Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

TOIDUAINETE TAIMNE 
TOORE
MESI
Mesindusest üldiselt
•  Mesindus on  mesilaste pidamine
• Mesinduse eesmärk on mee ja 
mesindussaaduste saamine
• Mesinduse abil tõhustub põllu-, 
metsa- ja aiataimede tolmeldamine
• Mesindus on soovitatav 
mahepõllumajanduse haru
2
• Mesindussaadused on:  
mesi    
- õietolm 
- suir 
- vaha
- taruvaik 
- mesilasmürk 
- mesilasema toitepiim

3
• Mesindussaadusi kasutatakse:
- toiduainetena 
- ravimitena 
- kosmeetikatööstuses
- elektroonika- jt tööstusharudes
- restaureerimisetöödel

4
• Mesi: - nektar
- ensüümid
- õietolm
- süsivesikud
valgud
- mikroelemendid
- orgaanilised happed
- aromaatsed ühendid
mineraalained
- vitamiinid
- värvained
- flavonoidid (taimsed  pigmendid )

5
• Valminud mesi sisaldab: 
18 – 22% vett
6 – 10% sahharoosi
70 – 80% puu- ja 

viinamarjasuhkrut
6
Mee koostis
• Mesi – keeruline bioloogiline  saadus  
koosneb: 
Vasakule Paremale
TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #1 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #2 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #3 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #4 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #5 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #6 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #7 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #8 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #9 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #10 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #11 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #12 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #13 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #14 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #15 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #16 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #17 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #18 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #19 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #20 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #21 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #22 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #23 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #24 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #25 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #26 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #27 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #28 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #29 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #30 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #31 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #32 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #33 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - MESI #34
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 34 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2013-04-23 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 20 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor ukupilv Õppematerjali autor
esitlus meest

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

- kastmetele, - täidistele, - karridele, - hautistele. Viinamarjadest tehakse: - keedist, - zeleed. Sobivad hästi kokku linnu-, uluki- ja jäneseliha, kala ja mereandide, vasikamaksaga. Seemnetest valmistatakse toiduõli. Mitmel pool maailmas, näiteks Vietnamis ja Kesk-Aasia maades, süüakse ka viinapuulehti. Toiduainete taimne toore Kordamisküsimused IV (IX ­ XII loeng) 1. Marjakultuuride eelised võrreldes viljapuudega. - hakkavad vara saaki andma, - viljakandvus püsiv, - saagid ühtlased, - kerge paljundada, - leplikumad kasvutingimuste suhtes, - suurema kohanemisvõimega, - kannatavad vähem ilmakahjustuste all, - lihtsam hooldada, - ebaõnnestumise korral kahju väiksem,

Toiduained
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

Toiduainete taimne toore Kordamisküsimused IV 1. Marjakultuuride eelised võrreldes viljapuudega. Marjakultuuride eelised võrreldes viljapuudega : - hakkavad vara saaki andma - viljakandvus püsiv - saagid ühtlased - kerge paljundada - leplikumad kasvutingimuste suhtes - suurema kohanemisvõimega - kannatavad vähem ilmakahjustuste all - lihtsam hooldada - ebaõnnestumise korral kahju väiksem - marjakasvatus võimalik taastada lühikese ajaga 2. Tähtsaimad marjakultuurid Euroopas ja Eestis. Eestis ning mujal Euroopas tähtsaimad marjakultuurid on: - punane - must - valge sõstar 3. Sõstarde majanduslikult tasuv kandeiga. Majanduslikult tasuv kandeiga: - mustal sõstral kuni 12 aastat - punasel ja valge

Köögiviljandus
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

Juhendaja: Liina Maasik Mõdriku 2012 SISUKORD SISSEJUHATUS Oma õpimapis käsitlesin ma toidukaubatundmises õpitud teemasi. Tuues välja erinevate kaubagrupide tähtsamad omadused, liigid või sordid. Tööd teha oli huvitav aga üsna palju vaeva nõudev. Ma otsustasin seekord minna kergema vastupanuteed ning enamus, töös kasutatava materjali, otsisin interneti avarustest. 1. MESI, SUHKUR, SUHKRUASENDAJAD, SOOL. 1.1 Mesi Kõige varasematel aegadel oli mesi inimesel põhitoiduks. Enne suhkru kasutuseletulekut oli mesi ainus magus toiduaine ja maiustus. Ka hilisematel aegadel on mett hinnatud kui väärtuslikku toiduainet. Teda on tarvitatud värskelt, kuid kasutatud ka viina, likööri, siirupi, äädika jt valmistamiseks.

toiduainete sensoorse hindamise alused
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

surutakse umbes 60 °C kuumutatud piim suure survega läbi sõela, lõhustades rasvaosakesed väga väikeseks ja tekitades püsiva emulsiooni. Laap - noorte mäletsejate (vasika) maost saadav ensüüm, mis põhjustab piima kalgendumise ja juustumassi moodustumis, kasutatakse juustutööstuses, tänapäeval kasutatakse enamasti mikrobioloogilist juuretist. Normaliseerimine - piima rasvaprotsendi viimine ettenähtud tasemele, toimub rasvata piima ehk lõssi lisamisega. 16. Mesi. Kuumutamistemperatuur. Mesi - kõrge väärtusega, organismi poolt hästi omastatav toiduaine, koostisest 75% moodustavad suhkrud, kuulub loomsete toiduainete hulka, tooraineks õiemahl (nektar) või muud taimeeritised, mille mesilased on kogunud, on antibiootiliste omadustega, takistab bakterite kasvu, tugevdab närvisüsteemi, soodustab ainevahetusprotsesse, alandab vererõhku, soodustab vereloomet, seedetrakti tööd, haavade paranemist, tõstab organismi kaitsevõimet nakkushaiguste vastu

Toit ja toitumine



Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun