Parafiinvaha ja kookosõli Kui kannad on juba väga lõhenenud ja valulised, võib neile leevendust pakkuda parafiinvaha ja kookosõliga. Sega kaks koostisosa omavahel kokku, soojenda segu, kuni vaha hakkab sulama. Lase segul toatemperatuuril jahtuda ja kanna seda siis jalgadele. Seda võib proovida ka õhtuti. Kanna segu jalgadele ja tõmba sokid jalga. Hommikul pese jalad puhtaks. Mesi Mesi on looduslik niisutaja ja sel on ka antibakteriaalne toime. Tänu sellele on mesi ideaalne ravim kuivadele ja lõhenenud kandadele. Vala umbes pool tassi mett ämbrisse või kaussi, mis on poolenisti sooja veega täidetud. Leota oma jalgu mesises vees umbes 20 minutit. Masseeri on jalgu vee sees ja tee sellist jalavanni paari päeva jooksul, et lõhed kandades paraneks. Banaanid Võta üks küps banaan ja vajuta see kahvliga pudruks. Kanna saadud püree kandadele, hoia 20 minutit ja loputa
Trhehaloos on sünteetiline disahhariid (kahest hapnikusilla ehk glükosiidsidemega ühendatud monosahhariidist moodustunud glükosiid), mis sisaldab 2-Glc(glükoos) jääki, side on (1,6). Trehaloos on mitteredutseeriv. Trehaloos on seentes ja putukate hemolümfis olev varuaine. Lisaks ka magusaine ja niisutaja, tablettide täiteaine. Trehaloos tekib tärklise ensümaatilisel muundamisel. Suhteline magusus on 0,4-0,5, energiasisaldus 17 kJ/g. Trehaloos on suhkrust vähem magusam. Kitiini monomeeriks on GlcNac (N-atsetüülglükosamiin). Monomeeri vahel on - sidemed(1,4). Kitiin on krabide, homaaride, putukate eksoskeleti materjal, mida homaaride ja krabide puhul tugevdab kaltsiumkarbonaat (CaCO3). Lülijalgsete kõva kooriku ja rakuseinte
Inuliini saab korvõielistest (artisokk, maapirn, sigur) ja liiliatest. Inuliin soodustab Ca ja Mg imendumist, alandab vererõhku ja normaliseerib vere suhkrusisaldust. TREHALOOS Trehaloos on sünteetiline disahhariid (kahest hapnikusilla ehk glükosiidsidemega ühendatud monosahhariidist moodustunud glükosiid). Trehaloos on mitteredutseeriv. Trehaloos on seentes ja putukate hemolümfis olev varuaine. Lisaks ka magusaine ja niisutaja, tablettide täiteaine. Suhteline magusus on 0,4-0,5, energiasisaldus 17 kJ/g. Trehaloos on suhkrust vähem magusam. Aitäh kuulamast! Väike-Maarja 2011
NÕUANDED KUIVA JA TUNDLIKU NAHAGA INIMESTELE: • 8. KASUTAGE LIPIIDSEMAID BAASKREEME VAHETULT PEALE PESEMIST NIISKELE NAHALE JA KA TÄIENDAVALT MITU KORDA PÄEVA JOOKSUL! SEE AITAB KAASA NAHA MÄRGATAVALT KIIREMALE PARANEMISELE. KREEMITAGE KÄSI ALATI PEALE PESEMIST! • 9. KASUTAGE VAJADUSEL AKTIIVAINEID (AHA-HAPPED, UUREA) SISALDAVAID BAASKREEME; AHA-D AITAVAD SURNUD NAHARAKKE (KETENDUST) EEMALDADA, UUREA ON EFEKTIIVNE NIISUTAJA. • 10. KASUTAGE MAJAPIDAMISTÖÖDEL KAITSEKINDAID (SOOVITATAVALT PUUVILLASE ALUSVOODRIGA) NÕUANDED KUIVA JA TUNDLIKU NAHAGA INIMESTELE: • 11. ÄRGE MINGE TALVEL NIISKETE KÄTEGA ÕUE! • 12. EELISTAGE PUUVILLASEID ALUSRIIDEID JA KANDKE KÜLMA ILMAGA SOOJE KINDAID! • 13. HOIDKE OMA ELURUUMID JAHEDAMAD JA VÄLTIGE KONDITSIONEERI KASUTAMIST! • 14. KASVATAGE TOATAIMI. TAIMED TOIMIVAD ÕHUNIISUTAJATENA. • 15. VÕIMALUSEL MURETSEGE ÕHUNIISUTAJA! • 16
Kakao ja kakaotooted Birgit, Hedi, Kärolin, Regina 11.B Kakao saadused on tooraineks nii toiduainete- kui ka kosmeetikatööstuses. Kõige suurem osa kakaosaaduseid läheb sokolaaditööstusesse. Kuid kakaoprodukte kasutavad ka kosmeetika- ja parfümeeriatööstus. Kakaooad Kakaopuu pärineb LõunaAmeerikast Amazonase vihmametsadest. Tänapäeval kasvatatakse kakaopuid peale LõunaAmeerika ka Kesk- Ameerikas, Aafrikas ja Aasias. Niiske ja soe keskkond Viljad valmivad 45 kuuga Kakaopuu viljad on paksu koorega- 1525 cm pikkused ja 10 cm paksused, kollased või punakad. Viljaliha sees ridadena 2050 pruuni seemet ehk kakaouba. Nägus kakaopuu kannab lehti, õisi ja vilju samaaegselt ja aasta ringi. Kakaopuu kasvatus annab tänapäeval maailma vaesemates piirkondades tööd ja ülalpidamist kümnetele miljonitele inimestele Meie magusatootja Kalev saab oma tooraine Ghanast Kakaoubadest tehakse kakaod Sokolaad, kakaopulber, kakaojoogid, kakaovõi Kaka...
Ka Austraalia rahvusvärvid roheline ja kuldne sümboliseerivad akaatsia lehtede ja õite värvi. Kummiaraabik ● Koostiselt on kummiaraabik orgaaniliste ühendite segu, koosnedes erinevatest süsivesikutest ja liitvalkudest. ● Lahustudes väga hästi vees, annab kummiaraabik tihke lahuse, kuid pikemat aega õhu käes seistes hakkab tahkuma. Värvilt on kummiaraabik pruunikas või hall, puhastatult aga suisa värvusetu. ● Kummiaraabik võib olla emulgaatori, niisutaja, pinnatöötleja või kristallide tekke takistaja rollis. ● kummiaraabiku valgulised koostisosad võivad allergiat põhjustada. Kui akaatsia oksi vigastada, imbub sealt välja vedelik, mis kuiva õhu toimel tardub elastseks massiks. Puu kaitseb ennast selle vedelikuga, et seened ja bakterid talle ligi ei pääseks. Maailma kummi kogutoodang on ligikaudu 60 000 tonni ja seda korjatakse käsitsi. Kummiaraabik
Parand a b kude d e hapnikuga varusta mi st ja aitab kaas a naharakkud e uuen e m i s e l kollag e e ni tootmis e kasvu. Toimeained: Pruunvetika ekstrakt stimuleerib nahaalust vereringet ja aitab organismist rasva ning jääkaineid välja viia. Scopariane vetikaekstrakt võitleb rasvarakkude vohamisega, aitab sünteesida kollageeni. Methylsilanol mannuronate on tugev niisutaja (tagab vajaliku kollageeni taseme nahas), salendava toimega ning aitab vähendada vananemisilminguid. Kofeiini peamiseks ülesandeks on rasvade lõhustamine ja raku ainevahetuse normaliseerimine. Kofeiin muudab üleliigsed rasvarakkudesse kuhjunud triglütseriidid vabadeks rasvhapeteks mida on kergem organismist eemaldada. Kasutamine: Kanna kreem nahale masseerivate liigutustega kaks korda päevas kuni täieliku imendumiseni. Eriti
roosakama jume soovil punastest marjadest pressitud mahla. Samasugust puudriretsepti kasutasid ka roomlannad. Levinud oli ka krokodilli ekskrementidest valmistatud puudrilaadne segu. Erinevalt egiptlastest, kes ilustasid ennast jumalate jaoks, tahtsid kreeklased ja roomlased head välja näha üksteise jaoks. Antiikaja rikkad kaunitarid uskusid tõsiselt hobuse- või eeslipiima vannidesse, vaesemad pesid end lehmapiimaga, sest piim on loomulik emulsioon ja niisutaja, ta sisaldab proteiini, vitamiine, piimhapet, alfa-hüdroksühapet. Ka mandel ja roosid kuuluvad iidsete kosmeetikavahendite hulka. Mandliõli on pehme ja vitamiinirikas, roosiõli aga suurepärase aroomiga ning rahustava ja põletikuvastase toimega. Haavade raviks kasutati ka puhast mett, mis sisaldab antibakteriaalseid aktiivseid aineid. Temas sisalduvad suhkruained annavad nahale ka pehmuse ja õrnuse.
roosakama jume soovil punastest marjadest pressitud mahla. Samasugust puudriretsepti kasutasid ka roomlannad. Levinud oli ka krokodilli ekskrementidest valmistatud puudrilaadne segu. Erinevalt egiptlastest, kes ilustasid ennast jumalate jaoks, tahtsid kreeklased ja roomlased head välja näha üksteise jaoks. Antiikaja rikkad kaunitarid uskusid tõsiselt hobuse- või eeslipiima vannidesse, vaesemad pesid end lehmapiimaga, sest piim on loomulik emulsioon ja niisutaja, ta sisaldab proteiini, vitamiine, piimhapet, alfa-hüdroksühapet. Ka mandel ja roosid kuuluvad iidsete kosmeetikavahendite hulka. Mandliõli on pehme ja vitamiinirikas, roosiõli aga suurepärase aroomiga ning rahustava ja põletikuvastase toimega. Haavade raviks kasutati ka puhast mett, mis sisaldab antibakteriaalseid aktiivseid aineid. Temas sisalduvad suhkruained annavad nahale ka pehmuse ja õrnuse.
Valge kristaljas koostisaine toodetakse Aasias kasvavatest kampveripuudest. Vanas Hiinas kuulus kamper tähtsamate ravimtaimede hulka ja oli eriti tuntud vereringet ergutava vahendina. Kuna kamper soodustab kõigi koostisainete toimet, kasutatakse seda vannides meeleldi. 3.4.Kusiaine Kusiaine ehk karbamiid on inimese valkainevahetuses üks tähtsamaid laguprodukte. Üldisel eraldub kusiaine uriiniga, aga ka higiga naha sarvkihti. Siin täidab ta loomuliku niisutaja tähtsaid funktsioone. Nahahaiguste juures on naha kuivus üheks sümptomiks ja see tuleneb kusiaine sisalduse vähenemisest nahas, näiteks psoriaasi ja ihtyosise korral. 3.5.Kusiaine omadused: 3.5.1. veesiduvus võime: kusiaine tõstab veesiduvust nahas ja ka rakkudes 3.5.2. sarvnaha liigse vohamise pidurdamine: rakupooldumise vähenemise kaudu pidurdab kusiaine liigse sarvnaha moodustumist, see mehhanism rakendub iga 4-6 tunni järel 3
mõjuainete nahka viimine, naha pehmendamine, niisutamine ja elustamine. Sellesse gruppi kuuluvad küllastunud (steariin, palmitiin jt.) ja küllastumata (linool- ja linoleenhape) rasvhapped, mineraalid (vaseliin, parafiin) ning taimsed, loomsed ja sünteetilised õlid, rasvad ning vahad. Väike tabel tänapäeva kreemide tüüpkoostistest: Kreemi Kreem Kreem Kreem Naha komponent kuivale normaalsele rasvasele niisutaja Losioon nahale nahale nahale Taimne rasvõli 22% 14% 11% 9% 8% Taimevõi 3% 1% 0 0 0 Tsetüülalkohol 2% 2% 1,5% 2% 1% Glütserüül 3% 3% 2% 2,5% 1% stearaat Naatriumstear 5% 4,5% 3,5% 4% 2,5% oüül-2- laktülaat
Samasugust puudriretsepti 4 kasutasid ka roomlannad. Levinud oli ka krokodilli ekskrementidest valmistatud puudrilaadne segu. Erinevalt egiptlastest, kes ilustasid ennast jumalate jaoks, tahtsid kreeklased ja roomlased head välja näha üksteise jaoks. Antiikaja rikkad kaunitarid uskusid tõsiselt hobuse- või eeslipiima vannidesse, vaesemad pesid end lehmapiimaga, sest piim on loomulik emulsioon ja niisutaja, ta sisaldab proteiini, vitamiine, piimhapet, alfa-hüdroksühapet. Ka mandel ja roosid kuuluvad iidsete kosmeetikavahendite hulka. Mandliõli on pehme ja vitamiinirikas, roosiõli aga suurepärase aroomiga ning rahustava ja põletikuvastase toimega. Haavade raviks kasutati ka puhast mett, mis sisaldab antibakteriaalseid aktiivseid aineid. Temas sisalduvad suhkruained annavad nahale ka pehmuse ja õrnuse. Antiikmaailmas eelistati toretsevalt maalitud nägusid. Näiteks naismuumial Taklamakani
määrimine kandis eelkõige infektsioonist hoidumise eesmärki. Silmapõletikesse haigestumine oli väga sage. Vana-Kreekas segasid salve ja õlisid kokku orjad. Nende ülesandeks oli ka oma käskijate keha ja juuste eest hoolitsemine. Neid orje nimetati kosmeetideks. Kreekakeelsest sõnast kosmetike – kaunistuskunst – on tuletatudki tänapäeva mõiste kosmeetika. Antiikaja rikkad naised võtsid ka piimavanne, peamiselt kasutasid hobuse- või eeslipiima. Piim on hea niisutaja, mis sisaldab vitamiine, piimhapet, proteiine ja alfa-hüdrokühapet. Vaesemad kasutasid lehmapiima. Kasutust leidsid veel mandliõli, mis on pehme ja vitamiinirikas; roosiõli andis meeldiva aroomi, oli rahustav ja põletikuvastase toimega. Mesi 2 Eesti Esimene Erakosmeetikakool Kristi Tulvik Rahvusvaheline CISESCO-kool cid III
on sageli kombineeritud rasvaga, et saada seepi ja muid puhastusvahendeid ning pindaktiivseid aineid (Erin, 2009). Rasvhapped aitavad säilitada rakkude vastupidavust ja parandavad nende määrivust. Samuti aitab naatrium kokoaat kombineerida valku ja kolesterooli, et moodustada "elavaid membraane", mis hoiavad keharakke koos. Nad on tuntud kui rakumembraani funktsiooni edendajad ja aitavad hoida naha tervena. Kookosõli on tihti kasutatud kui naha niisutaja ja pehmendaja. Kosmeetika Andmebaasi andmetes esinevad mõningad lüngad naatriumkokoaadi uurimisel, aga see leiab, et naatriumkokoaat on ohutu koostisosa. Kanadas läbiviidud uuringute kohaselt liigitatakse naatriumkokoaat kui "ei tohiks olla potentsiaalselt kahjulik või mürgine" ning üheski teises uuringus ei ole täheldatud muid kõrvalmõjusid (Erin, 2009). 2.4.3. Naatriumlaktaat Nomenlatuurselt on naatrium-2-hüdroksüpropanaat piimhappe naatriumsool, mis on kergelt soolase maitsega
[14],[13] 13 Eesti Esimene Erakosmeetikakool Kristiina Meentalo Rahvusvaheline CIDESCO-kool 52. grupp 2.2.3 Silikoonid Termin „silikoon“ laieneb väga suurele materjalide ringile, mis ulatuvad nii vees- ja õlis lahustuvatest kuni vees- ja õlis mittelahustuvate materjalideni. Polümeeri molekulaarkaal määrab ära selle, kas saadav toode on niisutaja või konditsioneeri/kummi/kile moodustaja.[1] Silikoone on väga palju erinevaid vorme, neid ühendeid on sadu. Ära võib neid tunda nime järgi: -"siloxane" lõpuga näiteks: cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane -"methicone" lõpuga näiteks dimethicone, phenyl trimethicone [1] Vesilahustuvad silikoonid märgistatakse lühendiga PEG, mis on lühend polüetüleenglükoolist ja sellel järel olev number näitab keskmist etüleenglükooli ühikute ehk monomeeride arvu. [15]