Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Rootsi selvelaud (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Antsla Gümnaasium
TIIU TAPLAS
11A klass
ROOTSI SELVELAUD
Referaat
Juhendaja :
Õpeteja TIINA KALLION
Antsla 2010


Sisukord


Sissejuhatus 3
1 Selvelaud 4
1.1 Selvelauad 4
2 Selvelaua paigutamine ruumi 6
3 Rootsi laua ajalugu 7
4 Rootsi laud 8
4.1 Rootsi laua kasutamis võimalused 9
4.2 Rootsi laua eelised 10
4.3 Rootsi laua puudused 10
Kokkuvõte 11
Kasutatud kirjandus 12
Lisad 13
Lisa1 13
Lisa 2 13
Lisa 3 14
Lisa 4 14
Lisa 5 15
Lisa 6 15


Sissejuhatus


Selvelauda kasutavad inimesed palju oma pidustustel. Selvelaudu on erinevaid.
Vasakule Paremale
Rootsi selvelaud #1 Rootsi selvelaud #2 Rootsi selvelaud #3 Rootsi selvelaud #4 Rootsi selvelaud #5 Rootsi selvelaud #6 Rootsi selvelaud #7 Rootsi selvelaud #8 Rootsi selvelaud #9 Rootsi selvelaud #10 Rootsi selvelaud #11 Rootsi selvelaud #12 Rootsi selvelaud #13 Rootsi selvelaud #14 Rootsi selvelaud #15
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 15 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-05-03 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 24 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor tiiutaplas Õppematerjali autor
kirjeldus rootsilauast, pildid, mille puhul kasutada, millised söögid jne

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
8
doc

Rootsi laud

Tartu Kutsehariduskeskus ROOTSI LAUD Rootsi lauaks nimetatakse sellist fourchette-lauda, millel serveeritakse rohkelt kuumi ja külmi suupisteid ja jooke ning söömisriistad ja taldrikud ning tassid asetatakse samale lauale. Selle laua ümber ei sööda. Süüakse hoopis teite laudade ääres istudes. Ajalooline kodumaa on Rootsi, nagu ka nimest välja võib lugeda. Kuningakojas oli juba paarsada aastat tagasi kombeks katta suuremale hulgale külalistele laud eraldi ruumi, kust igaüks endale meelepärase hankis ja sellega söögiruumi suundus. Tol ajal levis see komme ka Rootsiga tihedalt seotud Norras ja Soomes. Tänu ratsionaalsusele ja käepärasusele on Rootsi laud levinud kõikjale ning on eriti populaarseks saanud hotellides, laevadel nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöökide serveerimisel.

Toitumisõpetus
thumbnail
15
odt

Toitlustuse konspekt

hõrgutised. *käi laua juures vähemalt 6 korda. *võta taldrikule vähe korraga, lao väikesi lühjakesi päripäeva. *söö kala enne liha ja külmad road enne kuumi roogi. *ära ole mures, kui mõni roog vaagnalt lõpeb,köök toob lisa. *söömise lõpetab järelroog,puuviljad *seejärel serveeritakse kohvi ja avec *proovi jalata klaas ja taldrik või kohvitassi ja koogitaldrik mahutada ühte kätte. *klaasihoidjat kasutades toas klaasi enda lähedal Enam levinud selvelaud on: *Furskettlaud *Rootsi laud *Puuviljalaud *Juustulaud *Kokteililaud *Eeljoogilaud *Tervitusjoogilaud Fursetlaud Pidulike sündmuste tähistamiseks: *Sõna fursett tuleneb prantsuskeelsest sõnad fourchette(kahvel) *Fusettlaual pakutakse roogi, mida saab süüa ainult kahvliga või näppude vahelt ning suupistetikke kasutades. *Kõik suupisted ja joogid serveeritakse nii, et külalised saaksid seistes süüa ja juua.

Toitlustusettevõtte töö planeerimise ja korralduse...
thumbnail
11
pptx

Selvelauast puuviljalauani

Inimesed teenindavad end ise Võib süüa nii istudes, kui ka seistes Fursettlaud · Laua ääres ei istuta · Söömine toimub seistes · Pakutakse roogi, mida saab süüa kahvliga, näppudega või suupistetikkudega · Kasutatakse pidulike vastuvõttude puhul, kui pole teada külaliste täpne arv http://eope.ehte.ee/toitlustus/?9._Laua_katmine%2C_toitude_ja_jookide_serveerimine:Teeninduse_liigid Rootsi laud · Laua ääres ei sööda · Söögid serveeritakse vaagnatelt või kaussides, mis pannakse samaaegselt lauale · Võib katta nii siseruumides, kui ka väljas · Saanud eriti populaarseks hotellides ja laevades · Lõuna,- hommiku ja õhtusöögiks kaetud rootsi lauda nimetatakse ka buffet http://suupisted24.ee/teenused/rootsi-laud/ Puuviljalaud Lühiajalistel vastuvõttudel Kui külaliste arvu pole teada

Kultuur
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4  Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4  Kiirtoiduettevõtted 6  Kohvikud 8  Sööklad ja teised suurköögid 10  Restoranid 13  Baarid 19  Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused

Analüüsimeetodid äriuuringutes
thumbnail
17
doc

Juustulaud

Juustulaud Juustulaua võib katta mistahes piduliku sündmuse puhul.See on saanud viimaste aastate suurmoeks. Juustulaud võib olla kaetud nagu rootsi laud või nagu fursettlaud.Esimesel juhul kaetakse eraldi söögilaud,teisel juhul moodustatakse istumisnurgad või paigutatakse ruumi üksikuid toole eakate ja puudega külaliste tarvis.Suupisteid ja jooke (või mõlemaid) võib pakkuda ka teenindajate kandikult. Olenevalt sellest,kuidas laud lahendatakse,valitakse lauale suupisted. Juustulaua võib katta toitlustusfirmas,hotellis,rongis,ametiasutuses,õppeasutuses,firmas,kodus,talveaias,terassil, paviljonis,aias ja pargis.

Kokandus
thumbnail
80
pdf

Ametkondlik kaitumine ja etikett

....................... 26 Vastuvõtud .............................................................................................................................................. 27 Kokteilivastuvõtu klassikaline korraldus
 .............................................................................................. 28 Lihtsalt kokteil ........................................................................................................................................ 29 Rootsi laud ehk buffet
 ........................................................................................................................... 29 Bankett 
 ................................................................................................................................................. 30 Pidulik avatseremoonia ........................................................................................................................... 30 Uue ehitise pidulik avamine 


Sekretäritöö
thumbnail
68
docx

Köögileksikon

13 Kasutusalad: õhtusöök, lõunasöök, hommikusöök, eined majutusasutustes, eined konverentsidel ja kongressidel, eined sotsiaalasutustes (haiglad, pansionaadid), eined koolides, kohvi- ja teelauad, kooli lõpupeod, aiapeod, salatilaud, järelroalaud, kohvilaud, tordilaud, puuviljalaud, juustulaud, joogilaud. Lõuna-, hommiku- või õhtusöögiks kaetud Rootsi lauda nimetatakse ka buffet (rootsi laua Kesk- Euroopa vaste). Sõna buffet võttis 19. sajandi algul kasutusele prantsuse kuninga õukonna kuulus kokk Antonin Carèmen. Ta pani lauale korraga kogu eine, nii eel-, pea-, kui ka järelroad, serveerides need kaunilt kujundatuna suurtelt vaagnatelt. Praegu kasutatakse buffet´-laudu väga sageli restoranides, samuti laevadel ja hotellides lõuna-, hommiku- või õhtueine serveerimiseks. Võime kohata ka mõistet finger buffet

Toiduvalmistamine
thumbnail
13
doc

Eksamiküsimused

maitse. Keeta ei tohi, siis võib kissell muutuda vedelaks. Paksud kissellid muutuvad kergesti venivaks, kui neid üleliia segatakse ja kuumutatakse, eriti kartulitärklisega valmistatud piimakissellid. Kisselle valmistatakse mitmesuguse paksusega, muutes tärklise kogust. Vedela kisselli valmistamiseks võetakse kartulijahu 1 l. vedeliku kohta 1­2 sl., paksule kissellile 3­4 sl. 5. Teenindamine rootsi lauas. Rootsi laua kasutamise eelised Kõik külalised ei pruugi korraga saabuda ega lahkuda Suurem valikuvõimalus külalistele Valikuvõimalus (ka tervisega seotud) erisoovide rahuldamiseks Külalised saavad ise reguleerida söömise tempot Külalised saavad ise reguleerida portsjonite suurust Külalised saavad soovi korral roakäike vahele jätta Aja kokkuhoid söömisel ja teenindamisel Teenindajate arvu kokkuhoid

Kokandus




Kommentaarid (1)

closewound profiilipilt
Meelis Nõlvak: arvasin et see natukene teistsugune aga natukene mõtteid sain ikkag juurde :D
18:03 18-12-2012



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun