Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Aldehüüdid ja ketoonid (11)

3 KEHV
Punktid

Lõik failist

Aldehüüdid on keemilised ühendid, mis sisaldavad funktsionaalse rühmana aldehüüdrühma (–CHO). Selline järjestus tähendab, et hapniku ja vesiniku aatomid pole omavahel seotud (erinevalt alkoholist (R–OH)).
Lihtsaim aldehüüd on formaldehüüd e. metanaal ,
Aldehüüdid ja ketoonid #1
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2008-02-10 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 311 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 11 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Ege3 Õppematerjali autor
Lühike ülevaade aldehüüdidest ja ketoonidest. 1lk.

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
3
docx

Keemia kontrolltöö - Aldehüüdid

Aldehüüdid on keemilised ühendid, mis sisaldavad aldehüüdrühma (­CHO). Tähistus -CHO rõhutab, et hapniku ja vesiniku aatom pole omavahel seotud (erinevalt alkoholist (R­ OH)). Lihtsaim aldehüüd on metanaal, mille 37-protsendine vesilahus on formaliin. Kaks kõige levinumat aldehüüdi on metanaal HCHO ja etanaal CH3CHO. Sõna "aldehüüd" leiutas Justus von Liebig lühendina ladina sõnadest "alcohol dehydrogenatus" ('alkohol, millest on vesinik eemaldatud'). Nimi viitab sellele, et vastava alkoholiga võrreldes on aldehüüdi molekulis üks vesiniku aatom vähem. Aldehüüdide omadused on mitmekesised. Väiksemad aldehüüdid lahustuvad vees paremini.

Keemia
thumbnail
21
pptx

Aldehüüdid ja ketoonid

Aldehüüdid ja ketoonid Toiduainete tehnoloogia 1. kursus Sissejuhatus • Karbonüülühendid ehk oksoühendid • Sisaldavad funktsionaalse rühmana oksorühma ehk karbonüülrühma C=O Aldehüüd • Jaotuvad kaheks: • Aldehüüdid - aldehüüdrühm -CHO ahela otsas • Ketoonid - karbonüülrühm -CO- ahela keskel Ketoon Aldehüüdide nomenklatuur • Oksoühendite nimetused moodustatakse süsivesinike nimetustest koos liitega „-aal“ aldehüüdide puhul Ketoonide nomenklatuur • 1) Süsinikuahela alusel alkaani nimi + karbonüülrühma C asukoha number + oon või asukoha number + alkaani nimi -oon lõpuga (Numbreid loed ahela otsast, millele funktsionaalrühm lähemal on) Nt: butaan-2-00n ehk 2-butanoon CH3-CO-CH2-CH3

Orgaaniline keemia
thumbnail
4
doc

Karbonüülühendid

Ketoonid (struktuuril ja nimetamisel peatuda väga lühidalt) Ketoonid on orgaanilises keemias ühendid, milles karbonüülrühm (C=O) on seotud kahe süsiniku aatomiga. Kaksikside karbonüülrühmas eristab ketoone alkoholidest ja eetritest. Lihtsaim ketoon on 2-propanoon ehk atsetoon (CH3COCH3). Aldehüüdid (struktuuril ja nimetamisel peatuda väga lühidalt) Aldehüüdid on keemilised ühendid, mis sisaldavad aldehüüdrühma (­CHO). Lihtsaim aldehüüd on metanaal, mille 37-protsendine vesilahus on formaliin. Kaks kõige levinumat aldehüüdi on metanaal HCHO ja etanaal CH3CHO. Metanaal Metanaal on värvitu, terava lõhnaga, väga mürgine gaas, lahustub vees. Vesilahust nimetatakse formaliiniks. Kasutatakse värvides, lakkides jne. Tema tihedus on 1,38 g/cm³, sulamistemperatuur on ­92 °C jakeemistemperatuur on ­21 °C. Tema leekpunkt on +64 °C ja isesüttimistemperatuur on +430 °C.

Keemia
thumbnail
3
doc

Aldehüüdid, Ketoonid, Estrid jms

KEEMIA 1. Mõisted · Aldehüüdid on keemilised ühendid, mis sisaldavad funktsionaalse rühmana aldehüüdrühma (-CHO). Nt. formaldehüüd ehk metanaal ­ HCHO. · Ketoonid on keemilised ühendid, milles karbonüülrühm (C=O) on seotud kahe süsiniku aatomiga. Nt. 2-propanoon ehk atsetoon ­ CH3COCH3. · Karboksüülhapped on orgaanilises keemias happed, mis sisaldavad karboksüülrühma (COOH). Nt. etaanhape ­ CH3COOH. · Dihapped ­ tuntuim on etaandihape ehk oblikhape (HOOCCOOH). Looduses palju. · Aldehüüdrühm ­ karbonüülrühm on seotud ühe süsiniku ja ühe vesiniku aatomiga.

Keemia
thumbnail
6
docx

Karbonüülühendite ülevaade

KARBONÜÜLÜHENDID O II Karbonüülühendid ­ ühendid, milles esineb funktsionaalne rühm ­ C \ 1. Aldehüüdid ja ketoonid · Karbonüülühendid ­ ühendid, mis sisaldavad karbonüülrühma \ C=O / · Aldehüüdrühm ­ karbonüülrühm on seotud ühe süsiniku ja ühe vesiniku aatomiga. O // R­C \ H · Aldehüüdid ­ aldehüüdrühma sisaldavad ained. · Ketorühm ­ karbonüülrühm on seotud kahe süsiniku aatomiga. O II R­C­R

Keemia
thumbnail
22
pdf

Orgaanilise keemia nomenklatuur

eeter. Kasutatakse rohkem sümmeetrilise ehitusega eetrite puhul. Näiteks CH3-CH2-O-CH2-CH3 -dietüüleeter (aga võib ka etoksüetaan) CH3 -- CH2 -- CH2 -- O -- CH2 -- CH3 -etüülpropüüleeter 1-etoksü-3-kloropropaan (ehk etüül-3-kloropropüüleeter) 1,2-dimetoksüetaan tsüklopentüületüüleeter butüülmetüüleeter 1.2. Aldehüüdid Aldehüüdid on ained, milles karbonüülrühm on seotud vähemalt ühe vesiniku aatomiga. Aldehüüdid sisaldavad funktsionaalse rühmana kahevalentset oksorühma (karbonüülrühma) >C=O. Aldehüüdid sisaldavad aldehüüdrühma - karbonüülrühm on seotud ühe süsiniku ja ühe vesiniku aatomiga. ehk lihtsustatult ­CHO. Aldehüüdi üldvalem: R-CHO, CnH2nO Aldehüüdide nimetamisel kasutatakse lõppliidet ­aal. See liide lisatakse tüviühendi nime lõppu.

Orgaaniline keemia
thumbnail
3
docx

Keemia aldehüülid

Aldehüüdid on orgaanilised ained, mis sisaldavad funktsionaalse rühmana CHO rühma. Keemilised omadused: ( 1) Astuvad liitumis reaktsiooni H2 ga HCHO + H2 -> H3C-OH (metanool) 2) Võivad oksüdeeruda Ag2O ja CuO toimel HCHO + Ag2O -> HCOOH + 2Ag (metaanhape) 3) Reageerivad alkoholidega andes poolatsetaali lõpuks atsetaali 4) Aldehüüdid reageerivad fenoolida moodustades vaikusd, millest saab toota plastmasse Füüsikalised omadused: lahustub vees, lenduvad vedelikud, narkootilise toimega, mürgised Kasutamine: pisargaas, kosmeetikas, ravimid, vaigu tootmine, keemiliste mürkainete tootmine,... Ketoonid on keemilised ühendid, milles karbonüülrühm (C=O) on seotud kahe süsiniku aatomiga. Nt. 2-propanoon ehk atsetoon CH3COC Ketoonid on karbonüülrühma sisaldavad ühendid

Keemia
thumbnail
25
doc

Orgaaniline keemia

aatomite veel mõne teise elemendi aatom (tavaliselt hapniku, väävli või lämmastiku aatom). Olenevalt funktsionaalsete rühmade sisaldusest jaotatakse orgaanilised ühendid klassidesse. Tähtsamad orgaaniliste ühendite klassid on: 1) süsivesinikud (sisaldavad molekulis ainult süsinikku ja vesinikku) CxHy, 2) süsivesinike halogeeniderivaadid (nende molekulide koostisse kuulub veel halogeen), 3) alkoholid ja fenoolid (sisaldavad molekulis hüdroksüülrühma OH), 4) aldehüüdid (sisaldavad molekulis aldehüüdrühma CHO), 5) karboksüülhapped (sisaldavad molekulis karboksüülrühma COOH), 6) nitroühendid (sisaldavad molekulis nitrorühma NO2), 7) amiinid (sisaldavad molekulis rühmitusi NH2, = NH või N), 8) eetrid ( sisaldavad molekulis rühmitust O ), 9) sulfoonhapped (sisaldavad molekulis rühmitust SO3H), 10) estrid (sisaldavad molekulis rühmitust CO O )

Analüütiline keemia




Meedia

Kommentaarid (11)

Ege3 profiilipilt
Ege3: Mida sisukamat sa loodad saada 10 punkti eest.....?Ja on kirjas ju, et LÜHIKE....!
17:42 10-12-2008
sitaauk profiilipilt
sitaauk: lootsin saada midagi sisukamat.
20:07 09-12-2008
karutapja profiilipilt
karutapja: nende puntide eest kärab küll
18:23 02-03-2010



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun