Pärnumaa Kutsehariduskeskus
HIINA KÖÖK
Koostajad: Marleen Alle
Helena Vahar
Ron-Jürgen Kuld
K-12A
PÄRNU 2013
Hiina
Hiina Rahvavabariik on 9,5 miljoni ruutkilomeetrine ning 1,3 miljardi elanikuga riik,
mille juhtiv ja suunav jõud on Hiina Kommunistlik Partei. Pealinnaks on Peking .
Ajaloolised Hiina pealinnad on olnud põhiliselt idas. Kõige tuntumad on Nanjing,
Peking, Xi’an ja Louyang. Riigikeeleks on hiina keel. Ametlikud keeled on olnud ka
mongoli keel ja mandžu keel. Hiina asub Aasias. Ta piirneb 14 riigiga. Need on
Afganistan , Bhutan, India, Kasahstan, Kõrgõztan, Laos, Mongoolia , Myanmar,
Nepal , Pakistan , Põhja- Korea, Tadžikistan, Venemaa ja Vietnam. Hiina kuulub
sotsialistlike riikide hulka, Rahvavabariigi režiimi on nimetatud ka autoritaarseks
Hiina poliitilises süsteemis on mõningaid liberaliseerimise märke, näiteks
mitmeparteisüsteem ja mitme kandidaadiga valimised. Sõnavabadus on piiratud.
Kõik ohtlikud meeleavaldused surutakse halastamatult maha, ohtlikud
organisatsioonid hävitatakse. Siiski lubatakse ajakirjandusel käsitleda sotsiaalseid
probleeme ning paljastada kohalike ametnike korruptsiooni ja saamatust. Peale
Kommunistliku Partei on Hiina Rahvavabariigis ka teisi parteisid, mis enamasti on
Kommunistliku Partei käepikendused. Need parteid ei osale poliitikas valimiste
kaudu, vaid Kommunistliku Partei koostööks nendega on mõeldud Hiina Rahva
Poliitiline Konsultatiivkonverents. Teistel parteidel on siiski väga väike mõju. Hiina
Rahvavabariigil on halduslik kontroll 22 provintsi üle. Peale provintside on Hiina 1.
järgu haldusüksusteks veel 5 autonoomset piirkonda, millesse on koondunud
suuremad rahvusvähemused, 4 omavalitsusüksust suuremate linnade ümber ja 2
erihalduspiirkonda. Hiina elanikest on 92% hiinlased ehk hanid. Hiinas on leiutatud
paljud tänapäeval vajalikud asjad, näiteks kell, kompass, paber, hambahari,
trükitehnika, purilennuk.
HIINA KÖÖK
Hiinas ei ole võimalik käsitleda eraldi filosoofiat , religiooni ja toitu; road ja rituaalid,
mis söömisega kaasnevad, on täis sümbolismi. Hiina kööki peetakse üheks maailma
parimaks. Meiega võrreldes pühendatakse seal toidu õnnestumisele hoopis enam
tähelepanu ja hoolt. Tõsimeelne hiinlane ütleb, et kõik, mis elab, on söödav, tuleb
vaid osata valmistada. Pole olemas halba toiduainet, on vaid halvad kokad .
Hiinas täidab toit kahte ülesannet – esiteks on ta hädavajalik elamiseks, teiseks
on ta naudingute allikaks.
Madude liha peetakse suureks delikatessiks, pealegi omistatakse sellele ka tervistavat
toimet. Neljajalgsetest on Hiinas kõige hinnatum siiski siga. Toitude sobivuse alused
on kujunenud juba sajandeid tagasi – riisiga sobib hästi sealiha , hirsiga lambaliha ,
nisuga haneliha jne. Hiina on nii tohutult suur maa, et toidud ja toiduained on
maakondade ja linnade viisi erinevad. Põhjapoolsetes piirkondades on
põllumajanduses põhikultuuriks nisu, millest valmistatakse mitmesuguseid
küpsetustooteid ja hiina omapäraseid rahvuslikke nuudleid . Mida kaugemale
lõunasse, seda rikkalikumaks muutub toiduainete valik. Väga suurt rõhku pannakse
taimsetele toiduainetele, puu- ja aedviljadele. Aedvili peab kuuluma igasse toidusse.
Põhiliselt on aedviljad samad, mis tuttavad meilegi – mitut liiki oad, eriti sojaoad,
herned , porgand, kapsas , nui- ja lillkapsas , hiina kapsas, sibul, küüslauk, kõrvits,
baklažaan. Eriti hinnatud on kohalikud seened, mida säilitatakse ja kaubastatakse
kuivatatult.
Lõunapoolsematel soojadel aladel kasvavad apelsinid , mandariinid , ploomid, kirsid ,
aprikoosid, virsikud , pirnid , kiivid , ananassid, mangod, litšid, kumkvatid, mandlid.
Puuvilju süüakse enamasti värskelt.
Toiduainete ammendamatu varamu on meri. Tarbitakse kõikvõimalikke kalu,
koorikloomi, austreid, merikarpe. Samuti vesikastaneid, lootoslille juuri,
pääsupesasid, hai uimeid.
Eksootilistest toiduainetest võiks veel nimetada bambusevõrseid, liiliapungi, seesami-
ja lootoseseemneid. Pidulauale kuuluvad metspardid, faasanid, vähid, karukäpad.
Jämedalt võib Hiina köögi jagada neljaks , neist igaühel on veel alaliigid .
Traditsiooniline Hiina toidusedel on peamiselt kohalikest taimedest .
Põhitoorainetena on teraviljad, kaunviljad ja köögiviljad – ennekõike majanduslikel
põhjustel. Kujutlusvõime, vajadus ja leidlikkus on need, millede abil valmistatakse
meeldivaid ja rõõmustavaid roogasid laiast valikust seemnetest, juurtest, mugulatest
ja erinevatest taimedest. Kuna riisi kasvatatakse ennekõike lõunapiirkondades, siis on
ta seal põhitooraineks, põhjapoolsem kliima soodustab nisu kasvatamist ja seda
kasutamist nuudlite ja teiste pastatoodetena. Hiina söögisedelisse ei kuulu piim.
Traditsionaalselt on 98 % toidust taimse päritoluga ja ainult 2 % loomse või kala
päritoluga. Maitsestamine on tihti tagasihoidlik ja kasutatakse toidu oma maitse
esiletõstmiseks ja rõhutamiseks. Küpsetusmeetodid aitavad samal toorainel maitseda
ja välja näha erinevalt.
Peamised toiduained
docstxt/.txt
Kõik kommentaarid