Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Paremasse homsesse viivad meid paremad inimesed (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kui see on vähegi nende võimuses?

Lõik failist

Paremasse homsesse viivad meid paremad inimesed
Juba ammustel aegadel kirjutatud muinasjuttudes on headus alati kurjuse võitnud ja mina usun, et nii on see ka praegu ning nii saab see olema tulevikuski. Sel põhjusel arvan, et paremasse homsesse jõudmiseks peavad inimesed eelkõige ise paremad olema.
Milline aga on see "parem inimene", kelle peale ma loodan ja kellesse usun? Arvan, et hea inimene on eelkõige sõbralik ja heatahtlik: suhtub kõigisse kui võrdsetesse ega soovi kellelegi halba. Kindlasti on ta ka abivalmis ja optimistlik. Eriti just optimistlik, sest julgus ja elurõõm on parema tuleviku poole pürgivale inimesele eriti vajalikud. Näiteks enamasti tõsiste ja passiivsete eestlaste puhul ongi minu arvates just vähene optimism see, mis pidurdab arengut paremuse poole. Paremasse homsesse jõudmiseks peab ju selle olemasollu ja eesmärgi saavutamisse ka uskuma.
Hea inimene ei mõtle kitsarinnaliselt ainult enda huvidele ja heaolule, vaid hoolib ka teiste inimeste ja üleüldse kogu ühiskonna käekäigust, ta on mõistev ning oskab rõõmu tunda ka teiste õnnest ja kordaminekutest. Hea inimene peab lugu kaaslaste arvamustest ja arvestab nendega: ta austab teisi inimesi.
Samas ei tohiks hea inimene olla liiga altruistlik, sest ainult teiste kasuks tegutsedes ja teiste eest hoolitsedes võidakse unustada iseennast , lakata end piisavalt väärtustamast. Selline inimene aga, kes endast lugu ei pea, ei saa minu arvates olla õnnelik ega eluga rahul. Rahulolematu inimene poleks aga kindlasti enam kuigi optimistlik.
Sellepärast arvan, et inimeses peaks olema ka natukene egoismi. Heas inimeses tohiks egoismi olla täpselt nii palju - või õigemini nii vähe -,  et oskaks vahet teha "halval" ja "heal" egoismil ning muidugi olema "hea egoist ". Mina arvan, et "halb" egoism koosneb isekusest, enesearmastusest ja omakasupüüdlikkusest. Selliste omadustega isikud seavad kõige kõrgemale just oma huvid ja hoolivad vaid omakasust ning ühiskonda paremuse poole ei vii. "Hea" egoism koosneb minu arvates enesealalhoiuinstinktist ja soovist teistest kaugemale jõuda ning on seega edasiviivaks jõuks. On ju just see veidi egoistliku alatooniga soov - teistest parem olla ja kaugemale jõuda - see, mis tagab inimese arengu. Inimese arenedes aga areneb inimkond ja inimkonna arenedes kogu ühiskond. Paremasse homsesse jõudmiseks peab aga kogu aeg toimuma pidev areng. Usun, et kui kõik inimesed maailmas oleksid natukenegi paremad - heatahtlikumad, mõistvamad, inimlikumad, ausamad, hoolivamad, optimistlikumad -, oleks areng parema homse poole tagatud, sest kui kõik inimesed üksteisesse hästi suhtuksid, ei saaks see kaasa tuua halba.
Tegelikus elus aga paraku ei kehti alati vanasõna: "Tee head teisele, siis tehakse head ka sinule." Sugugi mitte kõik inimesed pole heasoovlikud ja abivalmis. Selleks aga, et minu "paremate inimeste" teooria funktsioneeriks, peaks enamik - vähemalt kaks kolmandikku - inimestest püüdma paremad olla. Vastasel juhul tallutaks need heatahtlikud ja eelkõige teistega arvestavad altruistlikumad inimesed julmemate ja võimuahnemate egoistide poolt lihtsalt jalge alla: egoistid kasutaksid neid oma huvides ära. Seda taibates pettuksid head inimesed oma tõekspidamistes, kaotaksid oma optimistliku meele ja lööksid lihtsalt käega. Nad muutuksid kibestunud eluvihkajateks, pessimistideks või isegi eriti suurteks egoistideks, et maksta kätte inimestele, kes nende elult mõtte ja värvi võtsid.
Kas on aga võimalik panna kogu inimkonda mõtlema vähem iseendale ja rohkem teistele? Õpetada inimesi enda õnne kõrval nägema teiste õnnetust? Panna inimesi oma rikkusi jagama vaesematele ja aitama hädasolijaid alati, kui see on vähegi nende võimuses?
Kuigi ma pole sinisilmne naiivitar, kes vaataks elu läbi roosade prillide, loodan ma ikkagi, et on. Arvan, et ei tohi lihtsalt oodata, et teised muutuksid, vaid tuleb ise muutuda. Peab ise teistele head eeskuju andma ja uskuma, et sellest ka kasu on. Näiteks, kui inimene libedal tänaval kukub, ei tohiks oodata, et keegi teine ta üles aitab, vaid tuleks ise appi minna. Või kui kerjus tänavanurgal almust palub, tuleks talle ise raha anda, mitte mõelda: "Las mõni rikkam annab, mul endalgi vähe!" Alles siis, kui ollakse iseennast paremaks muutnud, tuleks loota , et ka teised muutuvad, sest tihti vajavad paljud inimesed ainult julgustust muutumiseks. Kui nad näevad, et keegi nende kõrval muutub, julgevad ka nemad muutuda ja oma tegelikke mõtteid näidata. Näiteks minagi , kes ma selliseid mõtteid mõlgutan, pelgan aidata näiteks võõral vanal inimesel rasket kotti kanda. See oleks ju igati ilus ja õige tegu, ometi hoiab justkui mingi valehäbi mind tagasi ja ma ei tee seda, ma justkui kardaksin juurde astuda ja oma abi pakkuda. Ka hoiab mind tagasi kartus , et tädike ei julgekski oma kotti võõra inimese kätte usaldada , kardaks sellest ilma jääda.
Kui inimene aga leiab ühegi mõttekaaslase, annab see julgust ja olen kindel, et varsti leiduks kolmas, neljas, viies, ... ja saja viieski inimene, kes samu mõtteid jagaks. Ühtsuses aga peitub jõud ja juba sada viiski inimest suudaksid midagi ära teha, et paremasse homsesse jõuda.
Esialgu aga tuleb uskuda , et ise paremad olles jõuame ka paremasse homsesse, sest suured mõtted ja teod saavad alguse just väikestest mõtetest ja tegudest.




Paremasse homsesse viivad meid paremad inimesed #1 Paremasse homsesse viivad meid paremad inimesed #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-05-25 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 11 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor eevatragel Õppematerjali autor
700-sõnaline kirjand

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
1
rtf

Kirjand Kõige raskem on võita iseend

Kõige raskem on võita iseennast Inimesi on väga erinevaid, kuid ometi pole keegi üdini täiuslik. Kõigil on omad tugevad, aga ka nõrgad küljed, mida tihtipeale püütakse eirata. Iseendaga võitlemine ei ole midagi uut, seda on üritanud paljud, kuid enamik püüdlejatest, ka kõige tugevamad, on alla vandunud või vaimselt lagunenud. Teistele nõu andmine on alati kergem kui leida vigu endas ning püüda neid parandada. Tänapäeva ühiskonnas elavad inimesed on aja jooksul väga palju muutunud, just oma põhimõtete ning eluviiside poolest. Inimene pole jagu saanud endast, kui ta on ületanud vaid ühe raskuse. Sellel pikal teekonnal tuleb üles otsida kõik tükid, mis on laiali paiskunud. Nendest terviku kokkupanemine annab sulle õiguse öelda, et oled parem inimene. Iga päev püütakse jagu saada laiskusest, kadedusest, hirmudest ning ka egoismist, kuid vaid vähesed tulevad sellest lahingust võitjatena välja.

Kirjandus
thumbnail
1
docx

Paremasse homsesse viivad meid.

päris paljudest asjadest puudust, mis on just raha taha kinni jäänud. Raha ei asenda muidugi kõike, aga enesetunnet mõjutab küll. Rikkana, tunnen, et mul on midagi olemas ja siis suudan alles raha kõrval näha ka teisi väärtusi. Muidugi väärtustan ma ka kõike vaimset, aga rikas on ju alati hea olla, see annab nagu mingi lisapunkti juurde. Ma siiski loodan, et minust, sinust ja paarist sõbrast veel saavad kunagi head inimesed, mõned meist juba on praegugi, aga alati saab ju paremini. Lootus ei kustu kunagi, see annab meile mingi jõu edasi minna ja usu, et kunagi on toredam kui praegu. Lootus on nagu varuplaan, millele saad toetuda, kui midagi on halvasti läinud ja see on mul alati olemas. Ma usun endasse nii palju, kui mul parasjagu vaja läheb. Mõnikord isegi liiga palju, et valmistan endale pettumuse. Lõpuks tuleb mulle mu lootus meelde ja kõik on jälle ilus, alustan nagu otsast peale, teed paremuse poole.

Eesti keel
thumbnail
6
doc

Mina ja Minu Maailm on väsinud vihkamast

nimelt on nende vahel õhk õrn piir, äidetakse, et viha ja armastus tekivad samas ajupiirkonnas, aga armastuse puhul lülitatakse ajukoores välja suurem osa piirkondi, kuid viha puhul on see välja lülitatav piirkond väiksem ja selle tõttu on vihaga kaasas ka natukese kainet mõistust. Seega teadus kinnitab teaduslikult rahvasuus levinud tarkust, et armastusest vihkamiseni on üksainus samm. Mulle väga meeldib Milan Kundera ütlus vihkamise kohta: ,,Vihkamine tüssab meid sellega, et ta seob meid vaenlasega tihedalt kokku" (Kundera 1999). Ma olen arvanud, et ma suudan olla oma mõtetes üle vihkamise subjektist, kuid see ei ole nii. Vaatamata sellele istub ta pidevalt mul peas ja ma mõtlen temale rohkem kui inimesele (inimestele), kellest ma peaks hoolima. Ma kardan, et ma olen oma vihkamise subjektiga rohkem emotsionaalselt seotud kui inimesega keda ma armastan. Kõik minu energia läheb vihkamiseks ja mu aju genereerib asju kuidas talle tekitada probleeme

Filosoofia
thumbnail
26
doc

Oleksin ma edukas ettevõtja?

reaalsus on vastupidine. Õpilasfirma ,,SiiDii" tõi mu pilvedelt alla maa peale. Oma firmat luua on keerukas. Juba nime mõtlemine nõuab väga palju aega, rääkimata veel teistestki asjadest- tööjaotus, toote väljamõtlemine ning selle võimalikult soodne tootmine, nipid, millega kliente oma toodet ostma panna ning kõik muu veel. Olles õpilasfirma tegevdirektor ning juhtinud seda firmat juba rohkem kui pool aastat olen ma jõudnud arusaamiseni, et kõik inimesed ei sobi ettevõtjaks. Mõned õpilasfirmad on põrunud, võib-olla just selletõttu, et neil puudub ,,äriinimene". Teised firmad on osutunud veelge edukamaks, kui alguses arvata osati, võib-olla just selletõttu, et neil on olemas juht, kellel on eeldused ettevõtjaks olemisega. Meie firma tegevust ma hindan edukaks, rääkides juba rentaablusest, mis on hiiglaslik. Ma järeldan, et minus on ettevõtja verd. Ettevõtjal peavad olema mõned iseloomuomadused

Turundus
thumbnail
12
docx

Noored kui ressurss või probleem noortepoliitikas essee

Miski ei ole enam kindel. Kui veel eelmise sajandi keskpaigaski oli lapsel juba perre sündides päris konkreetne ja turvaline tulevik paika pandud, siis nüüdsel ajal see nii enam pole. Tulevikku oluliselt mõjutavad otsused tuleb indiviidil küllaltki noores eas juba vastu võtta. See on tingitud sellest, et ühiskond vananeb ning noortelt hingedelt oodatakse kiiremat ühiskonna probleemide lahendamise üle võtmist. Noored inimesed on tuleviku väetis. Nemad hoiavad endas suurimat väärtust kogu ühiskonna jaoks. Noortelt oodatakse ideid, mõtteid ja tegusid parema tuleviku jaoks. Kuid selleks, et tehtavad otsused ja muutused oleksid tõesti ka parema tuleviku nimel, mängib väga olulist rolli noortel lasuv eelnev kogemus elust. Noorpõlvest kasvab noorest kas ressurss või probleem. Kuidas oleme oma noori kasvatanud? Kas noortepoliitikas peaks noori pigem

Ühiskond
thumbnail
10
doc

Eetika kursus 10. klassile

Vooruste eetika Vooruste eetika pärineb Aristoteleselt, eriti oma teosega ,,Nicomachose eetika", mis tegeleb vooruste eetikaga. Voorused on omadused, mis asuvad inimese äärmuslike iseloomuomaduste vahel. Äärmus on näiteks hulljulgus ja teine äärmus on argus ­ nende kuldne kesktee ja voorus on vaprus, mis on hea ja õige. Vooruste eetika kohaselt on peamine hüve, mille suunas inimene peaks liikuma, õnn ja õnnelikuks saamine. Inimesed tahavad elada õnnelikku elu. Kõik algab kasvatusest, sest laps võib olla nii hea kui halb ja kasvatusest oleneb, kas ta on tulevikus hea või halb. Kui last kasvatada maast madalast vooruslikult, kujunevad tal välja harjumused ehk mõistuspärane käitumine ehk ta nii-öelda mõtestab endale erinevate asjade moraalsust ja vooruslikkust läbi. Vooruste eetika kohaselt peab inimene elama mõõdukalt, mitte liialdades, näiteks liigsöömine ja

Eetika
thumbnail
2
doc

Kui palju maksab õnn?

Olemas on ainult üks kõikke hõlmav õnn, milleks on armastus õnn ning milleni tegelikult iga inimene lõpuks jõuab. Kes kiiremini ning, kes aeglasemini. See tõeliselt suur armastus õnn võib olla armastus kallima, vanemate, lemmiklooma, enda, tantsu, mille iganes vastu. Loomulikult on ka väiksemaid õnnesid, mis peituvad, kas siis rahas, sõbra kallistuses, lugemises, saavutustes, rahul olus enda ja maailmaga - pisiasjades, mis teevadki inimesed erinevaks või siis just sarnaseks üksteisega. Nii veider, kui see ka poleks on tihti nii, et kui midagi väga väga tahad ja arvad, et kui selle saad siis oled väga õnnelik, kuid kui soov täidetud, suudada vaid hetke rõõmustada ning juba sead järgmise sihi ning oletatud õnn kaob. See ongi see hetk, mille sa kinni püüdma pead ja mitte ruttu unustama, vaid talletama selle, kas siis mällu, paberile või muud moodi. Meie maailmas on rahal suurem võim, kui tegelikult olema peaks

Kirjandus
thumbnail
4
docx

Professionaalne müük

Estonian Business School Professionaalne müük Kodutöö Romek Luks Õppejõud: Guido Paomees Tallinn 2017 Müük Mida tähendab müük? Inimesed sammuvad peale tööpäeva kaubanduskeskustesse,et toidupoest midagi õhtuks kaasa haarata. Kassas antakse raha soovitud kauba eest ning sellega ongi müügitegevus selleks korraks läbi. Tegevus, millega kassapidaja elatist teenib ongi müük. Ja mis on müümine? Müümine on sama, mis müük, aga tegusõnana. Ma arvan, et enamus inimestest ei kuluta oma aega sellele, et süveneda sõna ,,müük" tähendusse ja kui

Müügitöö alused




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun