Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Palmiõli (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


Palmiõli
Merli   Pilter  KO-14
Eristatakse:
● Palmiõli
● Palmituumaõli ( palm  kemel oil)
Palmiõli
Saadakse enamasti Aafrika õlipalmi (elalis 
guinensis) punaka  viljaliha  massist, vähem 
ka Ameerika õlipalmi (elalis olifera) 
viljalihast.
Õli värvus:
Palmiõlil on spetsiifiline punakas värvus, 
mis tuleneb palmi viljaliha beeta- karoteeni  
rikkusest.
Palmituumaõlil sellist punakat värvust pole, 
sest palmivilja  seeme  ei sisalda beeta-
karoteeni.
Õli tootmine:
100kg palmiviljast õnnestub keskmiselt 
saada 22 kg palmiõli ja vaid 1,6 kg 
palmituumaõli.
Õlipalmide  istandused :
Indoneesias tavatsetakse  troopiline  mets 
hävitada ja  asendada  see palmiõli tootvate 
istandustega. See aga suurendab oluliselt 
kasvuhoonegaaside emissiooni atmosfääri. 
Kui palmiõli tootmine jätkub samasuguse 
tempoga, nagu praegu, siis on 15 a. pärast 
Indoneesia troopiline mets hävitatud.
Palmiõli kasutatakse:
● huulepulkades
●  kreemides
● seepides
● paljudes toiduainetes( nt.  šokolaad )
● šampoonides
● puhastusvahendites
● hambapastas
● autokütuses (biodiisli lähteainena levinud)
Suuremat osa ülemaailmselt kasutatavast 
palmiõlist kasutatakse toiduainetööstuses 
ja biokütuse valmistamiseks.
Greenpeaci andmetel  kulutab  üks 
rahvusvaheliselt tegutsev toidukontsern 
aastas umbes 330000 tonni palmiõli 
maiustustetootmiseks.
Võrdlus:
Pilt on üsna erinev ka rasvhapete liigitust vaadates:
Palmiõli
Punakas palmiõli(mis on tihtipeale 
hüdrogeenitud) pole paraku tervislik 
alternatiiv taimeõlidele.
Hüdrogeenitud tähendab, et küllastumata  rasvhapped  
muudetakse küllastunud rasvhapeteks. Paha-paha!!!
Samuti tehakse palmiõliga muid 
trikke:

● Tihtipeale võetakse ette  rafineerimine  
(eraldatakse vabad rasvhapped), mille 
käigus kaob õlil punakas värv ja 
spetsiifiline lõhn.
Töötlemine:
Palmiõli lõhutakse kristalliseerumise ja eraldumise teel 
tahkeks  ja vedelaks, järgneb rida töötlemist, kuumutamist 
ja filtreerimist, mille käigus vahesaadust kurnatakse ja 
pleegitatakse. Lõpuakordiks on füüsiline rafineerimine, 
mis eemaldab viimasegi lõhna ja värvuse. Tulemuseks on 
midagi, mis ei ole mõeldud toiduainetööstuses 
kasutamiseks.
Aga…
...paraku suudetakse ka seda õli 
lisatöötluse tulemusel palmioleiiniks 
pöörata ja ikkagi toidutegemisse edasi 
suunata.
Palmituumaõli
Palmituumaõli on toatemperatuuril pooltahke. 
Erinevalt palmiõlist sisaldab rohkelt 
lauriinhapet, mis tõstab üldkolesterooli taset.
Lauriinhape suurendab kõrge tihedusega 
lipoproteiini ehk “hea kolesterooli” taset, mis 
omakorda aterosklerootilist riski maandada.
Soovitus:
Kui juba palmiõli osta (kui võimalik, vali 
siiski pigem palmituumaõli), siis eelista 
pigem punast virgin palmiõli, mis on 
suurepärane  E-vitamiini allikas. Ja eelista 
Aafrika päritolu Aasiale, sest  Aasia  päritolu 
palmiõli tootmine on sealsele keskkonnale 
meeletult laastav.
Tänan  tähelepanu eest!

Document Outline

  • Slide 1
  • Eristatakse:
  • Palmiõli
  • Õli värvus:
  • Õli tootmine:
Vasakule Paremale
Palmiõli #1 Palmiõli #2 Palmiõli #3 Palmiõli #4 Palmiõli #5 Palmiõli #6 Palmiõli #7 Palmiõli #8 Palmiõli #9 Palmiõli #10 Palmiõli #11 Palmiõli #12 Palmiõli #13 Palmiõli #14 Palmiõli #15 Palmiõli #16 Palmiõli #17 Palmiõli #18
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 18 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-03-03 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 3 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor merlipilter Õppematerjali autor

Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun