Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"toitumisõpetuse" - 14 õppematerjali

thumbnail
4
odt

Toitumisõpetuse kordamisküsimused

1. Toiduainete valiku põhimõtted. Toidu valiku aluseks on 4 põhimõtet: · Tasakaalustatus ­ tähendab toitainete õiget suhet iga päeva menüüs. · Mõõdukus­ tähendab rasva- ja suhkrurikaste toiduainete piiratud ehk mõistliku tarbimist · Vastavus vajadustele­ tähendab, et toit peab kindlustama elutegevuseks vajaliku toiduenergia ning varustama organismi tarvilike toitainetega. · Mitmekesisus ­ tähendab, et mida laiem ja mitmekesisem on toiduainete valik, seda tõenäolisem on vajalike toitainete saamine. 2. Funktsionaalne toit. toit, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja/või mingi haiguse riski vähendav toime. 3. Toidupüramiid. Püramiidi alus: liikumine Esimene korrus: teraviljasaadused ja kartul Teine korrus: puu- ja köögiviljad ning marjad Kolmas korrus: piim ja piimatooted ning liha-kala-kana-muna...

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Toitumisõpetuse protokollid

Toitumisõpetus praktikumide protokollid Koostas: Juhendaja: Kaie Martverk Tallinna Tehnikaülikool 2014 VERE ANALÜÜS VERE HEMOGLOBIINISISALDUSE MÄÄRAMINE Määramise käik. Hemomeetri keskmisesse katseklaasi viiakse 0,1n HCl kuni jaotuseni 2 (gradueerimata osa). Verd võetakse 20 l kapillaarpipetiga ning puhutakse ettevaatlikult katseklaasis olevasse soolhappesse. Katseklaasi sisu segatakse ning jäetakse seisma. 5 minuti möödudes hakatakse sinna lisama destilleeritud vett, segades ettevaatlikult klaaskepikesega. Kui uuritava lahuse värvus hakkab lähenema standardi värvusele, lisatakse vett tilgakaupa. Arvutus. Hemoglobiini hulk loetakse katseklaasi skaalalt vedelikunivoo alumise meniski järgi. Tänapäeval on ühikuks g/l. Tulemus: Mina sain oma katses hemoglobiini hulgaks 167 g/l. Järeldus: Hemoglobiini norm naistel 115-150 g...

Toit → Toitumisõpetus
51 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Toitumisõpetuse protokollid

Tallinna Tehnikaülikool Keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskond Toiduainete instituut Toiduteaduse õppetool Toitumisõpetus Praktikumide protokollid Tallinn 2013 Mee kvaliteedinäitajad Mee niiskusesisaldus Töö käik Katse tegemisel kasutasin akaatsia mett. Kõigepealt asetasin ~1cm³ mett kuiva katseklaasi, sulgesin korgiga ja kuumutasin vesivannil 60°C juures, kuni kristallid olid kadunud. Katseklaasi sisu jahutasin toatemperatuurini. Ühe tilga mett viisin refraktomeetri prismale ja määrasin murdumisnäitaja. Määrasin kokku 2 korda, vahepeal refraktomeetri prismat hoolikalt puhastades. Keskmise tulemuse põhjal leidsin tabelist vastava niiskusesisalduse. Katse andmed ja arvutused 1) 1,4942 ehk 81,2 % 2) 1,4941 ehk 81,19 % Niiskusesisaldus tabelist : 17 g / 100 g kohta Järeldused Katses kasutatud mesi vastab Eesti mee kvaliteedinõ...

Toit → Toitumisõpetus
70 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Toitumisõpetuse protokollid

Tallinna Tehnikaülikool Keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskond Toiduainete instituut Toiduteaduse õppetool Toitumisõpetus Praktikumide protokollid Juhendaja: Kaie Martverk Tallinn 2013 C vitamiin Teooria · C-vitamiin on tähtsaim vees lahustuv vitamiin. · Looduses esineb kolmes vormis: L-askorbiinhape, dehüdroaskorbiinhape, askorbigeen. · Askorbiinhappe põhiline funktsioon organismis on seotud redokstoime ja valgu metabolismiga. · C-vitamiin aitab säilitada veresoonte elastsust, soodustab kolesterooli väljaviimist organismist, glükogeeni ladestumist maksas ja lihastes ning suurendab organismi kaitsevõimet väliskeskkonna kahjulike mõjude vastu, tugevdab immuunsüsteemi. · C-vitamiini täielikul puudumisel tekib skorbuut või tänapäeval C-...

Varia → Kategoriseerimata
19 allalaadimist
thumbnail
27
docx

Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused

Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? tärklis 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60% 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? amülaas lõhustab tärklist ja saadusteks on maltoos 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Päevas peab täiskasvanud inimene saama 25­35 g kiudaineid. suurendavad toidukördi mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde, kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles, aitavad vältida kõhukinnisust ja võivad enne...

Toit → Toitumisõpetus
153 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Glükoosisisalduse määramine

1. Töö teoreetilised alused Glükoosisisalduse kvantitatiivseks määramiseks bioloogilistes objektides (vereseerum, toiduained) kasutatakse laialdaselt ensümaatilist meetodit, mis põhineb ensüümde glükoosi oksüdaasi ja peroksüdaasi kasutamisel. Tänu GOx-i substraadispetsiifilisusele ,D-glükoosi suhtes võimaldab see meetod määrata glükoosisisaldust ka teiste suhkrute juuresolekul. GOx katalüüsib ,D-glükoosi oksüdeerumist molekulaarse hapniku toimel, reaktsiooniproduktideks vesinikperoksiid ja ,D-glükonolaktoon, mis kiiresti hüdrolüüsudes moodustab D-glükoonhappe. GOx on liitvalk, flavoproteiin, mis sisaldab mittevalgulise osana flaviinadeniindinukleotiidi (FAD), mis toimib koensüümina. FAD seob glükoosi molekulilt 2 vesiniku aatomit, redutseerudes FADH2-ks ning kannab need molekulaarsele hapnikule, mis sisaldub lahustunult reaktsioonikeskkonnas. Reaktsiooni tulemusena tekib ekvimolaarses koguses D- glükoonhapet ja vesi...

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Tervislik toitumine

Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakool Toitlustusteenindus TT21 Markus-Eerik Mändmets TERVISLIK TOITUMINE Referaat toiduainete ja toitumisõpetuse alusetes ja toitumisõpetuses Õpetaja: Küllike Varik Tallinn 2009 SISUKORD Sisukord...................................................................................................................................... 2 SisSEJUHATUS......................................................................................................................... 3 TERVISLIK TOITUMINE.........................................

Toit → Toitumisõpetus
164 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Kaasaegsed toitumissoovitused

kuuluvust ning Eesti elanike toidutarbimise harjumusi, on Põhjamaade toitumis- ja toidusoovitused Eestile kõige lähedasemad. Toitumissoovituste eesmärk on anda juhiseid toidu koostamiseks, arvestades kaasaegse teaduse seisukohti ja teadusuuringute tulemusi, mis tagavad toiduenergia ja toitained optimaalseks kasvuks, arenguks, funktsioneerimiseks ja hea tervise terve elu jooksul. Toitumissoovitusi saab kasutada erinevate dieetide planeerimisel, toitumisõpetuse läbiviimisel ja toitumisega seotud teabe levitamisel, toidu- ja toitumispoliitika kujundamisel, erinevate rühmade toitumise adekvaatsuse hindamises. Võrreldes varasemate toitumissoovitustega võib välja tuua olulisi muudatusi. Kui seni on alla 18-aastaste laste energiavajadus toodud välja grupiti, siis nüüd on välja toodud iga vanuse kohta eraldi. Rasvade osatähtus toiduenergiast on vähenenud. Eelmisetes toitumissoovitustes

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Toidukaupade pakendamine ja säilitamine

....................... 3. Käärimine-.......................................................................................... 4. Roiskumine, mädanemine-........................................................................ 5. Hapnemine-.......................................................................................... 6. Rääsumine-.......................................................................................... Toiduainete ja toitumisõpetuse alused Aune Põldma TOIDUAINETE GRUPID KUIVAINED Iseseisev töö: 5 Valige nimekirjast üks kuivaine, mille kohta otsite internetist infot kasvutingimustest, kasutusalast, töötlemisest, säilitamisest jne. Nisu,oder, kaer, rukis, riis, mais, tatar, hirss KUIVATATUD KAUNVILJAD

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
67 allalaadimist
thumbnail
54
doc

Toitumine noorsportlaste elus

Tallinna Mustamäe Gümnaasium TOITUMINE NOORSPORTLASE ELUS uurimistöö Koostaja: Marcus Methusalem Juhendaja: Anne Tomingas Tallinn 2014 Resümee Tallinna Mustamäe Gümnaasiumi G2KRL õpilase Marcus Methusalemma uurimistöö teema on „Toitumine noorsportlase elus“. Käesolevas uurimistöö eesmärk on otsida vastuseid küsimustele, mis käsitlevad noorsportlaste toitumusharjumusi. Uuritakse, kas spordiharrastaja on teadlik oma päevasest energiavajadusest ja kas noorsportlane toitub piisavalt, et oma energiavajaduse normi rahuldada. Hüpoteesid on, et noorsportlane ei ole teadlik oma organismi energiavahetusest ega toitu piisavalt, et seda rahuldada. Uurimistöö koosneb teoreetilisest ja praktilisest osast. Teoreetiline osa koosneb seitsmest peatükist ja neljateistkümnest alapeatükist. Peatükkides käsitletakse toitumise põhialuseid, makrotoitaineid, milleks on süsivesik...

Toit → toiduainete sensoorse...
14 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Psühholoogia koolieksami kordamisküsimused

soovib midagi muuta, tuleb juba süstemaatiline psühhoteraapia - osaliselt kognitiivne, aga rohkem ikkagi pereteraapia. Raviprotsessi peaks olema haaratud kogu perekond või vähemalt üks liige, kes soovib aidata. Ainult arstid ja psühhoterapeudid sellega toime ei tule. Anoreksia ravi kestab kauem, kui buliimia oma, sest buliimikud saavad aru, et nad on haiged. Ennetus- koostöö inimeseõpetuse õpetaja või teiste pedagoogidega toitumisõpetuse ja tervisliku toiduvaliku teemade käsitlemisel. Terviseküsitlus profülaktilise läbivaatuse käigus ning kaalu- ja kasvukõvera määramine ja hindamine. Riskirühmadesse kuuluvate õpilaste väljaselgitamine ning nende tervise hindamine ja jälgimine. 12. Kliiniline psühholoogia- Depressioon (sümptomid, ravi, ennetus) Sümptomid- Depressioonist võib kõneleda siis, kui esineb 2 põhisümptomit ja 2 lisasümptomit vähemalt kahe nädala jooksul

Psühholoogia → Psühholoogia
177 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

9. Millistest toiduainetest saame valke ja kui palju me neid päevas vajame? 10. Millistest toiduainetest saame rasvu ja kui palju me neid päevas vajame? 11. Millistest toiduainetest saame kiudaineid ja milleks me neid vajame? 12. Millistest toiduainetest saame vitamiine ja milleks me neid vajame? 13. Millistest toiduainetest saame mineraalaineid ja milleks me neid vajame? 14. Kui palju vajab inimene päevas vett? 15. Kuidas jaotub energia söögikordade vahel? 16. Kirjeldage toitumisõpetuse nelja põhimõtet. 17. Millised toiduained sobivad laktoosikule? 18. Millised toiduained sobivad vegetaarlasele? 19. Mida tohib inimene süüa gluteenivaba dieedi korral? Ülesanded 1. Koostage ideekaardid järgmistel teemadel: ,,Toitumise tähtsus" , ,,Tervislik toit". 2. Kirjutage üles ühe päeva jooksul söödud toidud ja joogid. Analüüsige päeva jooksul söödud toite ja jooke toidupüramiidi alusel. Tehke seda SWOT- analüüsina. 3

Toit → Toitumisõpetus
92 allalaadimist
thumbnail
31
doc

Erinevad taastusravivahendid inimese turgutamiseks

(1991). Tervistav jõud kodumaa taimedes. Tallinn, AS Roto, lk 17-82. 30 Looduse võlurohi aaloe. Eesti Ekspress. 07.06.2007. http://paber.ekspress.ee/viewdoc/B76E1853E658556EC22572F3005028C3 (25.10.2009) Capivit A+E. http://www.derma.ee/products.php?pid=58 (25.10.2009) Vitamiinid ja toidulisandid. Nimekiri vitamiinidest. http://www.perefoorum.ee/viewtopic.php?f=31&t=16389 (25.10.2009) EHTE kool. Toitumisõpetuse loengukonspekt. http://iva.e- uni.ee/IVA/EHTE/courses/3145/gf/gf2/gf7 (25.10.2009) Kaltsium. 10.04.2008. http://www.tere.eu/heateada/funktsionaalsus/ca (25.10.2009) Kaltsium-organismi ehitusmaterjal. http://www.terviseleht.ee/200003/3_pihlakained.php (25.10.2009) Kaltsium ja piim. http://www.fiile.ee/index.php? option=com_content&task=view&id=24&Itemid=9 (25.10.2009) Magneesium-kõikjal ja kõigile vajalik. http://www.med24.ee/apteeker/article_id-623 (25.10.2009) Magneesium- elu nurgakivi

Meditsiin → Esmaabi
43 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Me armastame süüa ka ühte ja sama toitu iga päev (näiteks erinevad moosid 36 või mahlad). Toiduks kasutatud toiduainete hulk on sel juhul üksluine. Sellise toitumisharjumuse tõttu jääme ilma väärtuslikest toitainetest, mis sisalduvad värsketes puuviljades ja marjades. -------------------------------------------------------------------------------------------------- KORDAMISEKS 1. Kirjeldage toitumisõpetuse nelja põhimõtet. ---------------------------------------------------------------------------------------------- 2.5. Erinevate toitumisvajadustega kliendid Taimetoitlased. Inimene sööb ainult taimseid toiduaineid. Tema menüüst jäävad välja liha, kala, munad, piim ja piimatooted. Taimetoitlusel on väga erinevaid vorme. Mõned taimetoitlased tarbivad erineval määral ka loomset toiduainet (vt tabel 5). Tabel 5. Taimetoitluse vormid

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun