Ühe versiooni kohaselt peetakse selle kunsti avastajaks koguni iiri pühakut Patrick`ut. Kindel on, et esimesteks destilleerimiskohtadeks olid kloostrid ja destilleerimiskunsti alguseks Euroopas võib lugeda ajavahemikku V-VII sajand. 15. sajandil müüdi Itaalias alkoholi eluvee, Aqua Vitae nime all kui arstirohtu. Dzinni ristiisaks tulebki tunnistada 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud väljapaistev õppejõud ja arst, doktor Franciscus de la Boë. Rääkides aga dzinni nimest tuleb märkida, et hollandlaste kõnepruugis teisenes prantsusekeelne geniévre (kadakas) genever' iks, mille inglased hiljem omakorda gini`iks mugandasid. Dzinnil on enam kui värvikas ajalugu, millele pani aluse hollandlane William III, kes 1689. aastal Inglise troonile istudes tõi kaasa ka oma dzinnilemb...
Mahlad jaotatakse: värskelt pressitud mahlad, pudelitesse või purkidesse vinnitud mahlad. Mahlad jagunevad : pressitud mahl puuviljadest või marjadest, mahl konserteeritud mahlast (lahjendamine kvalideetse veega), täismahl on identne viljadesst ja marjadest pressitud mahlad, ei lisata lisaaineid. Nektarite täismahl sisaldus on 25-50% ülejäänud on vesi. Mahlajoogid on nektaritest veel lahjemad. Karastusjoogid enimtundud apelsinimaitselised, sidrunimaitselised, greipimaitselised, toonikud ning laimimaitselised. Kali on käärimise teel saadud alkoholi vaba jook. Energiajoogid on vitaminiseeritud sisaldavad tauriini ja ergutavad kesknrvisüsteemi. Spordijoogid sisaldavad mineraale, need ei ole karboniseeritud. Alkoholivaba õlu ei kõlba juua. · sampanjad on vahuveinid, mis on valmistatud kin...
(Prantsusmaa) veinid on ammustest aegadest väga Cava on pärit Penedėsist, populaarsed. Kuid alles esmakordselt saadi seda 17.sajandil avastas Perignoni üleeelmise sajandi lõpus; hiljem nimeline munk tõelise šampanja levis cava ka teistesse valmistamise saladuse regioonidesse. Nimetust cava võib kasutada veinide kohta, mida on säilitatud vähemalt üheksa kuud alates selle villimisest pudelitesse enne...
Programm „Kutsehariduse sisuline arendamine 2008-2013“ SIRJE REKKOR ANNE KERSNA ANNE ROOSIPÕLD MAIRE MERITS TOITLUSTUSE ALUSED KOHANDANUD: ANA KONTOR 2013 1 SISUKORD 1. Toitlustusettevõtete ja teenuste liigid 4 Toitlustusettevõtete tüübid ja äriideed 4 Kiirtoiduettevõtted 6 Kohvikud 8 Sööklad ja teised suurköögid 10 Restoranid 13 Baarid 19 Catering-ettevõtted 21 2. Toitumise alused...
Vastus Nõrutamine on pikemaaegsem tegevus kui kurnamine. Märjad toiduained jätad sõelale nõrguma, et kõik vedelik välja voolaks. nt.kompotist puuviljade nõrutamine. 4.Vastus Sest veesõidukid on seest õõnsad ja on veest kergem ning vesi tõukab neid ülespoole 5.Vastus šefid, šašlõkk, šampanja , šerbett, šarž, šabloon, šaakal, šaht, šamaan, šampanjaklaas, šampanjakork, šampanjapudel, šampoon, šampinjon, šampinjonikaste, šanss, šantaaž, šarm, šarmantne, šatään, šeriif, šeff, šifoon, šikk, šimpans, šnitsel, šnitt, šokeeriv, šotlane, šveitslane, šõutantsija 6.Vastus Eestlaste muistne vabadusvõitlus 7.Vastus U.450 000 000 000 000 aastat tagasi...
Etanooli saadakse kolmel põhilisel meetodil: pärmseentega kääritamisel, tselluloosi sisaldavate ainete töötlemisel või nafta krakkimisel eralduvates gaasides sisalduva eteeni hüdraatumisel. Etanooli kasutatakse eelkõige alkohoolsete jookide tootmisel. Kääritamisel saadud alkohoolsed joogid on näiteks õlu, vein, siider, šampanja , sake, sonti, kumõss, kilju, mõdu, pulke, soju jt. Destilleerimisel saadud alkohoolsete jookide hulka kuuluvad viin, viski, konjak, brändi, liköör, rumm, džinn, tekiila, kalvados, slivovits, grappa, absint, akvaviit, nastoika, piiritus, puskar, pontikka jt. Teatud määral kasutatakse seda ka üldotstarbelise lahustina näiteks värvides, raviotstarbelistes tinktuurides ja kosmeetikatoodete koosseisus. Kosmeetikatootena on arvele võetud ka odekolonn,...
Need omadused kahanevad molekulmassi suurenemisel. Alkoholidel on iseloomulik lõhn ning nad on tavaliselt värvusetud, läbipaistev. Alkoholid ei juhi elektrivoolu Click Clickicon iconto toadd addpicture picture ALKOHOLIDE LIIGITUS Kääritamisel saadud alkohoolsed joogid :õlu, vein, siider, šampanja , sake, sonti, kumõss, kilju, mõdu, pulke, soju jt. Destilleerimisel saadud alkohoolsed joogid :viin, viski, konjak, brändi, liköör, rumm, džinn, tequila, kalvados, slivovits, grappa, absint, akvavit, nastoika, piiritus, puskar, pontikka jt. Segujoogid : Portvein, kokteilid jt. Muud alkoholi sisaldavad tooted:denaturaat, odekolonn ja muud kosmeetikatooted, mitmesugused lahustid, puhastusvahendid, vedelkütused jmt. Click Clickicon...
Sõltub ainest ja koguses, kas tulemuseks on väga halb enesetunne, tõsine terviserike või surm. ALKOHOL Alkoholi esineb looduses vähesel määral, kuna madala keemistemperatuuri tõttu ta lendub kergesti. Seetõttu hoitakse alkoholi sisaldavat segu kinnistes anumates. Vanimad alkoholi tootmise meetodid pärinevad Lähis-Idast ja Vahemeremaadest. Õlu, vein, siider, šampanja , sake, sonti, kumõss, kilju, mõdu, pulke, soju jt. Teise võimalusena kasutatakse lähtematerjaliks tärklist. KOKKUVÕTE Ma õppisin selle uurimustöö tegemisel, et ,mis on alkohol, mis haigusi tekkitab suitsetamine, mis on narko, mis on mõnuained ja mida teeb kanep su organismile. KASUTATUD KIRJANDUS http://www.google.ee/search? q=alkohol&hl=et&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=faaDT5KgHMeh8gO...
Tartu kutsehariduskeskus Majandus- ja toitlustus osakond Erinevate äädikate kasutamine kulinaarias Referaat Tartu 2014 Sisukord 1.Sissejuhatus Äädikas on söögitegemisel ning toimingutel asendamatu koostisosa, mis tõstab märkimisväärselt toidu kvaliteeti ning toob esile suurepärast lõhna, maitset ning välimust. Äädikate valmistamine, kasutusalad ning tüübid on väga laialdased. Alustades kehvemate tüüpide kasutamisega koristamisel ning kõige kvaliteetsemate kasutamine kõrgkulinaarias. See oli põhjus, mis mind pealus seda teemat rohkem uurimast. Kuna valdkond on suur ja lai siiis tundus huvitav, kuidas, kus ja milliste võtetega saavutatakse teatud tulemus. Seda kõike üritangi teatud valdkonnas välja uurima hakata. 2.Äädika ajalugu Varaseimad kirjapandud viited datlitest valmistatud ning ravimina kasutatud veinile ja äädikate...
Teenindajad pakuvad jooke, hoolitsevad selle eest, et tühjad serveerimisnõud oleks ära viidud või asendatud ning et kõik oleks ilus ja korras. Samuti koristavad kasutatud nõud. 10.Eeljoogilauda pakutakse enne istumist söögilauda või koos furšett-, rootsi, puuvilja- või juustulauaga. Eeljoogi pakkumise eesmärk on pakkuda külalisele tegevust, tõsta meeleolu, soodustada söögiisu. Eeljoogiks sobivad šampanja või vahuvein, veinid, lahjad segujoogid ning alkoholivabad joogid. Laud peab olema piisavalt suur, et sellele mahuksd nii joogid kui ka klaasid. Laud võib olla mistahes kujuga ning kürguseks 0,85-1,1m. Laud kaetakse peaaegu maani ulatuva linaga või kasutatakse seelikut. Teenindajad katavad laua, valavad ja pakuvad jooke ning koristavad kasutatud nõud. 11. Eeljoogilauda ei kaeta iseseisvana, üldjuhul selle kõrvale ei pakuta suupisteid....
• Kui pärm on jõudnud kaelaossa, siis pudelisuud kastetakse jäätuvasse vedelikku • kork eemaldatakse ja külmutataud sete lendab pudeli sees oleva rõhu mõjul välja • pudelitesse lisatakse algveini ja suhkrut;: Blanc de Blancs-šampanja valmistamisel on kasutatud ainult valgeid viinamarjasorte. Blanc de Noirs- šampanja valmisamisel on kasutatud ainult punaseid viinamarjasorte. Vahuveine valmistatakse kolmel meetodil: • šampanjameetodil ehk traditsioonilisel meetodil (methode champenoise). Näiteks Hispaania vahuveinid cava´d, Prantsusmaa eri piirkondadest cremant´id jne. • Charmat – meetodil, mille puhul teine kääritamine toimub suurtes mahutankides. Peale kääritamist jook magustatakse ning villitakse surve all pudelitesse. Kasutatakse näiteks Asti...