Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Mis on ATH ja mida peaks sellest teadma? (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Mis on ATH ja mida peaks sellest teadma?
  • ATH on aktiivsus- ja tähelepanuhäire, levinum nimetus on hüperaktiivsus. Kasutatakse veel termineid üliaktiivsus või hüperkineetilisus. Inglise keeles on lühend ADHD.
  • See on psüühikahäire, mis esineb lapse- ja noorukieas ning põhjustab lapse erinevates tegevusvaldkondades toimetulekuraskusi (õppimine, suhltemine täiskasvanute ja eakaaslastega, huvialategevus). Tunnuseks on tähelepanu puudulikkus, motoorne üliaktiivsus ja impulsiivsus.
  • Poisse on 2-10 korda hüperaktiivsete seas rohkem, kui tüdrukuid.
  • Hüperaktiivsus ei kao elu jooksul, vaid vähestel need tunnusjooned taanduvad.
  • Täiskasvanueas on sümptomid samausugused. Probleeme tähelepanu koondamisega, enesekontrolliga, töö organiseerimisega ja ülemäärase aktiivsusega.

Aktiivsus- ja tähelepanuhäire jaguneb:
  • tähelepanematus - hajameelne, unistav, raske tähelepanu koondada ja instruktsioone järgida, rasked püsivust nõudvad tegevused, kõrvalised asjad juhivad kergesti tähelepanu kõrvale, halb mälu, unustab asju, rääkides jääb mulje, et ei kuule .
  • hüperaktiivsus ja kombineeritud tüüp – kärsitu, rahutu , püsimatu, nihelev, ei suuda paigal püsida, ei suuda vaikselt mängida, häälekalt ja pidevalt räägib, lärmab, mängus ei suuda oma korda oodata, impulsiivne , koguaeg tahab küsida või öelda midagi, segab jutule vahele, tegevus on ebajärjekindel ja jääb pooleli , ei lõpeta alustatud tegevust.

Lapsel võib hüperaktiivsusega samal ajal esineda käitumishäired. Ta võib valetada, hulkuda, olla ärevuses või depressioonis. Võivad esineda unehäired, kõne ja keele arenguhäired, liigutuste kohmakust ja agressiivsust.
ATH
Mis on ATH ja mida peaks sellest teadma #1 Mis on ATH ja mida peaks sellest teadma #2 Mis on ATH ja mida peaks sellest teadma #3
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2018-05-07 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 17 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor katrin30 Õppematerjali autor
Juhendmaterjal lapsevanemale, kelle on hüperaktiivsuse diagnoosiga laps

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
5
docx

Aktiivusus ja tähelepanuhäired

· Sea sisse kindel elurütm. ATH lastele on väga vaja selgeid piire: kindlaid reegleid hommikusel ärkamisel, söömisel, õppimisel, sõpradega kohtumisel, telekavaatamisel ja magamaminekul. · Varu aega. ATH lapsel vajavad pisut rohkem aega igapäevatoimetustega hakkamasaamisel. · Lapsevanemate põhimõtted kasvatuse osas peavad ühtima. Lapsel on väga raske aru saada, mida temalt nõutakse, kui isa keelab aga ema lubab. · Ära ole manipuleeritav. Kui midagi on otsustatud, siis peaks vanem endale kindlaks jääma. Lapse jaoks on segadust tekitav kui üks hetk ei lubata midagi, mõne aja pärast aga antakse alla ja lubatakse. · Õdedele-vendadele tuleb selgitada ATH lapse käitumist ja sellega seonduvat.Ka vastupidi, enne uue pereliikme sündimist vajab ATH laps põhjalikku selgitust ja ettevalmistamist

Õendus
thumbnail
44
rtf

AKTIIVSUS JA TÄHELEPANUHÄIRE

2 Enne kooliminekut ei osanud ma sellele eraldi tähelepanu pöörata. Esimestel kooliaastatel ei olnud see probleem nii märgatav. Võtsime abikaasaga teda sellisena nagu ta oli – elav ja aktiivne. Ise harjusin tasapisi teda jälgima ja taltsutama, kuigi teistel vanematel ja kõrvaltvaatajatel tekkis tihti küsimus, et kuidas ma püsimatu poisiga hakkama saan. Peale poja uurimist selgus, et tegu ei ole 100% ATH-ga. Probleemid, mida üritasin lahendada, tekkisid põhikooli 5-6klassis. Panin tähele, et õppimine tekitas raskusi. Probleemiks oli keskendumisraskused, iseseisevtöö ning alustatud tegevuse lõpuleviimine. Uurides selle kohta internetist, sattusin juhuslikult ATH-le ja avastasin, et seal leidub kasulikke nõuandeid ning õpetusi püsimatute laste aitamiseks. Keskendumisraskused on eelkõige takistuseks õppimisel ja uute teadmiste teada saamisel, mis on omakorda kogu hariduse omandamise alus.

Aktiviseerivad tegevused
thumbnail
5
docx

Hüperaktiivsus

3. Sümptomid ehk põhitunnused Hüperaktiivsuse sündroomi iseloomustab halvasti juhitav käitumine kombinatsioonis väljendunud tähelepanuhäirete ja püsimatusega ning sellise käitumise ajaline püsivus ja sõltumatus situatsioonidest. Üliaktiivsust põhjustavad täiesti ebaolulised seigad, mis teiste laste puhul üldse ei mõju. Laps liigutab pidevalt oma käsi või jalgu või niheleb toolil, ta peab olema pidevas liikumises. Ta muudab klassis oma istekohta suvalisel hetkel, kui ta peaks tegelikult istuma paigal. Ta räägib üleliia palju. Tal on raskusi oma järjekorra ootamisega. Ta segab vahele teiste juttudele ja mängudele. Ta leiab, et on raske teiste lastega hästi läbi saada. Tal on raskused koolis õppimisega. (7) Hüperkineetiline laps on sageli hoolimatu ja impulsiivne, temaga juhtub sageli õnnetusi ning pigem mõtlematuse kui sihiliku vastuhaku tõttu eksib kergesti distsipliininõuete vastu. Suhetes täiskasvanutega on selline laps

Lastekaitse
thumbnail
12
odt

Aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) sümptomitega lapse toetamine kodus, lasteaias ja koolis.

uuesti, kuna ta mõtleb, et keeld kehtis ainult rühmas ja see sama keeld ei kehti koridoris..Kui ATH laps mängib ja vanem soovib, et ta hakkaks oma mängu lõpetama, tuleb talle öelda konkreetselt, et hakka mängu lõpetama.ATH lapsel on 90 % koolis raskusi ­ õppimine on raskendatud, motoorika on nõrk, samuti ka kordinatsioon on kehv ning pisiosade kleepimine on ka raskendatud.Keele arengu osas on raskusi pikkade lausetest arusaamisega ­ kõne peaks olema lühike ja konkreetne. Käekiri on halb, matemaatikaga on raskusi, ülesandest võib aru saada aga ei oska seletada. HÜPERAKTIIVSUSE PÕHJUSED Peale hüperaktiivsuse on häirel ka teisi nimetusi - hüperkineetiline sündroom, kerge aju düsfunktsioon, minimaalne ajuhäire, tähelepanupuudulikkuse sündroom, lapsepõlve tähelepanu defitsiidi häire, aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH). Hüperaktiivsuse põhjusi on otsinud paljud erinevate maade teadlased

Pedagoogika



Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun