TERVISLIK TOITUMINE
Sissejuhatus
Tervislik toitumine on tõeliseks päästerõngaks väga paljude haiguste
korral. Teaduslikult on tõestatud, et isegi vähi tekkes ei ole geneetilisel
eelsoodumusel nii suurt mõju kui toitumisel ja elustiilil.
Toitumisravist on võimalik väga paljude haiguste puhul abi saada. Muidugi
on tulemused paremad juhtudel, kus haigus ei ole veel kaugele arenenud.
Kuid ka kaugelearenenud tõbede puhul on sageli võimalik haiguslik protsess
peatada. Loomulikult on selleks tarvis nii tahtejõudu kui ka kannatlikkust.
Kuna medikamente ei kasutata ja ravi toimub ainult toitumise abil, siis
tulemusi näeme pikema aja jooksul, kuid need on püsivamad.
Tervislik söömine algab juba poes!
· Tervislik söömine ei tähenda kogu aeg kalorite lugemist. Tervislikult
süüa saab ka lihtsamini! Paar väikest muudatust avaldavad ääretult
positiivset mõju sinu vöökohale. Ja nende muudatustega saad algust teha
Tartu Tervishoiu Kõrgkool Hooldustöötaja õppekava Ülle Krigulson Essee "Tervislik toitumine - mida see minu jaoks tähendab?" aines Toitumisõpetus Juhendaja: Karmen Raag Tartu Tervishoiu Kõrgkool lektor Võru 2013 Tervislik toitumine ei ole küll alati olnud inimese elus tähtsal kohal, kuid tänapäeval on see inimese elus üks olulisemaid aspekte, sest toit on meie organismi kütus. Kui see ,,kütus" on hea kvaliteediga, püsib meie organism enamasti töökorras ehk terve. Igaüks tahab meist olla vormis ja terve kehaga. Tervislikust toitumisest koos tervislike eluviisidega sõltub ka inimese eluea pikkus. Kuigi me pöörame sellele tänapäeval vähem rõhku, sest meil pole aega oma
toitumiseni. Toidupüramiid näitab ette õiged proportsioonid, milliseid toite tuleb süüa rohkem, milliseid vähem. Söö mitmekesiselt: Mitmekesisus tähendab valikuid nii ühe toidugrupi piires kui toidugruppide vahel. Erinevad puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid ja eri koguses vitamiine ja mineraalaineid. Aeg-ajalt tuleks toidusedel üle vaadata, et sarnastest toitudest ei jääks toitumine ühekülgseks. Organism peaks saama kõik oma vajalikud ained toidust. Mitmekesise toitumise puhul ei ole vajadust võtta lisaks toidulisandeid. Ühekülgse toitumise puhul võib organism saada ka liigselt toidus sisalduda võivaid raskmetalle, saasteaineid ja lisaaineid (nt säilitusained, toiduvärvid), kuigi igas toidus eraldi võttes on kogused normi piires. Toidupüramiid
Saku Gümnaasium TERVISLIK TOITUMINE Uurimustöö Autor Juhendaja: Saku 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS Tänapäeval pööratakse üha enam tähelepanu tervislikule toitumisele. Tervislikult toitudes hoiame ära paljusid haigusi, muidugi ka tänapäeva üks suurimaid põhjusi keha kaalu tõusu. Õigesti süües hoiame ära haigusi ja muutusi oma kehas. Selle teema valisin sellepärast, et
Tervislik toitumine Mis see on? Teades nüüd mis on tervis, peaks selgeks tegema, mis täpselt on toitumine ning mis on tervislik toitumine. Et mõista, mis on toitumine peaks teadma, mis on toit. Mõiste ,,toit" tähendab töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet on mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad inimesed. Mõistega ,,toit" hõimatakse joogid, närimiskumm ja muud ained, kaasa arvatud vesi, mis on tahtlikult lülitatud toidu koostisesse tootmise, valmistamise või töötlemise ajal.
ümberprogrammeerimine. Aktsepteerida oma olukorda ja samas seda muuta. IV Tekita endale nutikas teadvus mindfulnessi kaudu: teadvelolek, olemine siin ja praegu. Elamine nutikas teadvuses, mitte autopiloodil reageerides tunnetele. Teadvustamata söömine on kaalutõus peamine põhjus. V Hakkamasaamise oskused. Treeni aju uuele käitumisele. Selle juurde tuleb tagasi pöörduda, kui hakkab käest ära minema. VI Omanda uus elustiil. Tervislik toitumisplaan. 10 söömispõhimõtet kuidas kaotada kaalu ja seda säilitada. VII Liigu rohkem. Tööriistad motivatsiooni leidmiseks ja reaalseks tegutsemiseks. VIII Sea realistlikud eesmärgid. SMART IX Väldi tagasilöökide muutumist tagasilanguseks. Kiustatustega võitlemine. Kahjude vähendamine. Õgimishoogude peatamine. X Kiusastused on kõikjal. Kuidas nendele vastu astuda, konkreetsed oskused. XI Kuidas see kõik elukestvaks muuta
Delikatesshakkliha toorelt kaalutud 60 2 spl kuhjaga Kartul 175 1 suurem Sibul söö palju tahad Hapukoor, 20% 10 1 tl Oliiviõli 10 2 spl Ketšup 15 1 spl 5.variant Tervislik hamburger Kurk söö palju tahad Hapukoor 20% 20 1 spl Oliiviõli 10 2 spl Seafilee toorelt kaalutud 50 käelaba sõrmedeosa Sibul söö palju tahad Rukkipala 50 2 viilu
Tasakaalustatud HOIA TERVIST toitumine Toitumissoovitused ülekaalu, kõrge vererõhu ja vere suure kolesteroolisisalduse korral Koostas Evelyn Aaviksoo Koostamise aluseks oli Eesti toitumis- ja toidusoovitused; koostajad Sirje Vaask, Tiiu Liebert, Mai Maser, Kaie Pappel, Tagli Pitsi, Merileid Saava, Eve Sooba, Tiiu Vihalemm, Inga Villa; Tervise Arengu Instituut ja Eesti Toitumis- teaduste Selts; 2006. Koostamist nõustasid Anu Hedman, Eve Sooba, Tiia Ainla, Katrin Martin-
tarretumisele kui ka sidrunhapet ja säilitusainet kaaliumsorbaati. Lisaks sellele, et tegu on ebatervisliku valge suhkruga, on sellele lisatud ka tervislikule toitujale mittesoovituslikku säilitusainet. Moosisuhkur, nagu nimigi vihjab, on mõeldud mooside keetmiseks, kui on soov saada zeleetaolist paksemat moosi. Moosisuhkru hind on oluliselt kõrgem tavalisest valgest suhkrust, aga tervislik kasutegur puudub. Zelee- ehk tarretisesuhkur - on valge suhkur, millele on lisatud pektiini, tärklisesiirupit ja sidrunhapet. Zeleesuhkur sobib magustoitude ja kookide kaunistuste valmistamiseks ja glasuurimiseks, küll aga ei sobi see hoidiste valmistamiseks. Karamellsuhkur - seda müüakse väikeste karamelltükikeste kujul, mis on saadud suhkru kõrgel temperatuuril kuumutamisega. Pruun suhkrusiirup
Kõik kommentaarid