Elusorganismi peamised ehitusmaterjalid on sahhariidid , rasvad ja valgud .Sahhariidid=s�sivesikud,koosnevad s�sinikust,vesinikust ja hapnikust. nagu vee molekuliski. Suhkrud on v�iksema molekuliga sahhariidid, mis lahustuvad h�sti vees Gl� koosi valemiga C6H12O6 leidub viinamarjades, mist�ttu teda nimetatakse ka viinamarjasuhkruks. Gl�koos on m�rudam kui tavaline suhkur. Fruktoos C6H12O6on teistsuguse struktuuriga kui gl�koos. Fruktoosi leidub puuviljades =puuviljasuhkur. Fruktoos on k�ige magusam suhkur. Sahharoosi valem on C12H22O11. Kliister on valge pulbriline aine, mis k�lmas vees ei lahustu, kuumas vees moodustab paksu h�guse lahuse. T�sklis on taimedes peamiseks varuaineks, mis koguneb juurikatesse ja seemnetesse ja vartesse. Tselluloos on teine t�htis looduslik pol�meerne sahhariid.Tselluloosi summaarne valem on C6H12O5. Tselluloos on keemiliselt vastupidav ja loomad seda seedida ei saa . Tema molekuli l�hustavad bakterid ja seenekesed. Tselluloos on organismis konstruktsioonimaterjal. tselluloosirikkamad materjalid on ntks puuvill .RAsvad on tekkinud gl�tseroolist ja rasvhapetest. Rasvhapped on pika s�sivesinikahelaga karboks��lhapped. Rasvu
Eluks olulisemad süsinukuühendid Kõik elusorganismid koosnevad süsikukuühenditest, mida võib elusorganismides olla väga palju liike. Kolm süsinikuühendite liiki on aga eluks eriti tähtsad, kuna nad on elusorganismi peamised ehitusmaterjalid ja toitained. Need on sahhariidid ehk süsivesikud, rasvad ja valgud. Sahhariidid koosnevad süsinikust, vesinikust ja hapnikust.Väiksema molekuliga sahhariide, mis on magusad ja lahustuvad hästi vees, nimetatakse suhkruteks.Kõik suhkrud on valged kristalsed ained. Suure kontsentratsiooniga suhkrulahuseid nimetatakse siirupiteks. Sahhariidid on veesõbralikud ained. Glükoos on üks tähtsamaid suhkruid. Glükoosi leidub paljudes taimedes, eriti viinamarjades, mistõttu teda nimetatakse ka viinamarjasuhkruks.Glükoos pole nii magus kui tavaline suhkur, kuid käärib lahustes väga hästi ja on tähtis toitaine. Glükoosi lisatakse ka mõrudele ravimitele, et maitset paremaks muuta. Fruktoos ehk puuv
Kõik kommentaarid