Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Rakuteooria kujunemine (5)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis on tsütoloogia uurimisobjektid?
  • Miks pani valgusmikroskoobi leiutamine aluse tsütoloogia tekkele?
  • Miks uuriti esimeste mikroskoopidega taimerakke aga mitte loomarakke?
  • Millised rakustruktuurid avastati kõige ennem?
  • Milline tähtsus oli elektronmikroskoobi leiutamisel?
Rakuteooria kujunemine #1 Rakuteooria kujunemine #2
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-11-08 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 134 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 5 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Rainis Käo Õppematerjali autor
Õpiku küsimuste vastused:
1. Mis on tsütoloogia uurimisobjektid?
2. Miks pani valgusmikroskoobi leiutamine aluse tsütoloogia tekkele?
3. Miks uuriti esimeste mikroskoopidega taimerakke, aga mitte loomarakke?
4. Millised rakustruktuurid avastati kõige ennem? Miks?
5. Nimetage loomorganismide põhilised koetüübid ja tooge näiteid.
6. Milline tähtsus oli elektronmikroskoobi leiutamisel?
7. Nimetage rakuteooria põhiseisukohti.
8. Selgitage Rudolf Virchowi tsütoloogiaalaseid põhiseisukohti.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
4
docx

TSÜTOLOOGIA: raku ehitus ja talitlus

TSÜTOLOOGIA (raku ehitus ja talitlus)  Tähtsad teadlased rakuteooria kujunemises: a) Robert Hook– Leiutas 17. sajandi keskpaigus valgusmikroskoobi. b) Matthias Schleiden– Uuris paljude taimeliikide kudede ehitust ja tegi 1838. aastal avastuse, et kõik taimed on rakulise ehitusega. c) Theodor Schwann– Uuris loomakudesid ja tegi 1839. aastal avastuse, et kõik loomad on rakulise ehitusega. Samuti sõnastas ta rakuteooria ühe põhiseisukoha, et nii taimed kui ka loomad on rakulise ehitusega (Tänapäeval võime üldistavalt väita, et kõik organismid on rakulise ehitusega). d) Rudolf Virchow– Sõnastas 1858. aastal ühe rakuteooria põhiseisukoha: iga rakk saab alguse üksnes olemasolevast rakust selle jagunemise teel. e) Karl Ernst von Baer– Avastas 1826. aastal imetaja munaraku ja järeldas, et loomorganismi areng saab alguse munarakust. Seega peetakse teda loomade embrüoloogia rajajaks.

Bioloogia
thumbnail
2
doc

Rakuteooria/ raku ehitus

1. Rakuteooria kujunemine. Rakuteooria põhiseisukohad on: Kõik organismid on rakulise ehitusega; Iga uus rakk saab alguse üksnes olemasolevast rakust selle jagunemise teel; Rakkude ehitus ja talitlus on omavahel kooskõlas. Rakuteooria sai alguse kui Rober Hook leiutas 17 sajandil mikroskoobi. Mikroskoope hakati sellest ajast täiustama ja saadi iga uue täiustusega midagi rohkem teada. Rakuteooria sai kirja siis kui Rudolf Virchow sõnastas rakuteooria (Kõik organismid on rakulise ehitusega. Iga uus rakk saab alguse üksnes olemasolevast rakust selle jagunemise teel. Rakkude ehitus ja talitlus on omavahel kooskõlas.) Samuti avastati nelja tüüpi kudesid: Epiteelkude, näiteks nahk; Sidekude, näiteks luukude ja rasvkude, samuti veri; Lihaskude, näiteks silelihaskude (soolestiku ümber), südamelihaskude südames ja vöötlihaskude skeletilihastel; Närvikude, näiteks närvirakkudes. 2. Rakkude mõõtmed ja kuju.

Bioloogia
thumbnail
4
docx

Rakuteooria kujunemine, rakkude mitmekesisus, päristuumne rakk, rakumembraan, rakuorganellid, tsütoskelett.

· Valgusmikroskoobi, sest valdav osa rakkudest on mikroskoopiliste mõõtmetega ja ilma mikroskoobita ei saaks näha rakke. 3. Millised on loomorganismide põhilised koetüübid? Teada natuke nende eripära. · Epiteelkude, näiteks nahk · Sidekude, näiteks luukude ja rasvkude, samuti veri · Lihaskude, näiteks silelihaskude (soolestiku ümber), südamelihaskude südames ja vöötlihaskude skeletilihastel · Närvikude, näiteks närvirakkudes. 4. Teada rakuteooria kolme põhiseisukohta. · Kõik organismid on rakulise ehitusega. · Iga uus rakk saab alguse olemasolevast rakust selle jagunemise teel. · Rakkude ehituse talitlus on omavahel kooskõlas. 5. Miks Karl Ernst von Baer nii tuntud on (ja miks eestlased teda teada võiks)? · Ta oli võrdleva embrüoloogia rajaja. · Sest ta sündis ja kasvas Eestis 6. Kuidas jaotatakse ehitusplaani alusel elusloodust? (Vastus lk 51.) Tooge mõlema kohta näiteid. · üherakulisteks

Bioloogia
thumbnail
6
docx

Raku ehitus

mikorfilamendid, mikrotuubulid 7. Tsentrosoom – koosneb kahest tsentrioolist (need koosnevad mikrotuubulitest), osalevad raku jagunemisel kromosoomide ja kromatiitide jaotamises, käävniidid 8. Vibur – koosneb mikrotuubulitest, ehtius sarnane tsentriooli omaga, ainuraksed kasutavad liikumiseks 9. Sisaldised – ained, mida on rakus erinevatel perioodidel erinevates kogustes (jääkained, varuained, pigmendid, toitained) Rakuteooria • Mis on tsütoloogia uurimisobjektid? Rakud ja nende ehitus ja talitus. • Miks pani valgusmikroskoobi leiutamine aluse tsütoloogia tekkele? Avastati, et on olemas rakud ning saadi uurida rakkude kui ka kudede ehitust. • Miks uuriti esimeste mikroskoopidega taimerakke, aga mitte loomarakke? Ei teatud kindlalt, kas loomadel eksisteerib rakk. • Milliseid rakustruktuurid avastati kõige enne? Miks? Avastati koed, sest neid lihtsam märgata mikroskoobiga.

Bioloogia
thumbnail
6
docx

Rakud ja koed

müogibrille(aitab raku mõõtmeid muuta). Eristatakse (silelihaskudet, võõtlihaskudet ja südamelihaskudet).  Närvikude – rakud on varustatud pikkade jätketega. Närvikude võtab vastu ja annab edasi infot mis keha saab nt väliskeskkonnast. 4. Milline tähtsus oli elektronmikroskoobi leiutamisel? V: Tsütoloogia ning muu teadus arenes väga kiiresti edasi. Sai uurida rakke veelgi lähemalt ning koguni rakuorganelle. 5. Nimetage rakuteooria põhiseisukohti. V: Iga uus rakk saab alguse üksnes olemasolevast rakust selle jagunemise teel. Sellega ütles Rudolf Virchow, et rakud saavad vaid tekkida rakkudest, rakud tekivad vaid jagunemise teel ning organismide kasv ja areng põhinevad rakkude jagunemisel Teooria:  Kõik organismid koosnevad rakkudest.  Rakk tekib rakust raku jagunemise teel.  Organismide kasv ja areng põhinevad raku jagunemisel.

Bioloogia
thumbnail
6
docx

Bioloogia KT loomarakk

Bioloogia KT loomarakk 1. Tsütoloogia on teadus, mis uurib rakkude ehitust ja talitlust 2. Seoses mikroskoobi leiutamisega sai võimalikuks raku avastamine 3. Rakuteooria 3 põhiteesi: 1) Kõik organismid on rakulise ehitusega 2) Iga uus rakk saab alguse olemasolevast rakust 3) Rakkude ehitus ja talitlus on omavahel kooskõlas 4. Rakuõpetuse kujundajad  Hans ja Zacharias Janssen – esimese liitmikroskoobi leiutajad; 1590.a  Robert Hook – valgusmikskooi leiutaja; 17. saj keskel  Anton van Leeuwnhoek – uuris ainaeid, avastassbakrid; 17. saj II pool

Bioloogia
thumbnail
8
rtf

Raku ehitus ja talitlus

loomarakul. Nad paljunevad kiirelt ja nendega on katsetused kiired. 32. Veel eelmise sajandi esimeses pooles paigutasid süstemaatikud bakterid taimeriiki. Millest võis selline seisukoht tingitud olla? Bakteritel on rakukest, mis põhjustas seda väär arusaama. Kokkuvõte Rakuteooria sai alguse kui Rober Hook leiutas 17 sajandil mikroskoobi. Mikroskoope hakati sellest ajast täiustama ja saadi iga uue täiustusega midagi rohkem teada. Rakuteooria sai kirja siis kui Rudolf Virchow sõnastas rakuteooria (Kõik organismid on rakulise ehitusega. Iga uus rakk saab alguse üksnes olemasolevast rakust selle jagunemise teel. Rakkude ehitus ja talitlus on omavahel kooskõlas.) Samuti avastati nelja tüüpi kudesid: Epiteelkude, näiteks nahk; Sidekude, näiteks luukude ja rasvkude, samuti veri; Lihaskude, näiteks silelihaskude (soolestiku ümber), südamelihaskude südames ja vöötlihaskude skeletilihastel; Närvikude, näiteks närvirakkudes.

Bioloogia
thumbnail
6
odt

Bakterirakk

sajandi teisel poolel. Koolis kasutusel olev valgusmikroskoop Karl Ernst von Baer · Karl Ernst von Baer avastas 1826. a. Imetaja munaraku ja järeldas, et loomorganismi areng saab alguse munarakust. Matthias Scleiden ja Theodor Schwann · Mattias Schleiden jõudis 1838.a. Järeldusele, et kõik taimed on rakulise ehitusega. · Theodor Schwann leidis 1839.a. Et ka loomorganismid on rakulise ehitusega. · Seejärel sõnastasid Schwann ja Schleiden ühe rakuteooria põhiteesidest: "Kõik organismid on rakulise ehitusega." Rudolf Virchow · Saksa päritolu teadlane Rudolf Virchow sõnastas 1858.a. Ühe rakuteooria põhiseisukoha: "Iga uus rakk saab alguse olemasolevast rakust selle jagunemise teel." Edasised uurimused lisasid veel seisukoha: "Rakkude ehitus ja talitlus on omavahel kooskõlas." Seega rakuteooria põhiseisukohad oleks: · Kõik organismid koosnevad rakkudest.

Bioloogia




Kommentaarid (5)

smaili profiilipilt
Kai Mänd: Väga hästi vastatud!! :)
07:41 19-11-2011
Cris. profiilipilt
Cris.: Kasulik materjal.
16:43 22-03-2013
signexx profiilipilt
signexx: hea materjal
14:07 08-12-2011



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun