jne. Toitained (Arvestada tuleb, et süsivesikud e. sahhariidid koosnevad lihtsahhariididest ja

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
118 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Nimetu

Menüü koostamine- Kaisa Rooba Kadrina Keskkool 7.a 2012 Sisukord Toit Energiavajadus Süsivesikud Valgud Toidurasvad Vesi Vitamiinid ja mineraal ained Lisaained toiduainetes Mitmekülgse ja tasakaalustatud menüü koostamine Toidukorrad Toiduainete toitainelise koostise hinnang Tervisliku toitumise keskkonnad Internetis Toit Organismi esmane vajadus Toiduvajadus sõltub inimese vanusest, soost ja füüsilisest aktiivsusest Toiduvalikut mõjutavad erinevad tegurid NB! Tea millest toiduaine koosnevad!!! Energiavajadus Toiduenergia-toitained Erinev energiavajadus igal inimesel erinev Erergiakulu eriti suur: rattaspordis, ujumise Suur energiakulu: tantsimises, lume lükkamises Vähene: jalutamises, shoppamises Väga väga vähene energiakulu:magamine,lugemine Suurim energiavajadus on sportlasel:4000-7000 kcal Väikseim energiavajadus on beebil:880 kcal Tähtis!!! Energia saamine ja kulutamine peavad olema tasakaalus!!! Inimes...

Varia → Kategoriseerimata
3 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Insuliin

Valgud on palju vähem Insuliini eritust esile kutsuvad kui süsivesikud. Seega kui tahaksime tekitada valke süües samasuguse reaktsiooni kui süsivesikuid süües, peaksime esimesi tarbima oluliselt rohkem. Siiski väga suur eine (hoolimata toitainete vahekorrast) kutsub esile kõrge toitumisjärgse insuliini taseme tõusu organismis. See on ka põhjus, miks "nälgi ning pugi" mudel, mida tuntakse enim pidevate dieedi pidajate seas, on hormonaalselt ebakorrektne. Seega harvemad ning suuremad toidukorrad kutsuvad esile kõrgema insuliini taseme, suurema keharasva kogunemise ning kõrgemad kolesterooli ja triglütseriidi tasemed, kui tihedamad ning väiksemad toidukorrad. (Vaata ise, kas on vaja , tundub et mitte, jutt käib suhkrust mitte insuliinist!!!?) Mis juhtub suhkruga, mille kõrvaldab insulin vereringest? (Vastused toimumise järjekorras) 1. Osa kasutab organism kohesteks energia vajadusteks. Liigse versuhkru teisaldamine on

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Itaalia köök

Itaalia köök Kulla&Liisi 10HP Itaalia köögist Ø Juured ulatuvad 4.saj Ø Itaalia kööki loetakse Lõuna-Euroopa köögi emaks Ø Paljud Itaalia toidud on pärit antiiksest Itaaliast -veinid ja juustud(parmesan),Toscana maakonna oliivõli,Milano(parma sink ja salaami) Ø Vähe komponente,mitmekesine,kvaliteetne- maailma üks tuntumaid ja armastatumaid Käigud Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Kombed ja tavad Ø Õhtusöögile koju kutsuda ei ole tavaks, kuid õhtusöögist ära ütlemine on kohatu. Ø Söök algab aperitiiviga,kõnet ei peeta. Ø Vein on söögi juures lahutamatu, kuid purju jäämine häbiväärne. Ø Tööst ei räägita. Ø Pizzat süüakse eelroa ja pearoa vahel Traditsioonilised toidud Ø Pasta- Spagetid,rigatonid,fusilli,lasanje,gnocchi, ravioolid.Kuivatatud v...

Toit → Rahvusköök
11 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Menüü koostamise alused! osa 1

Suurköögi menüüde tüübid eine toimumise järgi on: · Hommikusöögi menüüd · Lõunasöögi menüüd · Õhtusöögi menüüd · Oote menüüd Suurköögis võidakse lähtuvalt ettevõtte äriideest ja kliendirühmade vajadustest ning soovidest eristada veel järgmised menüüd: · Kogupäeva menüüd · Kompleks lõuna menüüd · Grupimenüüd · Peo- ja perelaua menüüd · Dieetmenüüd ja eritoiduvaliku menüüd (nt. Vegetaarsed) Toidukorrad ja menüü koostamine erinevatele kliendirühmadele Toidukorrad on järgmised: · Hommikusöök · Hiline hommikusöök või varane lõunasöök · Lõunaoode · Lõunasöök · Õhtuoode · Õhtusöök · Hiline õhtusöök Hommikusöögi menüüd on tavaliselt külmad ja kuumad joogid, külmad ja soojad suupisted ning küpsetised. Hilise hommikusöögi menüüsse võetakse tavaliselt külmad ja kuumad joogid, külmad ja soojad suupisted, magustoidud ning küpsetised

Toit → Menüü koostamine ja nende...
99 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Läänemaa rahvustoit

LÄÄNEMAA RAHVUSTOIT Referaat Tallinn 2011 Läänemaal on palju rannajoont, piisavalt sisemaad ja ka Vormsi saar. Läänemaa rannikualad soodustasid tihedat kaubavahetust oma maa ja ülemere naabritega. Näiteks viidi õunu ja suitsutatud lambaliha Rootsi maiuspalaks, Soome ja rootsi ning teistegi riikide laevad peatusid sageli sealsetes sadamates, tuues kaasa erinevaid ilmakodanikke ja nende kombeid. Ühel ja samal toidul võib paikkonniti olla erinev nimi, kuid näiteks poolvillanepuder, segupuder ja mulgipuder on tegelikult üks ja sama toit väikeste erinevustega. Omapärse ja meeldiva maitse andis toidule reheahi, mida ei saa asendada ühegi maitseainega. Toidulaud Hanila vallas (Rame küla, Virtsu alevik), Noarootsis (Nina küla, Riguldi), Risti vallas ja Vormsi saarel: Toidukorrad läbi aegade on olnud suhteliselt sarnased ja samuti ka toidud, väikesed erinevused ilmnevad tooraine osas (erinevad seeneliigid, erinevad kalad)....

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
9 allalaadimist
thumbnail
25
ppt

Psüühilised toitumishäired

Anoreksia ­ psüühikahäire, mille tunnuseks on teadlik ja tahtlik kehakaalu alandamine alla tervisliku piiri Põhjused Tugev sotsiaalne surve kõhnumiseks Lähedaste inimeste kriitilised märkused Aktiivse sporditegemise lõpetamine Sugulisest küpsemisest tingitud kaalu tõus Häired vaheajus paiknea isukeskuse toimes Kujunemise faasid 1. Vähendatakse kaloririkaste toitude tarbimist, suurendatakse kehalist aktiivsust 2. Jäetakse ära osad toidukorrad, valetamine, trennimaania 3. Minimaliseeritakse tarbitava toidu kogus, kasutatakse lahtisteid, haiglaslikud sundmõtted toidu ümber Tunnused Nahaalune rasvkude kadunud Kehakumerused imelikud Nahk kuiv ja ülitundlik Südame töö nõrgenenud Pidev külmatunne kätel ja jalgadel Alapalavik Põhiainevahetus minimiseeritud Kõhukinnisus Tunnused Vere elektrolüütide tasakaal häiritud Juuste seisund halb Kaovad ovulatsioon ja menstruatsioon

Meditsiin → Tervislik elulaad
112 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Vana-Rooma toit

Vana-Rooma toit MARI METS Toidukorrad Koidu ajal söödi hommikusööki Kella 11 ajal sõid roomlased väikse lõuna Õhtupoolikul sõid nad (cena), olulisima söögikorra päevas Rooma impeeriumi ajal: suurenes cena mitmekesisus ja suurus ­ seda hakati sööma pärastlõunal Enam ei söödud kella 11 ajal väikest lõunat Keskpäeval hakati sööma nn teist hommikusööki (prandium) Vaesemas Rooma ühiskonnas säilis varajasem söögirutiin, sest selle söögiajad läksid kokku töörütmiga. Kõrgklass Hommikusöök: söödi mune või putru, puuvilju ja kuklitaolist saia (emmer) ja kõrvale joodi piima või veini. Kõik töökohustused olid hommikuti ning need said läbi umbes kahe ajal ning siis algas ka cena. See võis kesta kuni hilisõhtuni, eriti kui külalised olid. Kõrgklass Söödi mett, juustu ja mune, mis oli harilikult serveeritud koos liha või kalaga. Hiljem muutus cena kahekäiguliseks: põhiroog ja magusto...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
4 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Hommikusöögi analüüs

Naatrium ­ 0,5 mg Kaalium ­ 17,5 mg Kaltsium ­ 2,5 mg Magneesium ­ 6,5 mg Fosfor ­ 10 mg Raud ­ 0,18 mg Tsink ­ 0,1 mg Minu toidukorra analüüs Kalorusus on 433,01 kcal E-ainete kogus on põhiliselt olematu Minu eeldatav energiakogus päevas on 2634 kcal/11062,8 kJ Toidukord on tervislik ja tasakaaslus, sisaldab valke, piimatooteid, magusat, rasva, tervavilja, puuvilja Toidukorrad on vastavalt päevale kas kolme või nelja tunni tagant (tennipäevadel tihemini) Toidu kogus on täpselt selline, et kõht ei oleks liiga täis vaid parajalt Mida peaks teismeline noor tervisliku elu jaoks tegema? Vältima liigseid näksimisi jakiirtoidu söömist, mis seavad ka meie toiduharjumused hilisemas eas Vajalik on kehaline liikumine nii, et enesetunne püsiks hea ja igasugu tegevusi tehes olek slihtsam Ka uni on väga vajalik! Nagu ikka öeldakse: "Päeval

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Sport - kas kultuur või äri?

muutumas tänapäeva maailmas üheks ärisuunaks? Kahtlemata saab öelda, et sport on äri. Tänapäeva tippsportlased teenivad miljoneid ning nende treenerid suurtesse summadesse ulatuvaid palkasid. Tippsportlane teeb samamoodi tööb nagu kontoriinimene. Ta ärkab, sööb hommikust, teeb hommikuse trenni, peab lõunapausi ning seejärel läbib õhtuse trenni. Tema jaoks on enda treenimine töö. Võrreldes tavainimestega on tippsportlaste toidukorrad rangemad. Jälgima peab igat ampsu, mis võetakse. Sportlane järgib käsklusi, mida treener talle annab ja millise päevakorra paika paneb. Üheks miinuseks, mis käib tihti tippspordiga käsikäes, on dopingu kasutamine. Doping on spordis reeglite vastane vahend, mida kasutatakse võistlustel paremate tulemuste saamiseks. Sportlaste jaoks on põhiline olla tipus, sest sellega teenivad nad endale elatist. Lisandid on sportlase jaoks nagu tavainimeste jaoks tööd lihtsustav vahend

Kirjandus → Kirjandus
5 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Saksa rahvusköök

Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor SAKSA RAHVUSKÖÖK Meie seosed Saksamaaga Mitmed Click to edit Master text styles sarnased Second level rahvusroad Third level Fourth level Sarnased Fifth level lauakombed Sarnased joogieelistuse d "Prost" ­"Proosit" "Läänemere lained" Kirikakar - ...

Toit → Toitlustusettevõtete...
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kodutöö 5 rahandus

Kokku tuleks päevas valmistada vähemalt 3 korralikku toidukorda. Seega kuluks päevas toidu valmistamisele 1h 30min. Seega toiduvalmistamise asemel nädala sees tööd tehes teeniks sama ajaga kuus 300 eurot. Söömine väljas Väljas süües maksab üks toidukord umbes 6 eurot. Päevas tuleks süüa vähemalt 3 korralikku einet, seega kuluks ühe päevaga 18 eurot toidule. Kuus teeks see kokku 540 eurot. Lisaks tuleks poest osta veel väiksemad toidukorrad, sest vaid kolmest toidukorrast ei piisa. Seega lisandub veel päevas ligi 3 eurot muudele toitudele. Kuus teeb see kokku 90 eurot. Kokku kuluks niiviisi toitudes 630 eurot kuus toidule. Koristaja palkamine Koristaja keskmine tunnitasu Eestis on ligi 5, kui sellest maksud maha arvestada. Keskmise 70 ruutmeetrise korteri puhastamiseks kulub korraga umbes 3 tundi. Sellise töö eest on aga mõistlik maksta tükitööna, sest vastasel juhul võib töötaja asjatult venitama hakata. Ühe korra

Majandus → Majandus
9 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Talurahva toidud - PowerPoint

Talurahva toidud Kadri Kivirand EKL-4kõ Toidusse suhtumine ,,Saia süüakse isuta, õlut juuakse januta" ,,Karask ajab kargama, segapuder santima" ,,Pikk leem peab pere koos" ,,Kook ei jõua üksi kõhtu täita" ,,Seda näeb igaüks, mis sul seljas, seda mitte, mis sul kõhus" ,,Rukis on maja peremees" ,,Ega kõik päevad ole saamapäevad, aga kõik on söömapäevad" Vanad söögitraditsioonid (toidukorrad) Toitu valmistati reheahjus Suvel 3 ja talvel 2 kindlat söögiaega Linnupete Õhtusööki keedeti 13 korda nädalas Leiba küpsetati kord nädalas, nädalaid ette Paremad toidud tähistasid pulmi, lapse sündi, matuseid, suurte tööde lõppu ja olulisemaid kalendripäevi ning pühi Vanad söögitraditsioonid (nõud/anumad) Lauanõud pärnast, haavast, sanglepast Hapupiim piimapütis Kali või taar kapas või kaanega kannus Kahvleid ja lauanuge ei olnud Toitu lõigati tavalise töönoaga Söögikott/teemoon/lõunamoon kasetohusugad...

Ajalugu → Ajalugu
23 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Väikelapse tervislik toitumine

Väikelapse tasakaalustatud toit ja menüü Miks valisin just selle teema? Selle teema valisin endale kuna olen ise kokkupuutunud väikelapse hoolitsemisega väljaspool oma perekonda, kuna olen lapsehoidjana tööd teinud. Eriti huvi pakkus mulle just see, et mida tegelikult peaks väikelaps oma toidukorral sööma ja millal need toidukorrad peaksid aset leidma. Kuna ise olen ka allergiline, mõtlesin uurida ka toidust tekkivat allergiat. Ning kindlasti ka seda, et mis oleksid need toiduained, mis võiksid tekitada allergiat väikelapsele. Kasutatud kirjandus. Kasutatud kirjandust uurisin internetist, mis oli vene keeles ja tõlkisin eesti keelde, ajakirjast "Perekool" ja raamatust "Rahulolevast beebist usalduslikuks lapseks" . MIS ON TERVISLIK TOIT ? Tervislik toit peab olema mitmekesine

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Osalemine maratonil 2013 aastal(ajakasutuse projekt)

enda raholu heaks. Toimub jooks 8-dal septembril 2013 mis on nädalavahtuse päev. Eesmärk on minu jaoks küllaltki raske, kuna pean palju kehamassi alandama ning jälgima väga hoolikalt mida söön ja kuidas treenin, et vältida traumat. Selleks et saavutada eesmärk pean: võtma kaalust alla 5 kg; treenima jalalihaseid tugevamaks ning vastupidavamaks; pean jälgima oma toitumist, et see oleks mitmekülge, tervislik, toidukorrad ei jääks vahele ning portsjonid oleks parajad; treenima võhma vastupidavamaks ning selgitama välja, mis on minu normaalne pulss, millega vältida pistma hakkamist. Eesmärk on minu jaoks vägagi realistlik ja asjakohane, kuna inimene peab tegelema millegi kasulikuga ja teda rahustava tegevusega, et olla õnnelik ning saada oma igapäevaste ülesannetega hakkama. Ma ei saa öelda, et mul on raha niivõrd palju, et mul pole sellega mida muud targemat

Kategooriata → Õpioskused ja õppekorraldus
35 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Menüü ajalugu.

Tüüpiline Rooma laud oli U-kujuline. Külalisi oli lauas 9 ( , sest seda peeti ideaalseks arvuks söömajal ) Külalised lamasid sohval , toetudes küünarnukile või käsivarrele, ning teise käega hankisid toitu. Lõuna koosnes kolmsest põhikäigust : eelroad , pearoad ning järelroad. Suurt tähelepanu pöörati toidu suurejoonelisele esitlemisele. Rooma kultuuri hääbumisega kaotas söömine oma kultuurilise tähenduse ja see hakkas taastuma alles keskajal kloostrites , mis olid põllumajanduse ja reisimise keskusteks. 1387. aastast on teada inglismaa kuningas Richard II suurejooneline õhtusöök .. Lõunasöök oli korraldatud 10 000 külalisele. Toitude valmisamiseks oli palgatud 300 kokka. Bankett oli 3-käiguline. Igale külalisele oli söömiseks kuivatatud leivast taldrik, ( mille soovi korral võis ära süüa), tass, lusikas ja salvrätt. Käikude vahel said külalised käsi pesta kaussides. ...

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
6
docx

MIS ON TERVISLIK TOITUMINE

KOOL NIMI MIS ON TERVISLIK TOITUMINE Referaat Juhendaja: NIMI Rakvere (2013) SISUKORD Sissejuhatus...............................................................................1 1. Toidupüramiidi põhimõtted..................................................1-3 2. Taldrikureegel.........................................................................3 3. Viis tervisliku toitumise soovitust............................................4 4. Kuidas toituda tervislikult?......................................................4 4.1. Mitmekülgne toitumine.................................................5 4.2. Tasakaalustatud toitumine...........................................5 ...

Toit → Toitlustus
26 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Töölepingu ja töövõtulepingu erisused

7. Elustiili muutmine 8. Invasiivsed meetodid (kateeter) Uriinipeetus tuleb likvideerida ühe ööpäeva jooksul. Kõhukinnisus. Kõhukinnisus/lahtisus 1. Stimuleerida soolte tööd rohke vedelikuga, kiudaineterikka toiduga, puu- ja köögiviljadega. 2. Füüsiline aktiivsus. 3. Reeglipärased toidukorrad ja tualeti kasutamine. 4. Lahtistid, kui muu ei aita. Ei tohi kasutada pidevalt ­ soolte peristaltika väheneb. 5. Klistiir arsti ettekirjutusel. Kõhulahtisus. 1. Vedelikupuuduse vältimine ­ rohkesti juua (keedetud vesi,mustikamahl. 2. Innusta jooma, uuri eelistusi. 3

Õigus → Tööõigus
3 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Kokana välismaale tööle, Itaalia-Rooma

Mõned näited itaallaste käitumismaneeridest ning uskumustest: Itaallased tervitavad üksteist kergete põsesuudlustega, alguses paremale ja seejärel vasakule; esmakohtumisel on tavaline käepigistus, mis on soe 5 ja siiski sõbralikult tervitav; Itaalias pole kombeks külla minnes jalanõusid ära võtta, korteris ei tohi avada vihmavarju-arvatakse, et see toob halba õnne; söögilauas vesteldakse elavalt ja seepärast kestavad toidukorrad tunde; Itaallased on väga emotsionaalsed, seega ei tohiks kiidusõnadega kitsi olla. Itaalias kutsutakse sõpru ja tuttavaid sageli lõuna-või õhtusöögile. Kindlasti peab olema kaasas kingitus, milleks sobivad lilled, kommikarp või mõni traditsiooniline ese. Parem on hilineda 5-10 min. kui minna varem. Ema on perekonnas väga tähtsal kohal. Perekond on elu kese ning laps selle keskpunkt. Hommikusöök ei ole Itaalias eriti külluslik. Tavaliselt juuakse tass cappuccinot või

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Tervisliku Toitumise uurimustöö

Kõige rohkem peab kuuluma lõunasöögile ja andma ligikaudu 50% kogu päeva kaloritest. Õhtueine peaks sisaldama 25% kogu päevasest kalorihulgast ja olema mahult kõige väiksem. Mida varem õhtul süüakse ja mida vähem, seda kasulikum on see inimese tervisele ja ohutum kehakaalule. Tervisliku toitumise ja inimese optimaalse kehakaalu säilitamise seisukohalt peaks inimene sööma päevas kolmel suuremal põhitoiduajal- hommikul, lõunal ja õhtul. Toidukorrad võiksid välja näha lihtsad ja kergesti seeditavad toiduained tuleks planeerida hommikueineks, keerulisemad ehk raskesti siiditavad rasvased ja valgurikkas toiduained, mis annaksid kestvama täiskõhutunde päeva keskele. Õhtust toidukorda võiksid kujundada enamjaolt vähekalorislised ja kergesti seeditavad toiduainegrupid. [1:147] 2.TOIDU OLEMUS 2.1 Milleks meile toit? Toit on üks inimese põhivajadusi. Olemuselt võrdväärne teiste eluliste vajadustega nagu

Varia → Kategoriseerimata
122 allalaadimist
thumbnail
17
pdf

Inglise keele artiklite kasutamine

· Abstraktsed nimisõnad, mida ei saa katsuda: Beauty is in the eye of the beholder. History is a great field to study. · Massi märkivad nimisõnad kui jutt on kogu kategooriast: Butter is fattening but I love chocolate milk. · Uus info mis on mitmuses või mitteloendatav: I can see lots of snow outside. · Enamus firmanimesid (v.a. need, milles `company'): IBM, Ford, Macy's, etc. Aari Juhanson, MA 2009 NO ARTICLE ­ to be continued · Toidukorrad (määratlemata): It's good to have something for breakfast. BUT: The lunch we had yesterday was absolutely wonderful. · Sõnadega school, church, bed, hospital, college, university, court, prison, home, work kui neist kõneldakse seoses nende põhiotstarbega: She was in hospital for two weeks and we often went to the hospital to cheer her up. Sundays are good ­ I don't have to be at work, I can stay in bed when others go to church and don't come home until noon.

Keeled → Inglise keel
18 allalaadimist
thumbnail
35
docx

Eritoitumine diabeetikule

Diabeetikutele soovitatakse sarnast dieeti nagu tervetele inimestele: rohkesti köögivilju ja täisteratooteid, võimalikult vähe suhkrut ja valget jahu, vähesel määral kõva ja mõõdukalt pehmet rasva ning vähe soola ja minimaalselt alkoholi. Proteiiniallikatena on soovitatav süüa kala, kaunvilju ja väherasvaseid piimatooteid. Energia saamine tuleb viia tarbimisega kooskõlla, et tagada normaalkaal hoidmine või saavutamine. Regulaarsed toidukorrad hõlbustavad ravi eesmärkide saavutamist ja on abiks ka kaalukontrollis. ,,Diabeetiku toiduvalik" Regulaarne liikumine parandab II tüübi diabeetikutel glükoositasakaalu. I tüübi diabeetikutel on toitumisharjumuste, füüsilise aktiivsuse ja insuliini kokku sobitamine äärmiselt oluline, II tüübi diabeedi puhul on kõige olulisemal kohal kaalu jälgimine. ,,Insuliinravi" Veresuhkru mõõtmine on ravi oluline osa

Toit → Toit ja toitumine
13 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Psüühilised toitumishäired

on teadlik ja tahtlik kehakaalu alandamine alla tervisliku piiri. Kliinilise diagnoosi püstitamiseks peab kehamassiindeks olema 17,5 või väiksem. Anoreksiale iseloomulik on kehataju häire, mille tõttu haigel on hirm paksuks minemise (paks olemise) ees ning ta seab oma kehakaalule ranged piirid. Anoreksial eristatakse kolme kujunemise faasi: 1.) Vähendatakse kaloririkaste toitude tarbimist ja suurendatakse kehalist aktiivsust; 2.) Jäetakse ära osad toidukorrad, hakatakse valetama oma lähedastele, suurendatakse kehalist koormust ­ trennimaania; 3.) Minimaliseeritakse tarbitava toidu kogus, hakatakse kasutama lahtisteid ja veeväljuteid, tekivad haiglaslikud sundmõtted toidu ümber. Anoreksiasse haigestunud noorukid on sageli kasvanud tulemustele orienteeritud ja suuri nõudmisi esitavas keskkonnas. Nad on hea käitumisega, usinad ja tublid tüdrukud, kes

Meditsiin → Tervislik elulaad
154 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Kordamisküsimused Eesti vanas usus

13. Surma kergendamise abinõud 1) Tasutakse võlad 2) Räägitakse ära saladused 3) Peeglid kinni 4) Aken lahti 5) Kellad seisma 6) Kära vältimine 7) Surnu soovide täitmine 8) Vaatamas käimine, surijat ei jäeta üksinda – hirm üksi surra 9) Lõhuti katust – korstent 14. Erinevad tõlgendused Toonelast, kus see on? Toonela – eemalasuv paik/see/too, →veealune paik, →veetagune paik 15. Surma/surnutega seotud rituaalsed toidukorrad. Loetelu. 1. Viimane söömaaeg – seda mida surnu tahab 2. Surnu valvamine – herned 3. Väljaviimisel – naps, komm, kohv 4. Väikematuse lõpus – suupisted, naps 5. Suurmatused – peielaud 6. Hingedepäeval – saunas või puu all toit (ristipuu) 7. Mardisandid – maaõnne, anti süüa 8. Kadrid 9. Jõulude ajal – jäeti toit ööseks lauale 10. Haual söömine 16. Millised funktsioonid omistati surnutele esivanematekultuse korral?

Teoloogia → Eesti vana usk
87 allalaadimist
thumbnail
14
docx

TERVISLIKUD ELUKOMBED

Suhteliselt rasvavabad toiduained: · Leib · Teravili · Kaerahelbed · Kalkunisnitsel · Kanarind · Rasvavaba piim · Kartulid · Värske aedvili · Puuviljad Tervisliku toitumise tagab sage täisteratoodete kasutamine riisi, kaerahelveste, müsliga. Janu kustutada just veega, juua erinevaid teesid. Lisaks kolmele põhitoidukorrale on hakatud soovitama ka kahte väiksemat toidukorda ehk süüa 3+2 korda päevas. väiksemad toidukorrad on head enne ja pärast lõunat. Hea oleks sel ajal süsivesikuid vältida, kasulikud on piimatooted. Puuviljad Olulised viljad on: õun, viinamarjad, ananassid, kiivid, banaanid, kirsid, maasikad, apelsin, arbuus, aprikoos, avokaado, granaatõun, mango, mustikas, pirn, ploom, rabarber, sõstar, viigimari, vaarikas, virsik, tsitrused, sidrun, kuivatatud puuvili. Apelsin On leitud hea toime mao, soolestiku haiguste ning stressi vastu Aprikoos

Sport → Kehaline kasvatus
11 allalaadimist
thumbnail
9
docx

SEEDETRAKTI HAIGUSED JA ÕENDUSABI

Millised on kõhukinnisuse ravipõhimõtted ja õendustegevus? Kõhukinnisuse likvideerimine (kasutatakse klistiiri, Mikrolax) rektaalsete suposiitide ja mineraalõlide kasutamine (suu kaudu suurtes kogustes) Uue rooja retensiooni vältimine (kiudaineterohke toitumine- rohkelt puu-, ja juurvilju, rukkileib, nisukliid, kaerahelbepuber, küllaldaselt vedelikku (6klaasi päevas) regulaarsed toidukorrad , potsireziimi kujundamine, piisav füüsiline aktiivsus, kõhumassaz Regulaarse defekatsiooni väljakujundamine- säilitada normaalne roojamise sagedus (osmootsed lahtistid, roojamassi suurendavad ained, rooja pehmendajad, stimuleerivad lahtistid) Lapse ja vanemate õpetamine, nõustamine, psühhoteraapia.- Selgitada kõhukinnisuse olemust ja normaalse roojamise vajalikkust

Meditsiin → Õendus
52 allalaadimist
thumbnail
25
pdf

NAHAHAIGUS ACNE VULGARIS JA SELLE ESINEMINE SAAREMAA ÜHISGÜMNAASIUMI GÜMNASISTIDE SEAS

·energiatase tõuseb, ·organid on noorenenud, ·närvisüsteem on tasakaalus ja rahunenud, ·kiire, ohutu, ilma tagasilangusteta kaalukaotus, ·nahk muutub siidiseks ja pehmeks, ·keha muutub erksamaks, ·hingamine on sügavam ja kergem, ·seedesüsteem saab puhkust. 11 2.1.1. Mahlapaast Mahlapaastu on iseenesest väga kerge pidada. Värsketest puu- ja aedviljadest tuleb mahl välja pressida ja asendada päevane toit või mõned toidukorrad värske mahlaga. Poest ilma kontrollita ostetud purgi- või pudelimahlad ei ole sobivad. Enda pressitud mahlas on rohkem toitained kui pudelimahlas, millesse võib olla lisatud suhkrut ja säilitusaineid, nende viimaste tarbimist aga tuleks vähendada. Pressitud mahlas leidub kiudaineid, mida koos ensüümidega on vaja käärsoole puhastamiseks. (San-Jouz, 2005) 2.1.2. Veepaast Veepaastu puhul juuakse ainult vett, see aitab kehal vabaneda tohutul hulgal jääkainetest. Kui

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tasakaalustatud toitumine, tervislik toitumine referaat

pidada seejuures silmas toitainete tasakaalustatuse nõuet. Otstarbekam oleks 6 menüüd koostada pikemaks ajaks, sest nädalamenüüd on kergem tasakaalustada kui päevamenüüd. Päevaste toidukordade jagamisel on kõige õigem arvestada seedetrakti rütmi ning näljatunnet, sel juhul on seedimine kõige tõhusam. Otstarbekas on süüa päeva jooksul 5 või 5 korda, iga 3-4 tunni tagant enam-vähem kindlal kellaajal. Igatahes toidukorrad peaksid olema sellised: hommikusöök, lõunasöök, oode ja õhtusöök. Hommikusöögiga soovitatakse katta üks neljandik päevasest energiavajadusest , sest enamasti on aktiivse tegevuse aeg päeva esimesel poolel ja hommikueine peab andma koolipäeva alustamiseks vajalike toitainete tagavara. Oluline on, et hommikumenüüsse kuuluks kiirelt valmistatav soe toit. Joogiks sobib

Bioloogia → Bioloogia
81 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Tervisesportlase treening

Soovitav on tarbida 5 korda päevas aedvilja ja puuvilja, ehk 400 g aedvilja ja 250 - 300 g puuvilja. Sama oluline on regulaarne vedeliku tarbimine, muidu ei saa organism küllaldaselt hapnikku ja toitaineid ning töövõime hoopis langeb. Kuid organism kannatab 45 - 60 minutit ilma vedelikuta, pikemal koormusel on seevastu vedeliku tarbimine hädavajalik. Toitumissoovitused vastupidavustreeningu puhul · mitu väikest toidukorda päevas on kasulikumad kui üksikud suured toidukorrad · päeva alustada täisväärtusliku hommikusöögiga · vältida tühjade kaloritega toiduaineid · vältida rasvarikkaid toiduaineid · süüa enam juurvilja, puuvilja, salateid · viimane toidukord teha 2 - 3 tundi enne koormust · tühja kõhuga mitte harjutada, see võib viia hoopis töövõime langusele · toit on valdavalt süsivesikuterikas, 60 % süsivesikusisaldusele lisaks peaks valku olema 15 % ja rasvu 25 %.

Sport → Kehaline kasvatus
23 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Keskaeg - kokkuvõte

Kerjasid ja jutlustasid Dominiiklased--12.saj lõpp, rajas dominicus, must kuub, jutlustasid ja kerjasid. Nende haridussüssteem oli üks parimatest keskajal Kerjusordud elasid vaesuses, neil oli võimalus ringi rännata, nad ei pidanud koguaeg viibima maailmast eralduses. Kloostrisse mindi ,sest sealt sai korraliku hariduse , kloostritest saadi ka paremad rõivad,suveks ja talveks eraldi. Kloostrites elavate nunnade ja munkade eluiga oli kõrgem, sest neil olid kindlad toidukorrad ja korralik söök, füüsilist tööd tehti jõule vastavalt, neil olid ilmale vastavad riided, nad olid targemad ja oskasid haigustest hoiduda nind neid ravida. Kloostrite tähtsus: Haridus- säilitati hariduses järjepidevus, anti parimat haridust,mis siis saada oli, kloostrites olid ka raamatukogud, Teadus-kirjutati raamatuid ümber, kloostrid olid ainukesed teaduse ja kultuuri edasikandjad, seal oli ka ilukirjanduslikke ja teaduslikke teoseid.

Ajalugu → Ajalugu
70 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Sool ja suhkur toidus

kulub vähem soola. Mida kauem toit valmib, seda rohkem väheneb soola maitse. Parem on soola teatud toitude puhul (nt praetud lihatükk) raputada sellele vahetult enne serveerimist. 3. Kasuta vähem soola, kui retsept ette näeb. 4. Maitsesta toitu maitsetaimede, soolavabade maitseainete, puuviljamahla või vähese äädikaga 5. Kasuta mõõdukalt suure soolasisaldusega toidukõrvalisi, nagu ketšup, sinep, sojakaste, salatikastmed. 6. Kui su toidukorrad on soolarikkad, tasakaalusta neid, lisades rohke kaaliumisisaldusega toite, nagu värsked puu- ja köögiviljad. 7. Hoia soolatopsi köögikapis, mitte laual, kus see on kergesti kättesaadav. Soolatops olgu võimalikult väikeste aukudega. 8. Vahepaladeks eelista kartulikrõpsudele ja küpsistele värskeid köögivilju. 9. Valmistoitu tarbi võimalikult harva 10. Väljas süües palu, et su toit valmistataks vähese soolaga ja et

Toit → Toiduained
3 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kordamisküsimused lastehaiguste, tervisedenduse ja lastekaitse kohta

Soolasisalduse tõttu ei sobi vorstid,konservid,juust,kartulikõrpsud,ketsup. Toitu tuleks keeta,hautada või grillida. Maitsestamiseks sobivad maitstaimed. Lapse toit: 27% piimatooted, 20% köögivili,17% teraviljatooted,13% puuviljad ja marjad,10% kartul,9% liha-kala-muna, 2% suhkur ja lisatavad toidurasvad 27. Mida teha lapse isutuse korral? Last ei tohi sundida sööma ega tema peale seepärast häält tõsta. Soovitused isutuse vähendamiseks: kindlad toidukorrad, toidukordade vahepalaks anda juur- ja puuvilju, vältida piimatoodete ja mahla liigset tarbimist, liikumine tekitab söögiisu. 28. Mida soovitada kõhukinnisuse korral? Meetmed kõhukinnisuse vastu: kindlad söögikorrad, mitmekesine ja kiudaineterikas toit, piisavas koguses vedelikku, kõhukinnisuse korral aitavad ploomid,rabarber,õun,punapeet. Pudrule või köögiviljapüreele võib lisada võid või toiduõli, menüüd võimalikult vähe saia, kondiitritooteid

Meditsiin → Terviseõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nimetu

Soovitav on tarbida 5 korda päevas aedvilja ja puuvilja, ehk 400 g aedvilja ja 250 - 300 g puuvilja. Sama oluline on regulaarne vedeliku tarbimine, muidu ei saa organism küllaldaselt hapnikku ja toitaineid ning töövõime hoopis langeb. Kuid organism kannatab 45 - 60 minutit ilma vedelikuta, pikemal koormusel on seevastu vedeliku tarbimine hädavajalik. Toitumissoovitused vastupidavustreeningu puhul · mitu väikest toidukorda päevas on kasulikumad kui üksikud suured toidukorrad · päeva alustada täisväärtusliku hommikusöögiga · vältida tühjade kaloritega toiduaineid · vältida rasvarikkaid toiduaineid · süüa enam juurvilja, puuvilja, salateid · viimane toidukord teha 2 - 3 tundi enne koormust · tühja kõhuga mitte harjutada, see võib viia hoopis töövõime langusele · toit on valdavalt süsivesikuterikas, 60 % süsivesikusisaldusele lisaks peaks valku olema 15 % ja rasvu 25 %.

Sport → Kehaline kasvatus
12 allalaadimist
thumbnail
42
ppt

Kehatüübid

Ideaalne- 3 suurt toidukorda, mille vahel on 2 väikest snäkki hoida ära nälja teke- nii sööd ka põhitoidukorra ajal vähem Kiireneb organismi ainevahetus ja väheneb organismi võime toota rasva. Süüa tuleb piisavas koguses tasakaalustatud toitu. Õige kogus, õiges toitainete vahekorras 15% valgukogus jaga toidukordade vahel rasvad 30% põhitoidukordadele 55% süsivesikud rohkem hommikupoole Kõik suured toidukorrad peaksid sisaldama kõiki kolme toitainete rühma. Hommiku- ja lõunasöök võivad sisaldada süsivesikuterikkaid toite, mis on kaloriterikkamad (kaerahelbed, leib, tatar jne.) Õhtusöök seevastu peaks olema süsivesikutevaene, põhiosa võiksid olla rohelised salatid, juurviljad ja puuviljad. Mida rohkem õhtusse, seda rohkem võiks toidus olla kiudaineid. Vahepala tohib sisaldada vaid ühte toitainet. Sobivad puuviljad, müslibatoon, jogurt, kohupiimakreem jms.

Sport → Kehaline kasvatus
30 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Toitumise alused.

50 - 60% katta süsivesikute, 25% - 35% lipiidide, 10 – 20% valkude arvelt Seega 2400*0,2=480 kcal 480/4,1=117 grammi valku Kui palju energiat annab klaas piima, kui see sisaldab 3% rasva, 5% süsivesikuid, 4% valku ja 120 mg kaltsiumi? Klaas = 200 ml Rasva = 200*0,03=6 grammi > 6*9,1=54,6 kcal Süsivesikuid = 200*0,05=10 grammi > 10*4,1= 41 kcal Valku = 200*0,04= 8 grammi > 8*4,1= 32,8 kcal 54,6+41+32,8= 128,4 kcal NB! Vitamiini ja mineraalained toiduenergiat ei anna 2. Toidukorrad päevas Hommikusöögiga soovitatakse katta 20-25% päevasest energiavajadusest. Oluline on, et hommikumenüüsse kuuluks kiirelt valmistatav soe toit. Omal kohal on pudrud, muna- ja aedviljatoidud, täisteraviljatooted, helbed, müsli ning mitmesugused võileivad. Jookidest eriti piim ja jogurt, sobib ka kohv. Oluline on tasakaalustatud toitainete valik ning mitmekesisus nädala lõikes. Võrreldes teiste söögikordadega, mõjutab hommikusöögi kogust ja valikut isu tunduvalt rohkem.

Toit → Toitumisõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Stiilid(romaani, gooti jne), rahvakalender

· 19. Saj. kolmapäev ja laupäev pidupäev · Hiiumaal enamasti jahupudru ja jahuvorstid · Kohupiima hoiti ja jäeti tagavaraks ka talveks · 19. Saj. lõpul ka kartulipudru ja tangupudru · Lõuna-Eestis laupäeval toiduks kapsa-tangupuder · Laupäeval oli toiduks kartuli-või tangupuder või paksud kapsad · Esmaspäev, teisipäev ja reede olid herne, oa või läätseleeme päevaks · Reede oli üldine kaunviljapäev · Mõisates aastaringi kindlad toidukorrad · Mõisates kõige tugevam toit lõunati · Õhtuti söödi lõunasöögi jääke · Leib ja hapupiim lõunalaual · Tehti õhtul süüa niipalju, et teenijatele jaguks hommikul · Koolitoidukott: leib, hapupiim, soolasilk, või, keedupekk SUPID: · Õllesupp= soolane kala ja õlu · Jahukört= jahusupp, paks · Leem= vedelik- ka supina · Keedeti tangu-, oa-, herne- ja läätseleemt, aga ka käki-, kapsa-, lihaleemt

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
21 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Juhtumi analüüs - Personalijuhtimise eriala

lõunaks rämpstoitu või midagi hästi kiiret, sest terve öö ja pool päevast on veedetud näljatundes. Erik ei jõua/ei söö argipäeviti tööl lõunat. Juhtubki see, et nälja kustutamiseks haarab ta kiire piruka või mõne puuvilja. Õhtusöögi ajaks on aga nälg nõnda suur, et süüakse liiga palju. Erikul tuleks hakkata tasakaalustatult ja regulaarselt toituma. See tähendab, tervislik toitumine eeldab, et söögikordi päevas on viis, millest kaks on kerged vahepalad. Harvad toidukorrad tingivad suurte koguste söömist ja sellest tuleneva ülekaalu. Kahe toidukorra vahele ei tohiks jääda rohkem kui 3 tundi. Esimene põhireegel: hommikusöök peab jääma ajavahemikku 7.00-8.30. hommikusöögist peab inimene saama olulise osa toidu süsivesikutest. Toidusüsivesikutest peab inimene saama 50-60 % päevasest toiduenergiast. Inimorganism on nii korraldatud, et normaalne/tervislik on see, et põhiosa toidusüsivesikuid saadakse hommiku- ja lõunasöögiga ja üsna kaaluka osa

Psühholoogia → Tervisepsühholoogia
81 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Soome haridussüsteem

läbida ka praktikaga, mis samuti sisaldavad õppeasutuse poolt korraldatud kursuseid või pädevusteste, mis näitavad, kui hästi kutseteadmised on omandatud. Kutseõppe eesmärgiks on anda õpilastele kutsepädevuse omandamiseks vajalikke teadmisi ja oskusi ning tagada neile potentsiaal töö saamiseks või edasi õppimiseks. Kutseõpe on tasuta, kuid õpilased peavad maksma materjalide, tööriistade, varustuse, töövihikute ja muude asjade eest, mida nad kasutavad. Toidukorrad on tasuta. Sisseastumistingimuseks on põhihariduse omandamist tõendav diplom või samaväärne õppimiskogemus. Tavaliselt registreerivad õpilased end kutseõppesse läbi riikliku taotlussüsteemi. Kutseõppe tegutseb kaheksas valdkonnas: 1) humanitaarained ja haridus 2) kultuur 3) sotsiaalteadused, äri ning administratsioon 4) loodusteadused 5) tehnoloogia, kommunikatsioon ja transport 6) loodusvarad ja keskkond 7) sotsiaalteenused, tervis ja sport

Kategooriata → Võrdlev koolikorraldus
117 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Rasedusaegne rauaaneemia- toidusoovitused, isud, vitamiinid, mineraalid, rauarikas menüü

mõeldud salatitesse. Kui ostad oliiviõli, siis peab see olema kindlasti tumedas klaaspudelis, teised oliiviõlid on oma tervislikkuse juba kaotanud. Mitte osta oliivõli, mis on valges pudeli või, millele on lisatud maitseaineid. *Tuua menüüsse rohkem tervislikku, tooreid köögivilju, puuvilju, seemneid. Näiteks: seemneid saab lisada smuutidesse , määretesse, pudru sisse (eelnevalt jahvatatud ja pudrule lisatud) * Alustada päeva korraliku hommikusöögiga. *Kirjuta endale põhi toidukorrad ja vahepalad, kellaajaliselt: Näide: Hommikusöök: 8:00 Vahepala: 10:30 Lõuna: 13:00 Vahepala: 15:30 Õhtusöök: 18:00 Vahepala (kergesti seeduv): 20:00 Magama: 23:00 Tervislikud ja rauarikkad hommiku-, lõuna- ja õhtusöökide näited I Hommikusöök: Portsjon ühele: Munapuder röstleiva ja värske kurgiga Värske apelsinimahl 200ml 2 muna Soovi korral lisa piima 2 viilu täistera rukkileiba 1 sl rasvainet Tomat Roheline lehtsalat

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Tasakaalustatud toitumine

Mida vähem aega jääb õhtusöögist magamaminekuni, seda väiksem peaks olema muidugi saadav toiduenergia hulk. Täiskasvanutele, kes töötavad öises vahetuses, on soovi- Suhkru tarvitamine ei suurenda öist tatavad sarnased toidukorrad, jaotatuna vastavalt ärkvel- töövõimet. oleku ja magamise rütmile. 14 energiavajadus täiskasvanutel tasaKaaLustatud toitumine Söö ainult nii palju, et toit kataks sinu energiavajaduse! Inimeste energiavajadus on erinev: naistel on see väik-

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
19
odt

Tervisesportlase treening

Soovitav on tarbida 5 korda päevas aedvilja ja puuvilja, ehk 400 g aedvilja ja 250 - 300 g puuvilja. Sama oluline on regulaarne vedeliku tarbimine, muidu ei saa organism küllaldaselt hapnikku ja toitaineid ning töövõime hoopis langeb. Kuid organism kannatab 45 - 60 minutit ilma vedelikuta, pikemal koormusel on seevastu vedeliku tarbimine hädavajalik. Toitumissoovitused vastupidavustreeningu puhul · mitu väikest toidukorda päevas on kasulikumad kui üksikud suured toidukorrad · päeva alustada täisväärtusliku hommikusöögiga · vältida tühjade kaloritega toiduaineid · vältida rasvarikkaid toiduaineid · süüa enam juurvilja, puuvilja, salateid · viimane toidukord teha 2 - 3 tundi enne koormust 11 Tervisesportlase treening

Sport → Tervisesport
19 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Vastuvõtutöö

Teenused • Majutusteenused: ühistoad, majad, kämpingud, korrused jne. • Tunniteenused • Tükiteenused • Toitlustusteenused • Kaubad • Tubade, teenuste ja kaupade täielik aruandlus. Ühildub SPA programmiga. Toitlustamine • Toitlustuse broneerimise võimalus, ühildub ideaalselt Kakukesega (RESTORAN-PAGAR-KONDIITER-KOHVIK LAOARVESTUSE, TOOTMISE JA MÜÜGI INFOSÜSTEEM.) • Toitlustusteenused ja menüüd • Toidukorrad (hommik, lõuna, õhtu, kohvipaus jne) • Toitlustuskohtade haldus mahtuvuse alusel • Võimalus koostada päevakava ja saata see näiteks e-postile • Kõik aruanded. Klienditeenindus• Inimeste, teenuste ja pakettide tubadesse määramine • Gruppide nimekirjade sisestamine või importimine failist • Kolimised lahku ja kokku, seal juures arvutatakse summad ümber • Majas elavate inimeste otsingud elanike, tubade või gruppide järgi • Check-outid elanike, tubade või grupi järgi

Turism → Turismimajandus
15 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Terviseedendus

ärevus, rahutus, segadus, paranoia, hallutsinatsioonid, seedetrakti häired, insult, südame rütmihäired. Samuti peavalu, ärevus, ärrituvus, psühhoos, südamepekslemine, rinnavalud, südame rütmihäired, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, kõhuvalu, kõrvetised, halvenenud hammaste tervis ning ülekaal. 22. Mida teha lapse isutuse korral? Last ei tohi sundida sööma ega tema peale seepärast häält tõsta. Soovitused isutuse vähendamiseks: kindlad toidukorrad, toidukordade vahepalaks anda juur- ja puuvilju, vältida piimatoodete ja mahla liigset tarbimist, liikumine tekitab söögiisu. 23. Mida soovitada kõhukinnisuse korral? Meetmed kõhukinnisuse vastu: kindlad söögikorrad, mitmekesine ja kiudaineterikas toit, piisavas koguses vedelikku, kõhukinnisuse korral aitavad ploomid,rabarber,õun,punapeet. Pudrule või köögiviljapüreele võib lisada võid või

Pedagoogika → Lapse tervise edendamine
25 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Nutridata toitumisprogramm ja tervislik toitumine

hästi. Sisestamine on väga lihtne. Esimese asjana tuleb ennast registreerida kasutajaks ja sisestada enda andmed (sugu, vanus, pikkus kehakaal, kehaline aktiivsus) ning seejärel saab hakata toitumispäevikut pidama. Toidukordade sisestamist Nutridata toitumisprogrammi hõlbustavad fotod, mille järgi sisestamine on väga lihtne. Toite ei pea ise kaaluma vaid vaatad fotolt sama koguse, kui palju ise päeval tarbisin. Toidukorrad piltide järgi lisatud, arvutab programm välja päeval tarbitud toitude energia, süsivesikute, lipiidide ja valkude sisalduse. 11 3.1. Päevane energiasoovitus ning tegelikkus Internetis on väga palju lehekülgi, kus saab arvutada oma päevas vajaminevat energiakogust. Üheks lihtsaks leheküljeks on , kuhu tuleb sisestada oma kehakaal kilogrammides, pikkus sentimeetritees, vanus aastates, sugu ja kehaline aktiivsus. Sisestades kõik eelnevad andmed, arvutab

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
25
docx

Äriplaan „Suvituse Hooldekodu OÜ“

EESTI MAAÜLIKOOL Majandus- ja Sotsiaalinstituut MS. 0065 ,,Põllumajandusliku ettevõtluse põhikursus" Äriplaan ,,Suvituse Hooldekodu OÜ" Juhendaja: Enn Plaan, maj. Dr Koostas: Sten Tamar, MS III (PÕ) Tartu 2013 1. SISUKORD 2. 3.KOKKUVÕTE Käesoleva äriplaani raames on eesmärgiks rajada Põlvamaale, Küllaste valda, Karaskile vanurite üldhooldekodu, mis avab oma uksed 01.06.2013. Antud kuupäevaks on tehtud hoones korralik värskenduskuur ning on sisustatud kaasaegselt ja vanuritesõbralikult, kuid samas koduselt ja õdusalt. Avamise päevaks on eellepingutega ära müüdud juba 4 kohta ning aasta lõpuks prognoositakse kõikide kohtade täitumist. Hooldekodu pakub teenuseid ja tegevusi, mis sobivad kõigile vanuritele ning on suunatud oma elanike vaimse...

Majandus → Äriplaan
1237 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Dr. Abbas Qutab

Kujutage ainult ette, mida need toidud inimesega teevad. Ja kui kord inimene saavutab teatud kriitilise massi, siis on nii arstile kui tema enda jaoks tõsine probleem, et sellest lahti saada, vähendada seda kaalu. Üks parimaid viise kaalu vähendamiseks on rasv põletada. Kui rasv ladestub, vähendab see tegelikult omakorda vereringlust kuivõrd arterid ummistuvad, nad ahenevad. Mul on kliinikus vöö ümber panemiseks näidiseks pakitud toidukorrad. Kui sa näitad inimesele kuidas see 5 kg rasva lödiseb sul ümber vöö, siis....... . Kuidas Nitro FX siin aidata saab? Kuna Nitro FX aitab organismil toota lämmastikmonooksiidi, mis omakorda aitab kaasa rasva põletamisele. Loomulikult on oluline muuta nii söögisedelit kui eluviisi ­ tuua sisse liikumine! Nii ikka ei saa, et iga päev käid Mc Donaldsis priskelt söömas ja võtad Nitro FX-i peale. Nitro FX stimuleerides 7

Meditsiin → Meditsiin
8 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Pediaatria

Eksamiküsimused 1. Tervise definitsioon ja tervise olulisemad mõjurid. Tervis- inimese füüsilise, vaimse ja sotsiaalse heaolu seisund. Inimese või rühma suutelisus saavutada oma eesmärke ja rahuldada vajadusi, smas tulla toime ka keskkonnaga ja seda vajadusel muuta. Tervisemõjurid on tegurid, mis kutsuvad üksikisiku, grupi või rahvastiku tervises esile muutusi kas paremuse või halvemuse poole. Olulisemad mõjurid e. Tervise determinandid on: suurenenud sissetulekud paranenud haridus positiivsed muutused toitumises paranenud hügieenitingimused paranenud elukondlikud tingimused korras veevarustus ja kanalisatsioon 2. Terviseedenduse eesmärgid. Tervise edendamine- inimese tervist väärtustava ja soodustava käitumise ja elulaadi kujundamine, tervist toetava elukeskkonna sihipärane arendamine. Eesmärgid: töötajate tervise ja töövõime kaitsmine, säilitamine, toe...

Meditsiin → Pediaatria
70 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Raamat Nullpunkt

rohkem, siis mõnda aega väljenduski neile Kreetega vanemte kohalolu kapi peale jäetud sajastes rahatähtedes. Nad said endale Kreetega lõpuks ometi pitsasid, burgereid , suuri jäätiseid ja puuvilju lubada ja ega nad ennast tagasi ei hoidnud- tavaline õhtusöök oli kaks suurt pitsat, 2l coca-cola, kilo banaane, liitrine jäätis. Nii kestis see aasta või natuke rohkem, siis kui ema haigus hoogu võttis kadusid kapi pealt sajalised ja toidukorrad muutusid kaootilisemaks aga kõhusõbralikumaks. J kuuleb jõusaalis ühe seal treeniva mehe kõrvaklappides kangesti tuttavat viisijuppi ja jookseb särgiväel mehele järele ja palub seda kuulata- mees lubab tal enda autosse istuda ja annab kuulata ... need on J kirjutatud sõnad! +16 Riina helistab ja teatab,et Jansa ema on neile töökohad ja tal läheb hästi- et J on talle küll väga kallis, aga ta ei tule enam Eestisse tagasi.

Kirjandus → Kirjandus
81 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun