Lollo rosso Päritolu Lollo rosso on vahemere päritolu Tõelised selle kultuuri kummardajad on hollandlased ja prantslased kellede toiduratsioonis on ta esikohal. Käesoleval ajal on ta laialt levinud köögiviljakultuur eri maades, kus on pehme jahe ja niiske kliima. Vitamiinide sisaldus Toiteväärtus: Kiudainerikas, sisaldab K- ja C-vitamiini Ta sisaldab karotiini, vitamiine B1,B2,B6,C,PP,P,E,K, Retseptid Fetasalat 200 g Grüne Fee Lollo Rosso salatit 1 karp kirsstomateid või 4 väiksemat tomatit 0,5 tk Grüne Fee kurki 1 dl musti kivideta oliive 1 purk õlis säilitatud fetajuustu 1 pisike sibul KASTE: 1 sl õunaäädikat või 1,5 sl sidrunimahla näputäis purustatud musta pipart 3 sl fetajuustu säilitusõli 1 noaga peenestatud küüslauguküüs Rebi kätega salat tükkideks ja puista vaagnale. Lõika kurk juustuhöövliga õhukesteks laastudeks ja keera need rullideks. Lõika kirsstomatid pooleks, suuremad tomatid
.................... 18 LAUA EELKATTESKEEM...................................................................................................................... 19 2 MENÜÜ Broilerifilee ja köögiviljadega täidetud sampinjonikübarad salatipadjal (sampinjonid, broilerifilee, mugulsibul, kirsstomat, sulatatud juust, juust, lollo rosso salat, kurk, balsami äädikas, oliiviõli) Praetud lõhe valge veini kastmega,banaaniriis porrukuues ja soe aedvili (lõhefilee, valge vein, till, sidrun, basmati riis, banaan, punane paprika, kõrvits, porru) Sokolaadi jogurtimousse maasikakastmega (tume sokolaad, kohv, maitsestamata jogurt, vahukoor, fariinisuhkur, valge sokolaad, maasikas, meliss)
Säilitatakse jahedas ja niiskes Mahedamaitselised lehtköögiviljad Aedsalat Tuntumad teisendid lehtsalat ja peasalat Kõige varajasem Kasvavad põõsakujuliselt Säilitatakse jahedas ja niiskes Jääsalat ehk korepeasalat On peasalati alaliik Nime sai trantspordist jää peal Meenutab varajast valget peakapsast Krõmpsuvate mahlakate lehtedega Pea kaalub 0,6-0,8 kg Bataavia salat Prantsusmaalt pärist jääsalati alaliik Värvilt heledast tume punaseni (Lollo Rosso, Lollo Bianda) Lehed tugevad keerulised, paksud lihakad Kasutatakse toorsalatina Sobib väga hästi garneeringuks Võisalat ehk pehme peasalat Väike, ümar ja kergelt volditud pea Lehed on kollakas rohelised Võid meenutav tekstuur ja maitse Maheda maitsega Kasutatakse toorelt Rooma salat ehk Romaine Piklik ümar leivapätsi kujuline Lehed väga paksud ja kahvaturohelised Maitselt väga mahe Kasutatakse toorelt või keededult Tammelehesalat Lehed tammelehe kujulised
Erialane võõrsõnastik Bakaalkaup- toidukaup. Barista- kohvibaarmen. Beauf- veiseliha tatra moodi, roog toorest hakklihast. Beurre blanc- prantsuse võikaste. Bitkii- ümmargune hakkkotlet. Bocconcini- värske Mozzarella pallid. Bor- peeti sisaldav hapu köögivilja- ja lihasupp, Ukraina rahvustoit. Borokk- peedivedelikuga punaseks värvitud liha-v köögiviljaleem. Botvinja- kaljast, kalast ja aedviljast külm supp, millele lisatakse vähikaelu või krabitükikesi. Bouillabaisse- kala- ja mereannisupp. Brasserii- õllerestoran, õllebaar. Brie- hallitusjuustusort. Brokoli- kapsa teisend. Brõnsa- lambapiimjuust. Brändi- veini destilleerimisel saadud kange, konjakiga samaväärne alkohoolne jook. Brülee- vedeldatud pruunsuhkur magustoitude maitsestamiseks ja katmiseks. Brüsseli kapsas- rooskapsas. Bubert- piimast,jahust või mannast, suhkrust valmistatud ja vahustatud munadest magustoit. Bulett- lihapall ka juurvilj...
Köögiviljad · Mugulköögiviljad · Kapsasköögiviljad · Sibulköögiviljad · Lehtköögiviljad · Maitseköögiviljad · Dessertköögiviljad · Viliköögiviljad: - Tomatköögiviljad - Kõrvitsköögiviljad - Kaunviljad - Teraköögiviljad (suhkrumais) 1. Mugulköögiviljad taimed, mille maa-aluste võsude külge kujunevad lühenenud ja paksenenud varreosad ehk mugulad Nt: kartul, maa-pirn, bataat (magus kartul) 1.1. Kartul · On kõige tähtsam köögivili · On ükstähtsamaid C-vitamiini allikaid · Sügisene kartul sisaldab ~25mg % C-vitamiini, kevadine aga 5-6% · Sisaldab täisväärtuslikku valku tuberiini Liigitus: · Söögikartul peab olema heade maitseomadustega ja hästi pehmeks keema · Tehniline kartul kõrge tärklisesisaldusega · Universaalne kartul peab vastama nii söögi- kui ka...
Toiduks tarvitatakse rooma salatit enamasti toorelt Bataavia salat Lehed on väga krussis Võib olla nii punaka Bataavia salar sobib garneerimiseks ja salatiks. servadega, õhukesed, aga värvusega (tuntud Lollo küllaltki tugevad ja Rosso nime all) kui ka vastupidavad heleroheline. LEHTKÖÖGIVILJAD Fariza Imanova MK13-TE2 Tammelehesalat Lehed meenutavad üldise Lehed on tumerohelised, Sobib kasutamiseks
TALLINNA TEENINDUSKOOL Sören Sakkeus 011M Sõpruse Rimi Hüpermarket Praktikaaruanne Juhendaja:Külliki Türi TALLINN 2011 Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket SISUKORD SISUKORD.................................................................................................................................2 SISSEJUHATUS........................................................................................................................ 3 1.MÜÜGITÖÖ ALUSED........................................................................................................... 4 1.1TUTVUMINE KAUPLUSEGA........................................................................................ 4 1.2AJALOOLINE ÜLEVAADE JA ARENG............................................
tiheda leheroseti. Ta sarnaneb sügavrohelised, sisemised salatit enamasti toorelt. peasalatiga, ent on sellest heledamat värvi ja nende Keeduviljana kasutatakse koredam ja piklikuma kujuga. roots on kollane. teda nagu spinatit. Bataavia salat Rohelised mahlased lehed See salat võib olla nii punaka Bataavia salat sobib moodustavad koheva avatud värvusega (tuntud Lollo garneerimiseks ja salatiks. pea. Rosso nime all) kui ka heleroheline. Tammelehesalat Salatilehed on Lehed on tumerohelised, Sobib kasutamiseks tammelehekujulised. See on rohkem või vähem punase võileibadel, roogade väga dekoratiivne ja kohev varjundiga. kaunistamiseks ja
5. Kontrolli maitset. Serveerimine: 1. Temperatuuril 2-6 °C 2. Kaunistada pähklitükkide või õunaviiludega. TOIDU NIMETUS Caesari salat portsjoni kaal valmistatavaid g portsjoneid 120 kokku 6 Retsepti kaal Valmistamise kaal Toiduained Ühik 1 brutoKao % 1 neto 6 bruto 6 neto Erinev värske salat /Rooma, 1 frillis, lollo rosso vm/ kg 0.044 32 0.030 0.265 0.180 2 Kirsstomat kg 0.020 2 0.020 0.122 0.120 3 broilerifilee (jahutatud) kg 0.041 2 0.040 0.245 0.240 4 sool 0.000 0.000 0.000 5 must pipar 0.000 0.000 0.000 6 röstsai kg 0.011 5 0.010 0.063 0.060