Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest ja mõjust nahale (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kui tihti kaustad meigivahendeid?
  • Missuguseid meigi tooteid kasutad igapäevaselt?
  • Milline on sinu nahk?
  • Mida arvestad kosmeetikatooteid ostes?
  • Milliseid meigitooteid kasutate igapäevaselt ise ja töös?
  • Mida soovitate jälgida ripsmetušši ja jumestuskreemi valides?
  • Milliseid probleeme võib silmadele põhjustada mittesobiv ripsmetušš?

Lõik failist

Gustav Adolfi Gümnaasium
Uurimistöö
Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest
ja mõjust nahale
Koostaja ...
Klass...
Juhendaja ...
Tallinn 2013

Sisukord


Sissejuhatus 4
1TEOREETILINE TAUST 5
1.1Kosmeetika ajalugu 5
1.1.1Egiptus 5
1.1.2Kosmeetika kandumine naaberriikidesse 6
1.1.3Kosmeetika 16. sajandist tänapäevani 6
1.2Nahatüübid 7
1.2.1Normaalne 7
1.2.2Rasune 8
1.2.3Kuiv 8
1.2.4Kombineeritud 8
1.3Meigitoodete koostis 9
1.3.1Parabeenid 9
1.3.2Alkohol 10
1.3.3Naatriumühend 10
1.3.4Aroomid 11
1.3.5Mineraalõlid ( kütused ) 11
1.4Mineraal kosmeetika 11
1.5Orgaaniline kosmeetika 12
2UURIMUS 13
2.1Metoodika 13
2.1.1Õpilaste küsitlus 13
2.1.2Katse 18
2.1.3Kosmeetikute küsitlus 19
2.2Analüüs 20
2.3Järeldus 20
3KOKKUVÕTE 21
4KASUTATUD KIRJANDUS 22



Sissejuhatus


Meigitooted on ained, millega inimesed värvivad oma nägu (huuli, silmi) selleks, et näha välja atraktiivsemad või muuta oma välimust (Macmillan Publisher , 2009-2013). Teaduse ja tehnika arenedes on toimunud suured muutused ka kosmeetikatööstuses. Meigitooteid kasutatakse aina rohkem ja enamasti teadmata, millised tooted võivad olla kahjuliku mõjuga nahale.
Uurimistöö, teemal „Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest ja mõjust nahale“, uurib kosmeetika negatiivseid omadusi ja inimeste teadlikkust meigitoodete koostisest. Selleks viiakse praktilises osas läbi ankeetküsitlus GAG-s õppivate 10.-12.klassi tütarlaste seas (vt. Lisa 1), nädalane katse nelja neiuga ja internetipõhine küsitlus kosmeetikutega. Teoreetilises osas kasutab autor dokumendianalüüsi ja kirjutab kosmeetika ajaloost, koostisainetest, nahatüüpidest ning mineraalkosmeetikast.
Teema valik on langetatud peamiselt autori suurest isiklikust huvist arendada ennast ja tõsta teiste teadlikkust antud valdkonnas. Uurimistöö eesmärgiks on teadvustada inimesi meigitoodetes sisalduvatest ainetest ning nende mõjust tervisele.
Antud uurimistöö hüpoteesideks on:
  • GAG gümnaasiumi õpilased ei ole teadlikud erinevates kosmeetikavahendites sisalduvate kemikaalide mõjust nahale.
  • Mõned meigitooted on nahale ohtlikud ning võivad põhjustada erinevaid kahjustusi/haigusi.
  • TEOREETILINE TAUST

  • Kosmeetika ajalugu

  • Egiptus


    Kosmeetikatoodete kasutamine sai alguse juba iidsetest kultuuridest ning on saanud lahutamatuks osaks meie elus. Tänapäeval on see jõudnud nii kaugele, et sellest on raske mööda vaadata. Isegi televiisoris on tehtud enamikele meik, et muuta neid vaatajatele atraktiivsemateks. Kosmeetikatööstusel pole, aga alati nii hästi
  • Vasakule Paremale
    Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #1 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #2 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #3 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #4 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #5 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #6 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #7 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #8 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #9 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #10 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #11 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #12 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #13 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #14 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #15 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #16 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #17 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #18 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #19 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #20 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #21 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #22 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #23 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #24 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #25 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #26 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #27 Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest-ja mõjust nahale #28
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 28 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2015-01-21 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 39 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor roositydruk5 Õppematerjali autor
    Sissejuhatus
    Meigitooted on ained, millega inimesed värvivad oma nägu (huuli, silmi) selleks, et näha välja atraktiivsemad või muuta oma välimust (Macmillan Publisher, 2009-2013). Teaduse ja tehnika arenedes on toimunud suured muutused ka kosmeetikatööstuses. Meigitooteid kasutatakse aina rohkem ja enamasti teadmata, millised tooted võivad olla kahjuliku mõjuga nahale.
    Uurimistöö, teemal „Gustav Adolfi Gümnaasiumi gümnaasiumi õpilaste teadlikkus meigitoodete koostisest ja mõjust nahale“, uurib kosmeetika negatiivseid omadusi ja inimeste teadlikkust meigitoodete koostisest. Selleks viiakse praktilises osas läbi ankeetküsitlus GAG-s õppivate 10.-12.klassi tütarlaste seas (vt. Lisa 1), nädalane katse nelja neiuga ja internetipõhine küsitlus kosmeetikutega. Teoreetilises osas kasutab autor dokumendianalüüsi ja kirjutab kosmeetika ajaloost, koostisainetest, nahatüüpidest ning mineraalkosmeetikast.
    Teema valik on langetatud peamiselt autori suurest isiklikust huvist arendada ennast ja tõsta teiste teadlikkust antud valdkonnas. Uurimistöö eesmärgiks on teadvustada inimesi meigitoodetes sisalduvatest ainetest ning nende mõjust tervisele.
    Antud uurimistöö hüpoteesideks on:
    1. GAG gümnaasiumi õpilased ei ole teadlikud erinevates kosmeetikavahendites sisalduvate kemikaalide mõjust nahale.
    2. Mõned meigitooted on nahale ohtlikud ning võivad põhjustada erinevaid kahjustusi/haigusi.

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    18
    docx

    KAHJULIKUD KOSMEETIKATOOTED

    Referaadi teemaks valisin kahjulikud kosmeetikatooted, kuna paljud meist kasutavad seda igapäevaselt ning ei tea kuigi palju sellega kaasnevatest ohtudest. Ilutooteid kasutavad igas vanuses inimesed, et paremad välja näha. Näiteks määritakse ennast kokku keha,-käte,-ja jalakreemidega, pannakse juustesse geeli/lakki ning kasutatakse meigitooteid. Aga kas kasutatakse ikka õigeid produkte? Kas kasutusviis on õige? Referaadi eesmärgiks on välja selgitada, milliseid aineid kindlasti nahale panna ei tohiks. Järgnevalt uurin välja, mis kosmeetika on kahjulik ja milliseid tooteid tuleks vältida. 3 1. KOSMEETIKA Eesti turule jõuab aastas umbes 10 000 kosmeetikatoote ringis. Kuigi kosmeetikatoodete ohutuse eest vastutavad tootja ja importija, soovitab Terviseamet tarbijatel enne ostmist kaubaga kindlasti põhjalikult tutvuda. Vastavalt rahvatervise seadusele on tootja, kes valmistab Eestis kosmeetikatooteid või laseb

    Kosmeetika
    thumbnail
    9
    pdf

    Kahjulikud kosmeetikatooted

    Kosmeetikatooteid kasutatakse tänapäeval väga palju ja tihti ei teata nendega kaasnevaid ohte.Üha enam ja enam kasutavad igasuguses vanuses inimesed kosmeetikat, et paremad välja näha. Näiteks kehaspreid, näokreemid, jumestuskreemid ja dusigeelid. Aga kas kasutatakse ikka õigeid tooteid, mis algul näivad head, kuid protsess on pikaajaline ja lõpuks on võimatu taastada korras ja tervislik nahk. Referaadi eesmärk on, et selgitada välja mida inimesed oma nahale panna ei tohiks ja kuidas nahk sellele reageerib. Järgnevalt uurin välja, mis kosmeetika on kahjulik, milliseid ained tuleks vältida ja mis on kahjuliku kosmeetika tagajärg. 3 2. Kahjulik kosmeetika Eestisse jõuab aastas umbes 10 000 kosmeetikatoodet. See, et nende toodete tervisehoiu eest vastutavad tootjad, soovitab siiski Terviseamet inimestel nendega enne ostmist tutvuda.(Terviseamet, 2012)

    Kosmeetika
    thumbnail
    9
    docx

    KAHJULIKUD KOSMEETIKATOOTED

    Referaadi teemaks valisin kahjulikud kosmeetikatooted, kuna paljud meist kasutavad seda igapäevaselt ning ei tea kuigi palju sellega kaasnevatest ohtudest. Ilutooteid kasutavad igas vanuses inimesed, et paremad välja näha. Näiteks määritakse ennast kokku keha,-käte,-ja jalakreemidega, pannakse juustesse geeli/lakki ning kasutatakse meigitooteid. Aga kas kasutatakse ikka õigeid produkte? Kas kasutusviis on õige? Referaadi eesmärgiks on välja selgitada, milliseid aineid kindlasti nahale panna ei tohiks. Järgnevalt uurin välja, mis kosmeetika on kahjulik ja milliseid tooteid tuleks vältida. 3 1. KOSMEETIKA Eesti turule jõuab aastas umbes 10 000 kosmeetikatoote ringis. Kuigi kosmeetikatoodete ohutuse eest vastutavad tootja ja importija, soovitab Terviseamet tarbijatel enne ostmist kaubaga kindlasti põhjalikult tutvuda. Vastavalt rahvatervise seadusele on tootja, kes valmistab Eestis kosmeetikatooteid või laseb

    Iluteenindus
    thumbnail
    88
    docx

    Laiatarbe näokreemid ja kasutajate teadlikkus

    Eesti Esimene Erakosmeetikakool Rahvusvaheline CIDESCO-kool Kristiina Meentalo Laiatarbe näokreemid ja kasutaja teadlikkus Kursusetöö Juhendaja: Sirje Tammeoks Tallinn 2015 Eesti Esimene Erakosmeetikakool Kristiina Meentalo Rahvusvaheline CIDESCO-kool 52. grupp SISUKORD SUMMARY....................................................................................................

    Iluteenindus
    thumbnail
    126
    ppt

    Kosmeetikakaubad

    Kosmeetikakaubad Maire Kask Liigitus  Hügieeniline kosmeetika õpetab inimest oma keha eest hoolitsema  Dekoratiivkosmeetika aitab inimese välimust korrigeerida Inimese nahk Naha funktsioonid  Kaitseb inimest välismõjude eest  Kaitseb alumisi kudesid  Osaleb organismi soojusregulatsioonis ja on verevarulaks  On erituselund  On puutemeeleelund Naha kihid  marrasknahk ehk epidermis  pärisnahk ehk dermis  alusnahk ehk subkuutis Naha koostis  tekised e derivaadid - näärmed, karvad ja küüned  melaniin – pigment, mustjaspruun värvaine; kaitseb nahka ultraviolettkiirguse edasise mõju eest  keratiin ehk sarvaine Nahanäärmed  Higinäärmed -merokriinsed osalevad soojusregulatsioonis - apokriinsed toodavad tugevalõhnalist eritist  Rasunäärmed - hoiavad naha väliskihi vajalikul määral rasvasena – hüdrofoobsena  Rasunäärmete ummistumisel tekkinud põletikku nimetatakse akneks

    Keemia
    thumbnail
    12
    pdf

    Kahjulikud ained kosmeetikas

    ACETALDEHYDE ­ Atseetaldehüüd Küünepalsamites kasutatakse. Ohtlik sagedasel tarbimisel ­ vähki tekitav aine. DIAZOLIDINYL UREA- Diazolidinüül karbamiid. Kasutatakse antiseptikuna. Võib eraldada formaldehüüdi, mis on väga mürgine. DIETHANOLAMINE (DEA)- Dietanoolamiin. Kasutatakse laialdaselt selle aine emulgeeriva ja vahutava toime pärast. On seostatud allergiliste reaktsioonide ja silmaärritustega. DIMETHICONE- Dimetikon Niisutamiseks kasutatav silikoon, mis tekitab nahale sellise kihi, mis ei lase nahal hingata ega jääkaineid väljutada. Kui seda ainet sisaldavat toodet palju kasutada, võib see koguneda maksa ja lümfisõlmedesse ning lõpuks kasvajaid moodustada. On leitud: kreemides ja kehaemulsioonides. 1,4-DIOXANE- 1,4-dioksaan Kantserogeenne aine, mis kergesti imendub nahka. Võib tekitada silma- ja nahaärritust ning kahjustada närvisüsteemi, maksa ja neere. On leitud: sampoonides, dusigeelides,

    Iluteenindus
    thumbnail
    18
    docx

    Ohtlikud ained kosmeetikatoodetes

    säilitusainetena". Ka võib leida kirjeldust "deriveeritud" (mingist looduslikust ainest), mis tähendab, et on toimunud keemiline protsess, mille tulemuseks on mingi aine ning see ei ole enam "looduslik". Põhjus, miks kosmeetikatööstus sünteetilisi aineid kasutab on see, et need on väga odavad. Samas väidetakse, et nende kogus tootes on väga väike ning seetõttu ka ohutu. Mõni aasta tagasi tehtud uuringud näitasid, et keskmine naine paneb oma nahale 126-175 erinevat kemikaali päevas. Kuni 60% imendub sellest organismi. Kosmeetikatooteid tehakse palju ka lastele. Kas need on tegelikult ohutud? Kahjuks mitte. Mida võib sisaldada näiteks beebide talk? Kõik oleneb tootjast, kuid üks variant on selline: talk, zea mais, lõhnaaine. Talk ehk magneesiumsilikaat on paakumisvastane aine ja sellel on potentsiaalne mõju vähi tekkele (kõhu ja munasarja), köhale, oksendamisele, hingamisprobleemidele, kasvajatele ja kõhuprobleemidele.

    Iluteenindus
    thumbnail
    11
    doc

    Kosmeetikas kasutatavad vahendid

    parandab nende kohevust ning muudab nad kergemaks, säravamaks jne. JUUKSEVÄRV Värvib juukseid. KAMMIMIST HÕLBUSTAV AINE Vähendab või väldib juuste pinna muutustest või kahjustustest tingitud juuste kokkukeerdumist ja hõlbustab kammimist. KELAATIVAINE Moodustab metallüoonidega reageerides komplekse, mis muudavad kosmeetikavahendite stabiilsust ja/või välimust. KELMETEKITI Tekitab nahale, juustele või küüntele kandmisel ühtlase kelme. KERATOLÜÜT Aitab eemaldada stratum corneum'i (sarvkihi) surnud rakkusid. KOOTAV AINE Põhjustab naha kokkutõmbumist. KORROSIOONIVASTANE AINE Aitab vältida pakendi korrosiooni. KOSMEETILINE VÄRVAINE Annab kosmeetikavahendile ja/või nahale ja/või nahamanustele värvuse. Kõik loetletud värvained on ained, mis on kantud kasutamiseks lubatud värvainete nimekirja (vt kosmeetikavahendite direktiivi IV lisa).

    Keemia




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun