E-ained
Hendrik
Saarmäe
Toiduainete lisaained on sünteetilised või looduslikud ained, mis lisatakse
töötlemisprotsessis toidu sisse tahtlikult. Lisaainete eesmärgiks
on tagada toidu parem ja pikem säilivus, parandada välimust või
struktuuri, maitset , aroomi või mingit muud omadust. Lisaainet ei
kasutata iseseisva toiduna või toidu põhikoostisainena.
Päritolu
järgi jagatakse lisaained kolme gruppi. Esimese grupi lisaained on
eraldatud toiduainest või mõnest muust elusast ainest. Teise grupi
ained on looduslikult olemas, kuid need on saadud sünteesi teel (nn
nõgeslöövet Põhjustab puuviljakonservid, allergiölist nohu ja närimiskumm, karastusjoogidk halvendab astmat. Tekitab migreeni, kõhuvalu, nägemishäireid, liigesevalu Tekitab lastel üliaktiivsust ja käitumishäireid Asovärvid: Vt. E102 Karastusjoogid, maiused, E104 saiakesed, supid, kosmeetika, E110 jäätis, kala, jm. tooted, kus on E122 vajalik tuua esile toote värv E123 E124 E128 E129 E133 E142 E151 E154 E155 E120Karmiinpunane Tehakse emaste kilptäide Alkohol, karastusjoogid, supid,
põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. · Tähis E ja numbrikood viitavad konkreetsele keemilisele ühendile, mis on kantud toiduainetes kasutada lubatud lisaainete registrisse. · Igal lisaainel on numbriline kood, mis võimaldab neid erinevatesse kasutusklassidesse jagada. · Vastav koodisüsteem kehtib Euroopa Liidu maades. · Tähis E (Europe) peaks olema ka lisaainete ohutuse garantii. See tähendab, et neid aineid on kindlasti testitud. · E-ained on loodusliku või tehisliku päritoluga keemilised ühendid, mida tahtlikult lisatakse toiduainetesse vastavalt tehnoloogilisele vajadusele ja eeskirjadele riknemise pidurdamiseks, toiduaine välimuse, struktuuri, koostise ning omastatavuse parandamiseks. · Toidus kasutatavad lisaained erinevad nii keemilise koostise kui ka funktsionaalsete omaduste poolest. Selgitus: mis arv mida tähendab
TOIDUAINETE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINED HANNES JAAGO, BIANKA KARLSON JA JANNE KAARNEEM XII ÕA SISUKORD 1) FIZZ RASBERRY LK 3 2) KEELETARREND Atria LK 4 3) TÄISSUITSU PÕDRAVORST Linnamäe Lihatööstus LK 5 4) PANDA SOKOLAADIKOMMIDE SEGU 250G LK 6 5) FELIX LIHAPALLISUPP LK 8 6) FELIX KARTULIPUDER LK 9 7) FELIX KANA-KARRI RIISIROOG LK 10
TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL Kristi Lember XIIÕA 1. Majonees provansaal. Tarplani Kaubanduse OÜ Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, sinepipulber, sool 1,1%, vadakupulber, munapulber, paksendaja ( modifitseeritud kartulitärklis, ksantaankummi), toiduäädikas, säilitusaine ( naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen) E415 Ksantaankummi Kasutusala: Juurviljakonservid, salatikastmed, dzhemmid, marmelaadid, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalöövet, või nõgeslöövet
bensoe- ja sorbiinhappest ning asovärvainetest võib tekkida tursed, hingamisvaevused ja muud tervisehäired. Sulfitid ja antioksüdandid BHA ja BHT võivad tekitada erilaadseid allergiareaktsioone, eriti astmaatikud on tundlikud sulfitite ja teiste väävliühendite suhtes. Siinkohal on loetletud mõned lisaained, mis võivad ülitundlikkusnähte tekitada: Asovärvid E102 Tartrasiin E110 Paraoranzh E123 Amarant E124 Uuskoshenill E151 Briljantmust Säilitusained E200 Sorbiinhape E201 Naatriumsorbaat E202 Kaaliumsorbaat E210 Bensoehape E211 Naatriumbensoaat E214-219 Hüdroksübensoaadid E220-227 Väävlishape ja sulfitid Antioksüdandid E320 Butüülhüdroksüanisool (BHA)
Kõik kommentaarid