Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kloonimine, GMO (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas tekivad imetajatel looduslikud kloonid?
  • Kuidas see mõjutab organismi talitlust?
  • Milles seisneb geeninokaut?
  • Mille poolest erineb geeniteraapia transgeenist?
  • Kuidas kasutatakse DNA-sõrmejälgi?

Lõik failist

  • Kuidas tekivad imetajatel looduslikud kloonid ? (Vt. lk 28) Varase embrüo iseenesliku lõhestumise tagajärjel tekib ühemunamitmikud, kõige sagedamini kaksikud.
  • Milles seisneb... (Vt. lk 28)
    • Embrünaalkloonimine – seisneb munaraku viljastamisest in vitro, seejärel jagatakse moorula staadiumis embrüo osadeks , lastakse taastuda ja siis siidratakse mitme isendi emakasse (varase embrüo lõhestamise teel saadud kloonembrüote kasutamine identse genotüübiga järglaste saamiseks)
    • Tuumkloonimine - selgroogsetel teostatav kloonimine somaatilise raku tuuma siirdamisega munarakku, millest eelnevalt on tuum eemaldatud
  • Kirjelda tuumkloonimist lammas Dolly näitel! (Vt. lk 29) Võeti tuumadoonorist udararakud, munaraku doonorist võeti munarakk , mille tuum eemaldati. Seejärel liideti rakud elektriimpulsiga, see impulss käivitas ka sügoodi embrüonaalse arengu. Embrüo siirdati teist tõugu utele, kes asendusemana sünnitas Dolly.
  • Võrdle reproduktiivset - ja terapeutilistkloonimist inimesel, too välja sarnasused ja erinevused! (Vt. lk31-32) Mõlemas kloonimises kasutatakse munaraku- ja tuumadoonorit, elektriimpulsi mõjul siirdatakse tuumata munarakku somaatilise raku tuum ning embrüo areng in vitro. Reproduktiivses kloonimises siirdatakse blastotsüst asendusema emakasse ja võib sündida kloonlaps. Terapeutilises kloonimises eraldatakse embrüonaalsed tüvirakud ja kasvatatakse neid kultuuris patsiendi raviks või täiskasvanu tüvirakud viiakse kultuuri ja mõjutatakse diferentseeruma kindlas suunas, mõlema tulemusel siirdatakse vajalikud koed patsiendile.
  • Nimeta kolm poolt ja kolm vastu argumenti inimese reproduktiivsele kloonimisele! (Vt. lk 31 tabel) Poolt: Niikuinii eksisteerivad legaliseeritud sigimisbioloogilised tehnoloogiad (abort, viljastamine in vitro, embrüosiirdamine), miks siis mitte lisada neile kloonimine. Kloonindiviididel on sama palju individuaalsust, inimõigusi ja „hinge” kui looduslikel inimkloonidel . Kloonimisel ei looda identseid isiksusi – neil on kasvatusest tulenevalt ilmselt rohkem isikupära kui identsetel kaksikutel, massiline imetajate kloonimine pole võimalik – kloonimine pole kserokoopiate tegemine. Vastu: Võidakse luua mõrvarlike diktaatorite koopiaid , samuti võidakse massiliselt paljundada kuulekaid sõjardeid, tööorje või muid inimroboteid. Kloonindiviide võidakse luua värdjalike „lihakehadena”, transplantaatide varuna. Inimese sigimise teatud aspektid peavad jääma teadusest ja tehnoloogiast puutumata.
  • Kirjelda kuidas saadakse transgeenseid mikroorganisme – imetajaid ja taimi. (Vt. lk 38,39; 41,42) Imetajaid: Viljastatakse munarakk in vitro, viljastatud munarakku siirdatakse mikropipeti abil vajalik geen, embrüo siirdamine hormoonidega mõjutatud looma emakasse, tiinus ja sünnivad transgeensed isendid ja areneb edasi tootmiskari. (Saadakse ntx piima, mis sisaldab vajalikku inimesevalku, või toidulisandeid) Taimi:
  • Nimeta kolm poolt ja kolm vastu argumenti GMO’de loomisele! (Vt. lk 46) GMO POOLT: Parem toit biotehnoloogia abiga(parandatud toidu kvaliteet, pikendatud viljade säilivusaeg); GMOd seljatavad Kolmanda Maailma näljahäda(võimalik pakkuda uusi sorte, mis oleksid võimelised taluma sealseid patogeene ja kliimast tingitud stressi); Geenitehnoloogiline põllumajandus on kõige mahedam(puudub putukatõrje vajadus säästab loodust ja saame puhtamat toitu); Põllumajanduse areng ja geenitehnoloogia on tihedalt seotud(säästab aega); Fütoremediatsioon ehk saasteainete eemaldamine keskkonnast või nende kahjutustamine taimede abil(teeb kahjutuks õhus kütusejääkide ja raskemetallide mürgi). GMO VASTU: GMO mahedus on vaid näiline(ei mõju hästi mullale, kujuneb välja tõrjevahendidtele reistentsed umbrohud); Bioloogilise mitmekesisuse hävinemine(GMO-põllud on nii geneetilise kui ka liigilise mitmekesisuse seisukohalt maailma kõige vaesemad agroökosüsteemid); Geneetiline saastumine (toimub GMO-kultuuridelt geenisiire 30km kaugusele, maid saastatud GMOga); Geenmuundatud taimed ja loomad on ohtlikud loodusele ; Geenmuundatud taimede-loomade kasvatamine ja kasutamine on ohtlik inimese tervisele(GMO-toidu ohutust ei ole piisavalt kontrollitud. GMO- toidul närilistes on leitud rakkude kontrollimatut vohamist ja peensoole kahjustusi. Rotid , lehmad ja sead on valikul eelistanud tavasööta GMOle. Sigade tervis ja viljakus on osutunud paremaks tavatoidul. Kindlaks on tehtud mesilase seedetraktis GMO-toidust geenisiire soolebakteritesse. Kuidas see mõjutab organismi talitlust? Kas sama on võimalik ka teistel organismidel?); Probleemid tootmisega(GMO’de märgistamine, tootja naabridnon saasteohus, ökotootja tegevus lõppeb kuna gmo pole seal lubatud)
  • Milles seisneb geeninokaut? See on geenitehnoloogia üheks meetodiks , kus suunatud mutageneesiga tekitatakse geenirike ja see välistab täielikult geeni avaldumise.
  • Mille poolest erineb geeniteraapia transgeenist? (Vt. lk 49)
  • Kuidas kasutatakse DNA-sõrmejälgi? Laialdaselt kasutatakse kohtuekspertiisis isadusetuvastamisel, kurjategijate paljastamisel ning muudel isiku kindlakstegemist nõudvatel juhtudel, saab ka testida organidoonori koe sobivust konkreetsele patsiendile, uurida iidsete populatsioonide sugulust ning isegi kontrollida ohustatud liikide kaitse seaduste täitmist.

  • Kloonimine-GMO #1 Kloonimine-GMO #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2012-01-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 34 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor maritile Õppematerjali autor
    Kordamine kontrolltööks: embrünaalkloonimine, tuumkloonimine, reproduktiivne- ja terapeutiline kloonimine inimesel, transgeensed mikroorganismid, geeninokaut.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    10
    docx

    Rakendusbioloogia - Bioloogia saavutuste kasutusvõimalusi

    -Miks kunstlikul viljastamisel sünnib palju kaksikuid ja kolmikuid? Sest kõik 2-3 siirdatud embrüod hakkavad tihti arenema. Rohkem siirdatakse kuna nende risk mitte arenema hakata on suur. Eesti embrüokaitse seadus ei luba kultiveerida ega katsetada inimese embrüoga üle kahe nädala, aga seadustatud abort ehk raseduse katkestamine võimaldab hukata veel 16-20 nädala vanuseid looteid. Kuidas te põhjendate seda vastuolu? Imetajate kloonimine Organismikloon on vegetatiivsel paljunemisel või paljundamisel tekkinud ühe vanema järglaskond, mille isendid on geneetiliselt identsed omavahel ja vanemaga. Kloonimise kaks meetodit 1.Embrüonaalkloonimine on loomuliku protsessi tehnoloogiline teisend *varase embrüo rakud (2-16 raku staadiumis) on kõik võimelised arenema tervikorganismiks (totipotentsus!) 2.Tuumkloonimine - keharaku siirdamine munarakku, mille oma tuum on kõrvaldatud. Eesmärgid on olnud erinevad:

    Bioloogia
    thumbnail
    21
    docx

    Biotehnoloogia õpimapp

    mis tahes tüüpi organismiomasteks rakkudeks ja areneda tervikorganismiks. Transgeenneorganism organism , mille genoomis sisaldub, avaldub ja pärandub järglastele teiselt liigilt pärit geenid, mis on loodud geenitehnoloogilise protseduuriga. Transgenees geenitehnoloogiline protseduur transgeensete organismide saamiseks. Tuumakloonimine selgroogsetel teostatav kloonimine somaatilise raku tuuma siirdamisega munarakku, millest on eelnevalt tuum eemaldatud. Tüvirakk hulkrakse looma jagunemisvõimeline rakk, mille tütarrakud võivad diferentseeruda eri tüüpi koerakkudeks. Vegetatiivne järglaskond, mis paljuneb mittesugulisel teel ja on järglaskond pärilikkuselt identsed. SISSEJUHATUS

    Biotehnoloogia



    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun