Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Mis on 7 maailmaimet (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis sa arvad miks?

Lõik failist

 
Mis on 7 maailmaimet?
     Tänapäeval ei imesta me kõrgete pilvelõhkujate ega hiigelpikkade sildade üle.
     Cheopsi püramiidi küljepikkus on
umbes 230 meetrit ja kõrgus on 137,3 meetrit, esialgu oli see aga 146,6 meetrit. 
     Küll aga äratavad meis ikka veel imetlust ammustel aegadel püstitatud ehitised, mida isegi nende ehitamise ajajärgul peeti maailmaimedeks.    
     Tuntuim seitsmest vanaaja maailmaimest on kindlasti Cheopsi püramiid Egiptuses.    
     Parema ettekujutuse saamiseks võrdle Cheopsi püramiidi kolmekorruseliste majadega, mille kõrgus on keskmiselt 15 meetrit.
1. Mitu maja pead üksteise otsa laduma, et saaksid Cheopsi püramiidi kõrguse? Praegu peaks laduma 9,153333...,kui aga püramiid oleks 146,6 meetrit siis läheks sinna 9,77333... maja.
     Cheopsi püramiid on kõrgem kui Püha Peetruse kirik Roomas, mis on ometi suurim kristlik kirik maailmas. Püramiid on aga ehitatud palju varem ja palju algelisema tehnikaga. 
2. Uuri välja, mitu aastatuhandet on möödunud püramiidide ehitamisest! Püramiidid on ligikaudu 5000 aastat vanad, olles sellega ära teeninud tiitli olla üks seitsmest maailmaimest. 
Pildil näed, millised ruumid püramiidi sisemuses asusid.
Uuri järele, kus asus vaarao sarkofaag! Vaarao sarkofaag asus täpselt püramiidi keskpunktis , diagonaalide lõikumiskohal.
   
Chepreni sfinks
     Cheopsi püramiidi kõrval seisab teine suur püramiid - vaarao Chepreni hauamonument , mille praegune kõrgus on 136,5 meetrit.
     Chepreni püramiidide läheduses asub kaljust välja raiutud kuju - Chepreni sfinks, 20 meetri kõrgune ja 57,3 meetri pikkune lamav inimpeaga lõvikuju.
    Maailmas pole olnud, ega ole praegugi sfinksist suuremat kuju.
3. Sellel hiigelkujul on salapärane ja veidi põlglik naeratus.
    Mis sa arvad , miks?   Chephreni sfinks on lõvi keha ja inimese näoga monumentaalne kuju, kes kujutab endast jumalat Ra-Harahtet. Sfinksi nägu kujutas arvatavasti Chephrenit ja on seega vanim teadaolev monumentaalne vaaraoportree. 
Chephreni, kes oli 4. dünastia neljas kuningas ja kes valitses 3. aastatuhandel e.Kr
    Vana-Egiptuse kivist monumendid seisavad ka tänapäeval kõrbes. Kuigi niiskus, tuul, liivatormid ja turistid on neid kahjustanud, on nad endiselt seal, kuhu nad aastatuhandete eest ehitati.
     Egiptuses on püramiide üldse kokku 70, aga võib-olla ka 80. Täpset arvu pole veel suudetud kindlaks määrata.  
4. Jutusta , miks on püramiidid maailmaimeks number üks?Püramiidid on vanimad inimeste poolt ehitatud majad.Esimine püramiid ehitati vaarao Džoserile umbes 2600.a eKr.
5. Miks on püramiidide kõrgus kahanenud? Kivist monumendid seisavad ka tänapäeval kõrbes. Kuigi niiskus, tuul, liivatormid ja turistid on neid kahjustanud, on nad endiselt seal, kuhu nad aastatuhandete eest ehitati.
6. Mida tead ülejäänud seitsmest vana-aja maailmaimest? Ma tean ülejäänud 6 maailmaime nime. Need on Halikarnassose Mausoleum,Rhodose Koloss ,Babüloni rippuvad aiad,Artemise tempel,Aleksandria tuletorn ja Zeusi kuju.
     

Mis on 7 maailmaimet #1 Mis on 7 maailmaimet #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-05-22 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 4 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Henri7 Õppematerjali autor
7 maailmaimet

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
15
ppt

Giza püramiidid

Püramiidi tipu asemel on nüüd kümne ruutmeetri suurune vaateplats. Cheopsi püramiid katab 5,4 hektari suuruse pinna. Sellele maa-alale mahuks vabalt ükskõik milline Euroopa suurim või kuulsaim palee: Buckinghami palee Londonis, Versailles Pariisis, Talvepalee Peterburis või isegi Escorial Madridi lähedal. Cheopsi püramiidi sisse mahuks ristiusu suurim kirik - püha Peetruse kirik Roomas. Ta loeti vanaaja seitsme maailmaime hulka ja on nendest ainuke, mis on tänaseni säilinud. Ligi neli ja pool tuhat aastat oli ta maailma kõrgeim ehitis ­ kuni 1300. aasta paiku valmis Inglismaal Lincolni katedraal Cheopsi püramiid Chephreni püramiid Chephreni hauamonumendi esialgne kõrgus oli 143,3 meetrit (praegu 136,5 meetrit). Chephreni püramiidi siseehitus on suhteliselt lihtne: viieteistkümne meetri kõrgusel püramiidi jalamist algab käik, mis suundub allapoole kuni maapinnani ja

Ajalugu
thumbnail
7
doc

Vanaaja maailmaimed

Kuulsaim Efesose kodanik oli filosoof Herakleitos (ca.540-480 e. Kr.). Artemise templist on nüüdseks säilinud vähe (peale mõnede kujude ja sambaosade). Välja on kaevatud vaid vundament. Arheoloogidel ja arhitektidel on õnnestunud täie kindlusega re- konstrueerida vaid templi põhiplaan.( Kinggi 1996:68-81) ZEUSI KUJU OLÜMPIAS Asus Peloponnose poolsaare lääneosas, Olümpia pühal maal. Ta oli loodud kreeka silmapaistva skulptori Pheidiase poolt. See on ainus maailmaime, mille autoriks oli üks inimene. Olümpia maakohas iidses pühas paigas asus Zeusi tempel peajumala enese hiigelkujuga. Altise keskel asus pühadest paikadest pühim- Zeusi altar, koht, kus talle olevat esimest korda ohver toodud. Altar koosnes kahest korrusest: alumisel tapeti loomad ja ülemisel need põletati. Pausanius jutustab, et ohverdatud loomade kontide ja tuha arvel kerkis altar pidevalt ning oli tema ajaks tõusnud 22 jala kõrguseks(so.7,22 meetri). Tempel ehitati lähedasest

Ajalugu
thumbnail
7
doc

Püramiidid

Egiptuse püramiidide püstitamiseks kulunud kividest oleks võinud ehitada või remontida kõik elumajad, mis hävisid sõdade ajal Euroopas alates kolmekümne aastasest sõjast kuni Teise maailmasõjani, ligi kolmesaja aasta jooksul. Oma Egiptuse-sõjakäigu ajal arvutas Napoleon Bonaparte välja, et kolme Giza püramiidi kividest oleks saanud ehitada ümber terve Prantsusmaa kolme meetri kõrguse ja kolmekümne sentimeetri paksuse müüri. Philon luges seitsme maailmaime hulka Memphise püramiidid, enamik autoreid püramiidid üldse, väiksem osa Giza püramiidid, aga kõige norivamad peavad imeks ainult Cheopsi Suurt püramiidi. Praegu loetakse vanaaja esimeseks maailmaimeks kolme Giza püramiidi Kairo lähedal. Püramiidide ehitamine sai alguse soovist kaitsta vaaraode mumifitseeritud kehasid ja väärtuslikke hauapanuseid hävimise ning rüüstamise eest. Seega võib püramiide lugeda lihtsalt iidseteks hauakambriteks

Kunstiajalugu
thumbnail
27
docx

Uued ja vanad maailmaimed

KEILA GÜMNAASIUM 10A klass Kätlin Vaisma UUED JA VANAD MAAILMAIMED Referaat Keila 2008 Sissejuhatus Seitse vanaaja maailmaimet olid antiikajal (alates 3. sajandist eKr) väljavalitud seitse maailma ehituskunsti ja skulptuuri tippsaavutust. Maailmaimede nimekirju on olnud erinevaid. Esimese seitsme maailmaime nimekirja koostas vanakreeka õpetlane Kallimachos Aleksandria Museionis. Kahjuks ei ole see säilinud ja ei ole teada, kas see on samasugune, nagu meie seda tunneme. Vanim säilinud seitsme maailmaime nimekiri on säilinud ühes raidkirjas, mis pärineb 2. sajandist eKr ja mille on üles tähendanud kreeklane Antipatros Sidonist: "Nägin su müüre, suur Babülon, laiu, et vankriga sõida, näinud olen ka Zeusi Olümpia külas,

Kunstiajalugu
thumbnail
15
doc

Egiptuse püramiidid - Referaat

punakad. "punases" püramiidis on kolm kambrit, neist suurim on 9,5m pikk ja 4,0m lai. Üheks huvitavaks faktiks, et idapoolsel seinal on kiviplokkidele tehtud märkmeid, sellest kui kiiresti on tööga edasi jõutud.5 4 Tallinna Tehnikaülikooli tudengi kodulehekülg: http://postikana.ttu.ee/~kairi/info.html 5 ibid 8 4. Giza püramiidid Giza püramiidid kuuluvad antiikaja seitsme maailmaime hulka, olles esimesel kohal. Umbes 2600 aastat e.Kr ehitati Egiptuses Gizas kolm püramiidi ­ Cheopsi, Chephreni ja Mykerinose (Vana-Egiptuse nimetused ­ Hufu, Hef-Re, Menkau-Re) (Lisa 5.), mis olid loodud kolmele Egiptuse vaaraole. Giza püramiidid ehk suured püramiidid pärinevad Vana riigi ajast, mil Egiptuse valitsejate absoluutne võim oli haripunktis. 4. 1. Cheopsi püramiid Cheopsi püramiid on XXVII sajandil e. Kr. elanud vaarao Cheopsi püramiid.

Kunstiajalugu
thumbnail
13
docx

Lühireferaat: Antiikaja 7 maailmaimet

Praeguseks arvestatakse just neid asju maailmaimede sekka: Cheopsi püramiidid Egiptuses, Artemise tempel Epheoses, Semiramise rippaiad Babülonis, Zeusi kuju Olümpias, Halikarnassose mausoleum, Rhodose koloss, Pharose tuletorn (Aleksandria sadamas). Neist seitsmest on kõige paremini säilinud Cheopsi püramiidid. 1.CHEOPSI PÜRAMIIDID Cheopsi püramiidid on saanud nime Vana-Egiptuse jumala Cheopsi järgi. Cheops lasi ehitada need püramiidi aastatel 2551­2471 eKr. See on ainuke maailmaime, mis on säilinud seitsmest maailmaimest. See oli ligi neli ja pool tuhat maailma kõrgeim ehitis ­ kuni 1300. aastani. Cheopsi püramiid asub praktiliselt ideaalselt tasandatud kaljul (kuni 2 cm kõikumised) ja püramiidi põhi on lähedane ideaalsele ruudule. Püramiid on orienteeritud põhiilmakaartega nii, et iga külg on täpselt risti kahega neist. 1.1. Siseehtius Püramiid on ehitatud kolmes järgus ja igal etapil ehitati ka uus hauakamber, kuna tõenäoliselt

Ajalugu
thumbnail
17
docx

VANAAJA SEITSE MAAILMAIMET

EESTI HOTELLI­ JA TURISMIKÕRGKOOL REISIKORRALDUS VANAAJA SEITSE MAAILMAIMET Referaat Tallinn 2014 SISUKORD Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Cheopsi püramiid.................................................................................................... 3 Semiramise rippaiad............................................................................................... 5 Artemise tempel.................................

Turism
thumbnail
9
docx

Egiptuse kunst

Sisukord Sissejuhatus..................................................................................................lk 2 Mastabad.....................................................................................................lk 2 Astmikpüramiidid.......................................................................................lk 3 Püramiidid...................................................................................................lk 3 Kaljuhauad.................................................................................................lk 4 Sfinksid.......................................................................................................lk 5 Templid.......................................................................................................lk 5 Kokkuvõte..................................................................................................lk 6 Galerii..........................................................................

Kunstiajalugu




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun