Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

J.D.salinger (1)

5 VÄGA HEA
Punktid
Elu - Luuletused, mis räägivad elus olemisest, kuid ka elust pärast surma ja enne sündi.

Lõik failist

Pilet nr.3 Jerome David Salinger
Elulugu:

  • J.D.Salinger sündis ja kasvas juudi-iiri jõukas perekonnas.
  • Käis mitmes New Yorgi avalikus koolis ja kooli lõpetas Forgei sõjaväeakadeemias.Käis ka New Yorgi ülikoolis,kuid jättis selle pooleli ,reisis Euroopas.
  • Saksa vägede invatsiooni tõttu pöördus tagasi Ameerikasse,läks ka uuesti ülikooli, kuid jättis pooleli.
  • Võttis osa lühijuttude kirjutamise kursusest,kirjanduslikuks debüüdiks sai jutustus "Noored"
  • 1942 aastal läks Salinger sõjaväkke,teenis Teises maailmasõjas vastuluurekorpuses
  • 1946-1951 avaldas palju jutte ja lõpuks romaani " Kuristik rukkis ", millest sai kohe bestseller ning autorist noorte iidol.
  • 1953 aastal kolis Salinger elama eraldatud maakohta New Hampshirei osariigis ning süüvis idamaade filosoofiasse ja religiooni.
  • Viimase jutu mille ta avaldas oli "hapwort16,1924"
  • Pärast seda pole ta midagi uut trükis ilmutanud,ta on teinud takistusi oma varasema loomingu taasavaldamisele ning peletanud endast eeamle huvilisi ja biograafe.
  • J.D.Salinger tõmbus avalikust elust ootamatult tagasi.
  • Ta elu on salapärane ja loomingust pole pärast 1965. aastast midagi teada.

Looming:
  • Võõrandumine ühiskonnast-Salinger kirjutab noortest inimestest, kes ei suuda sobvituda ühiskonda,kuna see näib neile võlts ja kale ,neist on saamas võõrandunud individualistid,kes otsivad midagi puhast ja rikkumatut.
  • Salingeri tegelased üritavad välja astuda nn rottide võidujooksust ja protestivad kasuahnuse ning edukuseideaali vastu.
  • Küünilisuse ja võõrandumisega võitlevad inimesed ihalevad ning idealiseerivad laste mõtteilma.
  • Salingeri jaoks on budistlike ideede järgimine ja salliv suhtumine pääseteeks ühiskonna nõmedusest ja ahnusest.

Romaanis "Kuristik rukkis" minategelaseks on seitsmeteistkümneaastane nooruk Holden Caufield , kes parandab enda tervist ühes raviasutuses ning jutustab loo, mis toimus temaga eelmiste jõulude ajal.
J D salinger #1 J D salinger #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-01-24 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 110 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor lizyy16 Õppematerjali autor
Kirjaniku elulugu,looming ja kuulsaima teose "Kuristik rukkis" sisu analüüs.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
1
rtf

Kuristik rukkis

J.D.Salinger "Kuristik rukkis" Holden Gaulfieldi mäss teda ümbritseva maailma vastu. Holden Gaulfield oli võrdlemisi tasakaalutu, kuid sellest hoolimata mitte halb 17aastane koolipoiss.T ei pea end ise enam lapseks ja valetab ennast kõikvõimalikel juhtudel vanemaks alkoholi tellimisel, sütenööriga kohtumisel jne. Holdeni lapsepõlv on igavesseks möödas, ent ta keeldub ka saamast täiskasvanuks, mis tekitab hirmu ja masendab teda.Ta ei suuda kohandeda uue rolliga.Suured inimesed on Holdeni arvates tihedalt seotud kõige võltsi jasilmakirjalikuga.Ta on veendunud et täiskasvanud ei mõista olulisi asju elus ning ta keeldub ühiskonda sobitumast, see tõttu algab Holdeni võõranudmine ühiskonnast.Selle peamiseks põhjuseks minu arvates on see, et sellist ühiskonda või inimkonda, kuhu Holden võiks kuuluda, ei ole olemas. Holden Gaulfieldi otsingute eesmärk on üsna ebareaalne otsitavat võiks nimetada puhtaks ja siiraks armastuseks, üldisemalt võttes üritab

Kirjandus
thumbnail
7
doc

J.D. Salinger „Kuristik rukkis“

J.D. Salinger ,,Kuristik rukkis" Romaani ,,Kuristik rukkis" minategelaseks on seitsmeteistkümneaastane nooruk Holden Caulfield, kes parandab parajasti oma tervist ühes raviasutuses ning jutustab loo, mis toimus temaga eelmiste jõulude paiku. Ta ei kavatse rääkida, milline oli ta lapsepõlv, ,,üldse kogu seda david copperfieldlikku jama". Ometi annab J. D. Salinger selle eituse kaudu vihje teemale, mis läbib kogu romaani. Nii on lapsepõlv üheks võtmeks, mille abil tõlgendada loos toimuvat, samuti võib arvata, et nimi Caulfield on tuletatud Charles Dickensi romaani peategelase David Copperfieldi nimest. Holden on halva õppeedukuse pärast välja visatud Pencey erakeskkoolist (ainuke positiivne hinne on tal kirjanduses, ta on kirjanduslikult andekas nagu paljud teised Salingeri tegelased)

Kirjandus
thumbnail
10
doc

Kirjanduse konspekt - realism, sümbolism

kujutav romaan. ,,Kristiina Lauritsatütar" ­ naise ürgne elujõud, haprus, armastus. Naine on kodu ja elu sümbol. Üle aegade kestev tundeühisus. KURISTIK RUKKIS Kuristik rukkis" Romaani ,,Kuristik rukkis" minategelaseks on 17-aastane nooruk Holden Caulfield, kes parandab parajasti oma tervist ühes raviasutuses ning jutustab loo, mis toimus temaga eelmiste jõulude paiku. Ta ei kavatse rääkida, milline oli ta lapsepõlv, ,,üldse kogu seda davidcopperfieldlikku jama". Ometi annab J. D. Salinger selle eituse kaudu vihje teemale, mis läbib kogu romaani. Holden on halva õppeedukuse pärast välja visatud Pencey erakeskkoolist (ainuke positiivne hinne on tal kirjanduses, ta on kirjanduslikult andekas nagu paljud teised Salingeri tegelased). Kuna Holden ei julge aga enne ametlikku koolivaheaja algust koju minna, elab ta hotellis ja seikleb kolm päeva talvises New Yorgis. Holden tunneb suurlinnas kohutavat üksindust, linn tundub talle külm, hirmuäratav ja kõle

Kirjandus
thumbnail
41
doc

Maailmakirjandus

Pöörati tähelepanu lihtinimese saatusele, rõhutati vastutust. Kasutati varasema realismi jutustavat laadi, kuid on modernismile omaste vormiotsingute sugemeid. Autor sündmustele otsest hinnangut ei anna (objektiveeriv jutustus). Näiteid on saksa kirjandusest (nobelist Günther Grass ­ ,,Plekktrumm", ,,Kammeljas"; Heinrich Böll, Max Frisch) jm. 9 JEROME DAVID SALINGER (1919) Selle kirjanikepõlvkonna koondnimetuseks on the beat generation e "löödud põlvkond". Elust Jerome David Salinger sündis ja kasvas New Yorgis jõukas juudi-iiri perekonnas, tema isa töötas juustu ja singi importijana. Pärast õpinguid mitmes New Yorgi avalikus koolis pandi noor Salinger Valley Forge'i sõjaväeakadeemiasse, mille ta lõpetas 1936. aastal. Valley Forge'is kirjutas ta ka oma esimesed jutud, mis avaldati kooli ajakirjas. 1937

Kirjandus



Kommentaarid (1)

reimoolenma profiilipilt
reimoolenma: vägev
21:34 19-01-2012



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun