Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"toiduäädikas" - 11 õppematerjali

thumbnail
1
docx

Harjutused:lahuste koostised ja aine füüsikalised omadused

Tööleht on täidetud.

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Majoneesi plussid ja miinused

äädika, soola, pipra ja sinepiga. Majoneesi pannakse ka looduslike paksendajaid, nagu näiteks tärklis, nisujahu ja zhelatiin, lubavad vähendada rasvasisaldust kuni neli korda, säilitades samas majoneesi iseloomuliku maitse ja konsistentsi. Majoneesi (ise)tegemisel on oluline munade päritolu, sest majonees sisaldab toorest muna. Majonees "Tarplan" Koostis: taimeõli, vesi, paksendaja (modifitseeritud tärklis, guar- ja ksantaankummi), suhkur, sinepipulber, sool 1,2%, toiduäädikas, piimavalk, lõhna- ja maitseaine, säilitusaine (kaaliumsorbaat, naatriumbensonaat), toiduvärv (beeta-karoteen). Toitainete sisaldus 100g tootes: süsivesikud 6,14g; valgud 0,72g; rasvad 24,92g. Energiasisaldus: 251,7kcal (1038,7kJ) /100g. Pakend: 900 grammised pudelid. Majonees Provansaal Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, sinepipulber, sool 1,1%, vadakupulber, munapulber, paksendaja (modifitseeritud kartulitärklis, ksantaankummi), toiduäädikas, säilitusaine

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Aldehüüdid, ketoonid, karboksüülhapped, estrid

2. karboksüülrühm- karboksüülhappe funktsionaalrühm 3. aminohape- aminorühmaga asendatud karboksüülhape 4. amfoteersus- keemilise aine võime reageerida olenevalt tingimustest aluse või happena 5. Valemite kirjutamine, nimetuste andmine (ka sooladele). Reaktsioonivõrrandid: Hape + metall Hape + alus Hape + sool (karbonaat) 6. Äädikhape(etaanhape)- ei ole mürgine. Kasutatakse lahutsina nind paljude keemiasaaduste valmistamiseks. Toiduäädikas. Tekkimine: Veini käärimisel õhu käes oksüdeerub etanool veiniäädikaks. Valem: CH3COOH 7. Sipelghape- terava lõhna, ärritava toimega mürgine vedelik. Kasutatakse: keemiatööstuses.mesinikud kasutavad sipelghape kahjuritõrjeks. Leidub kõrvenõgestes ja sipelgas. Valem: HCOOH 8. Bensoehape (benseenkarboksüülhape)- aromaatne hape. Kasutatakse keemiatööstuses,toiduainetööstuses säilitusainena, rögalahtistav vahend. Valem: COOH 9

Keemia → Keemia
41 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Keemia - Orgaanilised ühendid ja nende omadused

Keemia - Orgaanilised ühendid ja nende omadused 1) Selgita mõisted: alkaani halogeenühendid e. halogenoalkaanid, alkoholid, eetrid, amiinid, alkaloidid, küllastumata ühendid, alkeen, alküünid, aldehüüd, ketoon, karboksüülhapped, areenid, vesinikside. · Alkaani halogeenühendid e. halogenoalkaanid ­ süsinik-halogeen sidet sisaldav orgaaniline ühend. · Alkohol ­ lämmastikaluste hulka kuuluvad keerulise struktuuriga looduslikud ühendid. · Eetrid ­ orgaaniline ühend üldnimega R - O - R. · Amiinid ­ ammoniaagi derivaat, kus vesiniku aatomi(te) asemel on orgaaniline rühm või rühmad. · Alkaloidid ­ lämmastikku sisaldavad, vees lahustumatud aluseliste omadustega ained. · Küllastumata ühendid ­ süsivesinik, mis sisaldab kordseid sidemeid. · Alkeen ­ süsivesinik, mille molekulis esineb kaksiksidemeid. · Alküünid ­ süsivesinik, mille molekulis esineb kolmiksidemeid. · Aldehüüd ­ süsivesinikust tuletatud ühend, mis sisaldab aldehüüdrühma ­ CHO. · Ke...

Keemia → Keemia
62 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Spikker

Mesinikud tarvitavad sipelghapet kahjuritõrjeks. Samuti nõgesekõrvetus ja sipelgahammustus. Metaanhape on lihtsaim karboksüülhape. Eripärast on see, et ta ilmutab ka aldehüüdide omadusi (nt on hea redutseerija). Niisiis on metaanhape karboksüülhape ja samas ka aldehüüd. Etaanhape ehk äädikhape on igapäevaelus kõige tuntum ja kasutatavam karboksüülhape. Pole mürgine. Veiniäädikas. Etaanhapet kasutatakse tööstuses lahustina ning paljude keemiasaaduste valmistamiseks. Toiduäädikas sisaldab 3-6% etaanhapet. Rasvhapped kitsamas tähenduses on looduslike rasvade koostises olevad monohapped, milles on üle kümne paarisarv süsinuku aatomi. Võivad olla küllastunud või küllastumata, tavaliselt on nende süsivesinikahel hargnemata. Rasvhapete (laiemas tähenduses) leelismetallide soolad lahustuvad vees hästi. Rasvhappeid toodetakse peamiselt taimeõlidest ja loomse rasva jääkidest, kokku mitu miljonit tonni aastas. Kosmeetikatööstuses, kangaste pehmendajana, plastide

Keemia → Keemia
137 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Majonees

Koostis: Taimneõli 50% (sellest 55% oliiviõli), vesi, suhkur, tärklis, sool (max. 1,5%), munakollasepulber, happesuse regulaatorid (äädikhape, sidrunhape), stabilisaatorid (ksantaankummi, guarkummi), säilitusained (kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat), sinepi lõhna- ja maitseaine, toiduvärv (beetakaroteen). Tarplani Kaubandus Majonees ,,Proventsiaal" Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, vadakupulber, munapulber, sool 1,1%, paksendajad (modif.tärklis, ksantaankummi), sinepipulber, toiduäädikas, happesuse regulaator (sidrunhape), säilitusained (kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat), toiduvärv (beetakaroteen). Jaani Majonees Provansaal Koostis: taimne õli, joogivesi, suhkur, paksendaja (modifitseeritud kartulitärklis), munakollasepulber, keedusool (max 1,2%), happesuse regulaator (äädikhape, sidrunhape), stabilisaatorid (ksantaankummi, guarkummi), säilitusained (kaaliumsorbaat, naatriumbensoaat), sinepi lõhna- ja maitseaine, toiduvärv (beetakaroteen). Felix Klassikaline Majonees

Toit → Toiduained
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Karboksüülhapped. Estrid ja amiidid.

kasutatakse keemiatööstuses. Mesinikud tarvitavad seda kahjuritõrjeks. Nõgesekõrvetus ja sipelgahammustus. Metaanhappe eripäraks on see, et ta ilmutab ka aldehüüdide omadusi (nt on hea redutseerija). Etaanhape ehk äädikhape (anioon: atsetaat) pole üldse mürgine. Veiniäädikas (veini käärimisel õhu käes oksüdeerub etanool etaanhappeks), lahusti tööstuses, keemiasaaduste valmistamine, sisaldub ka toiduäädikas. Veevaba äädikhape külmub +16C juures ning moodustab jäätaolisi läbipaistvaid kristalle, sellepärast nimetatakse kontsentreeritud äädikhapet (üle 99,5%) ka jää-äädikhappeks. Rasvhapped on looduslike rasvade koostises olevad monohapped, milles on üle kümne paarisarv süsiniku aatomi. Tavaliselt on nende süsivesinikahel hargnemata. Neid toodetakse peamiselt taimeõlidest ja loomse rasva jääkidest. Kosmeetikatööstus, seebid, kangaste pehmendaja, plastide lisand.

Keemia → Keemia
210 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

kasutada happemarinaadidevalmistamisel. Hapuained aitavad peaks seisuaeg kestma paarist tunnist lagundada sidekude (põhiline sitkuse tekitaja), mille tagajärjel mõne päevani. Paremaks ja ühtlasemaks liha muutub pehmemaks. Sellisteks aineteks on vein, õlu, maitsestumiseks tuleb mähkida liha rabarberi, õuna, sõstra, sidruni, laimi, apelsini, greibi või toidukilesse ning hoida ühtlasel ananassimahl, toiduäädikas, jogurt, piim, piimapulber, pett, keefir, temperatuuril (+2...+6ºC) kuni soovitud purustatud laagerdusastmeni, arvestades ka liha tomatid jne. Hapuainetega maitsestamisel/marineerimisel saame säilivusaega. Kui aega on napimalt, võime lisaks liha pehmusele ka kergelt marineerida liha paar tundi hapukama maitse (olenevalt kogusest)

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL Kristi Lember XIIÕA 1. Majonees provansaal. Tarplani Kaubanduse OÜ Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, sinepipulber, sool 1,1%, vadakupulber, munapulber, paksendaja ( modifitseeritud kartulitärklis, ksantaankummi), toiduäädikas, säilitusaine ( naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen) E415 ­ Ksantaankummi Kasutusala: Juurviljakonservid, salatikastmed, dzhemmid, marmelaadid, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
27
doc

Eestis tegutsevate kaubanduskettide iseloomustus

Tartu Kutsehariduskeskus Eestis tegutsevate kaubanduskettide iseloomustus Referaat Koostaja:Klaarika Leppik 2008 Sisukord lk 2 Sissejuhatus lk 3 ETK lk 4-7 Põlva Tarbjate Ühistu lk 8-10 Selver lk 11-14 Comarket lk 15 Rimi ja säästumarket lk 16 Prisma Peremarket lk 17-20 Maxima lk 21-22 Ektoni hulgikaubandus lk 23 Õiglase kaubanduse ajalugu lk 24 Kokkuvõtte lk 25 Kasutatud kirjandus lk 26 2 Kuigi Eesti majanduskasv on viimase 5-6 aasta jooksul olnud väga kiire, on Eesti Lääne-Euroopaga võrreldes siiski umbes poole vaesem. Eesti elanike sissetulek on umbes pool Lääne-Euroopa keskmisest, kuigi majanduskasv viima...

Õigus → Müügiõpetus ja...
215 allalaadimist
thumbnail
308
xlsx

Kokk tase 4 kalkulatsioonid-1

010 20 0.008 0.020 0.016 4 mugulsibul kg 0.010 16 0.008 0.019 0.016 5 tomatipasta kg 0.005 0.005 0.010 0.010 6 toiduõli kg 0.002 0.002 0.004 0.004 7 keedetud liha kg 0.020 0.020 0.040 0.040 8 lihapuljong l 0.170 0.170 0.340 0.340 9 lehtpetersell 0.000 0.000 0.000 10 3% toiduäädikas l 0.003 0.003 0.006 0.006 11 suhkur kg 0.005 0.005 0.010 0.010 12 hapukoor 20% kg 0.005 0.005 0.010 0.010 Kokku: 0.296 0.592 Mise en place: 1. Kaalu vajalik tooraine. 2. Eeltöötle köögiviljad. 3. Tükelda köögiviljad ühtlasteks 2 mm paksusteks ribadeks. 4. Tükelda liha ribadeks. Valmistamine 1

Toit → Toit ja toitumine
28 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun