IDAEESTI JA SETOMAA IDAEESTI KÖÖK • Valmistati nii juuretiseleiba kui ka sepikut, saia ja karaskit • Putrudest oli kõige sagedamini laual kruubipuder ( kruubisupid) • Kartul oli toidulaua lahutamatu osa ( kartulipuder, kartulilkotletid) • Rohelised supid : oblika-, nõgese-, naadi-, rabarberi-, peedi- ja kapsalehtedest • Hapukapsasupp, hernesupp • Soolati seeni • Köögiviljadega keedetud sealiha – pühapäevatoit • Hakklihakaste, soolaliha • Söödi ohtralt kala ( silgud, räimed, siig, rääbis) • Munavõi IDAEESTI KÖÖK • Mustikasupp, pohlakeedis • Kuivatatud puuviljad – tehti magusasuppi • Magus vahukoor riivleivaga, kohupiimapudi rukkileivaga • Vorungipirukas Joogid: • Leivakali, kamajook, kasemahl, õlu, kohv SETO KÖÖK • Maitsestamine : sool, mooniseemned, sibul, mesi ( suhkur, küüslauk, mädarõigas, köömned) • Suurmakrupen • Kapstaruug • Peamine toit pulmas – kalasült • Pirukad :...
SISUKORD: 1.MENÜÜ...................................................................................................................................4 2.KALKULATSIOONIKAARDID............................................................................................5 2.1 Koorene Bostoni salatist valmistatud supp peekonikrutoonidega........................................ 5 2.2 Mozzarellaga täidetud ja paneeritud sea välisfilee kõrvitsakoogi ja köögiviljakastmega....7 2.3 Kihiline kohupiimakook vaarikatega.................................................................................. 10 3. TÖÖPLAAN......................................................................................................................... 12 4. SEADMED, TÖÖVAHENDID JA SERVEERIMISVAHENDID...................................... 15 5. TOORAINETE TELLIMINE...............................................................................................17 6.TOIDU KALORSUS......................................
2 sl hakitud peterselli- 8g= 0,008kg/2= 0,004kg 500 g keedetud spagette = 0,500kg/2= 0,250kg Valmistusviis Pruunista sink ja sibul rasvaines, lisa purustatud küüslauguküüs. Samaaegselt vahusta kergelt munad, maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta munasegu teisel pannil, sega kuni munasegu on "tahenenud". Lisa riivitud parmesaanijuust ja petersell ja kõige lõpuks keedetud spagetid. Kõige peale vala singi, sibula ja küüslaugusegu, sega. Ananassi- kohupiimakook (16-20tk) Põhi: 200g võid = 0,200kg/20= 0,01kg 1,5dl suhkrut =0.128 kg/20= 0,0064kg 1 muna = 0,050kg/20= 0,0025kg 2,5dl jahu = 0,150kg/20= 0,0075kg 1,5dl kaerahelbeid=0,0525/20= 0,0026kg 1,5 tl küpsetuspulbrit = 0,006/20= 0,0003kg Täidis: 10 3 purki (227g(bruto)) purustatud ananassi = 3*0,137(neto kogus)=0,411/20= 0,021kg 500g kohupiima = 0,500kg/20= 0,025kg 2dl kohvikoort=0,200l/20= 0,01kg
Kui hinna tõustes võib tarbija asendada soovitud kauba asenduskaubaga, siis nõudluse tõusu puhul on tarbija tihti sunnitud maksma sama kauba eest kõrgendatud hinda. Nõudluse muutus mõjutab enam kaupu millel on madal asenduskoefitsent (monopoolseid artikleid) 4.Mille poolest on oluline asenduskaupade leidmine? Too näide. Näiteks, kui mõni toode muutub tarbija jaoks liiga kalliks siis soovitakse asenduskaupu. Näiteks, kui tekib magusaisu ja mingi kook, näiteks kohupiimakook on liiga kallis, siis võib seda magusaisu leevendada jogurtiga. 5.Kuidas on omavahel seotud elastsus ja eelarve? Mida rohkem inimesed kulutavad oma eelarvest tootele, seda elastsem kaldub selle nõudlus olema. 6.Kuidas on seotud siduskaubad ja nõudlus? Näiteks, kui autode hinnad tõusevad ja inimesed ei suuda neid palju osta, kahaneb ka siduskaupade müügimaht (bensiinile, autorehvidele jne). Kui aga autode hinnad langevad, võib muutuda siduskauba nõudlus vastupidiseks. 7
Saiakesed: 2 Seesamisarv, Kukehari, Keerusai kreemiga 2 tk, Juusturull, Lihapirukas. Kringlid: Vaniljestritsel, Kaneelipärg, Õuna-iirisekringel (karbis), Pidupäeva kringel kiles, Delikatess kringel singiga, Bossi kringel (ettetellimisel). Kondiitritooded: Teekook (kiles), Nauding kirssidega, Kodujuustu-vaarika plaadikook, Draama plaadikook, Küpsetatud kohupiimakook, Rummimaitseline, Vaarika-kohupiima, Maasika-kohupiima, Beseeküpsis Vikerkaar, Küpsis Valeri, Kodujuustu-vaarikakook, Toorjuustu-vaarikakook. Muu tooded: Riivleib, Muretaigen, Leivasupisegu, Leivaampsud plastkarbis, Lehttaigen, Juustuküpsis. Eritellimused. Nimeta võimalikud töökohad ettevõttes Eesti Leivatööstus annab tööd 130 inimesele. Pagar, väikesaia tegijad, kondiitrid, tootmistööline, komplekteerija, liinitööline-seadistaja, pagar-
Dush suihku Kartul peruna Eile eilen Katus katto Elanikud asukkaalle Kelder kellari Elutuba olohuone Kevad kevät Eramaja omakotitalo Kihiline tordilõik täytekakku Esik eteinen Kirjutuslaud kirjoituspöytä Esimene korrus ensimmäinen kerros Kohupiimakook rahkakakku Garaaz autotalli Kohvimasin kahvinkeitin Garderoob vaatenhuone Kortermaja kerrostalo Gramofon lt-soitin Kotist laukusta Grillimiskoht grillikatos Kotlet pihvi Halvasti huonosti Krevetisalat katkarapusalaatti Homme huomenna Kui kun Hommik aamu Kuu kuukausi
4. Iseloomusta süsivesikuid. Süsivesikute üöesanne on anda organismile näiteks aju- ja lihasrakkudele energijat. Need on elutähtsad meie töövõime tagamiseks. Süsivesikud peavad andma 55-65% vajalikust energiast. Leiduvad teraviljatoodetes, kartulis, köögiviljas ja puuviljas. 5. Mis on karask? Eesti rahvustoit.(Enamasti valmistatakse odrajahust ja kergitatakse kas söögisooda või pärmiga.) Odrajahukakk. 6. Kohupiimatooted. Kohuke, kohupiimakreem, kohupiimapasta, kohupiimakook, kohupiimavorm, kohupiimaklimbid, kohupiimapallid. 7. Hautamine. Ahjus või pliidil tasasel tulel kaaneall kuumutamine. 8. Praadimine. On erinevaid praadimisi: · Praadimine väheses rasvas. · Praadimine rohkesrasvas e. Friteerimine. · Praadimine ilma rasvata e. Röstimine. 9. Iseloomusta valkusid. Valkude ülesanne on varustada orgaismi aminohapetega. Valgud annavad oma osa ka keha üldisesse energeetilisse metabolismi. Valke sisaldavad: Liha, kala,
Kultuurilugu Eesti köök www.eestitoit.ee Kodutöö : uurimustöö valitud piirkonna kohta. Lühike ja lööv ettekanne. Traditsioonilised toidud. 5 retsepti ( 4 vanaaegset, 1 tänapäevane ) TEEMA : IDA-EESTI JA SETOMAA Eesti kultuur on nii Eesti territooriumi kui eestlaste kultuur. See on tihedalt seotud Eesti ajaloo ja loodusega. Eesti ajaloo jooksul on kultuurilisi mõjusid tulnud igast suunast. Vanimateks teadaolevateks Eesti territooriumi kultuurinähtusteks on Pulli ja Kunda asulakohtadest leitud Kunda kultuuri kuuluvad arheoloogilised leiud. Mõningate meieni jõudnud rahvakultuuri (nt usundiliste) nähtuste juured ulatuvad tõenäoliselt aastatuhandete taha. Muinasaja lõpuks kujunesid vanade hõimude ja hõimumurrete baasil eesti rahvas ja eesti keel. Eestlased olid paiksed põlluharijad, kes nimetasid end maarahvaks. Kujunesid rahvakultuuri iseloomulikud piirk...
10) Toorjuustu pohlatort kaaluga 850g 11) Draama tort kaaluga 1kg 12) Virmaline kaaluga 600g 13) Kohupiimatort jalgpall 14) Elleri tort 15) Kohupiimatort kaaluga 1,3kg 16) Tort paradiis 17) Nostalgia tort kaaluga 970g 18) Sidrunitort kaaluga 0,85kg 19) Tort Valli kaaluga 500g Plaadikoogid- 1) Nauding kirssidega kaaluga 1,8kg 2) Kodujuustu-vaarika plaadikook kaaluga 1,72kg 3) Rummi maitseline plaadikook kaaluga 2,65kg ja 300g karbis 4) Küpsetatud kohupiimakook kaaluga 100g tk 8 Saiakesed- 1) Seesamisarv kaaluga 60g tk 2) Kukehari kaaluga 60g ja pakis 2tk 3) Keerusai kreemiga pakis 2tk 4) Juusturull kaaluga 60g ja pakis 2tk Küpsised- 1) Besee küpsis Vikerkaar kaaluga 80g plastkarbis 2) Küpsis Valeri lahtine kaaluga 200g plastkarbis Väikekoogid- 1) Teekook kiles kaaluga 300g 2) Südameke kaaluga 24g 3) Kirsike kaaluga 22g 4) Kirjukoer kaaluga 400g
10. Soolapähklid Fino Serri 11. Sinihallitusjuust Sauternes, Riesling Beerenauslese või Trockenbeerenauslese, Banyulis, Maury, Port 12. Pehmed valgehallitusjuustud puuviljased valged veinid 13. Kõvad väärikad juustud väärikad vanad alkohoolsed punaveinid · Kindlad konfliktid 1. Lõhe või forell ja rosévein 2. Õuna, pirni või kohupiimakook ja väärishallitusega nakatunud dessertveinid (Sauternes, Riesling Beerenauslese või Trockenbeerenauslese) Küsimus: Millise sordi viinamarjaveini osta hõõgveini jaoks? Hõõgvein on tavalise veiniga võrreldes päris omaette jook, mille puhul pole kindlaid reegleid. Kui sel puhul üldse reeglitest rääkida, siis ainus kindel reegel võiks olla see, et vein peaks olema serveerides soe (kuum).
- Kaeng kiew Wann Pla Lõhe rohelise karri kastmes juurviljadega 100.- Goong Kratiem hiidgrevetid küüslaugukastmes 120.- Plamuk Pad Ped Küpsetatud kalaarid ingveri,küüslaugu ja tomatiga 90.- · Magustoidud Krõbedad klaasnuudlid meega 40.- Jäätis mangoga 35.- 12 Jäätis papaiaga 35.- Fritüüritud banaanid jäätise ja meega 45.- Eksootilised puuviljad 50.- Kohupiimakook 35.- · Lastele Grillitud kanalõigud magushapus kastmes riisi ja salatiga 60.- Nuudlid valikuliste lisanditega 40.- Riis valikuliste lisanditega 40.- · Joogid Mahlad 15.- / 25.- Coca Cola joogid 12.- / 20.- Lisanduvad teenused: Toitlustuskoht pakub võimalust ruumides korraldada sünnipäevasid ja pidustusi. Selleks on ruumis võimalus paigutada lauad ühte suuremasse gruppi. 9. TURUSTAMINE Reklaam:
näiteks). Aastakäigu sampanja kõrvale sobib pakkuda ka kana, metslinde ja kergemaid liharoogi. K.Kroon, U. Ugandi, A. Laaniste , ,,Vein & Toit", Tallinn: Elustiil, Ene Kaasik, lk 84- Mari Akkermann Valge veini ja toidu kokkusobivus 866. Õige vein õige toidu kõrvale Chardonnay luksuslikud koorikloomad: kammkarbid, hiidkrevetid, merivähk, homaar. Pedro Ximenes Õuna- ja pirnikook, kohupiimakook: toovad esile hea dessertveini parimad maitseomadused. Sauvignon Blanc sobib suitsulõhe ning muude suitsukaladega. Tasub proovida kitsejuustuga. Väärikas seltsiline sparglile. Chablis austrid. Mereannid, krabid ja vähilised, merekalad. Sauternes Roquefort või ka mõni muu tugevamaitseline sinihallitusjuust. Sobib foie gras'ga (hane- või pardimaksa pasteet) ning kreembrüleega. Languedoc-Roussillon Terriinid, pajaroad, samuti küpsetatud munaroad, tuvipraad,