Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kontrolltöö Nr 4: Klassitsism (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Kontrolltöö Nr 4: Klassitsism

  • Klassitsismi seos antiigiga on lihtsus, rangus , reeglipärasus, suurejoonelisus ja täpsus.
  • Klassitsismi ajal hakati kujutama
  • Malikunstil ei olnud antiikajast otsest eeskuju leida ja see tõttu püüdsid maalijad eeskujuks võtta skulptuure, eriti reljeefe. See viis silueti ja üldse joonistuse domineerimisele. Värv kui väljendus vahend jäi tahaplaanile, nii et mõned maalid meenutavad koloreeritud joonistusi . Kõrgklassitsismi kuulsaim kunsnik oli prantslane David. David reageeris oma tähtamate teostega Prantsusmaa poliitilisele arengule.David käis Napoleoniga kaasas maalides nendest pilte. Davidi maalitud portreed on suurepärased oma lihtsuses ja selguses.
  • Napoleon lasi endaga kaasas olnud antiigi hindajatel võtta kaasa kuntstiteoseid mis olid väärtuslikud.
  • Klassitsistlik arhitektuur püüdis eeskujuks võtta antiikehitisi, niihästi üldlehenduses kui ka üksikasjades.Selleks mõõdistati ehitisi ja nende varemeid Itaalias ja Kreekas. Klassitsistlikest fassaadidest oli võimalik kujunadad ainulöaadselt mõjuvaid pidulikke ansamblaid. Ampiiristiil kaldus rooma ja isegi vanaegiptuse eeskujude poole, sest need olid toredamad ja massiivsemad ning sobisid paremini esindusarhitektuuri tellijate maitsele. Robert Adam Charlotte Squer, Edinburgh ja William Kent Vestibüül Holkham Hallis, Norfolk, Inglismaa.
  • Klassitsism jõudis Eestisse 18 sajandi lõpu poole.
  • Klassitsistlikule mööblile on iseloomulik rokokooliku kerguse ja mänglevuse vahetasid välja rangemad ja sirgemad vormid. Moodi tulid majesteetlikumad lõvi- või kotkapeaga lõppevad toolieendid, ümmargused toolikorjud, looma- või kulli jalga kujutavad mööblijalad. Oramendid olid taas sümmeetrilised – rippuvad vanikud, lillepärjad, rosetid , urnid ja muu Pompeji seinamaalidelt ülevõetu.
  • Carl Ludwig Engel kavandas linnaehituslikult silmapaistva hoone Kohtu tn. 8.
  • Keskaegsete elamute ümberehitus
  • Johann Mohr oli arhitekt . Ta kavandas Eestis Stenbocki maja.
  • Rangemad ja lihtsamad vormid. Pööratakse tähelepanu ilule ja monumentaalsele fassaadile, ruumide otstarbekas planeerimine on teisejärguline. Eeskuju võetakse antiikarhitektuurist.
  • Rustika on jämedalt tahutud kividest laotud müüritis.
  • Tartu Ülikooli peahoone ja Taru kesklinn.
  • Raikkõla mõisahoone Raplamaal. Saku mõisahoone. Saue mõisahoone. Riisipere mõisahoone.
  • Trofeekimp on sõja trofeedest tehtud kimp. Nt Tartus Barclay de Tolly mausoleum.
  • Ampiirstiil on klassitsismi arhitektuuri hilisem ajajärk, mida iseloomustab veelgi suurem lihtsus ja rangus kui klassitsismi.Tekkis 19 sajandil.
  • Kontrolltöö Nr 4-Klassitsism #1 Kontrolltöö Nr 4-Klassitsism #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-02-11 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 16 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor reesix Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    7
    doc

    Klassitsistlik arhitektuur

    ning anti välja raamatuid, õpikuid ja tüüpprojekte, mis levisid kogu Euroopas. o Valgustajate ideoloogia mõjul oli paljude eesmärgiks nii ilus ehitis, kui ka arhitektuuri abil ühiskonnaelu reeglipärasemaks ja mõistlikumaks muutmine. o Suurenes ka renessanssiajastu arhitekti Andrea Palladio mõju, sest ka tema oli nõudnud antiikarhitektuuri reeglite täpset jälgimist. Antiigi ja Palladio mõjul armastab klassitsism kolossaalorderit(üle kahe korruse ulatuvad sambad) ja sammasportikust(antiiktempli osafassaadi meenutav väljaehitis.) Üldiseloomustus o Ei nõutud otsest antiigi jäljendamist vaid antiikkunstist tuletatud reeglite kasutamist. Ehitised on sümmeetrilised ja plokiviisiliselt liigendatud, vastandina barokilikule kõigi üksikosade ühtesulatamisele. o Omased jooned: lihtsus, rangus, reeglipärasus ja suurejoonelisus.

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    3
    doc

    Klassitsistlik arhitektuur

    Nende põhjal anti välja käsiraamatuid, õpikuid ja tüüpprojekte, mis levisid kogu Euroopas. Valgustajate ideoloogia mõjul oli paljude arhitektide eesmärk mitte ainult ilus ehitis, vaid arhitektuuri abil ühiskonnaelu reeglipärasemaks ja mõistlikumaks muutmine. Tuntuvalt kasvas renessansiajastu arhitekti Andrea Palladio mõju, sest ka tema oli nõudnud antiikarhitektuuri reeglite täpset jälgimist. Antiigi ja Palladio mõjul armastab klassitsism kolossaalorderit (üle kahe korruse ulatuvaid sambaid) ja sammasportikust (antiiktempli otsafassaadi meenutavad väljaehitist). Klassitsism ei nõudnud siiski otsest antiigi jäljendamist, vaid antiikunstist tuletatud reeglite kasutamist. Ehitised on sümmeetrilised ja plokiviisiliselt liigendatud, vastandina baroklikule kõigi üksikosade ühtesulamisele. Lihtsus, rangus, reeglipärasus ja suurejoonelisus on klassitsistlikule arhitektuurile omased jooned

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    32
    doc

    Kordamine kunstiajaloo eksamiks

    Kunstiajaloo eksami kordamisküsimused 1. Kunsti liigid. Kirjeldus. Näited. · Arhitektuur ­ alates kiviajast on inimene midagi ehitanud, eriti silmapaistvad on olnud usuga seotud ehitised. Arhitektuur jagatakse skalaarseks (pühaks) ja profaanseks (ilmalikuks). Jumalate austamiseks püstitatud ehitisi nimetatakse kirikuteks (kristlastel), moseedeks (moslemitel) ja templiteks (kõigil muudel religioonidel). Skalaarehitised on veel kabelid ja kloostrid. Profaanarhitektuuri olulise osa moodustavad sõjalised ehitised ­ linnused, kindlustused. Suurt kunstilist tähendust on nähtud valitsejate lossides, raekodades. 20. saj hakati olulist kunstipära nägema ka tavalistes elamutes ja tööstusehitistes. Kunstiline tähtsus on olnud erinevate hoonete omavahel või loodusega kokkusobitamisel (ansam

    Kunstiajalugu



    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun