Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Biokeemia Süsivesikud (sahhariidid) (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Biokeemia Süsivesikud ( sahhariidid )
Ühendid, mida saame vaadata süsiniku ja vee hüdraatidena (Cn(H2O) m. Kõik ei vasta sellele üldvalemile, sisuliselt valem olemust ei avalda.
Nende jaotus:
  • Monosahhariidid monoosid - tervikmolekulidena, mille koostises on 3-7 C aatomit
  • 3C - trioosid on fotosünteesi esmaproduktid
  • 5C - pentoosid - riboos , desoksüriboos, nokleiinhapetes
  • 6C - heksoodid - glükoos, fruktoos , galaktoos
  • Oligosahhariidid koosnevad 2- 10 monoosijäägist, neid seob glükosiidside
    Disahhariidid
  • sahharoos : fruktoos + glükoos
  • laktoos : glükoos + galaktoos
  • maltoos : glükoos + glükoos
  • trehaloos : glükoos + glükoos,
    c-l ja d-l on erinev glükosiidsideme paigutus ja positsioon
  • Polüsahhariidid 104- 107 monoosijääki, seotud glükosiidsidemega
  • ehitusüksuseks glükoos - tärklis, tselluloos , kitiin , glükogeen
  • ehitusüksuseks fruktoos - inuliin
  • heteropolüoosid - süsivesik + muu osa nt mukopolüsahhariidid : süsivesik + valk, sinna kuuluvad bioloogilised limad
    Süsivesikute füüsikaliskeemilised omadused:
    1. Suhkrud ehk mono - ja disahhariidid:
    a) lahustuvad vees
    b) reaktsioonivõime suurem
    c) molekulmass väiksem
    d) magusus on
    e) karamellistumine on
    f) kristalliseerub
    2. Polüoosid
    a) ei lahustu vees
    b) reaktsioonivõime väiksem
    c) molekulmass suurem
    d) magusust pole
    e) karamellistumist pole
    f) ei kristalliseeru
    Süsivesikute biofunktsioonid:
  • Energeetiline
  • 1g süsivesikute lõplikul lõhustumisel vabaneb u 4kcal energiat, tek CO2 ja vesi. Protsess toimub raku tasandil mitokondrites.
  • inimese ööpäevasest energiavajadusest peaksid süsivesikud katma 55- 60% ehk enamuse (sportlastel kuni 75%). See tuleb katta valdavalt tärklise arvelt.
  • iga kehakaalu kilo kohta ööpäevas on vaja 4-6g süsivesikuid.
  • Ehituslik, struktuurne
  • taimerakukestades leiduv tselluloos (20-40% kestast)
  • seenerakukestades kitiin (30-40%) + lülijalgsete välisskelett kitiinist
  • membraani välispinnal oligosahhariidsed retseptorid
  • Varuaineline
  • taimedes varuaineks tärklis - muundunud võsudes, viljades, seemnetes
  • inuliin - korvõielistes taimedes nt takjates, võililles, maapirnis
  • glükogeen - seenerakkudes, loomarakkudes (loomades koguneb maksa ja lihastesse. Protsentuaalselt rohkem maksas , absoluutselt rohkem lihastes).
  • Ligimeelitav
  • õistaimede nektar - erinevate suhkrute 15-30% lahus
  • suhkrurikkad viljad - kõrge konsentratsioon nt datlites
  • Transpordi
  • Kaitseline
  • Toiteline
    a)seemnetes olev kaitsevaru, mida kasut. idanemisprotsessis - maltoos ehk linnasesuhkur
    b) rinnapiimas leiduv maltoos (lehmapiimas kuni 5%, inimesel kuni 7%, elevandil kuni 13%)
    8. Ainevahetuslik
    a) liigne süsivesikute tarbimine soodustab varurasvade sünteesi
    b) süsivesikute teke fotosünteesil : trioosid - glükoos - tärklis
  • Biokeemia Süsivesikud-sahhariidid #1 Biokeemia Süsivesikud-sahhariidid #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-01-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 65 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor p2evakoer Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    6
    pdf

    PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

    Orgaanilised ühendid PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID SÜSIVESIKUD e SAHHARIIDID 1.1. Sissejuhatus Kõige lihtsam on tähistada neid ühendeid mõistega süsivesik, sest: · valdav enamik siia kuuluvatest ühenditest on C-hüdraadid (Cn(H2O)m), v.a desoksüriboos ja glükoosamiin; · see on rahvusvaheliselt tunnustatud. Selle võttis kasutusele baltisakslane, TÜ prof C.Schmidt. Võib kasutada ka mõistet sahhariidid või glütsiidid. Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid. Inimese toidulaua seisukohalt pakub huvi nende sisaldus taime-, looma- ja seeneriigi esindajates: taimedes leidub neid 75- 90%, loomades kuni 2% ja seentes 1-3%

    Bioloogia
    thumbnail
    20
    pdf

    Süsivesikud

    Biokeemia SÜSIVESIKUD Et enamiku antud aineklassi esindajaid saab vaadelda süsiniku hüdraatidena üldvalemiga Cn(H2O)m, võeti kasutusele üldmõiste "süsivesik". Esimesena tegi seda Tartu Ülikooli professor C.Schmid 1844.aastal ja see ongi nüüdisajal rahvusvaheliselt üldtunnustatud nimetus. Süsivesik ei võrdu mõistega "suhkur". Viimane on kokkuleppeline käibetermin, mida kasutatakse peamiselt sahharoosi, aga ka teiste magusamaitseliste lihtsate süsivesikute kohta

    Biokeemia
    thumbnail
    100
    pptx

    BIOKEEMIA, II osa - Orgaanilised ained

    soolenõre ensüümide (proteaaside) abil. Peensoole valendikus hüdrolüüsitakse valgud vabadeks aminohapeteks. NUKLEIINHAPPED  Nukleiinhapete bioloogiline tähtsus on suur, kuna nad on geneetilise informatsiooni kandjaiks ja määravad iga koe ning raku spetsiifilise valgu sünteesi.  Nukleiinhapped on suure molekulmassiga, koosnevad suurest hulgast monomeeridest – mono- nukleotiididest.  Nukleotiidid koosnevad: lämmastikühendid, süsivesikud ja fosforhape. Süsivesikud on esindatud pentoosidena (riboosi ja desoksüriboosina). Lämmastikühendid on puriinide ja püridiinide tuletised (A=adeniin, G=guaniin, U=uratsiil, T=tümiin, C=tsütosiin). Lämmastiühendeid koos pentoosiga nimetatakse nukleotiidideks (adenosiin, guanosiin, uridiin, tümidiin, tsütidiin). Organismis on kaht tüüpi nukleiinhappeid: RNA ja DNA (ribonukleiinhape ja desoksüribonukleiinhape), mis erinevad oma koostiselt, struktuurilt, funktsioonilt ja lokaali- DNA: satsioonilt

    Biokeemia
    thumbnail
    7
    rtf

    Bioloogia 11klassi konspekt

    temperatuuri. 5. Täidab kaitsefunktsiooni: ­ pisarad vähendavad hõõrdumist ja kõrvaldavad võõrkeha silmast. ­ liigesevõie ''õlitab'' liigeseid imetajate loode areneb vesikestad ehk amnios. Orgaanilised ühendid ja nende ülesanded organismis Süsivesikud .. on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid ­ taimedes ­ loomorganismides (2%) ­ mikroorganismides (12-28%) ­ seentes (3%) Süsivesikud ehk sahhariidid jagunevad kolmeks: lihtsuhkrud (monosahhariidid) oligosahhariidid ­ malktoos, laktoos, sahharoos liitsuhkrud ehk polüsahhariidid ­ tärklis, tselluloos, glükogeen, kitiin Lihtsuhkrud jagunevad : pentoonid (riboos, pesoksuriboos), heksoosid(glükoos, fruktoos). Monosahhariidid ehk lihtsuhkrud 1. Väga aktiivsed 2. reaktsioonivõimelised 3. esinevad tsüklilisel kujul Glükoos ehk viinamarjasuhkur. Leidub viinamarjades ja veres. Fruktoos ehk puuviljasuhkur leidub puuviljades.

    Bioloogia
    thumbnail
    14
    doc

    Organismide koostis

    hüdrofiilsed ained lahustuvad vees nt glükoos ja keedusool hüdrofoobsed ained ei lahustu vees nt rasvad ja õlid · Osaleb paljudes keemilistes reaktsioonides (lähteainena nt fotosünteesil, lõpp- produktina). 6CO2 + 12H2O = C6H12O6 + 6H2O + 6O2 · Kindlustab rakkude ja kudede mahtuvuse ­ tagab siserõhu ehk turgori. Organismi veesisalduse ja rakkude siserõhu vähenemisel taimed närtsivad, inimese nahale tekivad kortsud. SÜSIVESIKUD EHK SAHHARIIDID Süsivesik on orgaaniline ühend, mis sisaldab süsinikku, vesinikku ja hapnikku Süsivesikud on energiarikkad ained · Loomad kasutavad toidus olevaid süsivesikuid nagu suhkur ja tärklis, energiaallikana. · Taimed valmistavad oma elutegevuseks vajalikke süsivesikuid ise. Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid: · taimedes 75 - 90% · loomades 2% · seentes 3% · mikroorganismides 12 - 28%

    Bioloogia
    thumbnail
    24
    doc

    PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

    Orgaanilised ühendid PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID SÜSIVESIKUD e SAHHARIIDID 1.1. Sissejuhatus Kõige lihtsam on tähistada neid ühendeid mõistega süsivesik, sest:  valdav enamik siia kuuluvatest ühenditest on C-hüdraadid (Cn(H2O)m), v.a desoksüriboos ja glükoosamiin;  see on rahvusvaheliselt tunnustatud. Selle võttis kasutusele baltisakslane, TÜ prof C.Schmidt. Võib kasutada ka mõistet sahhariidid või glütsiidid. Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid. Inimese toidulaua seisukohalt pakub huvi nende sisaldus taime-, looma- ja seeneriigi esindajates: taimedes leidub neid 75-

    Bioloogia
    thumbnail
    24
    doc

    Eksamiks õppimise konspekt

    Orgaanilised ühendid PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID SÜSIVESIKUD e SAHHARIIDID 1.1. Sissejuhatus Kõige lihtsam on tähistada neid ühendeid mõistega süsivesik, sest: · valdav enamik siia kuuluvatest ühenditest on C-hüdraadid (Cn(H 2O)m), v.a desoksüriboos ja glükoosamiin; · see on rahvusvaheliselt tunnustatud. Selle võttis kasutusele baltisakslane, TÜ prof C.Schmidt. Võib kasutada ka mõistet sahhariidid või glütsiidid. Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid. Inimese toidulaua seisukohalt pakub huvi nende sisaldus taime-, looma- ja seeneriigi esindajates: taimedes leidub neid 75-

    Biokeemia
    thumbnail
    24
    doc

    PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID

    Orgaanilised ühendid PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID SÜSIVESIKUD e SAHHARIIDID 1.1. Sissejuhatus Kõige lihtsam on tähistada neid ühendeid mõistega süsivesik, sest: · valdav enamik siia kuuluvatest ühenditest on C-hüdraadid (Cn(H 2O)m), v.a desoksüriboos ja glükoosamiin; · see on rahvusvaheliselt tunnustatud. Selle võttis kasutusele baltisakslane, TÜ prof C.Schmidt. Võib kasutada ka mõistet sahhariidid või glütsiidid. Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid. Inimese toidulaua seisukohalt pakub huvi nende sisaldus taime-, looma- ja seeneriigi esindajates: taimedes leidub neid 75-

    Biokeemia




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun