Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"toidumürgitused" - 11 õppematerjali

thumbnail
2
docx

Nakkushaiguste ja toidumürgituste põhjustajad, haigustunnused ja riski vältimine

MICROORGANISMIDE JA VIIRUSTE PÕHJUSTATUD NAKKUSHAIGUSED Haigus Põhjustaja Haigustunnused Riski vältimine Salmonelloos Salmonella bakter Palavik, Vältida toorestest oksendamine, munadest toite, kõhulahtisus, linnuliha korralikult nõrkus kuumtöödelda. Düsenteeria Haigus levib Palavik kõhuvalu, Korralikult käsi ja nakatunud inimese oksendamine aedvilju pesta. väljaheitelt mustade käte kaudu. Coli-infektsioon Haigus levib Palavik, Pesta käsi ja aedvilju, mustade käte, kõhulahtisus, reisidel mitte juua toiduaineta ja vee valud maos ...

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduhügieeni test

a) Energia kulutamist selleks, et eemaldada tööpindadelt tolm ja rasv. b) Energia kulutamist selleks, et käed saaksid puhtaks. c) Energia kulutamist selleks, et puuviljad oleks pestud. d) Igasugust koristamist. 6) Millest sõltub mikroobide paljunemine toiduainetes? (2 õiget) a) Mikroorganismide alghulgast toiduainetes. b) Nädalapäevast. c) Kellaajast. d) Niiskusest. 7) Helmintoosid on.. a) Nakkushaigused b) Külmetused c) Toidumürgitused d) Usstõved 8) Kuidas tekivad usstõved? a) Usse süües b) Parasiitidega saastunud toidu söömisel c) Võivad tekkida ükskõik mida süües d) Mereande süües 9) Kuidas vältida salmonelloosi? (3 õiget) a) Hoolikalt jälgida hügieeninõudeid b) Mitte süües c) Liha enne toidu valmistamist loputada kuuma veega d) Külmutatud linnuliha sulatada külmkapis 10) Kui pikad võivad olla laiussid? a) 5m b) 20m c) 30m

Toit → Toitlustus
211 allalaadimist
thumbnail
36
pptx

Toiduainete keemia

Toiduainete keemia Toidu komponendid Inimesele kasutatavad toitained: Valgud Süsivesikud Lipiidid Vitamiinid Vesi Mineraalained Mikroelemendid Valgud Valgud on biopolümeerid, mille monomeerideks on aminohappejäägid. Valgud on unikaalsed ja asendamatud toitained. Valkude mitmekesisus on molekulaarne/materiaalne alus, mis lubab lahendada enamiku elutegevuseks vajalikke füsioloogilisi probleeme. Toiduvalgud peavad oma aminohapetega tagama keha kudede kasvu ja säilimise. Süsivesikud Süsivesikud on keemilised ained, mis koosnevad süsiniku, vesiniku ja hapniku aatomitest, üldvalemiga Cn(H2O)m. Süsivesikud on meie toidus esmase tähtsusega. Nad on hästi kättesaadavad, odavad, kõrge energeetilise väärtusega ja neid on lihtne säilitada. Aju energeetilised vajadused rahuldatakse peaaegu täies mahus glükoosi arvel. Lipiidid Lipiidid on vees lahustumatud, vähemalt kahest komponendist (alkohol ja rasvhap...

Toit → Toiduainete keemia
10 allalaadimist
thumbnail
5
doc

STAFÜLOKOKK, KARBUNKUL, FURUNKUL

kätega, läbi lahtiste haavade ning meditsiiniliste instrumentide kaudu. Sattudes organismid hakkab Stafülokokk tootma erilisi aineid ­ hemolüsiine, mis lõhustuvad rakkude struktuuri. Lisaks sellele toodab ta inimesele ohtlikke mürke, mis nõrgestavad immuunsüsteemi ning neutraliseerivad fagotsüüte (õgirakke). Stafülokokkide poolt enamlevinumad infektsioonid on nahamädanikud nagu furunklid, odraivad ja karbunklid ning ka toidumürgitused. Tema jaoks kõige sobivamad paljunemiskohad on konservid, rasvased salatid, tordid jms. Kui esineb nahalööve, seedehäired, kõhuvalu ja gaasid, siis võib kahtlustada, et inimene on nakatunud. Stafülokokkide kõige sagedasemad ohvrid on imikud, kelle organismi loomulik kaitse on nõrk ning ka puberteedieas olevad lapsed, sest siis neil muutub rasvkoe keemiline koostis ning sekreet ummistab rasunäärmete juhad. Võib tekkida akne ja ka muud nahaprobleemid.

Meditsiin → Nakkushaigused
55 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Bakterite levik, kasutamine ja tähtsus

Kaks kuni kolm päeva enne palaviku ilmumist võivad esineda nõrkus, peavalu, isutus. Edasi tõuseb temperatuur astmeliselt, ulatudes esimese nädala lõpuks 39-40 °C-ni. Temperatuur püsib kõrgena kuni 2 nädalat ja alles 4. nädala lõpuks normaliseerub. Kõhutüüfuse profülaktikas on kõige tähtsamad sanitaarhügieenilised. Elanikkonnale on vaja tagada kvaliteetne joogivesi, kanalisatsioonitrassid ja bioloogilise puhastuse süsteemi töökindlus.  Bakteriaalsed toidumürgitused Bakteriaalsed toidumürgitused on ägedalt kulgevad nakkushaigused, mis tekivad pisikutega või nende toksiinidega saastunud liha, kala, piima- ja köögiviljasaaduste toiduks tarvitamisel. Kõige sagedamini põhjustavad toidumürgitusi botulismimikroobid ja patogeensed stafülokid. Toidumürgitustele on tüüpiline haigestumise äkiline algus, mitme isiku üheaegne haigestumine teatavate toiduainete tarbimisel

Bioloogia → Bioloogia
58 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Hügeeniõpetus

tegureid · Omandada teadmisi käitlemisettevõtete ­ ja ruumide kohta esitatavatest nõuetest. Õppematerjali teemad: 1. Sissejuhatus ainesse - toiduhügieeni õppimise vajalikkus, mõisted ja määratlused. 2. Mikroorganismid ja toiduained: temperatuuri mõju mikroorganismidele, mikroorganismide levik. Bakterid, viirused,seened 3. Toidu säilitamise viisid ja tingimused 4. Puhastamine ja desinfitseerimine 5. Toidukahjurid ja nende tõrje 6. Toiduinfektsioonid, toidumürgitused, helmintoosid. 7. Töötajatele esitatavad nõuded, isiklik hügieen. 8. Käitlemisettevõtete ruumid. Käitlemisettevõtete ja käitlemisruumide kohta esitatavad nõuded. 9. Käitlusettevõtte enesekontrolli plaani koostamine. 1 1. SISSEJUHATUS AINESSE 1.1. MÕISTED JA MÄÄRATLUSED TOITLUSTUSHÜGIEEN (FOOD HYGIENE) Kõik meetmed, mis on vajalikud toidu ohutuse, tervislikkuse ja täisväärtuslikkuse

Toit → Toiduhügieen
44 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Mikrobioloogilised toidumürgitused

TALLINNA TEENINDUSKOOL Rauno Loik 011PK MIKROBIOLOOGILISED TOIDUMÜRGITUSED Uurimustöö Juhendaja: Heikki Eskusson Tallinn 2009 BAKTERID Bakterid on samuti potentsiaalsed allergeenid. Kuna bakterid armastavad seentest palju rohkem niiskust, tulevad nende reservuaaridena arvesse eelkõige niiskeimad paigad sisekeskkonnas, näiteks õhu niisutusseadmed, jahutusseadmed, sealhulgas külmkapid, aga ka kõik muud kohad ja materjalid, kus leidub baktereile piisavalt niiskust ning soojust. Ka bakterite allergeenid esinevad õhus enamasti aerosoolidena, mistõttu sageli pole võimalik kindlaks määrata, milline aine on konkreetsel juhul allergia või ülitundlikkuse tekitaja. Küll aga on allergeensete materjalide allikaks sageli ruumis kasutatav õhuniisutaja, mille desinfitseerimata reservuaa...

Meditsiin → Tööohutus ja tervishoid
122 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Toiduhügieen/ Mikrobioloogia

Kairi Ütsik Mikrobioloogilisi toidumürgitusi tekitavad bakterid ja hallitused Haigusnähud: · Äge kõhuvalu ja kõhulahtisus, mis muutub veriseks, · Võib esineda oksendamist. · Palavik on väike Vältimine: · Üldine hügieen · Kasutada puhat joogivett · Piima pastöriseerimine · Liha termiline töötlemine 5.Mikrobioloogilisi mürgitusi põhjustavad hallitused Mükotoksikoosid on seenelise päritoluga toidumürgitused. Haigestumise põhjustavad enamasti hallitusseente Aspergillus, Penicilum, Fusarium mõningad esindajad. 5.1.Toksiini toime: Mürgistuse võib põhjustada väga väike kogus toksiini - 0,01mg/1kg toidus. Eeskätt kahjustuvad maks ja neerud. · Kantserogeenne toime ­ pahaloomuliste kasvajate teke · Mutageenne toime- kahjustab organismi pärikukku infot (DNA) · Teratogeenne toime ­ kahjustab loodet (abordid) Osa mükotoksiine on väga termostabiilsed:

Toit → Toitumisõpetus
86 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Epideemiate omadused

oravate sisse elama sättinud. http://www.ebu.ee/esitlus/orgvssoc2.ppt#263,14,Slide 14 1.3 Mikroobide sissetungiteed peremeesorganismi 1. Otsene kontakt haigega/ muu saastunud materjaliga 2. Toidu ja veega edasikantavad infektsioonid 3. Õhu kaudu edasikantavad infektsioonid ( piisknakkus või tolmuosakestega) 4 2. TAVALINE OLMEEPIDEEMIA Siia alla kuuluvad vee ja toidumürgitused ning vee ja toidu kaudu levivad nakkushaigused. Toidumürgitus on haigus, mis tekib mingit mürgist ühendit sisaldava toidu söömisel. Enamasti on mürgituse põhjustajaks mikroobid (bakterid, hallitusseened) või nende mürgid ehk toksiinid. Harvem esineb toidumürgitusi, mis pole seotud mikroobidega. Toidu sisse satuvad mikroobid või nende toksiini tavaliselt inimese ja looma kaudu ning on võimalik, et ka saastunud esemete kaudu.

Bioloogia → Mikrobioloogia ja...
18 allalaadimist
thumbnail
96
doc

Toidukaubaõpetus

või hallitust ning on tunda hapukat lõhna. (ibid) Müügisaalis säilitatakse liha külmvitriinides ja külmlettides. Õige säilitamine põhineb kahel tähtsal teguril: õige temperatuur ning säilitus ja töövahendite puhtus. Sobivaim külmiku temperatuur on +2 kuni +4 kraadi, sobivaim õhuniiskus peaks olema 80-85%. Kui õhk on liiga niiske muutub liha limaseks. Kui õhk on liiga kuiv, kuivatab see liha, muutes toote väljanägemist ning põhjustab kaalukadu. (ibid) Liha kaudu levivad toidumürgitused ja nakkushaigused, milleks võivad olla: salmonelloos, kampülobakterid (esineb tapaloomadel; veised, kanad), rotaviirusenteriit toidubotulism ning shigelloos (pesemata kätel olev bakter). Toidumürgituse põhjuseks on bakterite poolt toodetud mürgid toidus. Nakkushaiguslikud bakterid paljunevad ja tegutsevad inimese seedetrakis. (ibid) 25 3.4 Liha liigitamine

Majandus → Kaubandus
20 allalaadimist
thumbnail
139
pdf

Spordi üldained 1.tase

54 SPORDI ÜLDAINED ­ I TASE SEEDEHAIGUSED NB! Seedesüsteemi haigused on sportlastel esinevate haiguste hulgas teisel kohal südame-vereringehaiguste järel. Enam esineb seedesüsteemi haigusi vastupida- vusalade sportlastel. Seedehaigused mõjutavad ka sportlase töövõimet. Eeldusteks võivad olla läbipõetud ägedad mao-soolehaigused, toidumürgitused, nakkushai- gused, pärilikud haigused, stressiolukorrad. Spordis võib eeldusteks olla ka har- jutamine teises keskkonnas, teistsugune toit ja vedelik, harv söömine. Spordiga on seedehaigustest otseselt kõige enam seotud maksavalusündroom ja maohäired. Põhjuseks võib olla ka kontrollimatu ravimite tarvitamine. Seedehaigused võivad omakorda põhjustada südame rütmihäireid. MAOKATARR EHK GASTRIIT Gastriit on mao limaskesta põletik. Järsku tekkinud ja lühikest aega kestnud põle-

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
58 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun