Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Jahu (2)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris
Tallinna Teeniduskool


REFERAAT
JAHU
TÖ21K
Karola Rohtla



2012
Ammustel aegadel olid meie esivanemad sunnitud eksperimenteerima, et endale toitu muretseda. Nad hõõrusid leotatud ja kuivatatud tõrusid ning pähkleid kahe kivi vahel — nii saigi valmis esimene jahu, millest valmistati esimesed toored pudrud . Hiljem nö avastati kõrreliste  terad . Ka neid hõõruti, segati veega ning valmistati kuumadel kividel kooke.
Umbkaudu samaga tegeletakse ka tänapäeval: täieneb vaid terade töötlemise tehnika, jahvatuse kvaliteet, muutuvad keerulisemaks küpsetiste koostisosad, kuid lõppude-lõpuks on ikkagi jahu see, mis määrab meie küpsetiste väljanägemise, maitse ja aroomi .
Olenevalt kultuurist, millest jahu on saadud, eristatakse mitmesuguseid jahu liike: nisu-, rukki-, odra-, kaera-, riisi-, herne-, tatra-, sojajahu.
Jahu tüüp määratakse selle otstarbe järgi: leiva- ja saiatooted, makaronitööstus, kulinaaria jne
Jahu on seega teravilja jahvatamisel saadud toiduaine ja seda kasutatakse pudru valmistamisel, kastmete paksendamiseks, eelkõige aga pagaritoodete (leib, sai) ja pasta tegemiseks. Jahu võib teha tegelikult igasugusest teraviljast. Jahu jahvatatakse veskis. Jahu jaguneb eri sortidesse olenevalt kasutatud vilja kvaliteedist, jahvatuse jämedusest ja lähtuvalt sellest, kui palju jäi jahu sekka viljatera pealmisi kihte. Koorimata teradest jahvatatud jahu nimetatakse täisterajahuks: see on tumedama värvusega ja halvemate küpsetusomadustega, kuid tervislikum. Jahu küpsetusomadusi väljendatakse vastavate jahu tuhasust väljendavate numbritega (mida väiksem number, seda heledam, kuid väiksema vitamiini- ja kiudainesisaldusega jahu).
Kuigi jahu tähistab ükskõik millistest söödavatest teradest jahvatatud pulbrit , mõeldakse vähemalt Euroopas jahust kõneldes enamasti ikka nisujahu .
Eesti ei saa veel kiidelda erinevate nisujahusortide laia valikuga, kuid kõrgelt arenenud riikides on olemas väga suur hulk erinevaid nimetusi(USA-s näiteks ligi 20). Sortide erinevus põhineb eeskätt jahu proteiinisisaldusel, mis alati on ka pakendil tähistatud, kuid on ka pleegitatud, vitamiinidega rikastatud, bromaadiga töödeldud, lihtsaid ja isekerkivaid ning muid erinevaid jahusorte ja –segusid
Kui kodune jahuvajadus piirneb soustijahuga, võib võtta esimese ettejuhtuva sordi. Andunud küpsetaja seevastu peaks asjasse sügavamalt süvenema, sest küpsetise tulemus sõltub suuresti õige jahu valikust. Jahuga paksendatud kastmetest toore maitse eemaldamiseks ja meeldiva pähklimaitse saavutamiseks hautada kastet madalal kuumusel 7–8 minutit.
Kõrge proteiinisisaldusega (üle 12%) jahus tekib vedeliku lisamisel rohkesti gluteeni , mille niidikesed moodustavad taigna sõtkumisel elastse võrgu. Seetõttu sobib taoline jahu eeskätt pärmitaignast küpsetiste ja koduse pastataigna valmistamiseks; muretaigen kipub sellisest jahust tulema kõva ja sitke . Muredate ja pehmete kookide , pirukate ja muude küpsetiste jaoks on teil vaja madala proteiinisisaldusega (5–9%) jahu. Kõige lähemal sellele (9,5%) seisab meil saadaolevatest jahudest Saksa nisujahu markeeringuga Kalew. Veski -Mati nisujahu on keskmise proteiinisisaldusega (10,6%) n-ö tavajahu ja sobib seetõttu peaaegu kõikide tavaküpsetiste jaoks.
Kõige kõrgema proteiinisisaldusega (koguni 14%) on täisteranisujahu, mida mõnikord nimetatakse ka grahamjahuks. Sellest jahust küpsetatakse rustikaalse maitsega, tervislikke lauasaiu ja kukleid, sageli segatult teiste jahusortidega. Väga kõrge gluteenisisalduse tõttu töödelge täisterajahust taignaid võimalikult lühidalt; liigne sõtkumine või pikaajaline
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Jahu #1 Jahu #2 Jahu #3 Jahu #4 Jahu #5 Jahu #6 Jahu #7 Jahu #8 Jahu #9 Jahu #10
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 10 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-02-23 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 38 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 2 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor karola_ro Õppematerjali autor

Lisainfo

Sisaldab erinevaid jahu sorte, jahu ajalugu, retsepte, jahu säilitamine
nisujahu , odrajahu , rukkijahu , tatrajahu , kaerajahu , kjuidas jahu säilitada

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (2)

anetu- profiilipilt
anetu-: Väga hea ja põhjalik
23:10 10-08-2013
vinkletalu profiilipilt
vinkletalu: suht kesine
22:15 02-05-2015


Sarnased materjalid

4
docx
Nisujahu
62
doc
Toiduained
652
pdf
Asjaajamise alused
80
docx
Toidukauba õpimapp
33
docx
Koka kutseeksami küsimused ja vastused
26
docx
Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused
26
docx
Koka eksamiküsimused vastustega
27
doc
Pärmita taignad ja tooted



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun