Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Paljunemine (GAMETOGENEES ja ONTOGENEES) (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist


GAMETOGENEES
SPERMATOGENEES

•  Spermatogeneesi kulg
Paljunemine algab (jätkub )suguküpsuse
saabudes (mitoosi teel)
I.  Küpsemine, toimub meioosi teel,
kujunevad spermatotsüüdid
II.  Transformatsioon ehk kujunemisfaas,
kujuneb akrosoom, moodustub vibur ja
kaob suurem osa tsütoplasmast
Tulemuseks nelis spremi
Viljastumisvõime kujuneb spermil mõni
tund peale seemnepurset.
•  Toimub munandites, tema vääniliste seemnetorukeste spermatogeenses epiteelis
•  Algab looteeas, toimub sprematogoonide paljunemine, seejärel seiskub ja
taaskäivitub suguküpsuse saabudes.
•  Häirete puudumisel kestab elu lõpuni
•  Eelasrakust spermini kestab tsükkel 75-85 päeva. Tekivad pidevalt
•  Eritingimused
o  Keha temp. 2-3 kraadi madalam temp.
o  Eraldatud keha vereringest, sest immuunsüsteemirakud hävitaksid
spermatogeense epiteeli (see kehavõõras). Eraldatus tagatakse
hematotestikulaarse barjääriga (munanite varustamine toidu ja hapnikuga)
•  Reguleerivad hormoonid
o  Lutropi n LH (stimuleerib testosterooni tootmist, mis reguleerib
spermatogeneesi)
o  Fol itropi n FSH, reguleerib suguorganite arengut
•  Häirete põhjused
o  Nautained-tulemuseks väheli kuvad, vigased spermid
o  Naissuguhormoonide analoogid-pärsib testosterooni taset
o  Temperatuur
o  Põletikulised protsessid
o   Stress
Vasakule Paremale
Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #1 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #2 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #3 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #4 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #5 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #6 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #7 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #8 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #9 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #10 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #11 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #12 Paljunemine-GAMETOGENEES ja ONTOGENEES #13
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 13 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2017-10-16 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 11 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Berthold Õppematerjali autor
Käsitletud on teemad: SPERMATOGENEES, OVOGENEES, SUGURAKKUDE EHITUS, ONTOGENEES (EMBRÜOGENEES ja POSTEMBRÜOGENEES). Konspekt koostatud süvaõppekavaga kursuse kohta.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
14
docx

ORGANISMIDE PALJUNEMINE

 Vegetatiivne  Partenogees  Eoseline  Viljastunud munarakust Mittesuguline  Uus organism saab alguse ühest vanemast, sugurakkude ühinemist ei toimu Vegetatiivne  Ostepooldumine rakkudel  Pungumine  Võsund  Sigikeha  Õistaimed o Lehe, varre, juure või varre muudandite abil (sibul, mugul, risoom) Eeoseline paljunemine  Seentel, vetikatel, sammaldel, sõnajalgadel  Järglased on geneetiliselt identsed  Paljunemine on kiire  Korraga palju järglasi  Paljunemiseks on vaja 1 organismi Suguline paljunemine  Sugulisel paljunemisel saab uus organism enamasti alguse viljastunud munarakust  Uus organism saab alguse kahe suguraku ühinemisest  Esineb iseviljastumist: sugurakud pärinevad ühelt vanemalt (hermafrodiidid)

Bioloogia
thumbnail
41
docx

Arengubioloogia kordamisküsimused 2020

adluminaalsesse ossa. Aitab säilitada immuunotolerantsust adluminaalses osas. Esimesse, s.o. basaalsesse ruumi jäävad spermatogoonid ja spermatotsüüdid kuni meioosi preleptoteense faasi- ni. Adluminaarses (valendikupoolses) ruumis paiknevad iduepiteeli rakud meioos I profaasi leptoteenist kuni spermideks transformee- rumiseni. Oska kirjeldada alljärgnevaid protsesse:  Imetaja (hiir, inimene) spermatogeneesi etapid: paljunemine, kasvamine ja küpsemine, spermiogenees ja kapatsitatsioon (millal toimub, kus toimub ja mis toimub?). a. spermatogenees - isase sugunäärmetes (imetajal testised) toimuv protsess, mille käigus moodustuvad spermid i. paljunemine - spermatogoonide mitootiline proliferatsioon ii. kasvamine ja küpsemine - meiootiline rakkude jagunemine, mille käigus tekivad haploidsed

Geenitehnoloogia
thumbnail
30
doc

Bioloogia HTG loodus

pooles. Paljunemine ja areng Paljunemine ... elu üldomadus, mis seisneb endasamaste ( vegetatiivne) või endasarnaste ( eoseline, suguline) isendite moodustamises liigi säilitamise eesmärgil. Paljunemine jaguneb 1) Suguline 2) Mittesuguline a. Eoseline b. Vegetatiivne i. Ühest rakust lähtuv ii. Hulkraksusest lähtuv Vegetatiivne paljunemine lähtuvalt ühest rakust 1) Rakkude pooldumine a. Amitoos nt. bakterid, osa protiste b. Mitoos nt. päristuumsed: taimerakud, loomarakud, seenerakud 2) Pungumine ­ sisuliselt ebavõrdne mitoos, üks tütarrakk on oluliselt väiksem kui lähterakk. a. Nt. pärmseened b. Nt. osa üherakulisi vetikaid c. Nt. osa amööbe 3) Skisogoonia e. hulgijagunemine ­ algul jaguneb tuum (2|4|8|16|32|64|...|256)

Bioloogia
thumbnail
5
doc

Embrüoloogia

Embrüoloogia 25.veebruar KT 1. Viljastumine ­ Muna- ja seemneraku tuumade ühinemine ja liigile iseloomuliku kromosoomistiku taastumine. Paneb aluse uue organismi tekkele ja tema järgnevale arengule Ontogeneesia ­ ühe isendi areng viljastumisest surmani (tema individuaalne areng) Partenogenees ­ uue organismi areng viljastumata munarakus. Esineb mõnedel putukarühmadel(isamesilased, vesikirbud, lehetäid) ja alamatel selgroogsetel, samuti ka taimedel(võilill, kortsleht). Menstruaaltsükkel ­ ajavahemik ühe menstruatsiooni (vereeritus suguküpse naise emakas, mille käigus väljutatakse viljastumata munarakk ja osa emaka limaskestast) algusest teise alguseni. Enamasti vältab 28 päeva. Embrüogenees ­ Organismi looteline areng. Algab munaraku viljastamisega ja lõpeb sünnimomendiga(elussünnitajatel, koorumisega(lindudel) võ

Bioloogia
thumbnail
3
doc

Bioloogia - Paljunemine

Bioloogia - Paljunemine 1) Selgita paljunemise mõistet - Paljunemine on üldine eluavaldus, mille eesmärgiks on järglaste taastootmine liigi säilitamiseks. 2) Iseloomusta mittesugulist ja sugulist paljunemist, too näiteid. Mittesuguline ­ kõige lihtsam paljunemine (Prokarüoodid, seened, algloomad ehk protistid, taimed, alamad loomad). Uus organism pärineb ainult ühest vanemast, seega on ka pärilik info ainult ühelt vanemalt. Suguline paljunemine (nt inimene, koer jne) - Õistaimedel ja enamikul loomadel. Sugurakkude (gameetide) tuumade ühinemisel (viljastumisel) moodustunud sügoodist areneb uus isend. Emasgameediks on munarakk, isasgameediks aga seemnerakk ehk sperm. Sügoot jaguneb korduvalt, läbib mitmed lootestaadiumid, mille käigus eristuvad koed ja organid. 3) Kuidas jaotatakse mittesugulist paljunemist? Vegetatiivne paljunemine (pooldumine, pungumine jne); Eoseline paljunemine.

Bioloogia
thumbnail
1
docx

Erinevad arengutüübid organismidel, looteline areng.

1. Mis on embrüogenees? Looteline areng 2. Millega algab embrüogenees erinevatel organismidel? Viljastumise ja sügoodiga 3. Millega lõpeb embrüogenees imetajatel, lindudel, roomajatel, kaladel, kahepaiksetel, taimedel? Imetajatel sünniga, lingudel, roomajatel, kaladel ja kahepaiksetel koorumisega ning taimedel seemne küpsemisega. 4. Mis on lõigustumine? Ehk segmentatsioon on jagunemisviis, mis algab sügoodis. Tähtsus: hulkrakkseuse taastamine, tuuma ja tsütoplasma suhte taastamine 5. Mis moodustub lõigustumise tulemusena? Kobarrakk ehk moorula 6. Kus toimub sügoodi lõigustumine inimesel? Munajuha laiemas osas 7. Nimetada embrüo arenguetapid. 1)viljastumine, sügoot 2) lõigustuminemoorula 3) blastulatsioon blastotsüst 4) gastrulatsioon gastrula 5)

Bioloogia
thumbnail
14
docx

Organismide paljunemine ja areng

Organismide paljunemine ja areng Paljunemine on üldine eluavaldus, mille eesmärgiks on järglaste taastootmine liigi säilitamiseks. Paljunemisviiside põhijaotus:  mittesuguline  suguline Mittesuguline paljunemine Kõige lihtsam, taimedel ja alamatel loomadel. Uus organism pärineb ainult ühest vanemas, seeoga on ka pärilik info ainult ühelt vanemalt. Mittesugulist paljunemist jaotatakse:  Vegetatiivne paljunemine (pooldumine, pungumine jne.) – vanim paljunemisviis, vajab ühte vanemorganismi, lühikese ajaga saadakse arvukas järglaskond, järglased on pärilikelt omadustelt vanematega ühesugused. Pärilik muutlikus on väga väike ja evolutisoon toimub aeglaselt. o POOLDUMINE - DNA kahekordistumine, rakk jaguneb kaheks tütarrakuks. o PUNGUMINE – (hüdra, pärmseened, käsn) o RISOOMIGA – maaalune juur (orashein, piparmünt)

Bioloogia
thumbnail
13
docx

Rakutsükkel, lootekestad, lootelehed, paljunemine

- Tuumakesed kaovad - Tsentrosoomid liiguvad raku poolustele ja nende vahele tekivad KÄÄVINIIDID - Tuumamembraanid lagunevad Rakutsükli regulatsioon: Rakutsüki toimumist või mittetoimumist kontrollivad erinevad molekulaarsed mehhanismid. Häired regulatsioonimehhanismides võivad viia näiteks kasvajate( vähi) tekkeni. Vähk Rakud, mille rakutsükli kontrollmehhanism ei toimi muutuvad vähirakkudeks Vähirakke iseloomustab piiramatu, kontrollimatu paljunemine Ebanormaalseid rakke ei suuda ära tunda ega hävitada inimese immuunsüsteem Vähk võib anda metastaase ehk siirdeid- vähirakkude liikumine veresoonte ja lümfisüsteemi kaudu teistesse kudedesse ning kutsudes esile uute kasvajakollete tekke. Rakutsükli kontrollmehhanismid reguleerivad rakkude kasvu. · Meioos: - Rakkude jagunemise vorm, mille tulemusena kromosoomide arv tütarrakkudes väheneb kaks korda. Meioosil on kaks jagunemist: - Meioos I

Bioloogia




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun