Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Estonian fauna (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Organismide koostis
Keemiline koostis
• ained 
• keemilised elemendid
Anorgaanilised      Orgaanilised
Mineraalained          Süsinik,  vesinik , hapnik
Hapnik                       CHO, 
Sellest moodustab peamiselt vesi.
1.  Anorg . – Vesi- lahusti – reagtsioonid-  oksuteerumine ( hingamine )
2.  Kaalium -naatriumioonid- närviimpulss- 
3. Kaltsium- luude tugevus-  haprus
4.  Magneesium - DNA ja RNA
5. Raud- Punaliblede  koostisosa - Hemoklobliin- higamisel vajalik hapniku siduja
6.  Anioonid - Karbonaat - hingamise läbi viiad
7. joodid- kilpnääre
8. orgaanilised ained- süsinik,  vesinik , hapnik
1. Sahariidid
2. Elipiidid
3. Ribonukleiinhape RNA
SÜSIVESIKUD ehk Sahhariidid
Koosneb süsinikust, vesikust ja hapnikust. Jaotatakse neid monosahhariid, klükoos, 
fruktoos , Oligosahhariidid , maltoos, sahharoos , laktoos .
Süsivesiku ühest grammist saab  17,6 k/j.
Rasvad  ehk Lipiidid
Lipiidid - orgaaniliste ühendite rühm, mida iseloomustab vees mittelahustuvad (rasvad, 
õlid, vahad, stereidid jt.)
Liitlipiidid  on organismide energiaallikaks. Nende oküdeerimisel vabaneb kaks korda 
rohkem energiat 38,9 kJ/g kui sama koguse sahhariidide või valkude lagundamisel.
Valgud
Valgud on aminohapetest moodustunud polümeerid.  Aminohapped  seotakse omavahel 
peptiid sidemetega.  Valgu aminohappelist järjestust nimetatakse esimest järku 
struktuuriks.
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-03-27 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 1 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Joosep Lensment Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
0

Bangladeshi transpordi ja turismimajanduse ülevaade

docstxt/.txt

Geograafia



Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun