Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Lehe analüüs 1938. aastat (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Päevaleht 19.08.1938
Ajalehes on kajastatud põhiliselt Eestikesksed uudised: Rahe laastamistöö Võrumaal, Juulis suurenesid hoiused 202 mln krooni, Saaremaal paljastati puskarivabrik, Kolme lapse tulesurm jms uudistest, mis võik vähemalgi määral rahvale korda minna. Ajalehest võib leida ka selliseid uudiseid, mis otseselt ei ole Eestiga seotud: Lätis uus haridusminister, Shanghais tapeti salapärane ülem,Uusi rahutusi Mehhikos , „Must päev Berliini börsil ja teisi sääraseid uudiseid, mis Eestit ja eestimeelseid lugejaid ei peaks mõjutama.

  • Ajalehte analüüsides ei leidnud ma ühtegi tõlgitud lugu, kuid leidus rohkesti järjejutte ja külaveste: Särga Siimu südamevalu, kus peategelasel Siimul on südamel suur mure, nimelt tema kaasakene oli tema maha jätnud ja uue mehe leidnud. Samuti võib lugeda katkendit Napoleoni aegsest suur romaanist „Armastus ja võitlus“, kus räägitakse Unno ja Maria armuloost ja nende elus toimunus põnevatest sündmustest.
  • Ajalehes on hulgaliselt kuulutusi ja reklaame , toon mõned silmatorkavamad ja naljakamad neist välja:
    • Reklaamitakse Telefukeni raadiot , mis on kogu maailmas tuntud viimase peal vidin, mida peaks igas peres vähemalt üks olema.
    • Hoiatatakse inimesi tähelepanu pöörama tõrvale, juhul kui nad seda ostavad, sest paljud firmad esitlevad end vale nime alt.
    • Ära sõitnud kaheks nädalaks Dr. F.V.Etzold.
    • Elan nüüd Kaarli puiesteel Hambaarst A. Benkson.

  • Kõige huvitavam artikkel oli: Hiinlased ähvardavad jaapanlaste ühendustied, sest sain väga palju uut ja huvitavat teada hiinlaste ja jaapanlaste suhetest. Artiklis oli kirjeldatud, kuidas Jangtse jõe kaldal käivad lahingud ja kuidas hiinlased sundisid Jaapani lennukid taanduma. Jaapnalaste vägesid juhtis kindral Stagafi.
  • Lastelisa käesolevas ajalehes polnud, küll oli rohkesti järjejutte ja külaveste: Särga Siimu südamevalu, kus peategelasel Siimul on südamel suur mure, nimelt tema kaasakene oli tema maha jätnud ja uue mehe leidnud. Samuti võib lugeda katkendit Napoleoni aegsest suur romaanist „Armastus ja võitlus“, kus räägitakse Unno ja Maria armuloost ja nende elus toimunus põnevatest sündmustest.
  • Lehe stiil oli pigem kiretult vahendav , sest lehes oli väga palju esindatud ka välismaiseid uudiseid, mis näis mulle natuke uskumatu olevat , arvestades seda, et tegu on ikkagi Eesti ajalehega. Leht oli väga hästi üles ehitatud, spordi jaoks olid eraldi rubriik, toon välja tähtsmad uudised ja saavutused, mis tol ajal spordimaastikul aset leidsid : Soome tahab taliolümpiat, Parim kergejõustiklane Greulich viskas vasrat 55,81 meetrit, Narva jalgpalli juubel, Amstrong kolmandas kaalus maailmameitsriks ja teisi sarnaseid uudiseid, mis võiks spordilembelist inimest huvitada. Samuti oli leht kujundatud nii, et kui oli juttu välismaa uudistest siis olid need ühel lehel , mitte et segamini nagu pudru ja kapsad ja nii oli ka mul seda parem lugeda.
  • Ajalehe kaudu sain ka palju huvitavat teada:
    • Tol ajal olid juba aksutusel fotograafias filmid „ Kodak “, mis on ka tänapäeval tuntud ja läbilööv mark maailmas.
    • Sain väga palju uut ja huvitavat ajaloost teada- Hiina ja Jaapanai tüli, Läti peaministrist.
    • Heinategu oli aasta tähtsaim sündmus ja siis pöörati tähelepanu aind sellele . Ajalehes on kirjeldatud kolme lapse tulesurma, kus lapsevanemad unustasid oma võsukesed aita ja kus nad oma õnnetus lõpu leidsid, põledes koos koearga aita sisse.
    • Võrumaad laastas tugev rahetorm, mis hävitas 20-ne talu viljad ja purustas mitmed talud , algul kui ma sed lugesin , ei suutnud ma seda uskuda , sest Võrus, kus rahet sajab väga harva oli see minu jaoks utoopiline ja uskumatu uudis.

  • Lehe analüüs 1938-aastat #1 Lehe analüüs 1938-aastat #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-01-28 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 4 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Lauri Kasak Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    0
    docx

    A.dumas Kolm musketäri terve raamat

    setuka seljas -- olgu ta siis nii hea ratsutaja kui tahes. Seepärast oligi ta isa d'Artagnani kingitust vastu võttes nii sügavalt õhanud. Ta teadis, et see loom oli oma kakskümmend liivrit väärt. Kuid sõnadel, mis seda kingitust saatsid, ei olnud üldse hinda. «Mu poeg,» ütles gaskooni aadlik puhtas bearni murrakus, millest Henri IV kogu eluajal ei suutnud vabaneda, 8 «sellest on juba kolmteist aastat, kui see hobune sündis sinu isa majas ja on kogu selle aja siin mööda saatnud -- asjaolu, mis peaks ta sulle armsaks tegema. Ära müü teda iialgi, lase tal rahulikult ja auväärselt surra vanadusse. Kui sa temaga sõjakäigule lähed, siis ära nõua temalt liiga palju, nagu sa vanalt teenriltki ei nõuaks. Kui sul on au õukonda minna,» jätkas isa d'Artagnan, «milleks sulle muuseas annab õiguse kuulumine vanasse

    Kirjandus
    thumbnail
    0
    docx

    V. Hugo Jumalaema kirik Pariisis terve raamat

    mõte, jätsid autorisse sügava mulje. Ta küsis eneselt ja katsus mõista, milline vaevatud hing see pidi küll olema, kes siit maailmast ei tahtnud lahkuda ilma seda kuriteo või õnnetuse märki vana kiriku seinale jätmata. Hiljem on seda seina (ei mäleta küll täpselt, millist just) üle värvitud või kraabitud ja kiri on kadunud. Nõnda koheldakse keskaja imeväärseid kirikuid juba oma kakssada aastat. Neid rikutakse igapidi, küll seest-, küll väljastpoolt. Preester võõpab neid üle, ehitaja kraabib neid, lõpuks aga tuleb rahvas ja hävitab nad sootuks. Niisiis pole enam jälgegi järel sellest salapärasest sõnast Jumalaema kiriku hämaras tornis ega ka tundmatust saatusest, mida see kurb sõna märkis, mitte kui midagi -- ainult käesoleva raamatu autori habras mälestus. Inimene, kes selle sõna seinale kirjutas, on juba

    Kirjandus
    thumbnail
    291
    doc

    Tõde ja Õigus II Terve tekst

    poisist mees, mis oleks mees. Tee tast tudeng, nii et oleks värvimüts." -- ,,Küllap meie temast juba mehe teeme, nii et oleks värvimüts," öelnud vana Maurus vennale. ,,Hobusevargastki saab veel asja, kui aga õigest otsast pääle hakata," lisanud teine juurde. ,,Siis hakkagi õigest otsast pääle," öelnud vend suure rõõmuga. Ja mis te arvate, mis sündis? Nõmme Karlast sai tudeng. Maksis küll roppu raha, aga ikkagi sai. Tudeerib juba aastat kuus mis müriseb ja maksab veelgi ropemat raha kui vana Mauruse juures, aga ikkagi tudeerib, sest värvid on pääs... Ei, ei, öeldagu mis tahes, aga see on tubli kool, tore kool, sest sinna pääsevad ka meiesugused sisse. Ainult suurt habet sääl ei sallita, seda mitte. Teil, jumal tänatud, seda veel ei ole, nii et teie saate tingimata sisse. Tingimata! See siinsamas: uksest välja, esteks hääd kätt, siis veel kord hääd kätt ning oletegi sääl

    Eesti keel



    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun