Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toiduhügieeni test (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Millele peab vastama turuleviidav toit?
  • Kes peab koostama ettevõtte toiduhügieenikoolituse kava?
  • Mis on toiduhügieen?
  • Millest sõltub mikroobide paljunemine toiduainetes?
  • Kuidas tekivad usstõved?
  • Kuidas vältida salmonelloosi?
  • Kui pikad võivad olla laiussid?
  • Millele tuleb käte pestes erilist tähelepanu pöörata?
  • Millisel määral võivad juuksed kahju tekitada?
  • Miks ei tohi kanda parfüümi?
  • Milleks kantakse kaitseriietust?

Lõik failist


TOIDUHÜGIEEN
  • Millele peab vastama turuleviidav toit?
  • Peab vastama käesolevas seaduses ja teistes õigusaktides sätestatud nõuetele.
  • Peab vastama tarbijate nõuetele.
  • Peab vastama õigele temperatuurile.
  • Ei pea mitte millelegi vastama.
  • Kes peab koostama ettevõtte toiduhügieenikoolituse kava?
  • Töötaja
  • Riik
  • Käitleja
  • Valla- või linnavalitsus
  • Hügieen tuleneb kreekakeelsest sõnast „hygieinos“, mis tähendab..
  • Higi
  • Tervislikku, tervistavat
  • Toitu
  • Puhtust
  • Mis on toiduhügieen? (3 õiget)
  • Toiduainete saastumise ärahoidmine.
  • Mikroorganismide paljunemise ärahoidmine.
  • Mikroorganismide hävitamine.
  • Harjaga pestud puuviljad .
  • Puhastamise mõiste tähendab..
  • Energia kulutamist selleks, et eemaldada tööpindadelt tolm ja rasv.
  • Energia kulutamist selleks, et käed saaksid puhtaks.
  • Energia kulutamist selleks, et puuviljad oleks pestud.
  • Igasugust koristamist.
  • Millest sõltub mikroobide paljunemine toiduainetes? (2 õiget)
  • Mikroorganismide alghulgast toiduainetes.
  • Nädalapäevast.
  • Kellaajast.
  • Niiskusest.
  • Helmintoosid on..
  • Nakkushaigused
  • Külmetused
  • Toidumürgitused
  • Usstõved
  • Kuidas tekivad usstõved?
  • Usse süües
  • Parasiitidega saastunud toidu söömisel
  • Võivad tekkida ükskõik mida süües
  • Mereande süües
  • Kuidas vältida salmonelloosi? (3 õiget)
  • Hoolikalt jälgida hügieeninõudeid
  • Mitte süües
  • Liha enne toidu valmistamist loputada kuuma veega
  • Külmutatud linnuliha sulatada külmkapis
  • Kui pikad võivad olla laiussid?
  • 5m
  • 20m
  • 30m
  • 18m
  • Millele tuleb käte pestes erilist tähelepanu pöörata?
  • Sõrmevahedele
  • Vee temperatuurile
  • Seebi koostisele
  • Mitte millelegi
  • Millisel määral võivad juuksed kahju tekitada? (2 õiget)
  • On bakterite kandjad
  • Lähevad segamini
  • Võivad kukkuda toidu sisse
  • Võivad kliendile mitte meeldida
  • Miks ei tohi kanda parfüümi?
  • Võib pudeneda toidu sisse
  • Võib kliendile mitte meeldida
  • Võib rikkuda toitu
  • Võib ajada südame pahaks
  • Milleks kantakse kaitseriietust?
  • Selleks, et töötaja näeks hea välja
  • Selleks, et kaitsta toitu saastumise eest
  • Selleks, et kõik töötajad näeksid ühesugused välja
  • Selleks, et töötaja end mugavalt tunneks
  • Kas haigena tohib toitu käidelda?
  • Haigena ei tohi toitu käidelda
  • Tohib kui oled ettevaatlik
  • Tohib kui haigus ei ole tõsine
  • Tohib kui tööandja lubab
  • Toiduhügieeni test #1 Toiduhügieeni test #2
    Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-01-22 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 211 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Renate K Õppematerjali autor
    Küsimused-vastused teemal \"toiduhügieen\". Hea kordamiseks.1)Millele peab vastama turuleviidav toit?2)Kes peab koostama ettevõtte toiduhügieenikoolituse kava?3)Hügieen tuleneb kreekakeelsest sõnast „hygieinos“, mis tähendab..4)Mis on toiduhügieen? (3 õiget) 5)Puhastamise mõiste tähendab..6)Millest sõltub mikroobide paljunemine toiduainetes? (2 õiget)7)Helmintoosid on..8)Kuidas tekivad usstõved?9)Kuidas vältida salmonelloosi? (3 õiget)10)Kui pikad võivad olla laiussid?11)Millele tuleb käte pestes erilist tähelepanu pöörata?12)Millisel määral võivad juuksed kahju tekitada? (2 õiget)13)Miks ei tohi kanda parfüümi?14)Milleks kantakse kaitseriietust?15)Kas haigena tohib toitu käidelda?

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    14
    doc

    Toiduhügieen loengukonspekt

    Meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks SEE ON: Toiduainete saastumise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide paljunemise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide hävitamine TOIDUHÜGIEEN Inimesed Toiduaine Ruumid, seadmed, vahendid *personali hügieen *turvaline varustaja *ruumide planeering *tööriietus *toiduaine omadused, seadmete, vahendite *koolitus säilitamine valik *toidu valmistus- ja *hooldus, puhastus säilitusviisid *desinfitseerimine

    Toiduhügieen
    thumbnail
    20
    pdf

    Toiduhügieen

    Valga kutseõppekeskus Dana Makejenko KS14 Toiduhügieen Valga 2014 Sisukord Toiduhügieeni üldeeskiri................................................................................................................... lk 3 Mis on toiduhügieen........................................................................................................ ...................lk 4 Toiduhügieeni määravad tegurid............................................................................................... ......lk 5 Isiklikud hügieeninõudeid................................................................................................................lk 5-6 Puhastamis– ja desinfitseerimisplaan.............................................

    Toiduohutus
    thumbnail
    31
    doc

    Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

    köögis tagada toiduohutus. Toidukäitleja tagab, et kõik tema juhtimise all olevad tootmise, töötlemise ja turustamise etapid vastavad asjakohastele hügieeninõuetele. Alates 1. juulist 2007 on toiduohutuse ja -järelevalve korraldajaks Põllumajandusministeerium ning järelevalveasutuseks Põllumajandusministeeriumi haldusalas olev Veterinaar- ja Toiduamet. Hügieen on teadus tervise kaitsmisest. Toidu hügieeniline käitlemine väldib haigestumise riski. Toiduhügieen hõlmab kõiki meetmeid toidu ohutuse ja tarvitamiskõlblikkuse tagamiseks toidu tootmise, töötlemise, valmistamise, pakendamise, ladustamise, veo, turustamise, käsitsemise ja tarbijale müümise või muul viisil üleandmise etapis. Toiduhügieen ei ole mitte ainult puhtus, vaid tööharjumused ja seepärast on esile kutsutud enesekontrolli plaanide täitmine. See tähendab seda, et toidukäitleja teab ja tunneb toiduhügieenile esitatavaid nõudmisi ja ka

    Toiduhügieen
    thumbnail
    20
    doc

    Hügeeniõpetus

    · Mõista hügieenireeglitest kinnipidamise vajalikkust · Omandada teadmisi toidu säilitamisest · Omandada teadmisi toidu saastumise võimalustest, saastumise vältimisest · Omandada teadmisi toiduga levivatest haigustest, mõista nende ohtlikkust · Õppida tundma mikroorganismide, toidukahjurite kasvu ja paljunemist mõjutavaid tegureid · Omandada teadmisi käitlemisettevõtete ­ ja ruumide kohta esitatavatest nõuetest. Õppematerjali teemad: 1. Sissejuhatus ainesse - toiduhügieeni õppimise vajalikkus, mõisted ja määratlused. 2. Mikroorganismid ja toiduained: temperatuuri mõju mikroorganismidele, mikroorganismide levik. Bakterid, viirused,seened 3. Toidu säilitamise viisid ja tingimused 4. Puhastamine ja desinfitseerimine 5. Toidukahjurid ja nende tõrje 6. Toiduinfektsioonid, toidumürgitused, helmintoosid. 7. Töötajatele esitatavad nõuded, isiklik hügieen. 8. Käitlemisettevõtete ruumid.

    Toiduhügieen
    thumbnail
    11
    doc

    Toiduohutuse kordamisküsimused 2013

    Cl. perfringens allikad/ levikuteed, ennetamise võimalused-muld, inimese ja looma seedetrakt, reovesi>köögivili, toores liha, toidu käitleja. Suures koguses serveeritavas ja soojalt säilitatavas söögis, nn kohvikupisik. Ennetamine: kiire jahutamine, korralik soojendamine. Noroviirused: allikad/ levikuteed, ennetamise võimalused Inimese soolestik. Salatid, jäävesi, mereannid. Fekaal- oraalsaastumine, vee või toidu saastumise kaudu Ennetamine: kuumtöötlemine, isiklik hügieen, ristassatumise vältimine, sanitatsioon. Ristsaastumine, mõiste, näiteid, nn tehnoloogilised ristid. Võimalused vältimiseks Ristsaastumine-otsene või kaudne saastavate mikroobide kandumine ühelt keskkonnalt teisele. Samuti erinevate allergeenide, toormeliikide ebasoovitav edasikandumine Näiteid- tooraine ja valmis toode ühes külmikus. Töövahendid, -pinnad ja ­inventar, käed, niiskusepiisad köhimisel ja aevastamisel, määrdunud riietus, õhk. nn tehnoloogilised ristid

    toiduainete sensoorse hindamise alused
    thumbnail
    42
    pdf

    Toiduhügieen ja ohutus

    see aga iseenesest veel piisav toidumürgistuse vältimiseks. Toidumürgistuse põhjustajaks on tavaliselt hooletus või teadmatus, seepärast usub enamik toiduhügieenieksperte, et praeguse aja sünge statistika paranemist võib saavutada ainult toidukäitlejate harimise kaudu. Üks väljaõpetamata toidukäitleja viga kõige moodsamas toiduainetööstuse ettevõttes võib põhjustada tõsise toidu- mürgistuse puhangu. Toiduhügieeni põhimõtteid tuleks õpetada süstemaatiliselt ning see peaks olema olulisel kohal toiduhügieeni algõpetuse andmisel. 15 Enam kasutatavad toiduhügieeni-alased mõisted TOIDUHÜGIEEN ­ vajalikud tingimused ja abinõud ohutu, tervisliku, inimtoi- duks kõlbliku toote valmistamiseks, säilitamiseks ja turustamiseks. TOIDU TURVALISUS ­ inimeste varustamine piisavas koguses toiduga, mis

    Toitumisõpetus
    thumbnail
    20
    docx

    kordamine toiduohutus

    Kordamisküsimused ‘Toiduohutus’ (2018) 1. Toiduohutus. Toiduhügieen, ülesanded. Toidu julgeolek e –turvalisus e toiduga varustatus. Toiduohutus – kindlustunne, et toit ei põhjusta ettenähtud viisil valmistamisel/kasutamisel/säilitamisel kahju tarbijale. Toiduhügieen – kõik tingimused ja meetmed, mis on vajalikud ohutuse ja sobivuse tagamiseks toiduahela kõigis etappides. Toidu kõlblikkuse tagamine inimtoiduks, ohtude ohjeldamiseks. Toiduhügieeni ülesanneteks kõik tegevused, mis: kaitsevad toitu saastumise eest; hoiavad ära olemasolevate bakterite paljunemise piirini, mis muudab toidu ohtlikuks või enneaegselt riknenuks; hävitavad kahjulikud mikroorganismid kuumtöötlemise või muu meetodi abil. Toiduga kindlustatus e turvalisus – eksisteerib, kui kõigil inimestel on pidevalt füüsiline ja majanduslik juurdepääs piisavale kogusele ohutule ja täisväärtuslikule toidule tervislikuks ja aktiivseks eluks

    Toiduohutus
    thumbnail
    32
    docx

    Enesekontrolliplaan ja HACCP. referaat

    materiaalset kahju. Enesekontrolliplaan on osa töötajate tööalasest juhendamisest ettevõttest, sest selles on lühidalt lahti kirjutatud kogu ettevõtte tegevus. Enesekontrolliplaan sisaldab järgmisi punkte: Soovi korral ettevõtte tunnustamine Ettevõtte tegevuse kirjeldus Ettevõtte asendiplaan ja ruumide plaan Käitlemisettappide kirjeldus Toidu varumine ja vastuvõtt Säilitamistingimuste kontrollimine Puhastamise ja desinfitseerimise kirjeldus Töötajate hügieen Toiduga kokkupuutuvatel töötajatel on läbitud toiduhügieenikoolitus selgitus nimeliselt Ettevõtte töötajatel on kehtiv tervisetõend Kahjuritõrje Jäätmekäitlus Veevarustus ja kanalisatsioon Joogivee analüüside tulemused Kaebused ja toidumürgituse kahtlused kuidas lahendada ja tegutseda Enesekontrolliplaaniga seotud tegevuste tutvustamine kõigle töötajatele Enesekontrolliplaani toimimise kontrollimine ja dokumentide säilitamine Enesekontrolliplaan täiustub pidevalt

    Hügieen




    Kommentaarid (1)

    taimerakk profiilipilt
    taimerakk: Seda mul oligi vaja. Väga hea
    07:24 19-03-2013



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun