Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Laboratoorsed nõud (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Laboratoorsed nõud
Enamik laboratooriumis kasutatavaid nõusid on valmistatus õhukeseseinalisest klaasist. Sellised nõud taluva paremini järske temperatuurimuutusi ja nendes on võimalik aineid soojendada või keeta . Nõud võib mõtteliselt jagada kaheks: kasutuse eesmärgil olevad nõud ning erilisest materjalist valmistatud nõud. Kasutuse eesmärgil jagatakse nõud veel üldkasutatavateks, spetsiaalseteks ja mõõtevahenditeks. Materjali järgi jagunevad vastavalt sellele, millest need valmistatud on (klaasist, portselanist , plastmassist, metallist) Praegu räägin ma aga 12. enamkasutatavatest vahenditest.
  • Katseklaasid onn kitsad silindrilised ümara põhjaga klaasnõud. Katseklaasid on kas tavalised või gradueeritud. Samuti võib katseklaasis aineid (lahuseid, vedelikke, tahkeid aineid) soojendada või keeta. Kuumutamisel kasutatakse katseklaaside hoidmiseks katseklaasihoidjat. See on kas puidust või metallist spetsiaalne näpitsakujuline hoidja.
  • Keeduklaasid on õhukeseseinalised lamedapõhjalised silindrilised klaasnõud, mida kasutatakse reaktsioonide läbiviimisel, vedelike soojendamiseks ja keetmiseks. Keeduklaasi tohib kuumutada ainult asbestvõrgul. Kuumutamine lahtisel leegil või elektripliidil ilma asbestvõrguta on keelatud.
  • Kolvid on õhukeseseinalised mitmesuguse kujuga klaasnõud. Neid kasutatakse suuremate vedelikuhulkadega töötamisel. Kolvi maht võib olla alates 25 ml kuni mitme liitrini.
  • Lehtreid kasutatakse vedelike valamiseks peenekaelalistesse nõudesse ja filtreerimisel. Kõrvuti klaaslehtritega kasutatakse ka plastmassist valmistatud lehtreid. Lehtreid kasutatakse ka tahke aine üleviimisel kitsa kaelaga nõudesse. Tahkete ainete jaoks kasutatava lehtri alumine kitsas osa on lühem ja suurema avaga.
  • Väikeste reaktiivikoguste hoidmiseks ja reaktsioonisegusse lisamisel kasutatakse tilgapudeleid . Tilgapudel on pipetiga varustatud väike kolvike või pudelike. Pipeti ülemine ots on varustatud kummist otsikuga , teine ots on aga peeneks tõmmatud.
  • Aurude jahutamiseks ja kondenseerimiseks kasutatakse jahuteid
  • Ainete aeglaseks kuivatamiseks või hügroskoopsete ainete hoidmiseks kasutatakse eksikaatoreid. Need on paksuseinalised, kaanega hermeetiliselt suletavad nõud. Eksikaatori alumises osas on vett imav aine ( CaCl2 , H2SO4, P4O10 , silikageel) ning selle kohal on portselanrestil lahtises nõus kuivatatav aine.
  • Vedelike (lahuste) aurustamiseks ja soojendamiseks, samuti ainete kuumutamiseks kasutatakse portselankausse. Portselankausi võib kuumutada ainult asbestvõrgul, kinnise spiraaliga elektripliidil või liivavannil. Ainete peenestamiseks kasutatakse uhmreid.
  • Ainete kaalumiseks kasutatakse kaaluklaase. Need on õhukeseseinalised lamedapõhjalised ja kaanega suletavad klaasikesed.
  • Gaaside saamiseks kasutatakse laboratooriumis Kippi aparaati . Kippi aparaadi keskmisesse ossa asetatakse tahke aine tükikesed, mille reaktsioonil happelahusega tekib gaasiline saadus . Kui kraan on keskmises osas suletud, surub tekkiv gaas happelahuse alumisest osast ülemisse ja reaktsioon lakkab. Kraani avamisel väljub gaas keskmisest osast, happe lahus oma raskuse mõjul surutakse keskmisesse ossa, reaktsioon algab uuesti.
  • Mõõtevahendeid kasutatakse laboratooriumis vedelike ruumala mõõtmiseks. Sõltuvalt vajalikust mõõtmistäpsusest, kasutatakse mitmesuguseid vahendeid- mensuurid, mõõtekolvid, pipetid ja büretid.
  • Laboratoorsetel töödel tuleb sageli midagi soojendada või kuumutada. Selleks kasutatakse gaasipõleteid
    Pärast igat kasutamist tuleks laboratoorne nõu puhastada selleks sobivate vahenditega. Alguseks võib nõud leotada puhastusvahendis, seejärel harja või käsnaga hõõruda ning seejärel loputada ja panna restile kuivama. Kuid see ei käi alati kõigi kohta ning igal nõul on oma spetsiaalne moodus puhastamiseks .
    Kasutatud kirjandus:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Laboratory_glassware
    http://www.teaduskool.ut.ee/sites/default/files/teaduskool/oppetoo/keem_pk_laborivahendid.pdf
    http://et.wikipedia.org/wiki/Laboritarvikud
  • Laboratoorsed nõud #1 Laboratoorsed nõud #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2016-04-23 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 3 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor hannaliisv Õppematerjali autor

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    4
    doc

    KUIDAS TEGUTSEDA LABORIS TARGALT JA OHUTULT?

    KUIDAS TEGUTSEDA LABORIS TARGALT JA OHUTULT? Laboris tuleb töötada väga erinevate ainetega, millest mitmed on ohtlikud, söövitavad, mürgised või võivad süttida, teiste ainetega tormiliselt reageerida või isegi plahvatada. Seepärast tuleb täita vajalikke ohutusnõudeid ning tunda ohusümboleid ja laborivahendite kasutusvõimalusi. 1. Ohutusnõuded keemialaboris 1. Järgi täpselt tööjuhendi ettekirjutusi ja õpetaja/juhendaja nõuandeid. 2. Kui katse käigus juhtub mingi äpardus, pöördu KOHE ABI SAAMISEKS ÕPETAJA POOLE. 3. Ole ettevaatlik tulega. Hoia katseklaasi ava kuumutamisel poolviltu suunaga endast ja teistest eemale. 4. Hoia töökoht puhas ja korras! Väldi ainete sattumist kätele, lauale, riietele, põrandale. Aseta korgid alusele tagurpidi. 5. Kui mõnd ohtlikku ainet satub käele, tuleb käed kohe käed rohke jooksva veega pesta ning pöörduda abi saamiseks õpetaja poole. 6. Kas

    Keemia
    thumbnail
    32
    doc

    Konspekt väikevahendid

    köögirätik, see hoiab ära lõikelaua libisemise Lõikelaud renniga kasutatakse liha lõikamiseks, eralduv vedelik koguneb renni 6 Leivalõikelaud kasutatakse leiva ja saia lõikamiseks, laud on valmistatud puidust Alusraam lõikelaudadele Lihapakk kasutatakse loomakehade tükeldamiseks, lihast toodete vasardamiseks G/N NÕUD GN 1/1 nõu ­ roostevabast 18/8 terasest GN- nõud sobivad kasutamiseks külm- ja kuumsahtlitega töölaudades, konvektsioonahjudes, marmiitides, konteinerites, serveerimiskärudes ja jahutatavates selvelaudades. Kasutatakse madalate ( 2 cm ) ja kõrgemate ( kuni 20 cm ) servadega, perforeeritud, kaanega ( hingedega, tihendiga, kulbi auguga ) või kaaneta, käepidemetega GN- nõusid. Üksikuid GN- nõusid valmistatakse ka alumiiniumst, näiteks GN 2/1 ja 1/1 küpsetusplaadid, GN 2/1 ja 1/1 toiduvormid.

    Kokk



    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun