Palmiõli
Merli Pilter KO-14
Eristatakse:
● Palmiõli
● Palmituumaõli (
palm kemel oil)
Palmiõli
Saadakse enamasti Aafrika õlipalmi (elalis
guinensis) punaka
viljaliha massist, vähem
ka Ameerika õlipalmi (elalis olifera)
viljalihast.
Õli värvus:
Palmiõlil on spetsiifiline punakas värvus,
mis tuleneb palmi viljaliha beeta-
karoteeni rikkusest.
Palmituumaõlil sellist punakat värvust pole,
sest palmivilja
seeme ei sisalda beeta-
karoteeni.
Õli tootmine:
100kg palmiviljast õnnestub keskmiselt
saada 22 kg palmiõli ja vaid 1,6 kg
palmituumaõli.
Õlipalmide istandused :
Indoneesias tavatsetakse
troopiline mets
hävitada ja
asendada see palmiõli tootvate
istandustega. See aga suurendab oluliselt
kasvuhoonegaaside emissiooni atmosfääri.
Kui palmiõli tootmine jätkub samasuguse
tempoga, nagu praegu, siis on 15 a. pärast
Indoneesia troopiline mets hävitatud.
Palmiõli kasutatakse:
● huulepulkades
●
kreemides ● seepides
● paljudes toiduainetes( nt.
šokolaad )
● šampoonides
● puhastusvahendites
● hambapastas
● autokütuses (biodiisli lähteainena levinud)
Suuremat osa ülemaailmselt kasutatavast
palmiõlist kasutatakse toiduainetööstuses
ja biokütuse valmistamiseks.
Greenpeaci andmetel
kulutab üks
rahvusvaheliselt tegutsev toidukontsern
aastas umbes 330000 tonni palmiõli
maiustustetootmiseks.
Võrdlus:
Pilt on üsna erinev ka rasvhapete liigitust vaadates:Palmiõli
Punakas palmiõli(mis on tihtipeale
hüdrogeenitud) pole paraku tervislik
alternatiiv taimeõlidele.
Hüdrogeenitud tähendab, et küllastumata
rasvhapped muudetakse küllastunud rasvhapeteks. Paha-paha!!!
Samuti tehakse palmiõliga muid
trikke:
● Tihtipeale võetakse ette
rafineerimine
(eraldatakse vabad rasvhapped), mille
käigus kaob õlil punakas värv ja
spetsiifiline lõhn.
Töötlemine:
Palmiõli lõhutakse kristalliseerumise ja eraldumise teel
tahkeks ja vedelaks, järgneb rida töötlemist, kuumutamist
ja filtreerimist, mille käigus vahesaadust kurnatakse ja
pleegitatakse. Lõpuakordiks on füüsiline rafineerimine,
mis eemaldab viimasegi lõhna ja värvuse. Tulemuseks on
midagi, mis ei ole mõeldud toiduainetööstuses
kasutamiseks.
Aga…
...paraku suudetakse ka seda õli
lisatöötluse tulemusel palmioleiiniks
pöörata ja ikkagi toidutegemisse edasi
suunata.
Palmituumaõli
Palmituumaõli on toatemperatuuril pooltahke.
Erinevalt palmiõlist sisaldab rohkelt
lauriinhapet, mis tõstab üldkolesterooli taset.
Lauriinhape suurendab kõrge tihedusega
lipoproteiini ehk “hea kolesterooli” taset, mis
omakorda aterosklerootilist riski maandada.
Soovitus:
Kui juba palmiõli osta (kui võimalik, vali
siiski pigem palmituumaõli), siis eelista
pigem punast virgin palmiõli, mis on
suurepärane E-vitamiini allikas. Ja eelista
Aafrika päritolu Aasiale, sest
Aasia päritolu
palmiõli tootmine on sealsele keskkonnale
meeletult laastav.
Tänan tähelepanu eest!
- Slide 1
- Eristatakse:
- Palmiõli
- Õli värvus:
- Õli tootmine:
Kõik kommentaarid