Kartulikrõpsude koostise uurimine
Krõpsu pind muutus tugevalt mustaks, oli näha lillakaid
täppe. Tabelistki on näha, et Piraat krõpsudes on süsivesikute sisaldus teistega võrreldes kõige
suurem. Seega, kuna tärklis on süsivesik, on tulemus põhjendatud.
Lay’s – krõpsu pind muutus ühtlaselt halliks, värvus on palju heledam.
Estrella – krõpsu pind kaetud paljude hallide väikeste täpikestega.
KATSE 3: Tärklise sisalduse määramine kartulikrõpsude vesiekstraktis
Esmalt valmistati ette vesiekstrakt:
Krõpsud purustati keedupotti, lisati vesi ja kuumutati elektripliidil ca 5 minutit, misjärel
jahutati see toatemperatuurini ning filtreeriti filterpaberiga keeduklaasidesse.
Vesiekstraktid:
Lay’s – selge, läbipaistev, kollase varjundiga
Piraat – hägune, valkjasroosa
Estrella – kollane, natuke hägusem kui Lay’s vesiekstrakt
Tärklise sisalduse määramine:
Lisasime 3 erinevasse katseklaasi erinevad vesiekstraktid ning 3 tilka jooditinktuuri. Tärklise