Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toiduained ja toitained, koostis, toidukaart, ajalugu (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Tehnika ajalugu – 11.01.2012
Toiduained ja toitained
  • Toiduained – ained, mis elusorganismidele annavad energiat ja organismile vajalikke aineid
  • Toitained – ained, mida organism toidust tegelikult saab ning mida ainevahetuses vajatakse
Toiduainete koostis

  • Toiteväärtus – ehk kalorsus - on soojushulk, mille toit annab täielikul osüdatsioonil
  • Tähtis on toidu tasakaalusus
  • Näited
    • Süsivesikud ja valgud ~17 MJ/kg
    • Rasvad ~39 MJ/kg
  • Vajadus
    • Vaime töö – 12MJ (2900 kcal ) päevas
    • Füüsiline töö – 19MJ (4550 kcal) päevas
Toiduained ja toitained-koostis-toidukaart-ajalugu #1 Toiduained ja toitained-koostis-toidukaart-ajalugu #2
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-05-22 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 20 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Mart Leib Õppematerjali autor
Teemad, millest on konspektis juttu:
Toiduained ja toitained
Toiduainete koostis
Inimese toidukaart
Rasvad
Süsivesikud eehk sahhariidid
Valgud
Vitamiinid
Mineraalained
Tehistoiduained
Toiduainete säilitamine

Kokku on 3 lk.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
8
txt

Tehnikaajalugu konspekt terve kursus

ttlemine Tekstiilid liigitus valmistamine ttlemine vrvimine kasutusvaldkonnad Tekstiilide liigitus: A)looduslikud puuvill, lina ja kanepikiud B)siid atsetaatsiid snteeskiud a)polakrlkiud b)polesterkiud Kunstnahk aluskiht ja kattekiht tehisseemisnahk- kattekiht karestakse traatharjaga ja tidetakse lhikeste nailonkiududega tehiskarusnahk- aluskihi klge on sisse kootud pikad dekoratiivsed asjad Tavaprobleemid kodus tolm praht mustus pesemine puhastamine triikimine TOIDUAINED JA TOITAINED Toiduained- ained, mis elusorganismidele annavad energiat ja organismile vajalikke aineid. Toitained- ained, mida organism toidust tegelikult saab ning mida vajatakse Toiduained: a)Vrvained b)Lhnaained c)Konservandid d)Maitseained f)Toitained: 1)Vitamiinid 2)Valgud 3)Rasvad 4)Ssivesikud 5)Mineraalained Toitevrtus ehk kalorsus- on soojushulk, mille toit annab tielikul oksdatsioonil Thtis on ka see, et toit oleks tasakaalus. NITED ssivesikud ja valgud~17MJ/kg rasvad~39MJ/kg

Tehnikalugu
thumbnail
16
docx

Tehnikaajaloo 10.klassi kursus

SILINDRITE PAIGUTUSE JÄRGI Ridamootor V-mootor (V8,V12) Boksermootor Tähtmootor (rootormootor) EHITUSE JÄRGI Kolbmootor Vankelmootor Turbomootor Reaktiivmootor BENSIINIMOOTOR Põhiosad: silinder, kolb, keps, väntvõll, klapid, küünal. Taktid: 1. SISSELASKETAKT 2. SURVETAKT 3. TÖÖTAKT 4. VÄLJALASKETAKT DIISELMOOTOR Diiselmootor raskem ja massiivsem. Küünlad puuduvad. Põlemiselt tekib rohkem tahma ja jääkaineid. MOOTORITE LEIUTAMISE AJALUGU 1769 N.J. Cugnot auruvanker 1805 I. De Rivaz I sisepõlemismootori patent 1860 J.E. Lenoir elektersüütega gaasimootor 1862 N.A. Otto neljataktiline gaasimootor 1877 Dugald Clerk kahetaktiline mootor 1885 Daimler ja Benz bensiinimootor 1892 R.Diesel diiselmootor 1929 Felix Wankel rootormootor 1950 gaasiturbiinmootor Rover 1963 diiselsõiduauto Rolls-Royce SISEPÕLEMISMOOTORITE KASUTAMINE Autod Bussid Mootorrattad Traktorid Lennukid

Tehnikalugu



Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun