Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Teoloogia summa (küsimus 2) (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist


  • Teoloogia summa“ esimese osa küsimus 2, Aquino Thomas


    Põhiidee:
    Teoloogia summa esimese osa küsimus 2 käsitleb kolme aspekti eraldi artiklitena. Esimeses tuuakse poolt- ja vastuargumente Jumala olemise iseenesest teadmise, teises Jumala olemise tõestamise kohta. Kolmandas artiklis tuuakse välja viis Jumala tõestamise viisi.
    Artikkel 1:
  • Johannes Damaskusest ütleb oma raamatu alguses, et Jumala olemasolemise teadmine on kõikidesse loomupäraselt sisse pandud. Samas on ka võimalik mõelda vastupidi nagu Meeletu ütles, et Jumalat ei ole olemas. Väike laps ei tea, et Jumal on olemas enne, kui vanemad pole talle seda öelnud. Järelikult Jumala olemasolu pole iseenesest teada.
  • Kui asi on ainult arus , ei pruugigi see olemas olla. Näiteks kui me oleme UFOsid näinud, peavad nad olemas olema, kui me pole neid näinud, võime uskuda ikkagi, et nad on olemas. Jumal on kõige suurem ja seega eksisteerib ta ainult arus.
  • Kui faktid on valed ja me teame, et nad on valed, siis see on tõde, et me teame, et nad on valed. Kuna Johannese evangeeliumis on öeldud, et Jumal on tõde, siis on Jumala olemasolu iseenesest teada. Tõe teadmine on iseeneslik, kuid me ei tea, kas see tõde millele ta toetub, on tõene.
    Artikkel 2:
  • Jumala olemasolu ei ole tõestatav, sest Jumalasse usutakse ja usk on selle kohta, mis ei ole nähtav ja järelikult ei ole ka tõestatav. Selgub, et Jumala olemasolu polegi vaja tõestada, sest usk eeldab loomulikku tunnetust. Näiteks usutakse ka paradiisi ja põrgusse, järgitakse kümmet käsku.
  • Me ei tea, mis Jumal on, me teame, mis ta pole. Seetõttu ei ole võimalik tema olemist tõestada. Kuid tõestamiseks tuleb võtta keskterminiks see, mida nimi tähistab, mitte, mis ta on.
  • Kuna jumal ise on lõplik ja tema tagajärjed lõpmatud, selgub, et tema olemist pole võimalik tõestada. Kuigi me sellest tulenevast ebaproportsionaalsusest ei saa omandada põhjuse täielikku tunnetust, saame ikkagi mistahes tagajärjest lähtudes tema olemasolu tõestada.
    Artikkel 3:
  • Kui ühte asja paneb liikuma teine, teist kolmas ja nii edasi, siis lõpuks jõuame millegini, mida miski liikuma ei pane ja seda mõistetakse kui Jumalat.
  • Kuna üks toimivpõhjus saab olla ainult temale eelneva põhjuse olemasolul , peame tunnistama kõige esimest toimivpõhjust ehk Jumalat
  • Kui asjad saaksid olemas olla ainult võimalikkusest, siis tõenäoliselt ei oleks ka praegu midagi. Järelikult peab olema asju ka paratamatusest, kuid paratamatuse põhjustega ei saa minna lõpmatuseni nagu ka toimivpõhjusteni. Järelikult peab esitama postulaadi millelegi, millel eksisteerimise põhjus puudub – see on Jumal.
  • Kõik asjad omadustelt sarnanevad ja lähenevad mingitele üldisematele asjadele nagu asi, mis on kuum, läheneb kõige enam tulele, mis on kõige kuumem. Selgub, et peab olema miski, mis on kõikide asjade headuse ja muude täiuste põhjuseks, mida nimetame Jumalaks .
  • Looduslikud kehad, vaatamata sellele, et neil puudub tunnetus, tegutsevad sellise kindla eesmärgi poole, mis on kõige parem. Näiteks puud kasvavad vertikaalsuunas, et pinged tüves ja maas olevates juurtes minimaalsed oleksid. Järelikult peab olema keegi, kes looduslikke kehi nende eesmärkide poole seab, teda nimetatakse Jumalaks.
  • Teoloogia summa-küsimus 2 #1
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-05-24 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 33 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Raid0 Õppematerjali autor
    Aquino Thomas “Teolooogia summa” esimese osa küsimus 2 põhiidee ja selle tugipunktid. Kodune töö.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    2
    doc

    Aquino Thomas „Teoloogia summa” I osa küsimus 2 - õppematerjal

    Kodutöö nr 6. Sisu lühikokkuvõte ja põhiidee. Artiklite poolt- ja vastuargumendid, jumala olemasolu tõestamise viis teed.

    Filosoofia
    thumbnail
    2
    doc

    Russell "Miks ma kristlane ei ole?" Aquino Thomas "Teoloogia summa"

    Russell „Miks ma kristlane ei ole?“ Aquino Thomas “Teoloogia summa” Nende kahe essee kokkuvõte ja arutlus

    Filosoofia
    thumbnail
    30
    doc

    Filosoofia kordamisküsimused

    SUUNAVAID KÜSIMUSI KIRJALIKUKS TÖÖKS

    Analüüsimeetodid äriuuringutes
    thumbnail
    3
    doc

    Jumalatõestused

    Antud dokumendis arutletakse Jumala olemasolu üle. Kes või mis üldse on Jumal ning kas on võimalik ja vaja tõestada, et ta on olemas? Väga sisukas ning on välja toodud erinevate usundite arvamused ning tõestused. Lisaks veel aegade vältel välja pakutud erinevad jumalatõestused. Algus: Nii judaismis, kristluses kui ka islamis vaadeldakse Jumalat kehatu, ajatu, kõikvõimsa, targa ja hea olevusena, kes on loonud maailma eimillestki. Inimmõistus ei küündi siiski mõistma Jumala olemust. Kas sellisel juhul on üldse võimalik ja vaja tõestada Jumala olemasolu, kui me teda vaid nii vähe mõista suudame? Mille alusel siis üldse võiksime väita, et ta olemas on? Aluseks võivad olla kas mõistuslikud argumendid või ilmutus, st eeldatavasti Jumala enda ilmutus.

    Usuõpetus
    thumbnail
    10
    ppt

    Aquino Thomas

    Ajalugu
    thumbnail
    4
    docx

    Sissejuhatus filosoofiasse

    x II nädala koduülesanded. Tõnu Viik (Joonas Hellerma)

    Sissejuhatus filosoofiasse
    thumbnail
    13
    doc

    Filosoofia arvestus 11. klass

    Filosoofia
    thumbnail
    7
    docx

    FILOSOOFID

    fillosoofid, nende tsitaadid teosed ja filosoofia olemused, mõisted: Augustinus, Aquino Thomas, Rene Decartes, Abelard, Francis Bacon, Benedictus Spinoza

    Filosoofia




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun