Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Elea koolkond (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas algaine muutub mitmekesiseks maailmaks?
  • Kuidas yhendada muutuv ja muutumatu?

Lõik failist

Elea Koolkond 03/25/2009


  • Traditsiooniline p6lluharijate maakond vanakreekas. Traditsioonilisus leidis v2ljenduse ka m6tteavalduses. Filosoofide t2helepanu oli suunatud k6igele pysivale siin maailmas.
    Iseloomulik kaldumine mystikasse ja religiooni.
    J6udsid j2rgmiste kysimusteni:
    Kuidas algaine muutub mitmekesiseks maailmaks ?
    Kuidas yhendada muutuv ja muutumatu?
    Nad vastandasid materiaalse maailma ja filosoofilised ettekujutused sellest.
    Eleaatide t2htsus:
    Nad avastasid erinevuse olemuse ja n2htumuse vahel
    Nad formuleerisid vastuolud mateeria , ruumi ja aja vahel, yksiku ja yldise vahel.
    Nad n2itasid et olemine pole seesama mis konkreetsed esemed. Ja sellekaudu j6uavad nad esimesena filosoofilise enesem22ratluseni.
    Dialektiline loodus asendati metafyysilise olemisega (loodus muutub m6ttetasemeliseks m22ratlemiseks)
  • Parmenides (6.- 5. Saj eKr)
    Elea filosoofiakoolkonna rajaja.
    Tema teoses ‘Loodusest’ v2idab et liikumine on n2ivus ning universum on yksainus. Pidev ja muutumatu.
    S6nastas vastur22kivuse printsiibi ja demonstreeris loogilise t6estuse v6imalikkust.
    ‘’M6istus on m66dupuu, sest meeled petavad’’

    On p2rit l6una itaaliast Eleast. Polnud yksk6ikne kodumaa poliitika vastu, syndis suursuguses perekonnas.
    Tema looming- ta n2gi k6ikjal muutumatust, rahu, j astabiilsust.
    R22kis olemise staatilisest ja pysivast loomusest. Filosoof Platon v6ttis siit palju eeskuju.
    ‘Loodusest’ – luulevormis.
    Ta n2gi ennast syndinuna s6javankris mida veavad tugevad m2rad. (symboliseerib tugevaid hingekirgi) J6uab linnav2rava juurde kust leiab linnavalvuri kelleks on 6iglus ja kes ei luba tal siseneda. Aga p2iesetytred st. meeled, veenavad 6iglust et ta lubaks luuletaja linna ja viiks ta nimetu jumalanna ette.
    Nii sis tutvustab Parmenides jumalanna s6nade kaudu teooriat olemisest, mis langeb kokku t6elisega mida on v6imalik kujutada ja teooriat fyysilisest maailmast ni nagu inimesed seda kogevad.

    ZENON (5 saj. eKr)

    Teda peetakse Einsteini relatiivsusteooria esiisaks .
    Parmenidese 6pilane ja alluv 20 a. Kaitsmaks oma 6petaja teooriat et olemine ei paljune, n2itas ta kaudse teostuse meetodil et katse paljust ja liikumist m22ratledaviib lahendamatute sisuliste vastuoludeni.

    Kellel on hea v2imees, see on saanud endale poja, kellel mitte, on kaotanud tytre.

    Zenon v2itis, et ei liikumist ega paljust ei ole olemas.
    - Achilleus ja kilpkonn (kiirejalgne Achilleus ei j6ua kunagi kilpkonnale j2rele sest v2hemalt m6tes on v6imalik jagada vahemaad nii, et see neid igavesti lahutab)
    - Lendav nool (nool yksnes paistab lendavat, sest ta on igas ajahetkes lihtsalt yhe koha peal)
    - Iga keha on l6pmata v2ike ja samaaegselt l6pmata suur: l6pmata v2ike sest osad millest se koosneb peavad olema jagamatud ja seep2rast suuruseta, ja l6pmata suur kuna l6putu jaotamine toob esile l6putu hulga osi millest keha koosneb, ning yksk6ik kui palju neid ka ei oleks 2ra kasutatud, j22b neid j2rele l6pmatu hulk, nii et keha saab kasvada l6pmatuseni.
    Sedalaadi paradoksid (m6istatused) tegid tema filosoofia raskesti m6istetavaks.
    Kas n6ustute Zenoni kehade jagamise paradoksiga v6i mitte. Miks?



Elea koolkond #1 Elea koolkond #2 Elea koolkond #3 Elea koolkond #4 Elea koolkond #5
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-04-28 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 23 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor eppalas Õppematerjali autor
vana-kreeka filosoofia

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
20
docx

Elea koolkond (referaat)

TALLINNA MAJANDUSKOOL ELEA KOOLKOND Referaat HINNATUD: B SISUKORD SISSEJUHATUS Käesolevas referaadis kirjeldan üht olulisemat antiikkreeka filosoofilist koolkonda, Elea koolkonda. Kirjeldan ka lühidalt antiikfilosoofia kujunemist. Referaadis rõhutan eelkõige koolkonna tähtsamaid esindajaid ja nende põhimõtteid ­ eesmärk selgitada eleaadide panust foilosoofiasse. Sissejuhatust on vaja juurde kirjutada !!!!! 1.ANTIIKSE FILOSOOFIA AJALUGU Kogu antiikfilosoofia ajaloo võib kolmeks perioodiks jaotada: 1.Eelklassikaline periood (7. Saj eKr ­ 5. Saj eKr) Paljudes käsitlustes nimetatakse seda perioodi ka ,,eelsokraatiliseks" ajastuks, kuid see eeldab

Filosoofia
thumbnail
4
docx

Tunnetus ja teadmine

Locke). soodumustena teatud tõdedeni jõuda. Tõelised teadmised- teadmised, mis on paratamatud ja üldised, reeglina matemaatilised tõed- kõik ülejäänud on aga empiirilised. Induktsioon- suure kogemusmaterjali põhjal järelduste tegemine. Deduktsioon- mõnes kindlast aktsioonist või eeldusest lähtudes loogilise järelduse tegemine. Ratsionalismi ajaloolisteks eelkäijateks olid Elea koolkonna filosoofid, nendest kuulsamad Parmenides ja Zenon. Nad eristasid kahesugust arusaama maailmast. Arusaam tõeõpetuse järgi Arusaam arvamusõpetuse järgi Maailm (olemine) on ühtne ainemass, sest Maailmale on omane paljusus, asju saab ka puudub tühjus , mis ainet eraldaks. üksteisest eristada. Maailm on liikumatu, muutumatu. Maailmas toimub liikumine.

Psühholoogia
thumbnail
5
docx

Antiikfilosoofia

2. Keskaja filosoofia 3. Uusajafilosoofia, millest võib eraldada Renesaansiaja filosoofia 4. Keskaegne filosoofia Antiikfilosoofia jaguneb järgmisteks alaperioodideks: 1. Eelsokraatiline periood – põhiliselt otsib ürgalget või algainet, millest kõik koosneb ja on alguse saanud 2. Klassikaline periood – sel perioodil pöörati vähem tähelepanu maailma ja selle asemel hakati uurima inimest ja ühiskonda 3. Hellenistlik periood 1. Mileetose koolkond: Thales: (7.-6. saj eKr) kõik tekkis veest (niiskus) Anaximandros: (7.-6. saj eKr) kõik tekkis APEIRONIST(mõiste sisu pole päris selge, sest tegemist ei ole mingi konkreetse elemendiga, vaid kaugele arenenud apstraktsiooniga. Tõlkida võiks seda kui ammendamatu piiramatu lõputus.) Kuidas kõik apeirnonist sündis? Anaximandrose arvates eraldusid kõige pealt soe ja külm, vedel ja tahke, nende kombinatsioonidest tekkis maailm-kosmos. Soe külm

Sissejuhatus filosoofiasse
thumbnail
14
pptx

Zenon Eleast

Zenon Eleast Helena Ruud 12B Elulugu Ta elas 490-430 e.Kr Ta on pärit Eeleast Ta oli Kreeka filosoof Ta oli Parmenides tähtsaim õpilane Ta oli Teleutagorase poeg Zenon Muidu temast Ta võttis esimesena tarvitusele dialoogivormi kirjutistes Aristoteles nimetas teda dialektika isaks Ta soovis tõestada, et olev on üks ja liikumatu, oletas Zenon vastandmõiste pluralismi ja liikumise reaalsust Apooriad Neid oli kokku 45 Meieni on jõudnud üheksa Ta sai apooriatega kuulsaks Tõin välja neid 4, mis on seotud liikumisega Paradoksi liikumise võimalused 1)Dihhotoomia 2)Achilleus ja kilpkonn 3)Lendav nool 4)Staadion Tema paradoksid on äratanud huvi ja põhjustanud peadmurdmisi paljudele filosoofidele TÄNAN KUULAMAST!

Ajalugu
thumbnail
3
docx

Tunnetus ja teadmine

kujul, vaid soodumusena teatud (J.Locke) tõdedeni jõuda 7. R.Descartes ´i cogito. Selleks, et midagi väita tuleb enne kindlaks teha enda olemasolu. Ta alustas kõiges kahtlemises, ka selles, et ta on olemas. Kahtlus tulenes asjaolust, et meeled võivad meid petta. Ta jõudis järeldusele, et siis kui ta mõtleb on ta olemas. Cogito ergo sum. 9. Elea koolkond kui ratsionalismi eelkäija: · Miks võib koolkonda nimetada ratsionalismi eelkäijaks? · Parmenidese ja Zenoni arusaam maailmast. Arusaam tõeõpetuse järgi Arusaam arvamuse õpetuse järgi Mm on ühtne ainemass, sest puudub tühjus, mis mm-le on omane paljusus ja asju saab üksteisest ainet ainest eraldaks eristada

Psühholoogia
thumbnail
1
docx

Filosoofia mõisted

11. Liikumine ­ see on võimatu eleaatide arvates 12. Mateeria ­ aine 13. Metafüüsika ­ filosoofia haru, tegeleb küsimusega olemise olemusest 14. Mõistus - see hingeosa, mis juhib platoni järgi valvureid, juhte 15. Müüt ­ kirjanduszanr, millest saab alguse filosoofiline mõtlemine 16. Ontoloogia ­ filosoofia haru, tegeleb küsimusega olemisest ja olevast 17. Parmenides ­ üks elea koolkonna esindaja 18. Platon ­ mees, kes väitis, et on olemas kaks maailma 19. Sokraatiline ­ õppemeetod, mis sisaldab endas vestlust 20. Sokrates ­ mees, kes teadis, et ta mitte midagi ei tea 21. Süllogism ­ järeldus 22. Zenon ­ mees, kes selgitas, miks nool seisab, kuigi tundub, et see liigub 23. Thales ­ mees, kes väitis, et kõige alge on vees 24. Voorus ­ loomutäius 25

Filosoofia ajalugu
thumbnail
4
docx

Tunnetus ja teadmine

konventsioonideks 5. Osata aru saada, kas laused väljendavad aprioorset või empiirilist teadmist. Võiks meeldetuletuseks lugeda õpik lk. 16-17. 7. R.Descartes ´i cogito. Selleks, et midagi väita tuleb enne kindlaks teha enda olemasolu. Ta alustas kõiges kahtlemises, ka selles, et ta on olemas. Kahtlus tulenes asjaolust, et meeled võivad meid petta. Ta jõudis järeldusele, et siis kui ta mõtleb on ta olemas. Cogito ergo sum. 9. Elea koolkond kui ratsionalismi eelkäija: · Miks võib koolkonda nimetada ratsionalismi eelkäijaks? Sest nemad püstitasid esmakordselt filosoofia ajaloos näilisuse ja tegelikkuse probleemid. · Parmenidese ja Zenoni arusaam maailmast. Nad eristasid kahesugust arusaama maailmast:1)"tõe õpetus"- maailm(olemine) ühtne ja liikumatu, tugineb mõistusele(mõistus on ka tõe kriteeriumiks)-TEGELIKKUS 2)"arvamuse õpetus"-maailmale omased

Filosoofia




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun