Kartulikrõpsude
koostise uurimine
Uurisime
3 erineva tootja krõpse – Lay’s ja Estrella sibulamaitselisi
kartulikrõpse ning samuti Balsnack’i peekonimaitselisi
nisujahukrõpse „ Piraat “.
Toiteväärtus
100 g kohta:
Toode
“Piraat“
Lay’s
Estrella
Rasvasisaldus
25g
30g
33g
Süsivesikud
60,9g
53g
50g
Valgud
10,8g
5,8g
6,3g
*Lisaained
Toiduvärvid, maitsetugevdaja E635
maitsetugevdaja E635
maitsetugevdaja E635
KATSE
1: Rasvaproov
Asetasime
krõpsutüki filterpaberi vahele ning purustasime, kuni rasvaplekid
paberil näha olid. Seejärel võrdlesime erinevate tootjate krõpsude
rasvalaikude suurust ja läbipaistvust.
Piraat – rasvalaigud ning – täpid olid kõige laiemad ning tihedamalt , kui teistel krõpsudel. Samuti paistis valgus kõige paremini läbi. Eelneva toiteväärtuste tabeli põhjal võiks eeldada, et tolle filterpaber on kõige vähem rasvasem , kuid sellise tulemuse põhjus võis seisneda krõpsu struktuuris. Tegemist on õhulise ning mureda nisukrõpsuga, mis purustamisel läheb kõige peenemaks, mistõttu on paberit puudutav pindala kõige suurem ning seetõttu jättis see ka paberile kõige intensiivsema jälje.
Estrella – väga rasvased laigud ning valgus paistis hästi läbi. Samas krõpsu struktuur on tihkem ning seda purustada on keerulisem. Seega jäid krõpsu peal olevad triipud väga hästi paberile. Tabeli järgi kõige rasvasem.
Lay’s – rasvalaigud ning –täpid olid selgelt eristatavad, valgus paistis samuti hästi läbi., kuid plekid olid eelnevast kahest tootest vähem intensiivsemad.
KATSE
2: Tärklise tõestusreaktsioon jooditinktuuriga
Asetasime krõpsud eraldi 3-le Petri tassile. Tilgutasime igale tükile peale 3
jooditilka. Tärklise olemasolul peaks krõpsu pind minema
Kõik kommentaarid