Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Tehniline piiritus (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Tehniline 
piiritus
Kirsti Teedla
Raili  Essaul
Üldiselt
– Tehniline piiritus ehk  etanool  (C2H6O)
– Värvuseta vedelik
– Tuntuim  alkohol
– Leidub looduses
– Leidub looduses nii vabalt kui ka seotult taimede eeterlikes 
õlides
–  Enamikes  riikides peale  araabia  maade on etanool  legaalne
– 40-protsendilist lahust tuntakse viinana
Millest?
– Pärmseentest, mida leidub looduses vabalt, kui ka seotult 
taimede eeterlikes õlides
– Puuviljades ja viinamarjades  leiduv  suhkur
– Tärklis, mida sisaldavad kartulid ja  teraviljad
Tootmine
– Pärmseentega kääritamine
– Tselluloosi sisaldavate ainete töötlemisel
–  Nafta  krakkimisel ( kuumal  temperatuuril töötlemine) 
eralduvates  gaasides  sisalduva eteeni hüdraatumisel ( liitmine  
veega)
Pärmseentega kääritamine
– Suhkruid ja tärklist sisaldavate produktide kääritamisel 
kasutatakse pärmseeni
– Vanim alkoholi tootmise meetod
–  Glükoos  muundub etanooliks ja süsinikdioksiidiks
– Toodetakse ka karulitest ja teraviljadest
– Tärklis muudetakse maltoosiks ja see edasi glükoosiks
Tselluloosi sisaldavate ainete töötlemisel
– Puidutöötlemis jääkide ja teiste tselluloosi sisaldavate ainete 
töötlemine
– Kasutatakse suurt kuumust ja  happeid
– Selle tagajärjel laguneb  tselluloos  glükoosiks
–  Glükoos  aga kääritatakse etanooliks
– Sellist etanooli nimetatakse hüdrolüüspiirituseks
– Sellisel viisil toodetud piiritust juua ei tohi, kuna sisladab 
mürgist ainet,  metanool
Nafta krakkimisel eralduvates gaasides 
sisalduva eteeni hüdraatumine
– Toimub kõrgemal temperatuuril (200- 300C ) ja rõhul (100Pa) ning 
katalüsaatorite manustel
– Eteeni hüdraatumisel moodustub etanool
– Nimetatakse sünteetiliseks etanooliks
– Tehniliseks  vajaduseks  toodetud etanooli denatureeritakse ehk 
muudetakse joomiskõlbmatuks
– Lisatakse ohtlikke aineid
– Ära tundmiseks värvitakse see enamasti värviliseks
Kasutamine

Vasakule Paremale
Tehniline piiritus #1 Tehniline piiritus #2 Tehniline piiritus #3 Tehniline piiritus #4 Tehniline piiritus #5 Tehniline piiritus #6 Tehniline piiritus #7 Tehniline piiritus #8 Tehniline piiritus #9 Tehniline piiritus #10 Tehniline piiritus #11 Tehniline piiritus #12
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 12 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2016-05-26 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 2 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Rabarberr Õppematerjali autor
Esitlus annab ülevaate tehnilisest piiritusest ehk etanoolist. Kasutus alad, millest toodetakse ja kuidas jne.

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
10
docx

Etanool

Kõrgemal temperatuuril ( 200-300 ºC) ja rõhul ning fosforhape manulusel toimuval eteeni hüdraatumisel ehk veega liitumisel moodustub etanool. Eteeni saadakse nafta krakkgaasidest. Sellisel viisil saadud etanooli nimetatakse sünteetiliseks etanooliks. CH2=CH2 + H2O CH3-CH2-OH Tooretanooli destilleerimisel saadud ainet nimetatakse piirituseks. Kuna destilleerimisega ei ole siiski võimalik piiritust veest eraldada, siis seepärast sisaldabki piiritus 95 % etanooli ja 5 % vett. Veevabaks ehk 100%-list etanooli nimetatakse absoluutseks alkoholiks. Tehnilisteks vajadusteks nimevat etanooli muudetakse joomiskõlbmatuks ja väga mürgiseks lisades sinna mitmesuguseid ohtlikke aineid (formaliin, püridiin jne.). Denatureeritud etanooli äratundmiseks värvitakse antud alkohol enamasti värviliseks. (http://www.annaabi.ee/Referaat-etanool-m92754.html) 1.2 Leidumine

Keemia
thumbnail
9
docx

Referaat etanool

Kõrgemal temperatuuril ( 200-300 ºC) ja rõhul ning fosforhape manulusel toimuval eteeni hüdraatumisel ehk veega liitumisel moodustub etanool. Eteeni saadakse nafta krakkgaasidest. Sellisel viisil saadud etanooli nimetatakse sünteetiliseks etanooliks. CH2=CH2 + H2O CH3-CH2-OH Tooretanooli destilleerimisel saadud ainet nimetatakse piirituseks. Kuna destilleerimisega ei ole siiski võimalik piiritust veest eraldada, siis seepärast sisaldabki piiritus 95 % etanooli ja 5 % vett. Veevabaks ehk 100%-list etanooli nimetatakse absoluutseks alkoholiks. 4 Tehnilisteks vajadusteks nimevat etanooli muudetakse joomiskõlbmatuks ja väga mürgiseks lisades sinna mitmesuguseid ohtlikke aineid (formaliin, püridiin jne.). Denatureeritud etanooli äratundmiseks värvitakse antud alkohol enamasti värviliseks. (2) Omadused Etanool on iseloomuliku lõhnaga kergesti lenduv tuleohtlik vedelik. Ta seguneb veega

Keemia
thumbnail
4
doc

Etanool

ETANOOL ehk piiritus ehk etüülalkohol CH3CH2OH Etanool on värvuseta, iseloomuliku lõhnaga, põletava. kõrvetava maitsega vedelik, mille sulamistemperatuur on -112 ºC ja keemistemperatuur 78 ºC. Etanool on veest kergem vedelik, sest tema tihedus on 0,794 g/cm³. Etanool lahustub veega igas vahekorras. Etanooli segunemisel veega esineb kontraktsioon. Kontraktsioon on nähtus, kus kahe aine segunemisel paigutuvad väiksemad aineosakesed

Keemia
thumbnail
6
docx

Etanool

Tabasalu Ühisgümnaasium Merilyn Ohtla Etanool Referaat Juhendaja: Evelin Maalmeister Tabasalu 2012 Sisukord 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. Etanool 8. Etanool ehk etüülalkohol ehk viinapiiritus (ka piiritus) ehk metüülkarbinool. (2) 1.1. Leidumine 9. Etanooli leidub looduses nii vabalt (mõnedes taimedes, hapupiimas) kui ka seotult taimede eeterlikes õlides. (1) 1.2. Tekkimine 10. Looduslikult tekkib see käärimisprotsessis pärmseente mõjul, ilma hapnikuteta, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. (1) 1.3. Saamine 11. Etanooli saab kolmel viisil: 12. Esiteks viinamarjade, puuviljade ja teiste suhkruid sisaldavate la

Keemia
thumbnail
6
docx

Etanooli saadused, ühendid, tekkimine, keemilised ja füüsikalised omadused

Tabasalu Ühisgümnaasium Merilyn Ohtla Etanool Referaat Juhendaja: Evelin Maalmeister Tabasalu 2012 Sisukord 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. Etanool 8. Etanool ehk etüülalkohol ehk viinapiiritus (ka piiritus) ehk metüülkarbinool. (2) 1.1. Leidumine 9. Etanooli leidub looduses nii vabalt (mõnedes taimedes, hapupiimas) kui ka seotult taimede eeterlikes õlides. (1) 1.2. Tekkimine 10. Looduslikult tekkib see käärimisprotsessis pärmseente mõjul, ilma hapnikuteta, mida leidub alati õhus, puuviljades, marjades, pinnases, vees, mistõttu on suhkruid sisaldavate vedelike alkoholkäärimine looduses väga levinud. (1) 1.3. Saamine 11. Etanooli saab kolmel viisil: 12. Esiteks viinamarjade, puuviljade ja teiste suhkruid sisaldavate la

Keemia
thumbnail
7
odt

Etanool

Tartu Kutsehariduskeskus ETANOOL Koostaja: Maarja Loikonen Juhendaja: Merike Räni Grupp: K109 2011 ETANOOL ehk piiritus ehk etüülalkohol CH3CH2OH Etanool ehk etüülalkohol ehk viinapiiritus (ka piiritus) ehk metüülkarbinool (valemiga CH3CH2OH) on üks tuntumaid alkohole. H H | | H -- C -- C --O -- H | | H H Etanool on värvuseta, iseloomuliku lõhnaga, põletava, kõrvetava maitsega vedelik, mille sulamistemperatuur on 112 ºC ja keemistemperatuur 78 ºC.

Keemia
thumbnail
6
docx

Etanooli referaat

Kõrgemal temperatuuril ( 200-300 ºC) ja rõhul (100 at) ning katalüsaatorite (fosforhape) manulusel toimuval eteeni hüdraatumisel ehk veega liitumisel moodustub etanool. Eteeni saadakse nafta krakkgaasidest. Sellisel viisil saadud etanooli nimetatakse sünteetiliseks etanooliks. CH2=CH2 + H2O CH3-CH2-OH Tooretanooli destilleerimisel saadud ainet nimetatakse piirituseks. Kuna destilleerimisega ei ole siiski võimalik piiritust veest eraldada, siis seepärast sisaldabki piiritus 95 % etanooli ja 5 % vett. Veevabaks ehk 100%-list etanooli nimetatakse absoluutseks alkoholiks. Viimane saadakse sel moel, kui piiritusele lisada vett siduvaid aineid, nagu näiteks kaltsiumoksiidi või veevaba vask(II)sulfaati. Tehnilisteks vajadusteks nimevat etanooli denatureeritakse ehk muudetakse joomiskõlbmatuks ja väga mürgiseks lisades sinna mitmesuguseid ohtlikke aineid (formaliin, püridiin jne.). Denatureeritud etanooli äratundmiseks värvitakse antud alkohol enamasti

Keemia
thumbnail
10
docx

Etanooli referaat

Kõrgemal temperatuuril ( 200-300 ºC) ja rõhul (100 at) ning katalüsaatorite (fosforhape) manulusel toimuval eteeni hüdraatumisel ehk veega liitumisel moodustub etanool. Eteeni saadakse nafta krakkgaasidest. Sellisel viisil saadud etanooli nimetatakse sünteetiliseks etanooliks. [1] CH2=CH2 + H2O CH3-CH2-OH Tooretanooli destilleerimisel saadud ainet nimetatakse piirituseks. Kuna destilleerimisega ei ole siiski võimalik piiritust veest eraldada, siis seepärast sisaldabki piiritus 95 % etanooli ja 5 % vett. Veevabaks ehk 100%-list etanooli nimetatakse absoluutseks alkoholiks. Viimane saadakse sel moel, kui piiritusele lisada vett siduvaid aineid, nagu näiteks kaltsiumoksiidi või veevaba vask(II)sulfaati. [1] Tehnilisteks vajadusteks nimevat etanooli denatureeritakse ehk muudetakse joomiskõlbmatuks ja väga mürgiseks lisades sinna mitmesuguseid ohtlikke aineid (formaliin, püridiin jne.). Denatureeritud etanooli

Keemia




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun