Tallinna
Lilleküla Gümnaasium
Lehm
Referaat
Liisa
Marie Orav 4. d
Merilin
Kruuspan
Tallinn 2017
SISUKORD
SISSEJUHATUS……………………………………………………
1. LEHM ……………………………………………………………………………
1.1
HARILIK LEHM
1.1.1
Lehm inimese kasutuses…………………………………………………..
1.1.2
Välimus……………………………………………………………………
1.1.3
Toitumine……………………………………………………………………
1.1.4 Terviseprobleemid ………………………………………………………….
1.2
GUERNSEY
1.2.1
Päritolu……………………………………………………………………
1.2.2
Iseloom……………………………………………………………………
1.2.3
Toodang ……………………………………………………………………
1.2.4
Välimus……………………………………………………………….
1.2.5
Hooldamine………………………………………………………….
KOKKUVÕTE…………………………………………………………………………………
KASUTATUD
KIRJANDUS………………………………………………………………….
3 1. Piima lühiiseloomustus 1.1. Piima koostis Piim on toitev vedelik, mis moodustub imetajate udaras ja mida toodavad emaste imetajate piimanäärmete koed, mille koostisest moodustab suurima osa vesi, ent sisaldab ka valku, rasva, süsivesikuid, vitamiine ja mikroelemente (Vikipeedia, 2014). Piima koostis on imetajate eri liikidel väga erinev, näiteks inimese rinnapiim on võrreldes lehmapiimaga vesine ja suhkrurikas, seevastu lehma piimas on vähem suhkruid ja enam valku. Süsivesikud on piimas eranditult suhkrutena, neist tähtsaim on laktoos ehk piimasuhkur (Vikipeedia, 2014). Normaalne piim on nõrgalt happeline (Kiiman, 2011). 1.2. Piima teke Alveoolide ja väikeste viimakäikude epiteelrakkudes toimuvate keerukate biokeemiliste protsesside tagajärjel toimuvat piima moodustumist nimetatakse piimasekretsiooniks
Kõik kommentaarid