Toksikoloogia kui teadus käsitleb mürke (nende tekkimistm, koostist, omadusim kasutamist ja toimet) ning mürgistusi (nende põhjusi ja kulgu, profülaktikat ja kannatanute ravi (EE 9 1996:456). 1.1. Masinate heitgaasid Kaasaja transpordiliikidest on keskkonnaohtlikum autotransport, eriti karburaatormootoriga autod. Ohtlikumaks saastekomponendiks on heitgaasid, kuid atmosfääri ja selle kaudu keskkonna saastavad ka bensiiniaurud, õlitussüsteemi lekked ja konstruktsioonis kasutatavad polümeersed plastmassid see tähendab, et heitgaasid ei ole ainukesed tervist kahjustavad ained, mis tulevad autodest, kuigi nende osakaal on väga väike. Autodest tulevad mürkainetest saab 96% omale heitgaasid. Autode heitgaasid sisaldavad üle 200 erineva keemilise ühendi. Diiselmootori heitgaaside koostis on keskkonnale üldiselt soodsam kui karburaatormootori oma. Diiselmootori töötamisel paiskub õhku
ainet tuleb vahetada resistentsus NB! Oht on hävitada ka kasulikud mikroobid! Ülemiste tasapindade tolmud tarpeenid lõhnaainetest pärinevad, reageerivad osooniga (n arvutid, printerid, lõhnat jne) ftalaadid plastmassidest eralduvad mürgised osakesed (n odavad jalanõud) hallitus toalilled magamistubadesse ei sobi TV, arvutid, lilled jms. 10 PUHASTUSVAHENDID Puhastusvahendite omadused: 1. Mitmekülgselt kasutatav (üks vars mitme erineva otsiku tarvis) 2. Kaalult kerge (tsingitud teras, klaaskiud, alumiinium) 3. Ergonoomiliselt õigesti konstrueeritud (teleskoopvarred, pöörlevad otsikud, liigendid) 4. Kasutajale mugav ja käepärane 5. Kergesti puhastatav (sünteetilised kiud) 6. Mugav sättida (lahti monteeritavad, konksude ja riputistega varustatud) 7. Tugev ja pikaajalist kasutamist taluv 8. Loodussõbralik
(Karelson & Tõldsepp, 2007) RCOONa + H2O = RCOOH + NaOH Seepide peamiseks puuduseks on see, et nende puhastusvõime tunduvalt väheneb karedas ja kaob täiesti happelises vees. Esimeses moodustuvad vees lahustumatud kaltsium- ja magneesiumsoolad. (Karelson & Tõldsepp, 2007) 2RCOONa + Ca(HCO3)2 = (RCOO)2Ca ↓ + 2NaHCO3 Teises moodustuvad vabad rasvhapped, millel puuduvad puhastusvõime. Tänapäeval on selle vastu kasutusele võetud neutraalsed puhastusvahendid ehk detergendid. Neid toodetakse kõrgemate alkoholide väävelhappeestritest (Tiideberg, 2013). Seebid koosnevad peale leelismetalli veel paljudest teistest koostisosadest. Näiteks niisutavad koostisosad, lõhnaained, määrdeained, emulgaatorid jpt. 2.1. Emulgaatorid 2.1.1. Kookoshape Kosmeetikas kasutatakse rohkem taimseid kui loomseid rasvu kuna nende rääsumisproduktid ei ole nii ebameeldiva lõhnaga kui loomsete rasvade omad (Timotheus, 1999)
· toores linnuliha sulas sealsamas, kus võileibu valmistati. · osal töötajatel puudus eririietus Põhilised põhjused, miks rikutakse toiduhügieeni reegleid: · Hügieeninõuete mittetundmine; · Mitteküllaldane tähelepanu pööramine NÄIDE: Ühes restoranis olid töötajad haigestunud. Neil olid kõhud lahti ja valutasid, samuti südamed pahad ja oksendasid. Nad helistasid hommikul oma tööandjale ja kurtsid oma muret, et on haigestunud ja sooviksid ennast kodus ravida, kuid tööandja kahjuks ei mõistnud nende haiguse tõsidust ja käskis neil tööle ilmuda. Kui haiged kokad valmistasid klientidele toitu, sattusid mikroorganismid toidusse, kus nad paljunesid, kui toitu säilitati ohtlikus tsoonis ja tänu sellele haigestusid juba ka kliendid ning ettevõttesse tulid toidu ja veterinaarameti spetsialistid. Selles ettevõttes leiti veelgi rikkumisi ning selle Toidu ja Veterinaarameti
puhtusel on erinevate kohtades erinev roll. Näiteks haiglas võib ühest vales kohas olevast näpujäljest tekkida palju probleeme, kodus kirjutuslaual ei ole see üldse probleem. 4. Kas absoluutselt kõik mustus peab olema iga päev eemaldatud?
Tootmishügieen = eeltingimusprogrammid: koht peab olema puhas, sobivad vahendid, tervisetõend, pind heas seisukorras ja kergesti puhastatav, samuti seadmed, ohtlikud vahendid ja jäätmed toidust eraldi hoida. Temperatuur ettenähtud tasemele ettenähtud ajaks! Kahjurite ja koduloomade juurdepääs toidule peab olema takistatud, ümbris ja pakkematerjal ei tohi olla saastumise allikaks. Veoks kasutatavad masinad heas seisukorras, puhtad, ainult toiduained. Joogivesi. Tsoneerimine – eesmärgiks on loogiline protsess selgete hügieenitsoonidega, nt eraldi toored materjalid ja musta poole puhkeruum; eraldi kuumtöötlus ja jahutamine, puhtad ruumid, teisene pakend ja puhta poole puhkeruum; kontor. Puhta ja musta poole lahus hoidmine: erivärviline riietus, töövahendite kasutamine, inimeste liikumine. 11
EMÜ Põllumajandus- ja keskkonnainstituut Liisoja ja Mäe talu mullastik Muldade väliuurimise arvestustöö Juhendaja: PhD dots. Endla Reintam Tartu 2015 Sisukord Sissejuhatus........................................................................................................... 3 1.Töö metoodika..................................................................................................... 4 2.Uurimisalade üldiseloomustus............................................................................. 6 3.Mullatekketingimused uuritaval maa-alal.........................................................8 4.Muldkatte koosseis............................................................................................ 10 4.1Muldade liigiline ja lõimislik koosseis............
............................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... Kasutuspuhastuseks kasutatavad hooldus- ja kaitseained (lisana kasutamise turvalisuse juhend) .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... .......................................................................................................................................... ...................
Kõik kommentaarid