MALTOOS, KITIIN, KITOSAAN,
INULIIN, TREHALOOS
Kristiina Kahr
Kadri Kalvik
12. kl
MALTOOS
Maltoos ehk linnasesuhkur on disahhariid, mis koosneb
kahest glükoosi molekulist. Keemiline valem on C12H22O11.
Moodustub taimedes ja tärklise lõhustumisel loomades.
Idanevad seemned sisaldavad suurel hulgal maltoosi.
Hüdrolüüsil moodustub glükoos.
MALTOOS
Suhteline magusus on 0,5. Vähem magusam kui suhkur.
Maltoosi kasutatakse õlu, leiva ja imikutoitude valmistamisel.
Maltoosi toodetakse tärklise ensümaatilise töötlemise teel,
vahel ka otse linnastest.
Maltoos lahustub vees hästi ja on magusa maitsega.
KITIIN
Kitiini monomeeriks on GlcNac
Trhehaloos on sünteetiline disahhariid (kahest hapnikusilla ehk glükosiidsidemega ühendatud monosahhariidist moodustunud glükosiid), mis sisaldab 2-Glc(glükoos) jääki, side on (1,6). Trehaloos on mitteredutseeriv. Trehaloos on seentes ja putukate hemolümfis olev varuaine. Lisaks ka magusaine ja niisutaja, tablettide täiteaine. Trehaloos tekib tärklise ensümaatilisel muundamisel. Suhteline magusus on 0,4-0,5, energiasisaldus 17 kJ/g. Trehaloos on suhkrust vähem magusam. Kitiini monomeeriks on GlcNac (N-atsetüülglükosamiin). Monomeeri vahel on - sidemed(1,4). Kitiin on krabide, homaaride, putukate eksoskeleti materjal, mida homaaride ja krabide puhul tugevdab kaltsiumkarbonaat (CaCO3). Lülijalgsete kõva kooriku ja rakuseinte materjal kitiin on tselluloosile väga lähedase struktuuriga, ainult 1 OH-rühma asemel on atsetüülaminorühm -NHCOCH3 . Kitiini avastas professor H. Braconnot 1811. aastal seentest. Alles 1830
Kõik kommentaarid