Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Maapirn, Baklažaan, Paprika (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas valida säilitada ja töödelda?

Lõik failist

Pärnumaa kutsehariduskeskus
Kokandus

Nimi Perekonnanimi
Maapirn , Baklažaan, Paprika
Referaat
Juhendaja: ******


Pärnumaa 2009

Sisukord


Sisukord 2
Sissejuhatus 2
Maapirn e. Topinambur 2
Baklažaan 3
Paprika 3
Kasutatud materjal 4

Sissejuhatus

Kuna kokad puutuvad väga tihti kokku köögiviljadega siis võiksid nad omada väikest
ülevaadet mõnedest köögiviljadest nagu näiteks: Maapirn, Baklažaan, Paprika. Paprikat peaksid
teadma kõik kes on köögis süüa teinud, kuid maapirn ja baklažaan võivad nii mõnelegi eesti
koduperenaisele võõrad tunduda, kuna tavaliselt kasutatakse toidu tegemisel just neid aineid mis
on oma aiast võtta või siis kõige lihtsamast poest osta. Ning mille valmistamiseks ei pea olema
eriline kokk. Ikkagi inimene tüdineb vahest tavalisest või siis igapäevasest toidust ja ta tahaks
proovida midagi uut ja idamaiset, katsetada köögis uusi retsepte ja ka uusi köögivilju, mille
huvitav kuju, värv või maitse tekkitab meis uudishimu. Maailmas on väga palju taimi mis on meile
teadmata, kuid teistele inimestele juba igapäevaseks muutunud. Alati on rõõm tuttvuda uute
taimede ja maitseelamustega.

Maapirn e. Topinambur


Maapirn, ka topinambur või mugulpäevalill on juba aastasadu tuntud ja meilgi mõnedes aedades kultiveeritav meeldiva maitsega mugul .
Maapirn ei sisalda tärklist, vaid inuliini, ning sobib seetõttu suurepäraselt ka diabeetikutele. Peale inuliini on mugulas rohkesti proteiini, mineraalaineid ja vitamiine. Maapirn elavdab ainevahetust, normaliseerib söögiisu, tasakaalustab suhkru-ainevahetust ja vähendab magusahimu.
Maapirni kasvatatakse mugulatest nagu kartuleid . Taim on äärmiselt vähenõudlik ja kasvab igasuguses mullas. Maapirni mugulad on kühmulised, ebakorrapärase kujuga, mistõttu neid on toorelt üsna tülikas pesta ja koorida . Maapirn talub kuni –35° pakast, mistõttu võib keldris kergesti närbuma kippuvad mugulad sügisel mulda jätta ja neid sealt välja kaevata kuni kevadeni. 
Maapirni võib keeta ja aurutada, ahjus küpsetada ja isegi grillida. Väga maitsev on
Maapirn-Baklažaan-Paprika #1 Maapirn-Baklažaan-Paprika #2 Maapirn-Baklažaan-Paprika #3 Maapirn-Baklažaan-Paprika #4 Maapirn-Baklažaan-Paprika #5
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-10-07 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 12 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor ingexx Õppematerjali autor

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
6
doc

Referaat "Köögiviljad"

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Kokk Lenne Lõiv Köögiviljad referaat Juhendaja: Elle Möller Pärnu 2009 Sisukord 1)Paprika 2)Maapirn 3)Baklazaan Paprika Ajalugu Paprika pärineb Ameerika mandrilt. Kultuuristati ta tõenäoliselt Mehhikos. Euroopasse tõi paprika Kolumbus 15. saj lõpul. Hispaaniast ja Portugalist levis see Itaalia kaudu Bulgaariasse ja sealt Idamaadesse ning lõpuks Aasiasse. Liigitus Harilikust paprikast on aretatud nii köögiviljana tarvitatava salatipaprika kui ka maitseainena kasutatava vürtspaprika (tsillipaprika) sordid. Peamiselt troopikas viljeletakse vürtsitaimena veel kibedat paprikat, mida tuntakse ka kirbiku ehk kajenni paprika nime all. Maailm ja Eesti Tänapäeval on paprika üks tähtsamaid köögivilju maailmas

Kokandus
thumbnail
23
docx

Köögiviljad ja seened

ideaalne. Säilitamisel ei tohi köögivilju hunnikusse kuhjata, nad tuleb laotada õhukese kihina. Siis on ka võimalikku riknemist kergem märgata. Külmkappi sobivad ­ apelsin, greip, mandariin, klementiin, kiivi, sidrun, kirss, õun, pirn, kookospähkel, viinamari, virsik, nektariin, aprikoos, porgand, kartul, peet, artisokk, kapsas, lehtseller, lehtsalat, porru, roh sib. 41 Jahedat köögikappi tahab ­ tomat, paprika, ananass, kurk, melon, mango, baklazaan, kabatsokk, avokaado, basiilik, meliss. Banaan tahab toatenperatuuri, talle jahedus ei meeldi. Sibul ja küüslauk tahavad kuiva hoiukohta. Lehtköögivilju ja maitsetaimi võib piserdada veega ja keerata siis paber- või köögikäteräti sisse, panna külmkapi köögiviljasahtlisse. Kvalaliteetsed oa ja hernekaunad on erksat värvi ja ei tohi painduda, see näitab närtsimist. Lillkapsas peab olema valge, kollane toon näitab liigset vanust.

Kokandus



Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun