Kui segu laotamise ajal liialt tarduma kipub, võib selle uuesti vedelaks kuumutada. o Vaniliinsuhkur ja vanillsuhkur vanilliinsuhkru saamiseks immutatakse suhkurkristallid sünteetilise vanilliasendajaga, vanillsuhkur aga saadakse ehtsa vanillikupra suhkrus hoidmisel. o Moosisuhkur tavalisele peensuhkrule on lisatud sidrunhapet, kaaliumsorbaati ja puuviljadest valmistatud pektiini o Kaneelisuhkur suhkrusegu (suhkur, kaneel, tahke taimerasv), mis sobib küpsetiste valmistamiseks, kaunistamiseks ja täiteks. Eelisteks on: - puisteomadus, - niiskusekindlus - kaneelisuhkur on ühtlane, ei tolma - säilivusaeg 6 kuud temperatuuril 18-25*C o karamellsuhkur roosuhkrul lastakse aeglaselt kristalliseeruda suurteks helepruunideks kristallideks. Sobib nt kohvi sisse. 2. tükisuhkur
Võrumaa Kutsehariduskeskus Turismi õppetool TT-07 Triin Tammik ,,ÜRITUSEPLANEERIMINE" Referaat Juhendaja: Silvi Pihlakas Väimela 2008 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Menüü......................................................................................................................................... 4 Põhjendused:............................................................................................................................... 5 Kalkulatsioonikaart ,, Täidetud tomat suitsukalasalatiga"...................
Iseloomulikud tunnused: Helepruun, pehme ja peeneteraline.Kuldne peeneteraline roosuhkur, maitse meenutab karamelli. Kasutamine kulinaarias: Erinevate roogade maitsestamiseks, näiteks kala- ja juurviljatoitudes. Lisab maitset küpsetistele, magustoitudele, marinaadidele, kastmetele ja hoidistele. Kaneelisuhkur- Iseloomulikud tunnused: Mittetolmav kaneeli ja suhkru segu.Sisaldab taimerasva, mis hoiab ära suhkru tolmamise ning teeb suhkrusegu ühtlaseks. Kasutamine kulinaarias: Kaneelisuhkur on mõeldud küpsetamiseks ja koogikaunistuseks.Maitseb ülihästi ka hommikupudru või jogurti peal. Vanillisuhkur (loodusliku vanilliga)- Iseloomulikud tunnused: Ehtsat vanilli sisaldav vanillisuhkur.Väikesed tumedad täpid ja vanilli värv. Kasutamine kulinaarias: Magustoidukastmete ja vahukoore maitsestamiseks, küpsistes ja magustoitudes, sobiv kohvi maitsestamiseks. Tükksuhkur- Iseloomulikud tunnused: Valge
1.osa Teraviljad Ökoteraviljad Kõvateraline nisu *Proteiinisisaldus 10-14% *Sisaldab rohkesti gluteeni (teravilja valgusegu) *Kasvab soojas kliimas *Sobilik paremini pärmitaignast toodete küpsetamiseks Durumnisu - kõvanisu eriliik *Sisaldab rohkesti gluteeni, kuid küpsetamiseks ei sobi *Jahvatatakse jahu nimega semolina, mida kasutatakse pastatoodete valmistamiseks (tähendab itaalia keels sõredat, selgelt tuntava teralise tekstuuriga nisujahu) couscous *Saadakse kõvanisust ...
veidi tärklist moosisuhkur - lisatud pektiini, sidrunhapet ja säilitusainet karamellsuhkur zelee- ehk tarretisesuhkur - lisatud pektiini, tärklisesiiurpit ja sidrunhapet pärlsuhkur - toitude kaunistamiseks, ei sula ahjus vanillsuhkur - komponentideks on suhkur, looduslik vanilliaroom ja vanill vanilliinsuhkur - koosneb ainult suhkrust ja sünteetilisest vanilliaroomist kaneelisuhkur - lisatud suhkrule kaneeli ning tolmlemisvastaseid aineid tarretisesuhkur - lisatud tarrendainet tükksuhkur - valmistatud valge suhkru kokkusurumise teel suhkrusiirup - valmistatud rafineeritud suhkrust ja veest Glükoosi leidub puuviljades, marjades, mees ning lilleõites. Glükoosi nimetatakse ka viinamarjasuhkruks, kuna seda leidub eriti palju viinamarjades. Tööstuslikult saadakse ka tärklisest. Imendub organismis kiiresti, on suhkrust vähem magusam
Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused 1.Toidukaupade keemiline koostis, vitamiinid rasvas ja vees lahustuvad. Keemiline koostis 1. anorgaanilised ained: vesi, mineraalained; 2. orgaanilised ained: süsivesikud, rasvad, valgud, fermendid, vitamiinid, värvained, happed, parkained jne. Vesi · vaba (piimas, mahlas, õlles, lihas jne) · seotud (katsudes kuivad toiduained) Süsivesikud · suhkrud · kestained ehk tselluloos süsivesikud jagunevad kolme rühma: monosahhariidid glükoos, fruktoos oligosahhariidid sahharoos, laktoos, maltoos polüsahhariidid taimedes leiduv tärklis, loomne tärklis glükogeen Rasvad ehk lipiidid · taimsed · loomsed Valgud ehk proteiinid · täisväärtuslikud · mittetäisväärtuslikud Vitamiinid · vees lahustuvad · rasvas lahustuvad Mineraalained · makroelemendid - naatrium, kaalium, magneesium, kaltsium...
LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool K11 KÕ Aire Liivapuu TOIDUKAUBATUNDMINE Õpimapp Juhendaja: Liina Maasik Mõdriku 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS Oma õpimapis käsitlesin ma toidukaubatundmises õpitud teemasi. Tuues välja erinevate kaubagrupide tähtsamad omadused, liigid või sordid. Tööd teha oli huvitav aga üsna palju vaeva nõudev. Ma otsustasin seekord minna kergema vastupanuteed ning enamus, töös kasutatava materjali, otsisin interneti avarustest. 1. MESI, SUHKUR, SUHKRUASENDAJAD, SOOL. 1.1 Mesi Kõige varasematel aegadel oli mesi inimesel põhitoiduks. Enne suhkru kasutuseletulekut oli mesi ainus magus toiduaine ja maiustus. Ka hilisematel aegadel on mett hinnatud kui vää...
7 Vanillsuhkur - on tuhksuhkur, millele on lisatud kunstlikult tekitatud vanilliini lõhna- ja maitseaineid. Ehtsas vaniljesuhkrus kasutatakse aga enamasti rafineerimata toorsuhkrut ning ehtsa vaniljekauna seemneid. Vanillsuhkur sobib hästi jäätistesse ning muudesse magustoitudesse; parima maitse annab ikka ehtne vaniljesuhkur. Kaneelisuhkur - kaneelist tulenevalt veidi tumedama värvusega kui valge suhkur, on mõeldud küpsetamiseks ja koogikaunistuseks. Kaneelsuhkur sisaldab ka tolmlemisvastaseid aineid, mis hoiavad ära suhkru tolmamise ning teevad suhkrusegu ühtlaseks. Suhkrusiirup - nii hele kui tume suhkrusiirup on valmistatud rafineeritud suhkrust, puuviljasuhkrust ja veest; tihti on siirupisse lisatud ka soola. Siirupid (just tume) on piparkoogitaina kohustuslik komponent, samuti on
magusam ainult fruktoos. Liigid. Olenevalt tehnoloogiast jaguneb suhkur peen-, tüki- ja tuhksuhkruks. Peensuhkur jaguneb pruunsuhkruks (fariinsuhkruks) puhastamata, pehme konsistentsiga, harilikuks valgeks ühekordse puhastusega (ukraina suhkur) ja rafineeritud valgeks suhkruks kahekordse puhastusega. Viimane võib olla suurekristalliline (pärlsuhkur), keskmise- ja peenekristalliline. Pärlsuhkrut võidakse valmistada värvilisena. Peensuhkru liikideks on veel kaneelisuhkur (saiadele ja kondiitritoodetele) ja zeleesuhkur (moosi keetmiseks). Tükisuhkrut saadakse niiske peensuhkru pressimisel kangideks, mis hiljem tükkideks lõhutakse või pressitakse automaatliinidel iga tükk eraldi. Tuhksuhkrut saadakse peensuhkru kristallide mehhaanilisel purustamisel, samuti tekib see suhkrukangide saagimisel kõrvalproduktina. Valmistatakse ka värvilist tuhksuhkrut. Eriti peeneks jahvatatud tuhksuhkru ja tärklisesiirupi segu nimetatakse