Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Trikarboksüülhapete tsükkel (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kus - raku tsütoplasmas või mitokondri maatriksis emb-kumb?
  • Millised TCA tsükli produktid on raku jaoks energiakandjad?

Lõik failist

Trikarboksüülhapete tsükkel (TCA e.TKT)
TCA seosed raku teiste ainevahetusradadega
1. Andke seletus järgmistele mõistetele:
a. multiensüümkompleks - funktsionaalsed kompleksid, mis tekivad valkude
omavahelise seondumise tulemusena ja seda struktuuritasandit nimetatakse ka valgu
kvaternaarseks struktuuriks.
b. mitokondri maatriks - eukarüootide puhul funktsioneerib selles Krebsi tsükkel (seal toimub ka rasvhapete oksüdatsioon).
c. anaplerootne reaktsioon - TCA tsükli intermediaatide taastootmiseks – täiendatakse oksaalatsetaadi (ka malaadi) varu; taimedes, seentes ja bakterites konverteerib fosfoenüülpüruvaadi karboksülaas PEP oksaalatsetaadiks; loomades ( maksas , neerudes) on tähtsaim püruvaadi konversioon oksaalatsetaadiks.
d. glüoksülaadi tsükkel - aitab taimedel kasvada pimedas; toimub ka idanevates seemnetes,
Trikarboksüülhapete tsükkel #1 Trikarboksüülhapete tsükkel #2 Trikarboksüülhapete tsükkel #3
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-01-25 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 36 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Janka Õppematerjali autor
BIOKEEMIA

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
73
pdf

BIOKEEMIA harjutustunni küsimuste vastused II KT-ks

vaheproduktidest algavad osade aminohapete ja lipiidide sünteesirajad; Kergesti omastatavatel süsivesikute ülekülluse korral suunatakse ülejääk lipiidide sünteesile.; Süsivesinik on fotosünteesis esmane süsihappegaasi siduja. 3. Kas teate, miks glütseraldehüüd (C3) ja erütroos (C 4) ei esine tsüklilises vormis (hemiatsetaalina), samal ajal kui riboos (C5) ja glükoos ning teised heksoosid (C6) esinevad? Kolmest/neljast süsnikust koosnev tsükkel ei ole piisavalt püsiv. Sidemed kolmeses, neljases tsüklis on liiga suure pinge all ja seetõttu ei ole tekkiv ühend stabiilne. 4. Millised ühendid on hemiatsetaalid ja hemiketaalid? Lõpetage hemiatsetaali ja hemiketaali moodustumise reaktsioonide võrrandid. Selgitage nende reaktsioo- nide tähtsust suhkrute keemias. Hemiatsetaal ­ ühend, kus karbonüülrühmale on formaalselt lisatud ­OH, st (CHO-s on O asendatud OH-ga)

Biokeemia
thumbnail
32
docx

Biokeemia II EKSAMiks kordamine

elektroni ja pumbatakse välja 4 prootonit. Rotenoon on inhibiitor, ubikinooni konkurentne, ei võimalda kompleksil I siduda elektronide ülekandeahela järgmist mobiilset komponenti. Kompleks II ­ sisaldab 7-8 polüpeptiidi, FAD, 3Fe-S klastrit ja tsütokroomi b560. Suktsinaadi dehüdrogenaas. Ei toimu prootonite pumpamist. Kompleks III ­ sisaldab tsütokroomi b, tsütokroomi c1 ja Fe-S valku. Redokstsentriteks on kaks b tüüpi heemi. Kompeks III baasil toimub Q tsükkel ­ aluseks on ubikinoonilt pärit elektronide lahknemine kahte erinevat rada pidi. Kompleks IV ­ sisaldab tsütokroomi a, tsütokroomi a3 ja 2 Cu iooni sisaldavat tsentrit. Tsütokroomi c oksüdaas. Tema funktsiooniks on hapniku redutserimine tsütokroom c arvel. Elektronide pumpamine maatriksist membraanidevahelisse ruumi toimub kompleksides I,III ja IV. Olulised on ka NADH ja suktsinaat, CoQ ­ elektronide kandja, mis vahendab elektrone primaarsete

Biokeemia
thumbnail
12
pdf

Biokeemia II testiks

1. Tsitraaditsükkel on universaalne ja keskne kataboolne rada, milles süsivesikute, lipiidide ja valkude degradatsiooniproduktid oksüdeeritakse CO2-ks. Tsükli iga ringiga siseneb 2 atsüülrühma süsinikku CoA kujul ning lahkub 2 süsinikku CO2-na. Tsükli tinglikuks lähtepunktiks letakse atsetüül-CoA kondensatsiooni oksaalatsetaadiga, mille tulemusena moodustub tsitraat. Iga tsükkel produtseerib taandatud elektronikandjad, mille re-oksüdatsioon annab energia 1 ATP sünteesiks. Tsükli intermediaadid on biosünteesi lähteained. Eukarüootidel mitokondri maatriksis. TCA tsükli koht rakuenergeetikas. Universaalne katabolismirada, kus toimub süsivesikute, lipiidide ja valkude degradatsioon toodetud atsetüül-CoA lõplik oksüdeerimine CO2-ks. Produtseeritakse elektronikandjad NADH ja FADH2, mille

Biokeemia
thumbnail
18
docx

Biokeemia eksami variandid

6. Kirjeldage püruvaadi (struktuurivalem?) transformatsiooni radu anaeroobses keskkonnas ( millistes rakkudes toimuvad, millised on lõpp-produktid.) Otsustage ja põhjendage, kas neis protsesside püruvaat oksüdeerub või redutseerub. Anaeroobse glükolüüsi viimaseks etapiks on püruvaadi muutmine laktaadi dehüdrogenaasi vahendusel laktaadiks. Toimub lihaskoe rakkudes. Püruvaat redutseerub. 7. TCA tsükkel on aeroobne/anaeroobne (?) reaktsiooniahel, mis leiab aset raku (organell? kompartment?) mitokondri maatriksis ja mille ülesandeks rakus on vabastada suur osa eluks vajalikku energiat ja on mitmete oluliste anabolismireaktsioonide eelduseks. 8. Selgitage: a) milliseid protsesse tähistab termin oksüdatiivne fosforüleerimine üks olulisimaid biokeemilisi protsesse, mis võimaldab enamikul biosfääri organismidel

Biokeemia
thumbnail
15
doc

Metabolismi üldiseloomustus

TRIKARBOKSÜÜLHAPETE TSÜKKEL (TCC) EHK TSITRAADITSÜKKEL EHK KREBSI TSÜKKEL · Süsivesikute, lipiidide ja valkude täieliku oksüdatsiooni keskne ahel. · Tsükli iga ringiga siseneb kaks süsinikku KoA-ga seotud atsetüülrühma (CH3C0-) koostises ja lahkub kaks süsinikku - CO2-na. · Tsükli tinglikuks lähtepunktiks loetakse atsetüül-KoA kondensatsiooni oksaloatsetaadiga, mille tulemusel moodustub tsitraat (tsüklile nime andja). Iga ringi lõpuks oksaloatsetaat regenereerub. · Tsükkel produtseerib taandatud elektronkandjaid, mille reoksüdatsioon hingamisahelas annab energiat ATP sünteesiks. Iga ringiga produtseeritakse 1ATP, 3NADH ja 1FADH2. · Süsivesikud sisenevad tsüklisse üle püruvaadi, mis oksüdeeriva dekarboksüülimise tulemusena moodustab atsetüül-KoA. · Tsükli intermediaadid on tähtsad biosünteesi lähteained, mille varu vajab pidevalt täiendamist. · Tsükkel funktsioneerib raku mitokondri maatriksis.

Biokeemia
thumbnail
15
doc

Biokeemia - ensüümid, hormoonid, ainevahetusrajad ning süsivesikute ja rasvhapete oksüdatsioon

Ensüümid .. on bioloogilised katalüsaatorid, mille peamiseks ülesandeks elusorganismis on keemiliste reaktsioonide kiirendamine. .. on valgud ..ei saa käivitada termodünaamiliselt võimatut protsessi .. ei mõjuta reaktsiooni kulgemise suunda Ometi ensüümid kontrollivad ainevahetusprotsesside üldist suunda, sest nende aktiivsus sõltub organismi vajadusest ja ühed reaktsioonid ei kesta kogu aeg vaid muutuvad. Ensüümide katalüüsivõime aluseks on nende omadus alandada reaktsioonide aktivatsioonienergiat. Aktivatsioonienergia on energia, mis on vajalik reageerivate ainete ergastamiseks. Ensüümidele on iseloomulik spetsiifilisus:  Stereokeemiline spetsiifilisus (eristatakse D- ja L-isomeere)  Sidemespetsiifilisus (ensüümid võivad katalüüsida ainult teatud sidemete tekkimist ja lagunemist nt a1,4 glükosiidside)  Rühmaspetsiifilisus (kindla funktsionaalse rühmaga toimuvad reaktsioonid)  Absoluutne spetsiifilisus (eelnimet

Biokeemia
thumbnail
5
doc

BIOKEEMIA KORDAMISKÜSIMUSED JA VASTUSED

VI Suktsinaadi dehüdrogeenimine sukstinaadi dehüdrogenaasi vahendusel annab fumaraadi ja tekib FADH 2. Reaktsioon on pöörduv. VII Fumaraat hüdrateeritakse malaadiks ensüümi fumaraasi vahendusel. Reaktsioon on pöörduv. VIII Toimub malaadi dehüdrogeenimine, mille tulemusel regeneeritakse oksaloatsetaat ning toodetakse NADH. Ensüümiks on malaadi dehüdrogenaas. Reaktsioon on pöörduv. Oksaloatsetaat kondenseerub uue atsetüül-CoA molekuliga tsitraadiks ning algab uus tsükkel. 4. Millises vormis säilitatakse organismis rasvhappeid? Rasvhappeid säilitatakse inimorganismis triglütseriididena. Toidulipiidide seedimisest ja imendumisest pärinevad rasvhapped salvestatakse suures osas rasvkoe rakkudes ehk adipotsüütides triglütseriididena. Triglütseriidide lõhustumisel tekkinud rasvhapete edasisel oksüdatiivsel lõhustumisel saadakse atsetüül-CoA, mis protsessitakse edasi tsitraaditsüklis.

Biokeemia
thumbnail
9
docx

Biokeemia MLK6008 eksami küsimused

Toimub suktsinaadi dehüdrogeenimine annab fumaraadi ning tekib FADH2 b. Tsitraaditsükkel on seotud hingamisahelaga suktsinaadi kaudu 7) Fumaraadi konventeerumine malaadiks 8) Malaadi konventeerumine oksloatsetaadiks a. Toimub malaadi dehüdrogeenimine, mille tulemusel regenereeritakse oksaloatsetaat ning toodetakse NADH b. Oksaloatsetaat kondenseerub uue atsetüül-CoA molekuliga tsitaadiks ning algab uus tsükkel Tsitraaditükli regulatsioon Reguleeritakse vastavalt ATP vajadusele. Kui on piisavalt ATP ja NADH siis ei toimu aktiivset katabolismi. Tsükli toimumiseks eeldameet on oleams Oksaloatsetaat. Seda ainet aga kasutatakse aga ise erinevate ainete biosünteesiks. Tsüklit võetakse ka ns ühendeid välja ja sünteesitakse.Osaliselt saadakse Püruvaadist otse oksaloatsetaati. Seda saadakse püruvaadi karboniseermise läbi. 4. Millises vormis säilitatakse organismis rasvhappeid?

Biokeemia




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun