Tapa Gümnaasium Annika Kari 9.c klass DIEET uurimistöö Juhendaja: Aivi Leimann Tapa 2011 Sisukord : 1. Tiitelleht 2. Sisukord 3. Dieet 4. Dieet 5. Kiviaja dieet 6. Kiviaja dieet 7. Atkinsi dieet 8. Atkinsi dieet 9. Pildid Dieet on toitumiskord, eriti teatud piirangutega toitumisreziim, mille järgimise eesmärgiks on tervise parandamine, haiguste ennetamine, kehakaalu vähendamine või suurendamine. On haigusi ja seisundeid, mis nõuavad teatud toiduaine tarbimise piiramist. Tsöliaakiahaiged peavad pidama gluteenivaba dieeti, suhkurtõbised vähese suhkru- ja tärklisesisaldusegadieeti, neeruhaiged madala soolasisaldusega dieeti, südamehaigetele
vitamiine ja mineraalaineid ning rasvu, mis suuremas osas on tervislikud omega-3 tüüpi rasvad. Üldiselt on kala toitaineline koostis nõnda hea, et ta peaks olema meie toidusedelis väga tähtsal kohal. Piim, mis sobib ideaalselt nii kohvi peale kui ka on tooraineks whey proteiini ja kaseiini tootmisel, siis on muidugi veel juust, paljude lemmik. Piimast saab palju, kuid milline neist on parim ja millal? Süüa võib ilma lisanditeta jogurtit. Kui su dieet lubab, siis võid muidugi lisada natuke puuvilju, kuid enamasti ürita siiski lisanditega jogurteid vältida, sest nendes on oluliselt rohkem kaloreid ja süsivesikuid. Neisse ei ole lisatud vaid puuvilju, vaid ka oluline kogus suhkrut. Piim teeb kehale head, kuid vaid siis, kui ta on rasvavaene. Hea on süüa ka juustu, kuid ka see peaks olema väherasvane.Kodujuust on ideaalne snäkk, kuid isegi parem toidukorrana enne magamaminekut. Kodujuust sisaldab nimelt olulise
Kooli nimi nt Paju Gümnaasium Dieedid Uurimistöö Koostaja:........... Juhendaja: .......... kus töö tehtud nt: Tallinn 2012 Sisukord 1.Sissejuhatus....................................................................................................................3 2. Mis on dieet?.................................................................................................................4 2.1. Mis on dietoloogia?................................................................................................4 3. Kuulsaimad dieedid.......................................................................................................5 3.1. Atkinsi dieet...........................................................................................................5
TERVISLIK TOITUMINE Referaat Lauréne Männik Pärnu Hansagümnaasium 11.c 2013 SISUKORD SISSEJUHATUS 1. TERVISLIK TOITUMINE 1.1. Toidupüramiid 1.2. Toiduring 1.3. Toitained 1.3.1. Süsivesikud 1.3.2. Valgud 1.3.3. Rasvad 1.3.4. Vitamiinid 1.4
2. TUNTUIMAD DIEEDID Tänapäeva maailmas on raske olla ülekaaluline, kui igalt poolt tuleb informatsiooni piitspeenikestest modellidest ja supersaledatest näitlejatest, kuid siiski kasvab aina maailmas rasvunute hulk. Viimasel ajal on rahva suure ülekaalulisusega moodi tulnud eri dieedid, mis võivad alguses tunduda väga ebarealistlikud, kuid tahtejõulised inimesed on valmis kõigeks. Tutvustan tuntuimat dieeti. Dieet "Tsoon" või "The zone"- Autor on Barry Sears Bostonist. Dieet on populaarne ameeriklaste ja prantslaste seas. Organism tuleb panna soodsasse tsooni, siis ta puhastub ja kaotab liigsed kilod iseenesest. Selleks peab igapäevane toit olema tasakaalustatud ja sisaldama õiges vahekorras proteiine, süsivesikuid ja taimerasvasid. Eelistama peab proteiinirikast toitu ning vältida suhkrut. Dieet kontrollib insuliini sisaldust, sest see reguleerib suhkru ja rasvade kogust organismis. Süüa soovitab dietoloog vähe, kuid tihti.
xi 4. Tuntumad dieedid Tänapäeval on meedias üleküllus kõhnuse, kui ideaalsuse etaloni propageerimisest. Samal ajal kasvab maailmas kiirelt rasvunute inimeste hulk. See vastuolu viib mitmete eri dieetide sünnini, mis tekitab paljudes skeptitsismi. Dieet the zone (zone inglise keeles tsoon) autor on ameeriklane Barry Sears. See on populaarsust kogunud peale Ühendriikide veel Prantsusmaal. Nimi on tulnud sellest, et dieet seisneb keha panemises soodsasse tsooni, kus ta suudab puhastuda, mille tagajärjeks on kaalulangus. Igapäevane toit peab sisaldama teatud vahekorras proteiine, süsivesikuid ja taimerasva. Suhkur on keelatud ja soovitatakse süüa tihti, kuid vähe. Dieet kestab 15 päeva, millele järgneb 15 päeva puhkeperioodi, mil võib süüa mõõdukalt ja mõistlikult. Dieet peaks mõjuma hakkama juba kuuendal päeval. See on üks lihtsamatest dieetidest, mille menüüsse
.................................................25 2 SISSEJUHATUS „Mida saab ära süüa, et kõhneneda?“ See küsimus piinab suurt meie inimkonna osa. Kuid vähesed vajuvad mõttesse, milliseid tagajärgi võib tuua piiramine toidust, mis tervishäired võivad tabada ja millega kõik kokkuvõttes lõppeb. Uurimisteema on pühendatud dieteetika uurimisele läbi aegade, mis negatiivset mõju võib tuua dieet, missuguseid haigusi ja häireid. Kogutud keskkonna arvamused antud probleemist ja ette toodud võimalikud uurimisülesande lahendused. Eelkõige uurimistöö teema aktuaalsus põhineb selles, et iga naine püüdleb iluduse ja ideaali poole. Kindlasti üks kõige tähtsam aspekt on kaunis figuur. Tänapäeval dieetide arv kasvab iga päevaga. Tahetakse leida endale kõige sobilikuma ja efektiivsema ning saavutada sooviava resultaadi
Valga Kutseõppekeskus Dana Makejenko KS 14 VÕRDLUSTABEL erivajadustega klientide kohta eripärat toitlustamisel Referaat juhendaja: Klaire Vaher VALGA 2014 Dana Makejenko Võrdlustabel SISUKORD: lk 3 Sissejuhatus lk 4 Toidupüramiid lk 5 Taldrikureegel lk 5 Valgusfooritabel lk 6, 7 Võrdlustabel lk 8 Kõik on nii lihtne lk 9 Oma arvamus; Allikad: 2 Dana Makejenko Võrdlustabel
Kõik kommentaarid